Enota za shranjevanje energije kot dodatek fotovoltaičnemu sistemu

Zahtevajte brezplačno svetovanje


Viessmannovi fotovoltaični sistemi lahko proizvedejo dovolj električne energije za oskrbo štiričlanske družine za celo leto. Glavna težava fotovoltaičnih sistemov pa je, da običajno zagotavljajo električno energijo takrat, ko večina prebivalcev gospodinjstva ni doma - na primer v popoldanskih urah. Če noben priključen porabnik ni aktiven ali priključene naprave ne morejo v celoti porabiti električne energije, se ta odvede v javno omrežje.


V zadnjih letih so se tarife za odkup električne energije stalno zniževale. Hkrati pa se je povprečna cena električne energije zvišala. Zato lahko rečemo da se je povpraševanje za samooskrbo povečalo. Pri tem vam lahko pomaga sistem za shranjevanje energije.  Zato je Viessmann predstavil fotovoltaični sistem za shranjevanje energije Vitocharge VX3. Ta baterijski sistem za shranjevanje električne energije shranjuje električno energijo, proizvedeno čez dan, in jo da na voljo, ko jo potrebujemo.

Kako delujejo sistemi za shranjevanje energije?

Fotonapetostni sistem

Shranjevanje sončne energije ima veliko prednost, saj lahko proizvedeno električno energijo uporabljate takrat, ko jo potrebujete. To pomeni tudi takrat, ko sonce ne sije.

Električno energijo je mogoče shranjevati na dva načina - neposredno in posredno. Za domačo uporabo pa so na voljo le sistemi za posredno shranjevanje. Neposredno shranjevanje električne energije poteka z uporabo komponent, kot so tuljave in kondenzatorji, in traja le nekaj sekund. Zaradi tega te vrste niso primerne za enodružinske ali dvostanovanjske hiše. Ponavadi se uporabljajo v industriji, predvsem za stabilizacijo omrežja. Ko gre za fotovoltaiko s shranjevanjem, sistem običajno vključuje elektrokemično shranjevalno enoto, kot je baterija.

Kratka razlaga postopka shranjevanja

Načelo delovanja je zelo preprosto. Fotovoltaični baterijski skladiščni sistem shranjuje električno energijo, podobno kot akumulatorska baterija, dokler se v gospodinjstvu ne pojavi potreba. Nato to energijo posreduje priključenim porabnikom (luči, hladilniku, televizijskemu sistemu itd.). Podrobneje to pomeni, da se sončni žarki, ko padejo na fotonapetostne module, pretvorijo v enosmerni tok. Vendar tega ni mogoče uporabiti v gospodinjstvu. Da bi to odpravili, je v tokokrog vgrajen pretvornik, ki enosmerni tok pretvori v izmenični tok. Hranilnik energije pride v poštev, če v hiši ni porabnikov te energije. Litij-ionske baterije podjetja Viessmann pretvarjajo električno energijo v kemično. Če nato pride do praznjenja, se ta proces obrne.

Pomembno: Med procesom praznjenja se sončna shranjevalna enota nikoli ne izprazni v celoti. Obstaja razlika med "nominalno" in "uporabno" zmogljivostjo. Razlika je v globini praznjenja. Naprava Vitocharge VX3 je bila razvita v skladu s posebno strategijo delovanja, ki je podobna tisti pri električnih vozilih. Staranje baterije se v življenjski dobi kompenzira s povečanjem globine praznjenja. V primeru električnega vozila to pomeni, da se doseg vozila v njegovi življenjski dobi čim dlje ohranja konstanten. Šele ko globina praznjenja doseže 100 %, se uporabna zmogljivost zmanjša. Če je enota za shranjevanje energije napolnjena in ni priključenih ali aktivnih porabnikov, se električna energija oddaja v javno omrežje. Plačilo ureja Zakon o obnovljivih virih energije (EEG) [Nemčija].

Katere so razpoznavne značilnosti fotonapetostnih hranilnikov Viessmann?

Fotovoltaične shranjevalne enote zapolnijo vrzel med ponudbo in povpraševanjem. S tem pripomorejo k večji samooskrbi in zmanjšujejo stroške energije. Proizvedena električna energija se lahko uporablja veliko bolj učinkovito. Sistemi za shranjevanje energije Viessmann zagotavljajo tudi večjo neodvisnost od podjetij za oskrbo z električno energijo in razbremenjujejo omrežje.

