Prezračevalni sistemi za nove stanovanjske stavbe in obstoječe stavbe

Zahtevajte brezplačno svetovanje
(Foto: © Dmitry Zimin / Shutterstock.com)

Nadzorovano mehansko prezračevanje ne zagotavlja le stalno visoke kakovosti zraka v novih in obstoječih stavbah, temveč tudi prispeva k ohranjanju vašega zdravja in učinkovitega delovanja stavbe. Prezračevalni sistemi odvajajo odvečno vlago navzven, s čimer preprečujejo nastanek škodljive plesni. Poleg tega, da se s stalno izmenjavo zraka odstranijo neprijetne vonjave, lahko tudi patogeni organizmi preidejo ven. To je še posebej koristno v času prehladov in gripe. Prezračevalni sistemi zagotavljajo zadostno količino čistega in svežega zraka v bivalnem prostoru, pri čemer vgrajeni filtri zadržijo prah in cvetni prah, kar je še posebej koristno za alergike. Dodatna prednost je, da ni potrebno odpirati oken za prezračevanje prostorov, kar zmanjšuje hrup od zunaj in ohranja toploto, kar prispeva k varčevanju z energijo.

Prednosti nadzorovanega mehanskega prezračevanja:

 • Preprečuje nastanek plesni
 • Odstranjuje vonjave in patogene snovi
 • Zagotavlja visoko kakovost zraka v prezračevanih prostorih
 • Preprečuje dostop prahu in cvetnega prahu
 • Zmanjšuje hrup
 • Varčuje z energijo zaradi učinkovite rabe toplote

  

Prezračevanje in generator toplote kot sistemska rešitev

Centralni prezračevalni sistem Vitovent 300-W s toplotno črpalko Vitocal 300-G in hranilnikom energije Vitocharge VX3

Če hladen zunanji zrak prodira v prostor skozi odprto okno, ogrevalni sistem potrebuje več energije. To ni le energetsko neučinkovito, temveč tudi povečuje stroške ogrevanja. Prezračevalni sistemi z rekuperacijo toplote zajemajo toploto iz odvedenega, toplejšega zraka in jo prenašajo na dovodni sveži zrak. S tem se znatno zmanjša potreba po toplotni energiji za prezračevanje. Prezračevanje in ogrevanje bivalnih prostorov sta torej tesno povezana. Viessmann to upošteva v programu izdelkov Vitovent: na eni strani z vgrajenimi izmenjevalniki toplote za rekuperacijo toplote, na drugi strani pa z možnostjo ustvarjanja učinkovitih sistemskih rešitev. Na primer, prezračevalni sistem Vitovent 300-W je mogoče kombinirati s toplotno črpalko Vitocal. Sistem lahko udobno upravljate prek pametnega telefona z aplikacijo ViCare. Funkcija upravljanja energije, ki je na voljo prek aplikacije, omogoča spremljanje energijskih tokov v hiši v realnem času,  kar omogoča odkrivanje in izkoriščanje morebitnih prihrankov.

Poiščite pravi prezračevalni sistem

Osnovna razlika je med centralnimi in decentraliziranimi prezračevalnimi sistemi, pri čemer obe vrsti imata prednosti, odvisne od konstrukcijskih pogojev specifične stanovanjske stavbe. Centralni sistemi sestavljajo prezračevalno enoto, ki prek sistema za distribucijo zraka oskrbuje vse prostore v stavbi s svežim zrakom. Ker je ta vrsta prezračevalnega sistema običajno vgrajena v stropno ali talno konstrukcijo, se pogosto uporablja v novih stavbah in projektih obsežne prenove.

Po drugi strani so decentralizirane prezračevalne enote nameščene brez večjih gradbenih del. Uporabljajo se za specifično prezračevanje posameznih prostorov, kar jih naredi primerne za obstoječe stavbe in ločene prizidke. Izkušen monter bo poznal različne možnosti mehanskega prezračevanja v vašem konkretnem primeru in vam svetoval pri odločitvi za primeren sistem, ter vas vodil skozi načrtovanje in namestitev.

Če želite pred posvetovanjem z našimi partnerji izvedeti več o prezračevalnih sistemih Viessmann, vam priporočamo, da si ogledate katalog izdelkov. V njem lahko filtrirate ponudbo izdelkov glede na področje uporabe. Z iskanjem v iskalniku izdelkov Viessmann  pa boste dobili še podrobnejše rezultate.

Centralno prezračevanje stanovanjskih stavb

Sistem centralnega mehanskega prezračevanja Vitovent 300-W

Zaradi potrebe po sistemu za distribucijo zraka je načrtovanje in vgradnja centralnega mehanskega prezračevalnega sistema zahtevnejša, vendar je ta še posebej smiselna pri novih stavbah in pri celoviti prenovi obstoječih stavb ker omogoča:

 • Udobno prezračevanje vseh prostorov v enodružinskih hišah in stanovanjskih stavbah
 • Visoko učinkovitost z vračanjem toplote iz odpadnega zraka
 • Kompaktne enote za stensko ali stropno vgradnjo v majhnih hišah
 • Naravno hlajenje s samodejnim poletnim obvodom
 • Nadomestilo za onesnaženje filtra z vzdrževanjem stalnega pretoka
 • Možna kombinacija s toplotno črpalko in upravljanje prek aplikacije (Vitovent 300-W)

Decentralizirano prezračevanje stanovanjskih stavb

Enota za decentralizirano mehansko prezračevanje Vitovent 100-D

Za vgradnjo decentraliziranega mehanskega prezračevalnega sistema je potrebno le izvesti vrtanje skozi zunanjo steno. Zaradi tega sistem ponuja vsestranske možnosti za kasnejšo uporabo. Dodatne prednosti za lastnike stanovanj vključujejo:

 • Prilagodljivo prezračevanje posameznih prostorov
 • Visoka učinkovitost z vračanjem toplote iz odpadnega zraka
 • Več enot se lahko uporablja neodvisno ena od druge
 • Razmeroma poceni vgradnja
 • Enostavno čiščenje in menjava filtrov
 • Pasivno hlajenje s funkcijo dovodnega zraka