Pametni dom - inteligentni dom

Zahtevajte brezplačno svetovanje
Foto: © visivastudio | Shutterstock.com


Ko govorimo o digitalizaciji, se vedno znova pojavi izraz "Pametni dom," ki pa ni enoznačno opredeljen. Večina ljudi si pod tem pojmom predstavlja inteligentno hišo, kjer predmeti komunicirajo in jih je mogoče upravljati s pomočjo mobilnih naprav s povezavo na internet, kot so pametni telefoni, tablični računalniki in glasovni pomočniki. Vendar pa pametni dom vključuje še več. Omogoča tudi optimalno merjenje in spremljanje stvari, kot je pretok energije, v daljšem časovnem obdobju, kar lahko pomaga pri ugotavljanju potencialnih prihrankov. Kako pa dejansko deluje pametni dom in kako se lahko vanj vključijo ogrevalni sistemi?

Kaj je pametni dom? Funkcija je razložena na preprost način

Pametni dom temelji na načelu: vhod, obdelava, izhod. Kako to izgleda v praksi, je najbolje razložiti na primeru aplikacije Viessmann ViCare.

Vnos: aplikacija se zažene s pametnim telefonom ali tabličnim računalnikom. Odpre se uporabniški vmesnik in prikaže številne funkcije, vključno z želeno nastavitvijo temperature. Uporabnik aplikacije lahko z dotikom ustreznega uporabniškega vmesnika izda ukaz.

Obdelava: vsak pametni dom ima nadzorni center pametnega doma. V primeru aplikacije ViCare se imenuje tudi internetni vmesnik. Ta nadzorni center sprejme in obdela ukaz, izdan prek omrežja WiFi (doseči je treba želeno temperaturo). Naprave pametnega doma poleg WiFi uporabljajo tudi druge standarde prenosa, kot so Bluetooth, Z-Wave in KNX, pri čemer je slednji žična rešitev.

Izhod: po obdelavi se ukaz izvede z izhodno napravo. V našem primeru je to ogrevalni sistem, ki bo ogrevalno vodo prenašal v radiatorje, dokler ne bo dosežena določena želena temperatura. Glede na izhodno napravo bo uporabnik aplikacije obveščen o poteku in rezultatu ukaza.

Prednosti pametnega doma

Poleg zgornjega primera obstajajo tudi druga področja uporabe naprav Smart Home v praksi, kot so žarnice, glasbeni sistemi in vhodna vrata. Drugi primeri so robotski sesalniki, pametni pralni stroji, nadzorne kamere in celo kavni avtomati. Pri uporabi lastniki stanovanj zasledujejo več ciljev, vendar so med najpomembnejšimi varčevanje z energijo, večje udobje in varnost.

Varčevanje z energijo s pametnim domom

Obstaja veliko načinov za varčevanje z energijo. Eden od njih je uporaba pametne in učinkovite tehnologije ogrevanja. Možnosti prihrankov so velike, saj je velik del energije, ki jo potrebuje gospodinjstvo, namenjen proizvodnji toplote.

Za pametne ogrevalne sisteme Viessmann nista značilni le visoka stopnja učinkovitosti in vzdržljivost. Zasnovani so tudi za uporabo v pametnem domu. Ker je sistem WiFi že vgrajen v vse trenutne ogrevalne rešitve. Za upravljanje ogrevalnega sistema morate namestiti le aplikacijo ViCare. Če vaš ogrevalni sistem še nima vgrajenega internetnega vmesnika, ga lahko preprosto dodate pozneje s programom Vitoconnect. Tako lahko celo starejše ogrevalne sisteme v nekaj korakih povežete z internetom in jih spremenite v digitalni ogrevalni sistem.

Pametno upravljanje energije v pametnem domu ustvarja optimalne pogoje za varčevanje z energijo. Thomas Heim, vodja prodaje in trženja v podjetju Viessmann (zdaj predsednik uprave), pojasnjuje prednosti, ki jih to prinaša.

