Ogrevalni sistem - kateri je pravi za vas?

Zahtevajte brezplačno svetovanje

Želite izboljšati svoj ogrevalni sistem ali ga pametno nadgraditi? Viessmann vam ponuja prilagojene rešitve, ki so primerne tako za individualne hiše kot tudi za stanovanjske enote. Naša ponudba vključuje široko izbiro produktov, od kondenzacijskih kotlov na fosilna goriva do rešitev z obnovljivimi viri energije ter inovativnih hibridnih alternativ. Dodatno pa nudimo tudi generatorje toplote na električno energijo. Kateri ogrevalni sistem je najbolj primeren za vaše potrebe? Kako privarčevati z energijo in zmanjšati stroške? Kakšne dodatne storitve za sodobne ogrevalne sisteme ponuja Viessmann? Na tej spletni strani boste našli informacije o različnih ogrevalnih sistemih ter ključne podatke, ki vam bodo v pomoč, ko se odločate za ta pomemben nakup.

Viessmannov kompas za modernizacijo je vaš kažipot

Posodobitev vašega trenutnega ogrevalnega sistema ima smisel. V našem kompasu za posodobitev bomo prikazali različne tehnične možnosti, ki so vam na voljo, in razložili, kako bi to lahko koristilo v obliki prihrankov pri stroških ogrevanja ter subvencij, ki so na voljo za različne vire energije.

Ustrezna priprava na nakup ogrevalnega sistema

Če želite obnoviti svoj ogrevalni sistem, je prvi korak celovita priprava. Načrtovanje je namreč vse. Najprej si morate odgovoriti na nekaj bistvenih vprašanj, saj je dandanes na voljo ogromno različnih tehnologij ogrevanja, med katerimi lahko izbirate. Poleg tega moramo biti pozorni še na razmere v stavbi ter individualnim željam o načinu ogrevanja stanovalcev.

Katera merila so za vas najpomembnejša?

 • Je pomembno ali gre za ogrevalni sistem z obnovljivimi viri energije ali vam odgovarjajo klasični viri energije, kot sta nafta in plin?
 • Koliko prostora imate na voljo za shranjevanje goriv in celotnega sistema?
 • Ali potrebujete kombinacijo različnih sistemov?
 • Koliko naj bi ogrevalni sistem sploh stal?

Prvi korak je torej zbrati vsa dejstva. Toplo vam priporočamo posvetovanje s pristojnim partnerjem Viessmann, ki vam bo svetoval o različnih vidikih sodobnih ogrevalnih sistemov.  

Kako poiskati pravega monterja

Kot smo že omenili, izbira ogrevalnega sistema ni enostavna naloga. Gre za več kot le osebne preference, kot je izbira med fosilnimi in obnovljivimi viri energije. Pomembno je tudi, da je izbrani ogrevalni sistem prilagojen specifičnim razmeram v vašem domu, kar je pogosto bolj zapleteno pri obstoječih stavbah kot pri novogradnjah. Prvi korak je oceniti vaše potrebe po toploti, da lahko izberete pravo rešitev. Poleg tega je ključnega pomena, da se odločite za ekonomičen sistem ogrevanja, pri čemer je najbolj pomembno, da kotel ni prevelik niti premajhen za vaše potrebe. Za pomoč pri vseh teh vprašanjih se lahko obrnete na enega od naših pooblaščenih inženirjev za ogrevanje, ki sodelujejo z Viessmannom. V našem vodniku "Iskanje pravega monterja ogrevalnih sistemov" lahko izveste, na kaj morate biti pozorni, ko iščete partnerja za svoj projekt ogrevanja.

Uporaba kontrolnega seznama za izbiro ustreznega ogrevalnega sistema

Katere vrste ogrevanja dejansko obstajajo in ali ustrezajo vašim individualnim zahtevam? Z naslednjim kontrolnim seznamom lahko vnaprej zožite svojo izbiro. Tako bo pot do sodobnega ogrevanja bolj jasna in lažja.

