Klimatske naprave Viessmann za vaš dom

Zahtevek za posvetovanje

Dolgotrajna vročina, slaba kakovost zraka in potreba po zdravem notranjem okolju povečujejo zanimanje za klimatske naprave. Pri mnogih ne gre le za hlajenje prostorov v poletnih mesecih, temveč tudi za visoko raven toplotnega udobja. Vlažnost ima prav tako pomembno vlogo kot filtriranje zraka - brez virusov, alergenov in drugih onesnaževalcev. Več o prednostih klimatskih naprav, različnih področjih uporabe in njihovem delovanju izveste v naslednjem pregledu.

Povzetek prednosti klimatske naprave Viessmann

Ogrevanje, aktivno hlajenje, razvlaževanje in čiščenje zraka v eni kompaktni napravi
Prilagodljiv sistem za pomlad in jesen, idealen za kombinacijo z drugimi energetskimi rešitvami
Zračni filtri IDF za zdrav in prijeten zrak v prostorih
Sorazmerno nizke naložbe in nizki tekoči stroški s samooskrbo
Zelo tiho delovanje zaradi deljene zasnove z notranjo in zunanjo enoto
Priročno zaradi preprostega in hitrega upravljanja

Hitro in enostavno izboljšajte kakovost zraka v prostoru

Za razliko od številnih mobilnih naprav in preprostih ventilatorjev se topel zrak v notranjih prostorih ne vrtinči ali obogati z vlago. Viessmannova klimatska naprava ustvari prijetno klimo v prostoru. Hlajenje ni le hitro, temveč je zrak hkrati tudi razvlažen in prečiščen. S tem je zagotovljena visoka stopnja udobja in maksimalno udobje. Klimatska naprava zrak očisti tudi motečih dejavnikov, kot so alergeni, virusi in drugi onesnaževalci.

Kompaktno ogrevanje in hlajenje

S klimatsko napravo lahko prostore ne le aktivno hladite, temveč jih spomladi in jeseni tudi ogrevate in/ali podpirate obstoječe generatorje toplote in energetske rešitve, včasih pa jih celo v celoti nadomestite. Spomladanska in jesenska jutra in večeri so lahko še vedno zelo hladni. Takrat lahko klimatsko napravo v stanovanju učinkovito uporabimo kot pospeševalnik ogrevanja.

Klimatska naprava kot prilagodljiv sistem za različna področja uporabe

Viessmannove klimatske naprave so idealne za hibridizacijo vašega doma, na primer za dopolnitev fotovoltaičnega sistema. Na ta način povečate stopnjo samooskrbe z električno energijo, proizvedeno na kraju samem, saj se večina sončnega sevanja prekriva z največjimi potrebami po hlajenju. V kombinaciji z drugimi energetskimi rešitvami lahko prihranite tudi pri fosilnih gorivih, zlasti če dopolnite in podprete obstoječi sistem ogrevanja na plin ali olje. Multi split klimatska naprava ponuja tudi prednost prilagodljive kombinacije več notranjih enot skupaj s hkratnim hlajenjem v več prostorih vašega doma.

Kako deluje klimatska naprava?

Načeloma gre pri klimatski napravi za pridobivanje toplote, tj. toplotne energije, iz zraka v prostoru in njeno oddajanje navzven. V normalnih razmerah toplota teče od višje do nižje temperature. V vročih dneh, ko je zunaj še topleje kot v prostoru, pa nam je ljubše ravno obratno: toplota naj teče ven na višjo temperaturno raven, da bo v notranjosti hladneje in prijetneje.  Osnova za to je krogotok hladilnega sredstva, ki je podoben toplotni črpalki z zračnim virom, le da v obratni smeri. Ta postopek omogoča usmerjanje energije iz notranjosti v zunanjost. Pomemben predpogoj za to je, da hladilno sredstvo, ki se uporablja v klimatski napravi, izhlapeva pri sobni temperaturi.

Kratka razlaga tokokroga hladilnega sredstva

Najprej pojasnimo, da Viessmannova ponudba vključuje deljene klimatske naprave. Te so sestavljene iz notranje in zunanje enote. Notranja enota vsebuje ventilator in uparjalnik. Vse druge komponente so v zunanji enoti.

