Plinski kondenzacijski kotli - tehnologija za različne potrebe

Zahtevajte brezplačno svetovanje

Pri priročni proizvodnji toplote z zemeljskim plinom Viessmann ponuja različne tehnologije za različne potrebe in situacije. Njihova ponudba vključuje plinske ogrevalne sisteme za nove in obstoječe stavbe ter za individualna stanovanja in enodružinske hiše. Prav tako lahko izvedejo obsežne projekte v stanovanjskem, poslovnem in komunalnem sektorju.

Kompaktni kotli varčujejo s prostorom

Stenski plinski kondenzacijski kotli so še posebej primerni za uporabo v novogradnjah in majhnih stanovanjih. Te izjemno kompaktne naprave lahko namestite v skoraj vsak prostor.  Ti sistemi se običajno uporabljajo predvsem za ogrevanje tople vode, vendar jih je mogoče uporabiti tudi za ogrevanje prostorov. V slednjem primeru se imenujejo kombinirani kotli. Obe različici delujeta po načelu trenutnega ogrevanja vode, kar pomeni, da običajno nimajo zalogovnika za vodo in segrevajo vodo le takrat, ko je to potrebno. To omogoča zelo hitro prilagajanje spreminjajočim se zahtevam. Slabost ogrevanja tople vode po načelu trenutnega ogrevanja vode je, da topla voda ni takoj na voljo. Nekateri stenski plinski kondenzacijski kotli imajo majhen vgrajen akumulacijski grelnik vode, da ni treba dolgo čakati na toplo vodo iz pipe.

Talni plinski kondenzacijski kotli za velike potrebe po topli vodi

Talni plinski kondenzacijski kotli zavzamejo nekoliko več prostora. To je predvsem zato, ker imajo večji zalogovnik vode, v katerem se ogrevana topla voda dlje časa ohranja na konstantni temperaturi. To je še posebej učinkovito, če redno potrebujete večje količine.

Če načrtujete priključitev solarnega termalnega sistema za ogrevanje tople sanitarne vode, vam priporočamo izbiro talnega plinskega kondenzacijskega kotla z vgrajeno solarno indirektno spiralo. Ta je nameščen na hranilniku ali v bližini odjemnega mesta in segreva toplo vodo za ogrevanje. V takšnih kombiniranih sistemih ni mešanja ogrevalne vode in tople sanitarne vode. Talne enote so že zasnovane za dvotirno delovanje. To pomeni, da jih je mogoče enostavno kombinirati z drugim generatorjem toplote za pokrivanje potreb po toploti. Plinski kondenzacijski kotli Viessmann so z vidika tehnologije najsodobnejši in pokrivajo razpon moči od približno dveh do 100 kilovatov (kW). Tako lahko ves čas učinkovito in zanesljivo oskrbujejo s toploto samostojne hiše, dvostanovanjske hiše in manjše stanovanjske stavbe.

Talni plinski kondenzacijski kotli so na voljo tudi v večjih velikostih, kar je priročno za stavbe z visokimi potrebami po toploti, kot so stanovanjski kompleksi, javne stavbe in poslovni prostori. Z možnostjo kaskadne povezave več naprav hitro združimo v eno enoto, kar zagotavlja zanesljivo ogrevanje tudi v teh situacijah.

Združevanje varstva podnebja in finančne pomoči

Plinski kondenzacijski kotel Vitodens 343-F

Samo v Nemčiji je še vedno v uporabi približno dva milijona ogrevalnih sistemov, ki so starejši od 25 let. Z zamenjavo teh kotlov z visoko učinkovitimi plinskimi kondenzacijskimi kotli lahko potrošniki prihranijo veliko energije - do 35 odstotkov, če se sodoben plinski ogrevalni sistem uporablja skupaj s solarno tehnologijo. To bi pomenilo deset odstotkov celotnih potreb Nemčije po energiji, hkrati pa bi se letne emisije CO₂ zmanjšale za do 54 milijonov ton.

Prihranki so mogoči, ker kondenzacijska tehnologija izredno učinkovito porablja energijo. To je posledica dejstva, da skoraj vso energijsko vsebnost goriva pretvori v toploto. Tako lahko vsak, ki se odloči za plinski kondenzacijski kotel, dolgoročno ohrani nizke stroške ogrevanja in hkrati manj obremenjuje okolje. Manj zgorevanja namreč pomeni tudi manj emisij CO₂.

Vsi Viessmannovi plinski kondenzacijski kotli izpolnjujejo zahteve EU za učinkovito kondenzacijsko tehnologijo. V toploto se pretvori 98 odstotkov ali več porabljene energije. S tako neprekosljivo visoko stopnjo učinkovitosti vsakdo, ki se odloči za enega od teh plinskih ogrevalnih sistemov, pozitivno prispeva k varovanju podnebja in okolja.