Z našim programom izdelkov Vitocharge ponujamo litij-ionske akumulatorske hranilnike z visoko učinkovitostjo in dolgo življenjsko dobo. Naši modeli imajo življenjsko dobo do 20 let ali zagotovljeno energetsko zmogljivost 9,6 MWh na 4 kWh baterije. V povprečju lahko pričakujete približno 250 polnih ciklov na leto. Baterije Vitocharge VX3 lahko povežete zaporedno. To omogoča prilagodljive velikosti shranjevanja in popolno prilagoditev vašim individualnim potrebam po električni energiji. Poleg tega sta obe različici primerni za vzporedni in nadomestni način napajanja iz električnega omrežja. To pomeni, da lahko Viessmannovi hranilniki energije delujejo vzporedno z oskrbo z električno energijo prek javnega omrežja in v primeru izpada električne energije oskrbujejo najpomembnejše porabnike.

Nova generacija hranilnikov energije: bolj kompaktni, tihi in zmogljivi


Nova generacija baterij Vitocharge VX3 daje lastnikom stanovanj možnost enostavnega shranjevanja električne energije in s tem njene učinkovitejše uporabe. Preizkušene in zanesljive litij-železo-fosfatne baterije so zasnovane za dolgo življenjsko dobo. Zato Viessmann za baterijske celice ponuja 10-letno garancijo za zamenjavo v denarni vrednosti. Poleg tega lahko sistem v prvem letu delovanja preprosto razširite, če se spremenijo potrebe po električni energiji. S tem je modularni hranilnik energije Vitocharge VX3 v središču Viessmannovih premišljenih energetskih rešitev za toploto, električno energijo in mobilnost. Od proizvodnje toplote do fotovoltaičnega sistema in polnilne postaje za električno vozilo - vse prihaja iz enega samega vira. To lahko dobite le pri Viessmannu.

Ali se splača kupiti napravo za shranjevanje energije?

Z enoto za shranjevanje energije Viessmann dobite izdelek, ki ima številne možnosti uporabe. Vitocharge VX3 se lahko uporablja kot hibridna PV-skladiščna enota, kot izmenično vezana skladiščna enota ali kot čisti PV-inverter. Zato je primeren za uporabo v novih in obstoječih sistemih.

Enote za shranjevanje energije za nove fotovoltaične sisteme


Ob vse nižjih tarifah za odkup električne energije je namestitev sistemov za lastno porabo vse bolj smiselna. Vendar je pomembno, da je nov sistem prilagojen hiši in potrebam po električni energiji, da je tudi ekonomičen. Da bi zagotovili, da bo okolju prijazna, samoproizvodnja električne energije vedno našla potrošnika, se splača vzpostaviti enotno energetsko rešitev. Nekateri primeri so:

  • Fotovoltaični sistem + shranjevalnik energije + toplotna črpalka
  • Fotovoltaični sistem + enota za shranjevanje energije + ogrevalna naprava na gorivne celice
  • fotovoltaični sistem + enota za shranjevanje energije + električni sistem za ogrevanje in pripravo tople vode

Energija iz fotonapetostnega sistema se shranjuje v shranjevalniku energije, porablja pa se neposredno pri električnih porabnikih, kot je toplotna črpalka. V primeru presežka energije se energija začasno shrani v baterijo enote za shranjevanje energije in se po potrebi ponovno sprosti. Hiša in toplotna črpalka sta tako večinoma oskrbovani z energijo, ki je trajnostno in učinkovito proizvedena na strehi.


S fotonapetostnim sistemom in napravo za ogrevanje na gorivne celice dobite dva generatorja energije, ki se odlično dopolnjujeta. Poleti fotovoltaični sistem proizvaja električno energijo za hišo (in po želji tudi za električno vozilo). Pozimi ogrevalna naprava na gorivne celice zaradi svojega obratovalnega časa zagotavlja več električne energije. To pomeni, da lahko svojo hišo (in po želji tudi električno vozilo) vse leto oskrbujete iz lastnih virov energije. To na eni strani povečuje samozadostnost, na drugi strani pa zmanjšuje vaše stroške električne energije.

Taka integracija različnih virov energije in tehnologij omogoča boljšo izkoriščenost energije skozi vse leto, ne glede na letni čas in vremenske pogoje. To je tudi odličen primer trajnostne in pametne energetske rešitve za gospodinjstva.

V popolnoma električnem sistemu se energija, ki jo proizvede fotovoltaični sistem, usmerja v električne generatorje toplote, kot so infrardeče ogrevanje prostorov, talno ogrevanje ali ogrevanje tople sanitarne vode. V primeru presežka energije se ta začasno shrani v shranjevalniku energije. Hiša z električnim ogrevanjem prostorov in ogrevanjem sanitarne vode lahko tako doseže visoko stopnjo samozadostnosti in trajnosti ter uživa prednosti infrardeče toplote z nizko porabo v stanju pripravljenosti.