Več kot 40 odstotkov nemških gospodinjstev uporablja plinsko ogrevanje. Glavni razlog za to je preizkušena tehnologija, ki se je razvijala desetletja in je še posebej učinkovita zaradi kondenzacijske tehnologije ter majhnega ogljičnega odtisa. Stenski plinski kotli so izjemno kompaktni ni so zato idealni za samostojne hiše brez kleti ter za posamezna stanovanja v večstanovanjskih stavbah. Pomembno je tudi vedeti, da kljub omejenim zalogam zemeljskega plina, plinska kondenzacijska tehnologija kaže obetavno prihodnost; vedno več se namreč uporablja bioplin in različne primesi vodika. Viessmannove ogrevalne sisteme je mogoče kombinirati tudi z generatorji toplote na osnovi obnovljivih virov energije, kar omogoča ustvarjanje hibridnih ogrevalnih sistemov.

Plinsko ogrevanje - smiselna odločitev, ko...

 • Želite uporabiti ogrevalni sistem s preizkušeno kondenzacijsko tehnologijo za fosilna goriva.
 • Imate na voljo le omejen prostor za namestitev
 • Že imate plinski priključek ali rezervoar za tekoči plin
 • Želite sodoben ogrevalni sistem z odličnim razmerjem med ceno in zmogljivostjo
 • Želite imeti možnost kombiniranja z obnovljivimi viri energije

Zaradi kondenzacijske tehnologije se ogrevanje s fosilnim kurilnim oljem obeta tudi v prihodnosti. Enako kot pri ogrevanju s plinom, se pri ogrevanju s kurilnim oljem učinkovito izkorišča energija, shranjena v njem.   Vendar pa je potrebno upoštevati prostor za  rezervoar za kurilno olje, kar je odvisno od velikosti stavbe, njenega energetskega stanja in individualnih potreb za ogrevanje. V popolnoma posodobljenih obstoječih stavbah je potreba po ogrevanju običajno manjša kot v stavbah, ki niso bile modernizirane. Na splošno pa velja naslednje pravilo: Viessmannov ogrevalni sistem na kurilno olje lahko deluje tudi z biokurilnim oljem in se lahko kombinira z generatorji toplote, ki izkoriščajo obnovljive vire energije.

Ogrevanje z oljem - smiselna odločitev, ko...

 • Želite ogrevalni sistem s preizkušeno kondenzacijsko tehnologijo za fosilna goriva
 • Že ogrevate z oljem
 • Imate rezervoar za olje ali ustrezno sobo
 • Želite zanesljiv generator toplote z dobrim razmerjem med ceno in zmogljivostjo
 • Želite imeti možnost kombiniranja z obnovljivimi viri energije

Hibridni ogrevalni sistemi združujejo več virov energije, kar omogoča kombiniranje tako fosilnih kot regenerativnih virov energije. Na primer, lahko združijo plinski ali oljni kondenzacijski kotel s toplotno črpalko na električni pogon. Ta pristop zagotavlja visoko prilagodljivost, saj inovativne regulacije Viessmanna samodejno izberejo najučinkovitejši in najbolj ekonomičen način delovanja. Kot alternativo načinu varčevanja je na voljo tudi ekološki način, ki poudarja zmanjšanje emisij CO2.  Če so izpolnjene določene zahteve, je možno vključiti tudi fotovoltaični sistem, kar omogoča proizvodnjo energije za ogrevalni sistem v realnem času. Dodatna prednost: plinski hibridni ogrevalni sistemi so subvencionirani s strani nekaterih držav, pri čemer veljajo lokalni pogoji.

  

Hibridni sistem - smiselna odločitev, ko...

 • Že ogrevate z oljem ali plinom
 • Se želite zanašati na trajnostno proizvodnjo toplote z drugim ogrevalnim sistemom
 • Želite vedno samodejno uporabljati najcenejšo ali najbolj ekološko oskrbo s toploto
 • Želite postati bolj neodvisni od dobavitelja električne energije s fotovoltaičnim sistemom
 • Želite zmanjšati stroške nabave s subvencijami (plinski hibrid)

Ogrevalni sistem na lesno biomaso za stanovanjske ali samostojne hiše je primeren tako kot edini vir toplote kot tudi dodatni dobavitelj toplote v hibridnem sistemu. Ena od ključnih prednosti je njegovo podnebno nevtralno delovanje, saj se pri zgorevanju lesnega goriva sprosti le toliko CO2, kolikor ga je bilo absorbirano med rastjo drevesa samega. Poleg tega so tu še druge prednosti kot npr. stabilne cene goriva in možnost lokalne nabave. Vendar pa je pomembno opozoriti, da sistem ogrevanja, skladiščenje goriva, hranilna posoda in naprava za samodejno polnjenje zahtevajo veliko več prostora in so zato povezani z višjimi obratovalnimi stroški. Nekatere dodatne stroške je mogoče zmanjšati s pomočjo državnih subvencij zato se je o le-teh dobro najprej pozanimati pred nakupom samim.

