Talno ogrevanje: funkcija, vrste in regulacija

Zahtevajte strokovno svetovanje

Viessmann v svoji ponudbi nima le različnih generatorjev toplote, temveč tudi ustrezno dodatno opremo za ogrevalne naprave. To pomeni, da neposredno iz tovarne dobite sistem iz istega vira z vsemi sestavnimi deli, ki so med seboj optimalno usklajeni. Naš program Vitoset vključuje različne vrste talnega ogrevanja, ki v zadnjih letih postaja standard v novih stavbah; vse pogosteje pa se vgrajuje tudi v obstoječe stavbe. Tukaj lahko izveste, kako deluje, kakšne so njegove prednosti v primerjavi s klasičnimi radiatorji, in katere vrste le-teh ima Viessmann v svoji ponudbi.

Prednosti talnega ogrevanja

Kaj lahko pričakujete od sistema talnega ogrevanja Vitoset:

Ekonomično, energetsko varčno delovanje
Visoka raven udobja in priročnosti
Visoka zanesljivost delovanja in dolga življenjska doba
Dosledno visoka kakovost v skladu z ustreznimi standardnimi zahtevami
Izjemna kakovost posameznih sestavnih delov in celotnega sistema
Optimalno usklajeni elementi sistema
Varna in časovno varčna namestitev

Posebna prednost: zaradi velike površine toplotnega izmenjevalnika lahko talno ogrevanje deluje z izjemno nizkimi temperaturami pretoka, kar omogoča povezavo z nizkotemperaturnimi kotli, kondenzacijskimi kotli, toplotnimi črpalkami in drugimi izdelki podjetja Viessmann.

Kako deluje talno ogrevanje?

Razlikovati je treba med električnim in toplovodnim talnim ogrevanjem. Viessmann prodaja električno različico v programu  Vitoplanar. Osnovno delovanje je pri obeh enako. Talno ogrevanje kot sistem za površinsko ogrevanje oddaja toploto v prostore po celotni površini tal. Zaradi tega se mnogim ljudem zdi tudi zelo prijetno. Poleg tega je možna precej nizka temperatura pretoka talnega ogrevanja, kot je bilo že poudarjeno v prednostih. Sistem talnega ogrevanja, ki deluje z vročo vodo, je povezan s centralnim generatorjem toplote. Električni sistem talnega ogrevanja Vitoplanar deluje neodvisno od tega in se običajno uporablja pri projektih naknadnega opremljanja. V nadaljevanju bomo podrobneje predstavili toplovodno talno ogrevanje in njegove posebnosti glede strukture, delovanja in sistemov vgradnje.

Sestavni deli talnega ogrevanja

Talno ogrevanje se lahko vgrajuje v dveh različnih sistemih: mokrem in suhem. Pri mokrem sistemu so ogrevalne cevi postavljene neposredno v ogrevani estrih, ki ga tako obkrožajo. Ta pristop je še posebej priporočljiv pri novogradnjah, kjer se tla polagajo prvič, in toplota se razporedi skozi ogrevani estrih. Nasprotno pa je Viessmannov sistem talnega ogrevanja na suho nameščen v izolacijskem sloju, pri čemer ogrevalne cevi ležijo neposredno pod talno oblogo v ploščah suhega estriha. Sistem talnega ogrevanja v suhem sistemu se pogosto izbere pri projektih posodobitve, zlasti če želite naknadno vgraditi talno ogrevanje.