Sistemski operaterji za električno energijo, ki jo izvažajo v omrežje, 20 let prejemajo fiksno plačilo. Ko poteče subvencija po Zakonu o obnovljivih virih energije za vaš obstoječi fotovoltaični sistem, upravljavci javnih omrežij niso več dolžni sprejemati energije, ki jo proizvedete. Poleg tega "neposredno trženje", pri katerem se samostojno proizvedena energija prodaja na borzi z električno energijo, ni nujno izvedljivo. V takšnih razmerah se splača povečati lastno porabo z Viessmannovimi izdelki. Visoka stopnja prilagodljivosti Viessmannovih komponent omogoča, da se v tem primeru obstoječi fotovoltaični sistem kombinira s hranilnikom energije kot sistemsko rešitvijo. Po potrebi je mogoče sistem enostavno razširiti z dodatnimi baterijskimi moduli.

Poleg običajnih gospodinjskih aparatov, ki potrebujejo električno energijo, lahko povečamo samooskrbo na primer s toplotno črpalko za pripravo tople vode Vitocal 262-A z električnim pogonom. To je popoln dodatek za prijetno udobje pri pripravi tople sanitarne vode. Zaradi uporabe samooskrbe z električno energijo so obratovalni stroški samo nižji. Električno upravljani sistem mehanskega prezračevanja Vitovent 300-W prav tako krepi naš občutek dobrega počutja in udobja doma ter s svežim, čistim zrakom in optimalno ravnjo vlage pomembno prispeva k ohranjanju stavbnega tkiva.

Kako velika mora biti enota za shranjevanje energije?

Pri novem ali obstoječem sistemu je vse odvisno od prave velikosti enote za shranjevanje energije. Hranilnik energije mora imeti zadostno zmogljivost, da lahko gospodinjstvo oskrbuje s sončno električno energijo od večera do naslednjega jutra. Velikost ali zmogljivost shranjevalne enote je odvisna od letne porabe električne energije in nazivne moči obstoječega ali načrtovanega fotovoltaičnega sistema. Kot vodilo se lahko uporablja naslednje pravilo: 1 kWp PV = 1 kWh baterije = 1000 kWh porabe električne energije v gospodinjstvu.

Primer 1 s toplotno črpalko

Gospodinjstvo + toplotna črpalka: Toplotna naprava: 8000 kWh

PV = 8 kWp

________________________

Enota za shranjevanje energije = 8 kWh

Primer 2 s toplotno črpalko in električnim vozilom

Gospodinjstvo + toplotna črpalka + električno vozilo = 12.000 kWh

PV = 12 kWp

___________________________________

Enota za shranjevanje energije = 12 kWh

Prevelike ali premajhne shranjevalne enote so neekonomične

Če je enota za shranjevanje energije prevelika, bo shranila preveč električne energije, ne da bi jo dejansko uporabila. Poleg nepotrebno visokih dodatnih stroškov nabave boste utrpeli tudi izgube zaradi izpada nadomestila za električno energijo, oddano v omrežje. Nasprotno, če je enota za shranjevanje električne energije premajhna, bodo morali lastniki sistema kupiti več električne energije. To je bistveno dražje od samoproizvodnje električne energije s strehe. Zato je nujno, da se posvetujete z enim od naših trgovinskih partnerjev.

Shranjevanje sončne energije in njeno učinkovito upravljanje

Digitalno omrežno povezovanje in nadzor vseh komponent sistema omogoča lažje shranjevanje obnovljivih virov energije ter usklajevanje njihove proizvodnje in porabe. V tem pogledu je Viessmann GridBox optimalno dopolnilo za sistemske rešitve, sestavljene iz fotovoltaičnega sistema in enote za shranjevanje energije.  
Aplikacija namreč jasno vizualizira energijske tokove v hiši in tako ustvarja popolno preglednost. Osnova za to je energetska nadzorna plošča. Ta med drugim prikazuje izhodno moč fotovoltaičnega sistema, stanje polnjenja enote za shranjevanje energije in trenutno porabo energije v hiši. Dnevni trendi, tedenska poročila in informacije o bilanci CO2 uporabnikom omogočajo, da imajo v vsakem trenutku lažji pregled. Zaradi razpoložljivih funkcij optimizacije za fotovoltaični sistem, shranjevanje sončne energije, sisteme za ogrevanje tople vode in električna vozila je sistem še učinkovitejši.

Ponudba izdelkov za shranjevanje energije

Viessmannove enote za shranjevanje energije povečajo vašo lastno porabo proizvedene energije in izboljšajo učinkovitost fotovoltaičnega sistema. Sistem bo napolnil enoto za shranjevanje energije, ko vaš dom ne bo potreboval električne energije. Ta energija se uporabi po potrebi, na primer za delovanje električnih naprav. Če je enota za shranjevanje energije popolnoma napolnjena in ni priključen noben porabnik, se presežek energije izvozi v omrežje in ustrezno plača.