 • Ventilator vpihuje topel zrak in ga vodi mimo toplotnega izmenjevalnika.
 • Toplotni izmenjevalnik vsebuje tekoče hladilno sredstvo.
 • Hladilno sredstvo absorbira toplotno energijo iz zraka v prostoru in izhlapeva.
 • Prostor se občutno ohladi.
 • Hladilno sredstvo teče skozi kompresor. Pritisk se poveča, prav tako temperatura zdaj plinastega hladilnega sredstva.
 • Toplotna energija - toplota v obliki toplega plinastega medija - se odvaja navzven.
 • Tlak in temperatura hladilnega sredstva se znižata na začetno raven. Medij se utekočini in cikel se lahko začne znova.

Kaj je hladilna zmogljivost?

Hladilna zmogljivost, ki je enakovredna ogrevalni moči, jo je mogoče ustrezno izračunati. Ta parameter zmogljivosti v bistvu opisuje, koliko toplotne energije lahko klimatska naprava ali druga hladilna enota sprejme in odvede v določenem času, da ohladi prostor ali prostore. V najboljšem primeru bo sistem zasnovan tako, da se izhodna moč prilagaja vsem notranjim in zunanjim virom toplote. Ti vključujejo velike okenske površine ali druge steklene površine, skozi katere lahko v prostor vstopa razmeroma velika količina sončne svetlobe. Poleg tega na toplotno obremenitev hiše v poletnih mesecih vpliva tudi dokaj zmerna izolacija zunanjega ovoja. Drugi dejavniki vključujejo število ljudi v prostoru ali stavbi ter količino toplote, ki jo oddajajo električne naprave. Vse te faktorje je treba upoštevati pri izračunu hladilne obremenitve v skladu z VDI 2078. Poleg tega ima pri ocenjevanju in načrtovanju sistema ključno vlogo tudi zaznana temperatura. Hladilna zmogljivost je običajno izražena v vatih ali kilovatih.

Katere so različne vrste klimatskih naprav in naprav za klimatizacijo?

Rešitve za hlajenje stavbe ali prostora so raznolike. Lahko gre za preproste ventilatorje s funkcijo hlajenja, kot so prenosne ali trajno nameščene klimatske naprave, ali za monoblok in split klimatske naprave, ki tvorijo celovit sistem s več notranjimi enotami. Zmogljivost teh naprav in sistemov se lahko razlikuje in je odvisna od naprednosti njihove tehnologije. Split klimatske naprave, na primer, pogosto ponujajo dodatne funkcije, ki izboljšujejo udobje.

Te različice za hlajenje prostorov so zelo poceni za nakup in so na voljo v obliki fiksnih in mobilnih naprav. Navadno so sestavljene iz nekaj sestavnih delov - ventilatorja ter rezervoarja za vodo in izparilne podloge. Slednja se vlaži prek rezervoarja. Ventilator potiska zrak, voda pa izhlapeva. Ta nato ohlaja okoliški zrak. Glavna pomanjkljivost tega sistema je visoka raven vlage, ki se vnaša v prostor. Poleg tega naprava hitro izgubi svoj učinek, ko je rezervoar za vodo prazen.

Pri enoblokovni zasnovi je celoten krog hladilnega sredstva v eni sami enoti. Ta konfiguracija zahteva cev, ki vodi navzven skozi okno ali režo v vratih. Kondenzat, ki nastane med postopkom hlajenja, in ogreti odvodni zrak sta po cevi speljana navzven. Monoblok klimatske naprave lahko zrak tudi razvlažujejo in čistijo prek filtra. Glavna pomanjkljivost te zasnove je, da je delovanje razmeroma glasno. Poleg tega je treba odprtino za cev za kondenzat temeljito zatesniti.

Za split zasnovo je značilno, da je sistem sestavljen iz notranje in zunanje enote. To pomeni, da je krog hladilnega sredstva razporejen med obema enotama. Kompresor je nameščen v zunanji enoti. Prednost tega je zelo tiho delovanje. Enoti sta povezani le s tankimi cevmi skozi zunanjo steno. Poleg tega je split klimatska naprava opremljena z inverterskim motorjem, ki omogoča prilagajanje moči glede na potrebe. To posledično omogoča zelo učinkovito delovanje in prihranek energije. Split zasnova omogoča tudi, da je več notranjih enot v hiši priključenih na eno zunanjo enoto. To se imenuje večdelna klimatska naprava. Zaradi številnih prednosti Viessmann v svoji ponudbi izdelkov ponuja samo split klimatske naprave.