  

Ogrevanje z lesom - smiselna odločitev, ko...

 • Želite podnebno nevtralno ogrevanje z lesom kot obnovljivo surovino
 • Želite izkoristiti relativno stalne cene goriva za ogrevanje
 • Imate na voljo prostor za skladiščenje peletov ali polen
 • Imate dovolj prostora za akumulacijsko jeklenko s prostornino do 1000 litrov
 • S potencialnimi državnimi subvencijami želite zmanjšati višje stroške regenerativnega generatorja toplote

Toplotna črpalka za ogrevanje izkorišča energijo, ki jo najde v zraku, zemlji ali vodi. Ta metoda ogrevanja je učinkovita in prijazna do okolja. Ker so viri toplote dostopni na različne načine, je ta vrsta ogrevanja primerna za skoraj vse vrste stavb. V primerih, kjer ni mogoče uporabiti zemeljske toplotne črpalke zaradi geografskih omejitev ali pomanjkanja prostora, je lahko zračna toplotna črpalka dobra alternativa.

Dobro je vedeti, da lahko Viessmannove ogrevalne sisteme, ki temeljijo na tej tehnologiji, uporabljati tudi za hlajenje prostorov poleti. Moramo pa izpostaviti, da zaradi tehničnih razlogov toplotne črpalke najbolje delujejo, ko delujejo v kombinaciji z obstoječimi ogrevalnimi sistemi. To je še posebej pomembno, če razmišljate o posodobitvi svojega trenutnega ogrevalnega sistema. Pri načrtovanju je treba zagotoviti tudi dovolj prostora za hranilno posodo, ki je potrebna za shranjevanje toplote. Pozanimajte se še ali državne subvencije lahko pomagajo zmanjšati stroške namestitve in ogrevanja.

Ogrevanje s toplotno črpalko - smiselna odločitev, ko...

 • Želite za ogrevanje uporabljati prosto dostopno energijo iz okolja
 • Imate nepremičnino, na kateri lahko namestite geotermalne kolektorje, sonde ali imate primeren prostor za zračno toplotno črpalko.
 • Želite, da sistem ogrevanja deluje tudi za hlajenje v poletnih mesecih.
 • Imate talno ogrevanje ali velike ogrevalne površine, ki jih želite ogreti.
 • Imate dovolj prostora za hranilno posodo s prostornino do 1000 litrov
 • Načrtujete uporabo državnih subvencij za zmanjšanje višjih stroškov nakupa in namestitve obnovljivega sistema ogrevanja.

Sončna toplotna energija izkorišča prosto dostopno sončno energijo kot vir toplote. V srednjem delu Evrope so sončni termalni sistemi običajno uporabljeni za ogrevanje tople sanitarne vode ali kot dopolnilni vir ogrevanja, saj ne morejo v celoti zadovoljiti potreb po ogrevanju. Kljub temu pa je potencial za prihranke impresiven: pri pripravi tople sanitarne vode lahko dosežete letni prihranek do 60%, medtem ko je pri kombiniranem dodatnem ogrevanju mogoč prihranek približno 35%. Zmanjšanje uporabe fosilnih goriv za ogrevanje lahko znatno zmanjša stroške energije in emisije CO2. Vendar pa je pomembno, da se naložba izplača, kar pomeni, da mora biti vaša streha brez senc in usmerjena proti jugu, zahodu ali vzhodu. Dodatno, ta tehnologija je lahko subvencionirana s strani države, odvisno od lokalnih pogojev.

Sončna toplotna energija je smiselna odločitev, ko...

