Monoblok toplotna črpalka - kompaktna in hitra namestitev

Zahtevek za posvetovanje

Monoblok toplotna črpalka za ogrevanje uporablja energijo iz zunanjega zraka. Za razliko od toplotnih črpalk z deljenim zračnim virom je krogotok hladilnega sredstva v eni sami enoti. V nadaljevanju si lahko preberete več o prednostih in o tem, kaj je pomembno pri odločitvi za monoblok toplotno črpalko.

Posebna zasnova z enako funkcijo

Funkcija toplotnih črpalk je v bistvu enaka: okoljska energija se prenese na hladilno sredstvo, katerega temperatura se v tehničnem postopku zviša in nato prenese v ogrevalni krog. Tako pridobljena toplota se lahko uporablja tako za ogrevanje prostorov kot tudi za ogrevanje tople vode. Posebnost toplotnih črpalk monoblok je, da so vsi sestavni deli, vključeni v krogotok hladilnega sredstva, nameščeni v eni sami kompaktni enoti:

  • uparjalnik: Toplotna energija se prenese na tekoče hladilno sredstvo, ki nato izhlapi.
  • Kompresor: Hlapi hladilnega sredstva se stisnejo, kar poveča temperaturo.
  • Kondenzator: Hlapi hladilnega sredstva oddajo toploto v ogrevalni krog in se ponovno utekočinijo.
  • Ekspanzijski ventil: Temperatura hladilnega sredstva se zniža na začetno temperaturo.

Monoblok toplotna črpalka za zunanjo in notranjo namestitev

Monoblok zračno toplotno črpalko je mogoče namestiti v notranjosti stavbe ali na prostem na zemljišču. Pogosteje se uporablja različica za zunanjo vgradnjo.

Ker je v monoblok toplotnih črpalk, kot je Vitocal 250-A, nameščen samo zalogovnik, ta različica potrebuje bistveno manj prostora. To je še posebej koristno v primerih, ko je razpoložljivi prostor omejen - na primer pri naknadni vgradnji toplotne črpalke v starejšo stavbo. Dodatna prednost je nizka raven hrupa v notranjih prostorih. Pri vgradnji na prostem je treba zagotoviti, da se toplotna energija iz monobloka v stavbo prenaša po dobro izoliranih ceveh. Za zmanjšanje toplotnih izgub mora biti razdalja med zunanjo enoto in stavbo čim krajša. Nevarnost zamrznitve cevi obstaja le pri izjemno nizkih temperaturah.

Če se ogrevalne naprave namestijo v notranjost stavbe, ni potrebe po prenašanju ogrevalne energije na dolge razdalje. Ključno je, da je na voljo dovolj prostora v stavbi za njihovo namestitev, kar je treba upoštevati pri načrtovanju novih stavb. To velja tudi za zračne kanale, ki služijo kot vhod in izhod za zunanji zrak. Za tiho delovanje monoblok toplotnih črpalk, nameščenih znotraj stavbe, so pomembni zvočno izolirana ohišja in pametna regulacija hitrosti ventilatorjev.

Obe različici je načeloma mogoče namestiti tako v nove kot tudi v starejše stavbe. Kar je treba upoštevati je edino razpoložljivi prostor. Če se toplotna črpalka uporablja kot alternativa oljnemu kotlu, lahko z odstranitvijo rezervoarja za olje sprihranimo pri prostoru. Izkušen monter bo ocenil razmere na kraju samem in vam svetoval katera monoblok toplotna črpalka je prava za vas.

Primerjava split in monoblok toplotnih črpalk

Razlika med monoblok in split toplotnimi črpalkami je v razporeditvi sestavnih delov hladilnega kroga. Pri split toplotnih črpalkah so ti deli razdeljeni med zunanjo in notranjo enoto. Zunanja enota je zaradi tega kompaktnejša in lažja, kar omogoča večjo prilagodljivost pri namestitvi. Vendar pa je namestitev bolj zapletena in zahteva certifikat za delo s hladilnim plinom F.

Pomembno je vedeti, da samostojna namestitev monoblok toplotne črpalke ni priporočljiva. Pravilno načrtovanje in vgradnjo tehnologije zagotovi usposobljen monter, kar je nujno za Viessmannovo garancijo in morebitne subvencije. Le strokovna vgradnja omogoča učinkovito in varno delovanje toplotne črpalke. Izvajalec ogrevalnih del vam bo tudi podrobno pojasnil delovanje nove tehnologije ogrevanja.

Inovativna tehnologija omogoča visoko učinkovitost brez dodatnega porabljanja virov

Ali je primernejša split ali monoblok toplotna črpalka, je treba presoditi individualno. Načeloma bosta obe različici ob pravilni dimenzioniranosti delovali zelo učinkovito tako v novih kot tudi v starejših stavbah. Osnova za to je izračun toplotne obremenitve, ki ga opravi monter. Inovativne tehnologije prispevajo k ekonomski učinkovitosti. Na primer, trenutne split in monoblok toplotne črpalke Viessmann vključujejo patentirano hidravliko, ki zagotavlja učinkovito delovanje skozi celotno življenjsko dobo. Toplotne črpalke z OptiPerform so tudi do 60 odstotkov manjše od primerljivih sistemov, kar omogoča hitrejšo vgradnjo s strani izvajalcev ogrevalnih del.

Zasnova monoblokaRazdeljena zasnova
Hladilni tokokrogV notranji ali zunanji enotiV notranji in zunanji enoti
NamestitevPotrdilo o plinu F ni potrebnoPotrebno je potrdilo o plinu F
Vzdrževanje cevi za hladilno sredstvoNi potrebnoZahtevano
Nevarnost zamrznitve ceviPri ekstremnih temperaturah (namestitev na prostem)Ni nevarnosti
Prilagodljivost pri nameščanjuOmejenoPrilagodljiv

Prednosti in slabosti toplotnih črpalk z monoblokom

Monoblok toplotne črpalke imajo določene prednosti in slabosti. Namestitev monoblok toplotne črpalke je relativno preprosta in hitra, saj je celoten krog hladilnega sredstva vgrajen v notranjo enoto, kar zmanjšuje možnosti napak in potrebo po dodatnem vzdrževanju. Kljub temu so lahko monoblok toplotne črpalke nekoliko večje in težje, kar lahko omejuje prilagodljivost pri namestitvi, še posebej pri notranji vgradnji, kjer je potrebno zagotoviti dovolj prostora. Pri zunanji vgradnji je ključna tudi dobra izolacija, da se cevi med zunanjo in notranjo enoto ne zamrznejo pri nizkih temperaturah.

Zaščita pred hrupom za prebivalce in sosede

Zagotoviti je treba dobro zvočno izolacijo tako pri notranji kot zunanji namestitvi. Zahvaljujoč napredni akustični zasnovi+ je to pri Viessmannovih monoblok toplotnih črpalkah samoumevno. So med najtišjimi svoje vrste. K nizki ravni hrupa toplotne črpalke prispevajo tudi nekateri okoljski ukrepi. Pri notranji vgradnji sta priporočljiva zvočno absorpcijska površina in zvočno izolirana vrata v strojnico. Pri zunanji vgradnji mora biti zagotovljena zadostna razdalja do sosednjih objektov. Da ne bi motili lastnega miru in tišine, enote ne smete postaviti na primer pod nadstrešek ali v nišo, da se zvoki ne bi okrepili z učinkom odmeva.

PrednostiSlabosti
Kompaktna konstrukcijaPotrebno je več prostora
Hitra namestitevManjša prilagodljivost
Nizke zahteve glede vzdrževanjaDodatna izolacija (namestitev na prostem)