Kako deluje plinsko ogrevanje s kondenzacijsko tehnologijo

Kot smo že omenili, kondenzacijska tehnologija zelo učinkovito porablja energijo. Ne izkorišča le toplote, ki nastane pri zgorevanju kot merljiva temperatura vročih plinov (neto kurilna vrednost), temveč tudi vsebnost vodne pare (bruto kurilna vrednost). Ta vsebuje "latentno" toploto, ki se v starejših ogrevalnih sistemih odvaja v zrak skozi dimnik. To latentno toploto lahko pridobimo tako, da dimne pline, ki nastanejo med zgorevanjem, spustimo skozi toplotni izmenjevalnik, dokler se vodna para, ki jo vsebujejo plini, ne kondenzira. Pri kondenzaciji nastane toplotna energija, ki se nato uporabi za predgrevanje ogrevalne vode.

Zanesljiva ogrevalna tehnologija prihodnosti je zdaj tu

Zahteve po tehnologijah ogrevanja, ki varčujejo z viri, so vedno glasnejše. Novi plinski kondenzacijski kotli ne bi smeli delovati le čisto, temveč tudi trajnostno. Podjetje Viessmann se je na to odzvalo s svojimi plinskimi kondenzacijskimi ogrevalnimi sistemi, ki so že pripravljeni na prihodnost. Ti kotli se zaradi krmilnika zgorevanja samodejno prilagajajo različnim vrstam plina - tudi mešanicam bioplina. Poleg tega so izdelki trenutno primerni za uporabo z mešanicami zemeljskega plina in vodika, ki vsebujejo do 20 odstotkov vodika. Vendar bi radi ta delež še povečali.

Preberite več o Viessmannovih ogrevalnih napravah "H2 ready".

Prednosti stenskih in talnih plinskih kondenzacijskih kotlov

Kondenzacijska tehnologija je zdaj merilo za nove plinske ogrevalne sisteme. Lastniki sistemov, ki se odločijo za to tehnologijo, imajo številne prednosti:

Energija v gorivu se pretvori v toploto skoraj brez izgub.
Učinkovito izgorevanje zmanjšuje stroške ogrevanja in emisije CO₂
Preverjena tehnologija zagotavlja visoko zanesljivost delovanja in zmanjšuje tveganje nepričakovanih napak.
Možnost kombiniranja s sistemi za ogrevanje iz obnovljivih virov
Državne subvencije za kombinacijo z obnovljivimi viri energije zmanjšujejo stroške nakupa

Izbira plinskega kondenzacijskega ogrevalnega sistema pomeni tudi, da v hiši ni treba imeti zalogovnika goriva. Če je na voljo plinski priključek, rezervoar ni potreben. Kompaktni plinski kondenzacijski kotli so tudi prostorsko varčni.

Hiša s plinskim kondenzacijskim kotlom Viessmann v kleti in solarnim sistemom na strehi

Enostavno kombiniranje s sistemi ogrevanja iz obnovljivih virov

Kot smo že omenili na začetku, je ena od prednosti plinske kondenzacijske tehnologije njena visoka stopnja združljivosti. V praksi to pomeni, da je večina plinskih kondenzacijskih kotlov iz tovarne že pripravljena za kombinirano delovanje. Kombinacija plinskega kondenzacijskega kotla in solarnega termalnega sistema se je izkazala za zelo ekološko in ekonomično. V tej konfiguraciji je solarni termalni sistem odgovoren za ogrevanje tople vode z uporabo brezplačne sončne energije. To pomeni, da plinskemu kotlu ni treba opravljati toliko dela. S tem se zmanjšajo tudi stroški ogrevanja.

Na ponudbo solarnih termalnih sistemov

Kombinacija s toplotno črpalko je še ena možnost. Pri tem dvojnem načinu delovanja toplotna črpalka vse leto ne zagotavlja le tople sanitarne vode, temveč tudi ogrevanje. Če pride do največjih obremenitev ob zelo hladnem vremenu, se vključi tudi plinski kotel.

Možno je tudi delovanje plinskega kondenzacijskega kotla s sistemom ogrevanja na biomaso. Naj bo to kotel na polena, pelete ali sekance: tudi v tem primeru je treba plinski kotel vklopiti le, če se pojavi nepričakovano velika potreba po toploti.

Storitve družbe Viessmann

Upravljanje prek aplikacije, podaljšane garancijske storitve ali toplotna pogodba - izveste več o široki ponudbi storitev podjetja Viessmann.

Aplikacija ViCare vam ponuja priročen način upravljanja vašega plinskega ogrevalnega sistema Viessmann in varčevanja z energijo - kadar koli in kjer koli. Z njo lahko vedno spremljate stanje sistema.

Informacije in zahteve za aplikacijo ViCare

Če se odločite za podaljšano petletno jamstvo preberite pogoje in izpolnite obrazec. S pomočjo aplikacije ViCare lahko plinski ogrevalni sistem enostavno in udobno upravljate prek interneta in ga povežete s svojim servisnim podjetjem.

→ *Garancijski pogoji

  

Ponudba izdelkov

Naj gre za plinske kondenzacijske kotle, stoječe naprave z vgrajeno solarno indirektno spiralo ali kaskadne ogrevalne naprave za visoke potrebe po toploti, Viessmann lahko ponudi pravi plinski kondenzacijski ogrevalni sistem za najrazličnejše potrebe.