Za obe različici so pomembni naslednji sestavni deli:

  • Izolacijski sloj (vključno z udarnim zvokom)

  • Robni izolacijski trak

  • ogrevalne cevi

  • Nosilni sistemi (vključno s podlogami, vpenjalnimi tirnicami)

  • Ogrevani estrih ali plošče za suhi estrih

  • Talne obloge


Nasvet: pri izbiri talne obloge za talno gretje imate na voljo različne možnosti oblikovanja. Pomembno je zagotoviti, da je proizvajalec tal odobril njihovo uporabo s talnim gretjem. Med možnimi talnimi oblogami so keramične ploščice, plošče, naravni kamen, betonski bloki, tekstilne obloge, PVC, linolej, laminat, parket in pluta. Posebno pozornost je treba nameniti toplotni prevodnosti, ki mora ustrezati specifičnim toplotnim zahtevam in načinu ogrevanja. Prednostno poiščite celovit nasvet pri Viessmannovem partner

Različne vrste: sistemi s čepi, sistemi za pripenjanje in sistemi za modernizacijo

Viessmann ponuja tri sisteme za talno ogrevanje. Sistem s čepi in prijemalkami je najboljša izbira, ko gre za polaganje mokrega sistema. Za sistem tacker za toplovodno talno ogrevanje je značilno, da so cevi položene na prevlečene izolacijske plošče in pritrjene s posebnimi sponkami tacker. Pri sistemu s čepi so cevi za ogrevanje položene med čepi in ne potrebujejo dodatnega pritrjevanja. Struktura plošč s čepi zagotavlja minimalno razdaljo v vsakem trenutku. Možno je tako pravokotno kot diagonalno vodenje.


Sistem modernizacije je posebej primeren za projekte prenove, saj omogoča vgradnjo na obstoječi estrih. Viessmannov sistem za posodobitev talnega ogrevanja je prav tako primeren za druge vrste površinskega ogrevanja, kot sta stensko ali stropno ogrevanje. Sistem vključuje ne le sistemske plošče, ampak tudi ustrezne sistemske cevi. Za optimalno povezavo s podlago se uporablja hitro vezna in visoko zmogljiva polnilna ter fugirna masa. Kot primerne podlage se omenjajo beton, cementni estrih, estrih, vezan na kalcijev sulfat, ali keramične obloge. Pri tem je ključnega pomena temeljita priprava podlage.

Nadzorna tehnologija in regulacija prek aplikacije

Optimalna nastavitev sistema talnega ogrevanja Viessmann je ključnega pomena, pri čemer je osrednji element regulacijska tehnika. Glavne komponente vključujejo:

  • razdelilnik ogrevalnega kroga
  • aktuator

  • omejevalnik temperature

  • sobni termostat


Vsi regulacijski elementi sistema Viessmann Vitoset ustrezajo zahtevam veljavnega Zakona o energiji v stavbah (GEG) in so optimalno prilagojeni sistemu talnega ogrevanja Vitoset. Uporaba individualnih regulatorjev sobne temperature omogoča usmerjeno in učinkovito rabo energije glede na dejanske potrebe. Regulacijska tehnologija je posebej oblikovana za optimalno delovanje v kombinaciji s toplotno črpalko in talnim ogrevanjem. Poleg ogrevanja je poudarek na možnosti uporabe te kombinacije tudi za hlajenje prostora.

Upravljanje talnega ogrevanja tudi prek aplikacije

Viessmannovo talno ogrevanje omogoča digitalno upravljanje in optimalno prilagajanje glede na vaše potrebe. To dosežete z uporabo aplikacije Vitofloor, ki je posebej oblikovana za talno ogrevanje, ali z aplikacijo ViCare, ki omogoča upravljanje celotnega sistema, vključno s centralnim grelnikom in talnim ogrevanjem kot del celotnega sistema. Obe aplikaciji vam omogočata energetsko učinkovito upravljanje, saj lahko spremljate porabo in hitro prilagajate nastavitve, s čimer povečate raven udobja. Sistem lahko upravljate kadarkoli in kjerkoli, bodisi med potovanjem ali udobno iz domačega kavča prek povezave WiFi.

Aplikacija Vitofloor zagotavlja neposreden dostop do vseh ogrevalnih območij prek povezave s talnim termostatom. Prednosti vključujejo številne funkcije za enostavno uravnavanje želene temperature tudi v poletnih mesecih. Poleg tega avtomatski časovni programi ali intuitivno ročno upravljanje omogočajo visoko raven udobja pri upravljanju.