Upravljajte toplotno črpalko s fotovoltaiko in postanite bolj neodvisni

Zahtevajte brezplačno svetovanje
(Foto: © Viessmann)

Toplotne črpalke uporabljajo električno energijo, s katero omogočajo uporabo toplote, shranjene v zemlji, vodi ali zraku. V kombinaciji s fotonapetostnim sistemom lahko precejšen del potrebne električne energije pridobimo iz sončne energije. To pomeni večjo neodvisnost od podjetij za oskrbo z električno energijo in nižje stroške električne energije. S sončno energijo ni mogoče upravljati le toplotne črpalke, ampak je samooskrba mogoča tudi pri gospodinjskih aparatih, zabavni elektroniki in električnih vozilih. Za učinkovito delovanje morajo biti vsi sestavni deli optimalno usklajeni. Poleg tega je za zagotavljanje optimalne oskrbe potrebna tudi enota za shranjevanje energije. Viessmann ponuja ustrezne sistemske rešitve, ki združujejo toplotne črpalke s fotovoltaiko (PV) in omogočajo inovativno upravljanje energije.

Sistemske rešitve Viessmann za visoko stopnjo samozadostnosti in učinkovitosti

Uporaba obnovljivih virov energije varčuje z viri in zmanjšuje emisije, vendar pa ni smiselna le z vidika varstva podnebja. Svojo  energetsko neodvisnost  lahko  povečate z uporabo energije iz okolja in sončne energije.  To pomeni večjo varnost načrtovanja tudi v času morebitnih energetskih kriz.

Kombinacija Viessmannove toplotne črpalke in fotovoltaičnega sistema je zato optimalna. Toplotne črpalke Vitocal pridobivajo toplotno energijo iz zraka ali zemlje. Zaradi različnih izvedb in izhodnih stopenj jih je mogoče uporabljati na različne načine - tako v novogradnjah kot tudi v obstoječih stavbah. Fotovoltaiko lahko naknadno vgradite v Viessmannovo toplotno črpalko ali jo načrtujete neposredno. To je še posebej priročno pri celovitem sistemu Vitovolt. Paketi fotovoltaike poleg modulov vključujejo tudi montažni sistem in inverterje. Slednji pretvorijo enosmerni tok, ki ga proizvaja fotonapetostni sistem, v izmenični tok in ga tako naredijo uporabnega v gospodinjstvu. Dodatne komponente, kot so enote za shranjevanje energije, povečujejo učinkovitost celotnega sistema.

Inovativno upravljanje energije za toplotno črpalko in fotovoltaiko

Kako visoki so donosi električne energije fotovoltaike, poraba toplotne črpalke, stopnja samozadostnosti in neodvisnosti? Za celovit pregled in odkrivanje možnosti optimizacije Viessmann ponuja inovativne rešitve za upravljanje energije.

Nadzor in beleženje energijskih tokov prek platforme

Sistem, sestavljen iz toplotne črpalke s fotovoltaiko in hranilnikom energije, doseže največjo učinkovitost s platformo Viessmann One Base. Nova platforma povezuje Viessmannove sisteme z obstoječimi aplikacijami za pametne hiše in ustvarja enotno podnebno in energetsko rešitev, ki jo je mogoče preprosto razširiti, na primer s wallboxom za polnjenje električnega avtomobila. V platformo One Base je mogoče vključiti tudi vse digitalne storitve Viessmann. Člani energetske skupnosti ViShare prejmejo prilagojeno pavšalno ceno električne energije. Prav tako dobijo 100-odstotno zeleno električno energijo iz skupnosti, tudi če njihov lastni donos ni zadosten. Toplotno črpalko in fotovoltaiko ter druge komponente upravljate prek aplikacije ViCare s pametnim telefonom ali glasovnim upravljanjem. Več o prednostih digitalnega omrežja si preberite v naslednjem videoposnetku:

Vsi podatki o komponentah sistema, ki temeljijo na električni energiji  

GridBox povezuje vse električne komponente Viessmannovega energetskega sistema, zato je idealno dopolnilo za hranilnik energije, toplotno črpalko in fotovoltaični sistem. Nadzorna plošča Energy Dashboard vizualizira energijske tokove posameznih komponent sistema in poleg trenutnih podatkov o sistemu zagotavlja tudi dnevne trende in tedenska poročila, ki ponujajo vpogled v energijske bilance in zmanjšanje CO2 v sistemu. Hkrati funkcija optimizacije pomaga pri doseganju največje možne učinkovitosti medsebojnega delovanja posameznih komponent.

Pravilno načrtovanje toplotne črpalke s fotovoltaiko

Če želite upravljati toplotno črpalko s fotovoltaiko, je treba oba elementa uskladiti, tako med seboj kot s posameznimi pogoji. Pri tem ima ključno vlogo načrtovanje fotovoltaičnega sistema. Določa izkoristek in s tem vpliva na to, kako dobro se toplotna črpalka oskrbuje s sončno energijo - tudi pozimi.  Vedno mora biti rezultat individualnega izračuna, ki poleg izračuna ogrevalne obremenitve upošteva tudi porabniško vedenje uporabnikov stavbe. Naši izkušeni partnerji so zanesljivi sogovorniki pri načrtovanju fotovoltaičnih sistemov s toplotnimi črpalkami. S svojim strokovnim znanjem zagotavljajo tudi informacije o možnih in potrebnih ukrepih za zagotovitev vseh predpogojev za nov energetski sistem. To je lahko še posebej pomembno, če bo toplotna črpalka s fotovoltaiko nameščena v starejši stavbi.

Ponudba izdelkov

Viessmann ponuja sistemske rešitve, ki vključujejo toplotne črpalke, fotovoltaiko in enote za shranjevanje energije za obstoječe in nove stavbe. Zaradi velikega števila izdelkov in razredov moči so rešitve primerne tako za enodružinske hiše kot tudi za večje stavbe ter za industrijsko, komercialno in lokalno uporabo.