Nasveti za nakup klimatske naprave za vaš dom

Preden se odločite za nakup klimatske naprave, je pametno, da se pripravite in razmislite o nekaterih pomembnih vprašanjih. To vam bo pomagalo bolje razumeti svoje potrebe in pričakovanja ter se pripraviti na sestanek s strokovnjakom za ogrevanje. Spodaj je kontrolni seznam nekaterih ključnih vidikov, ki jih je treba obravnavati pri nakupu klimatske naprave:

 • Za kaj se bo klimatska naprava ali klimatska naprava uporabljala?
 • Potrebujete samo hlajenje prostorov ali tudi ogrevanje?
 • Kako velik je/so prostor oziroma prostori, ki jih je treba hladiti? Gre za posamezne prostore ali za celotno stavbo?
 • Kdaj in kako pogosto boste sistem uporabljali? Ali ga boste potrebovali za počitniško hišo ali drugo nepremičnino, ki se uporablja le začasno?
 • Ali že imate klimatsko napravo ali mobilno klimatsko napravo in jo želite vključiti v nov sistem?
 • Ali obstaja fotovoltaični sistem in ali obstaja potreba po povečanju lastne porabe?
 • Ali je treba novo Viessmannovo klimatsko napravo kombinirati z obstoječim generatorjem toplote ali je treba načrtovati novo celovito rešitev?

Za natančno načrtovanje bodo ključni podatki, kot so velikost bivalnega prostora ali stavbe, število oseb v gospodinjstvu, lokacija z vidikom na sončno sevanje ter najvišje pričakovane temperature poleti. Izbrani izvajalec ogrevalnih del se bo z vami posvetoval o teh dejavnikih in skupaj boste oblikovali najustreznejšo rešitev.

Nadgradnja klimatske naprave

Klimatske naprave Vitoclima Viessmann so primerne tako za novogradnje kot za projekte posodobitve. Pri naknadni vgradnji ni težav. Načrtovanje je še posebej pomembno. Vrsta, velikost in predvsem moč morajo ustrezati obstoječi stavbi in vašim življenjskim razmeram. Poleg zgornjih vprašanj je treba pri načrtovanju posebej upoštevati tudi obstoječe hladilne ukrepe, generatorje toplote ali električne energije.

Področja uporabe split klimatskih naprav kot odločilni dejavnik

Ko se odločate, ali boste s klimatsko napravo opremili posamezne prostore ali celoten dom, se je za načrtovanje pomembno vprašati, kje se bo sistem uporabljal. To je zato, ker so od območja uporabe odvisne zmogljivosti in možne kombinacije. Na primer, klimatsko napravo lahko načrtujete za prostor na strehi, kjer je lahko v poletnih mesecih neprijetno vroče. Prav tako lahko razmislite o namestitvi klimatske naprave v spalnici, da si zagotovite udoben spanec v tropsko vročih poletnih nočeh. Če želite, imate tudi možnost opremiti celoten dom s klimatsko napravo, kar lahko dosežete z večdelnim sistemom. Pri načrtovanju se posvetujte z lokalnim strokovnjakom, da ugotovite, kje so največje potrebe po hlajenju in ali obstajajo možnosti za naknadno opremljanje, ki jih lahko upoštevate za poznejšo izvedbo.

  

Stroški poveyani s klimatsko napravo


Klimatske naprave so znane po razmeroma nizkih investicijskih stroških. Če je sistem pravilno načrtovan in individualno prilagojen, so tudi obratovalni stroški nizki. Pomembno je, da lahko klimatska naprava v kombinaciji z drugimi viri toplote v celoti izkoristi svoje prednosti. To še posebej velja, če klimatska naprava skrbi tudi za ogrevanje, kar je idealno spomladi in jeseni. To pomeni, da lahko drugi deli sistema ostanejo varno izključeni v mlajših pomladnih in jesenskih mesecih.

Omenjena kombinacija s fotovoltaičnim sistemom in hranilnikom energije, kot je Vitocharge VX3, je še posebej učinkovita. Električna energija iz lastne strehe bo zmanjšala tudi stroške za klimatsko napravo.