 • Želite uporabljati sončno energijo za ogrevanje vode ali kot rezervno energijo za ogrevalni sistem
 • Imate hišo z nezasenčeno strešno površino, obrnjeno proti jugu, zahodu ali vzhodu
 • Želite obstoječi ogrevalni sistem dopolniti z obnovljivimi viri energije
 • Želite izkoristiti državne subvencije za trajnostne generatorje toplote

Fotonapetostni sistem pretvarja sončno energijo v električno energijo, ki jo lahko bodisi prodajate v javno omrežje bodisi uporabljate za lastne potrebe; na primer za napajanje ogrevalnega sistema, kot je toplotna črpalka.  Fotonapetostni sistem pretvarja sončno energijo v električno energijo. Zaradi vse nižjih nadomestil in vse višjih cen električne energije je trenutno veliko bolj zanimiva druga opcija. Da bi bila naložba v takšen sistem smiselna, je pomembno, da je vaša streha usmerjena proti jugu, zahodu ali vzhodu ter da ni v senci dreves, gora ali drugih ovir. Poleg tega lahko državne subvencije za fotovoltaične sisteme in shranjevalne enote pomagajo zmanjšati začetne stroške naložbe.

  

Fotovoltaika - smiselna odločitev, ko...

 • Ste lastnik hiše z nezasenčeno strešno površino, obrnjeno proti jugu, zahodu ali vzhodu
 • Želite večjo neodvisnost od dobaviteljev električne energije z energijo s strehe
 • Želite proizvajati lastno električno energijo za ogrevalni sistem
 • Želite izvažati električno energijo v javno omrežje
 • Želite zmanjšati stroške naložbe s pomočjo subvencij za fotovoltaične sisteme in enote za shranjevanje energije.

Poleg vpliva na notranjo temperaturo, ima mehansko prezračevanje tudi pomemben vpliv na notranje okolje. Pomaga pri odstranjevanju vlage, kar preprečuje nastanek plesni in s tem morebitne poškodbe stavbnega tkiva. Sistemi za rekuperacijo toplote lahko tudi razbremenijo ogrevalni sistem, saj ohranjajo toploto, ki bi sicer izginila skozi odvodni zrak. Dodatna korist teh sistemov so vgrajeni filtri, ki zadržujejo drobne delce prahu in cvetnega prahu, kar je še posebej dobra novica za alergike.

Na splošno lahko mehansko prezračevanje razdelimo na centralizirane in decentralizirane sisteme. Centralizirani sistemi so bolj primeri za nove stavbe zaradi zahtevnosti namestitve, medtem ko so decentralizirani sistemi odlična rešitev tudi za obstoječe stavbe ter za prezračevanje posameznih prostorov.

  

Mehansko prezračevanje - smiselna odločitev, ko...

 • Želite izkoristiti dragoceno ogrevalno energijo iz odpadnega zraka s pomočjo vračanja toplote.

 • Želite zagotavljati stalno kakovostno in zdravo notranje okolje.

 • Želite preprečiti težave s plesnijo in ohraniti higiensko stanje v prostorih.

 • Ste alergik in želite učinkovito filtrirati delce iz zraka.

 • Želite zmanjšati prisotnost drobnega prahu in zvoka v notranjosti.

 • Želite preprečiti prepih in nenadne temperaturne spremembe v prostoru.

Električni sistemi za pripravo tople sanitarne vode pogrevajo vodo samo ob potrebi, kar je higiensko in učinkovito. Topla voda je na voljo neodvisno od sistema centralnega ogrevanja, vendar so zaradi višjih stroškov električne energije najbolj smiselni za redko uporabljene prostore, kot so gostiščne kopalnice.

Električni sistemi za ogrevanje prostorov so idealni za nove nizkoenergijske zgradbe, kjer je potreba po ogrevanju majhna, prav tako pa tudi stroški električne energije. Njihova prednost je hitro ogrevanje talnih ploščic v kopalnici in kuhinji. Elektronski pretočni grelniki vode Viessmann in električni sistemi za ogrevanje prostorov, v kombinaciji s toplotnimi črpalkami, prispevajo k trajnostnemu povečanju učinkovitosti celotnega sistema.

Elektronski sistemi za pripravo tople sanitarne vode - smiselna odločitev, ko...