Thomas Heim, vodja prodaje in trženja v podjetju Viessmann (zdaj predsednik uprave), na temo upravljanja z energijo.

Daljinsko upravljanje prek aplikacije

S pametnim telefonom ali tabličnim računalnikom lahko lastniki sistema intuitivno upravljajo svoj ogrevalni sistem in prilagodijo moč ogrevanja svojim potrebam. Številni načini, kot sta funkcija pomoči z različnimi časi preklopa za vsak dan ali način na poti, pomagajo dolgoročno zmanjšati stroške energije. Energijo lahko prihranite tudi z inteligentnim sistemom razsvetljave. Ta na primer zagotavlja, da je luč prižgana samo takrat, ko je nekdo doma. Ko ni nikogar, se svetloba samodejno izklopi.

Večje udobje z daljinskim upravljalnikom

Pametni dom ne samo, da omogoča prihranek stroškov, ampak tudi povečuje enostavnost uporabe. To pomeni, da za upravljanje potrebujete manj ročnih gibov. Na primer, stanovalci ne potrebujejo več obračanja termostata za nastavitev želene temperature. Za podaljšanje ogrevanja za daljše obdobje, kot je bilo načrtovano, je potreben le en ukaz na pametnem telefonu.

Za tiste, ki so veliko na poti, vendar cenijo udobje ogrevanja ob vrnitvi domov, je daljinsko upravljanje prek pametnega telefona, ne glede na lokacijo in čas, idealna rešitev. Tehnologijo ogrevanja je mogoče tudi kombinirati z drugimi sistemi pametnega doma, ki podpirajo geografsko določanje. V tem primeru sistem na podlagi GPS podatkov iz povezanega pametnega telefona prepozna, kje se prebivalci trenutno nahajajo. Ko se približajo svojemu pametnemu domu, se prostori samodejno ogrejejo na želeno temperaturo.

Pravi program za vsako priložnost

K večjemu udobju pripomorejo tudi sistemi pametnega doma za razsvetljavo in zabavo. Ti sistemi na primer omogočajo upravljanje luči po potrebi z enim samim ukazom. Z glasovnimi ukazi lahko nastavite zatemnjeno svetlobo za filmski večer ali svetlejšo svetlobo za branje. Tudi glasbeni sistem ali televizor je mogoče nastaviti tako, da predvaja pravo skladbo ali program za vsako priložnost. Ukaze je treba nastaviti enkrat vnaprej, da bo vse potekalo nemoteno.

(Slika: © goodluz | Shutterstock.com)

Varnost s pametnimi sistemi Smart Home

Sistemi pametnega doma, kot je pametni digitalni ogrevalni sistem, poleg prihranka stroškov in večjega udobja povečujejo predvsem zanesljivost delovanja. V primeru ogrevalnega sistema skrbno premišljeni aplikativni programi, kot je ViCare, stanovalce ves čas obveščajo o novostih in jih nemudoma obvestijo, kadar je potrebno ukrepanje. Če je na primer treba opraviti vzdrževanje, se ozadje aplikacije obarva rumeno. Če postane rdeče, se samodejno prikažejo kontaktni podatki monterja. Tako je tveganje okvare med ogrevalno sezono čim manjše.

Dodatno varnost zagotavljajo tudi drugi sistemi pametnega doma. Vrata in okna lahko na primer opremite s senzorji, ki ob nenavadnem sunkovitem gibanju sprožijo alarm. Lastniki hkrati prejmejo sporočilo na svoje pametne telefone, da se lahko hitro odzovejo. Pametne nadzorne kamere je mogoče tudi inteligentno povezati v omrežje. Uporabniki jih lahko aktivirajo na daljavo in preverijo, ali je vse v redu. Pametni sistemi razsvetljave za vhodno območje ne le ščitijo pred nevarnostjo spotikanja, ampak tudi odvračajo morebitne vlomilce.

Podrobne informacije o Viessmannovih aplikacijskih programih najdete na strani Ogrevanje in aplikacije.