Mehčalne naprave za vodo - zaščita pred nabiranjem vodnega kamna

Zahtevajte brezplačno svetovanje
Sistemi za mehčanje Viessmann, tip VS 19D in VS 42D

Trda voda lahko povzroči trajne obloge, ki negativno vplivajo na naprave in cevi, ki uporabljajo vodo. Te obloge zahtevajo dodatno čiščenje in lahko poškodujejo vodovodne instalacije ter gospodinjske aparate. Uporaba sistema za omekševanje vode zmanjša trdoto pitne vode, kar preprečuje nastanek oblog. To pomaga podaljšati življenjsko dobo naprav ter povečati udobje, ne samo med rednim čiščenjem. V ponudbi opreme Viessmann Vitoset boste našli inovativne sisteme za omekševanje pitne vode, primerni za enodružinske hiše, stanovanjske hiše, majhne poslovne prostore in gostinske obrate.

Kaj je trda voda?

Trdota pitne vode je posledica prisotnosti apna, kalcijevih in magnezijevih ionov, ki so raztopljeni v njej. Večji kot je delež teh elementov, trša je voda. Sestava tal v podtalnici ali izviru, iz katerega se črpa pitna voda, ima pomemben vpliv na trdoto vode. Ko voda pride v stik z apnencem, kot sta kreda ali marmor, postane trda. Za več informacij o trdoti pitne vode se obrnite na lokalno podjetje za oskrbo z vodo.

Obstajajo tri različna območja trdote

Trdota vode je izražena kot vsebnost kalcijevega karbonata v milimolih na liter (mmol/l). Ta vrednost omogoča razlikovanje med tremi razponi trdote, kot je prikazano v naslednji preglednici:

Območje trdote

Koncentracija kalcijevega karbonata (mmol/l)


Nemške stopnje trdote (°dH)


Trda voda

≥2,5 mmol/l

≥14 °dH

Srednje trda voda

≥1,5 < 2,5 mmol/l

≥8,4 < 14 °dH

Mehka voda

<1,5 mmol/l

<8,4 °dH

Kakšne so prednosti sistema za mehčanje?


Trda voda lahko ima nekatere prednosti, kot je večja vsebnost mineralov v primerjavi z mehko vodo. Vendar pa dolgoročno povzroča tvorbo vodnega kamna v komponentah, ki vsebujejo vodo ali jo uporabljajo, ter v gospodinjskih aparatih. To lahko skrajša življenjsko dobo teh naprav in zmanjša učinkovitost prenosa toplote, na primer v grelnih palicah in tuljavah pralnih strojev ter kuhalnikov, kar vodi v večjo porabo energije. Mehčanje vode zato prispeva k večji energetski učinkovitosti.

Poleg tega trda voda otežuje čiščenje pip, armatur in povečuje porabo detergentov in čistil, hkrati pa zmanjšuje njihovo učinkovitost. Prav tako lahko negativno vpliva na okus vročih napitkov. Če je vsebnost apna v vodi previsoka, je priporočljivo mehčanje vode.

Izkoristite te prednosti sistema za mehčanje

  • Učinkovita zaščita pred nabiranjem vodnega kamna v jeklenkah za toplo vodo in cevovodih
  • Varčevanje z energijo in podaljšana življenjska doba gospodinjskih aparatov
  • Manj potrebe po čiščenju zaradi znatnega zmanjšanja oblog vodnega kamna
  • Voljna koža in svilnati lasje zaradi mehke vode
  • Mehko perilo, nežno do tkanin
  • Manjša poraba detergentov in čistil

Viessmannovi sistemi za mehčanje pitne vode imajo certifikat DVGW.

Kako deluje sistem za mehčanje?

Sistem za mehčanje vode podjetja Viessmann deluje na podlagi zanesljivega postopka ionske izmenjave. Pri tej metodi voda teče skozi smolo, napolnjeno z natrijevimi ioni. Pri izmenjavi sprošča kalcijeve in magnezijeve ione ter absorbira natrijeve ione. Na ta način sistem proizvaja popolnoma zmehčano pitno vodo. Z mešalnim ventilom, ki je vključen v standardno dobavo, lahko enostavno nastavite zahtevano trdoto mehke vode. Ko se smola za ionsko izmenjavo zasiči, jo je treba ponovno napolniti z natrijevimi ioni. Inovativni nadzorni sistem sistemov za mehčanje Viessmann VS 19D in VS 42D zagotavlja, da se regenerira le izrabljena smola. To pomeni prihranek pri porabi soli in vode za regeneracijo.

Kopalnica s sistemom za mehčanje pitne vode, ki omogoča čiščenje.