 • Toplo vodo potrebujete le občasno v nekaterih prostorih
 • Želite ogrevati vodo neodvisno od centralnega ogrevanja
 • Želite ogrevati novo zgrajeno pasivno ali nizkoenergijsko hišo
 • Želite hitro ogrevanje prostorov


Definirajte svoje lastne možnosti za izboljšave in zmanjšanje stroškov

Nov ogrevalni sistem predstavlja lahko visoke začetne stroške. Vendar pa se posodobitev obstoječega sistema pogosto izkaže za donosno naložbo v prihranke pri ogrevanju, še posebej na dolgi rok, kar običajno povrne že v nekaj letih. Poleg tega s tem prispevate k ohranjanju okolja. Za ugotavljanje potencialnih prihrankov priporočamo uporabo našega brezplačnega preverjanja energetske učinkovitosti vaše stavbe.

Edini pregled energetske varčnosti stavbe, ki ga je potrdil TÜV

Z Viessmannovim orodjem za preverjanje energetske učinkovitosti stavb lahko hitro, preprosto in zanesljivo preverite posamezne možnosti za posodobitev in potencialne prihranke. Gre za edinstven program, katerega izračune potrjuje TÜV Rhineland, kar pomeni, da boste prejeli zanesljive in objektivne rezultate.

Izvedite hitro oceno zdaj, nato pa vam vaš lokalni Viessmannov trgovski partner z veseljem ponudi dodatno svetovanje.

Več udobja s pametnimi rešitvami za ogrevanje


Poleg primerne ogrevalne opreme, Viessmann ponuja tudi aplikacije za upravljanje ogrevalnega sistema. S tem lahko preprosto nastavite želeno temperaturo tudi ko vas ni doma in tako prispete v že ogret dom. Viessmann poudarja preprostost uporabe kot eno od svojih ključnih prednosti. Aplikaciji ViCare in Vitotrol sta dve aplikaciji, ki lastnikom sistemov omogočata udobno upravljanje njihovega ogrevalnega sistema prek interneta. Za talno ogrevanje pa je na voljo odlična rešitev z imenom Vitofloor. Če želite izvedeti več o izdelkih Viessmann ali prenesti uporabne PDF dokumente, pa je za vas prava izbira aplikacija Vitoinfo. Regulacijska enota Viessmann Vitotronic zagotavlja, da so vsi deli sistema med seboj sinhronizirani in tako delujejo zanesljivo in ekonomično.

Izkušnje kot jamstvo kakovosti

Ne glede na to kateri ogrevalni sistem boste izbrali, Viessmann vedno stoji ob vaši strani. Blagovna znamka Viessmann je že več kot 100 let simbol kakovosti mednarodnega vodilnega proizvajalca ogrevalnih sistemov, s ponosom izdelanih v Nemčiji.  Morda najpomembnejše za vas pa je, da naša specializirana podjetja zagotavljajo vrhunske storitve in vam nudijo celovito ponudbo za vse vrste goriv ter rayzlične ogrevalne sisteme.

Z inovativnim Viessmannovim ogrevalnim sistemom...

Zmanjšajte stroške energije za do 40 %
Boste bolj neodvisni od naraščajočih cen električne energije (npr. s fotovoltaiko).
Ste lahko upravičeni do državnih subvencij
Zmanjšajte CO₂ emisije do 50 % in s tem pripomorite k zaščiti podnebja in okolja
Upravljajte z naprednim ogrevalnim sistemom prek interneta
Prejmite desetletno garancijo za toplotne izmenjevalnike kondenzacijskih kotlov iz nerjavečega jekla.
Se lahko dolgoročno zanesete na svoj ogrevalni sistem

Nasveti za vaš ogrevalni sistem Viessmann

Po nakupu ogrevalnega sistema Viessmann morate biti pozorni na vzdrževanje, nego in nastavitve vašega sistema. Redno servisiranje s strani strokovnjaka zagotavlja dolgoročno nemoteno delovanje vašega ogrevalnega sistema. Pogostost in obseg teh vzdarževanj se razlikujeta glede na sistem in model sam. Poleg informacij o vzdrževanju ogrevalnega sistema so v vodniku Viessmann na voljo še številne informacije in nasveti o ogrevanju in varčevanju z energijo:

Dodatne informacije

Pridobite neposreden dostop do strokovnjakov za vse vidike ogrevanja in obsežnega informativnega gradiva o tehničnih podatkih izdelkov Viessmann s pomočjo naslednjih možnosti: