Toplotna črpalka zrak/voda kot vir toplote

Toplotne črpalke zrak/voda so med najpogosteje uporabljenimi vrstami ogrevanja v Sloveniji. Če se lastniki stanovanj odločijo za uporabo toplotnih črpalk, lahko izkoristijo ugodne državne subvencije.

Kako deluje toplotna črpalka zrak/voda

Kako toplotna črpalka proizvaja toplotno energijo iz okoljskega zraka, lahko opišemo na primeru hladilnika. Medtem ko hladilnik usmerja topel zrak navzven, toplotna črpalka z zračnim virom toploto iz zunanjega zraka pripelje v prostor. Natančneje, ventilator aktivno vsesava okoliški zrak in ga prenaša na izmenjevalnik toplote zraka (uparjalnik), ki je vgrajen v toplotno črpalko. V njem kroži hladilno sredstvo, ki pri nizki temperaturi spremeni svoje fizikalno stanje in izhlapi. Da se hlapi hladilnega sredstva dvignejo na raven, ki se lahko uporabi za ogrevanje in ogrevanje tople vode, se stisnejo s pomočjo kompresorja.  

Zračne toplotne črpalke so med najpogosteje uporabljenimi toplotnimi črpalkami. Razlog za to niso le njihovi relativno nizki investicijski stroški, temveč tudi različne možnosti vgradnje.

Pri monoblok izvedbi so vsi sestavni deli za proizvodnjo toplote nameščeni v toplotni črpalki. Ker so povezovalne cevi med notranjo in zunanjo enoto napolnjene le z vodo, lahko te enote hitro in enostavno začnejo delovati. Izvajalec, ki izvaja dela, za ta dela ne potrebuje certifikata za hladilno sredstvo. Ker večina naprav deluje zelo tiho, jih je mogoče postaviti v bližino dnevne sobe.

Ker se starejše stavbe glede na svojo starost in zgodovino zelo razlikujejo, so potrebne različne vrste in obseg del. Za smiselno namestitev in delovanje novega ogrevalnega sistema v starejši stavbi bo morda treba posodobiti tudi prostore, dimovodni sistem, dimnik in toplotno izolacijo. Natančne podatke lahko zagotovi le inštalater ogrevalnih naprav po temeljitem pregledu.

Vitocal 222-S: Toplotna črpalka z eno zunanjo enoto

Prednosti toplotne črpalke zrak/voda


Prednosti toplotne črpalke zrak/voda se lahko razdelijo glede na različne vidike. Za boljšo razvrstitev teh črpalk je koristno ločiti med njihovimi osnovnimi in bolj specifičnimi prednostmi.

Osnovna prednost toplotne črpalke zrak/voda je predvsem brezplačen in praktično neomejen vir toplote, kar omogoča lastnikom sistema nekaj več neodvisnosti od tradicionalnih dobaviteljev energije, kot so kurilno olje ali zemeljski plin. Zrak, kot vir energije, ni podvržen ekonomskim ali političnim nihanjem, kar pripomore k stabilnosti oskrbe toplote. Poleg tega lastniki stanovanj, ki se odločijo za uporabo toplotne črpalke na zrak, lahko pričakujejo zanesljivo delovanje sistema, kar lahko pozitivno vpliva na vrednost njihove nepremičnine. Ekonomski koristi vključujejo tudi možnost državnih subvencij ter nizke stroške vzdrževanja sistema.

Naslednji seznam vsebuje pregled prednosti toplotne črpalke zrak/voda:

  • Brezplačni vir toplote, ki je na voljo ob vsakem času dneva
  • Relativno nizki investicijski stroški
  • Možnost razširitve zaradi kaskadne funkcije
  • Ni potrebna uradna odobritev
  • Primerna tako za novogradnje kot za projekte posodobitve
  • Možna je naknadna posodobitev


Uporaba toplotne črpalke  zrak/voda ne le dolgoročno zmanjša stroške ogrevanja za lastnike sistema, temveč tudi znatno zmanjša vpliv emisij CO₂ na okolje. Ko se lastniki stanovanj odločijo za nakup električne energije iz obnovljivih virov za napajanje svoje toplotne črpalke, lahko sistem deluje popolnoma brez neto emisij CO₂.

Varstvo okolja je ključnega pomena tudi v okviru podnebne politike. Veliko strokovnjakov verjame, da je energetski prehod mogoče doseči s pomočjo toplotnih črpalk. Ključno je povezovanje različnih sektorjev, zlasti električne energije in ogrevanja, kar omogoča inteligentno izrabo obnovljivih virov energije. To pomeni, da toplotne črpalke lahko zajamejo presežno energijo, ki jo proizvajajo obnovljivi viri, jo shranijo in jo nato uporabijo za oskrbo s toploto skozi vse leto. S tem prispevajo k bolj trajnostnemu energetskemu sistemu in zmanjšanju emisij CO₂.

Prednosti v primerjavi z drugimi toplotnimi črpalkami

Poleg zunanjega zraka tudi zemlja in podtalnica zagotavljata toplotno energijo, iz katere lahko toplotne črpalke proizvajajo toplotno energijo. Ko se lastniki stanovanj soočajo z odločitvijo o nakupu, ne smejo zanemariti prednosti zračne toplotne črpalke v primerjavi z drugimi vrstami toplotnih črpalk. Te so precej številne.

V primerjavi s toplotnimi črpalkami zemlja/voda ali voda/voda so investicijski stroški za toplotno črpalko z zračnim virom razmeroma nizki. Ena od glavnih razlogov za to je način izkoriščanja vira toplote. Za razliko od toplotnih črpalk s slanico/voda ni potrebno izkopavanje zemlje ali globoko vrtanje. Zunanja enota toplotne črpalke z zračnim virom je prilagodljiva pri namestitvi, saj jo lahko postavite na podstavek ali na stensko montažo ter pridobiva toploto iz zunanjega zraka. Glede na model ima površino približno enega kvadratnega metra.

Pri načrtovanju toplotne črpalke z zračnim virom ni potrebno veliko napora, saj je potrebno upoštevati le primerno ogrevalno moč in zaščito pred hrupom. Za razliko od toplotnih črpalk s slanico ali voda/voda uradno dovoljenje ni potrebno. Pri ocenjevanju širjenja zvoka lahko uporabite zvočni kalkulator.

Sodobne toplotne črpalke z zračnim virom Viessmann delujejo izjemno tiho, med njihovim delovanjem pa je komaj slišen hrup. Ta izjemen rezultat je posledica večletnega intenzivnega raziskovalnega in razvojnega dela. Viessmannove toplotne črpalke se ponašajo z napredno akustično zasnovo, kjer so vsi komponenti toplotne črpalke načrtovani tako, da je hrup čim manjši. Posebno pozornost so namenili zmanjšanju nizkofrekvenčnih zvokov, ki so še posebej moteči.

Še ena prednost toplotne črpalke zrak/voda je njena preprosta namestitev. Odvisno od modela jo je mogoče postaviti v celoti v notranjosti ali na prostem. Če je prostor omejen, je deljena različica optimalna rešitev. Pri tem je naprava razdeljena na notranjo in zunanjo enoto, pri čemer je večina komponent, kot so ventilator, uparjalnik in kompresor, nameščena v zunanji enoti. Notranja enota vsebuje le kondenzator in hidravlične komponente ter krmilno enoto. Zaradi preproste vgradnje so toplotne črpalke  zrak/voda idealne za projekte novogradnje pa tudi za posodobitve.

Vitocal 300-A: zunanja enota toplotne črpalke

Možna je tudi uporaba za lokalne oblasti in komercialna uporaba

Poleg okoljske odgovornosti je ena od prednosti toplotne črpalke z  zrak/voda tudi njena hitra in enostavna uporaba, zlasti v lokalnem in komercialnem sektorju. Za sektor lokalnih oblasti, na primer, Vitocal 300-A ponuja nazivno toplotno moč do 47,2 kilovata. Zasnovana je bila tako, da je zvočno optimizirana. V kaskadi petih naprav doseže moč do 236 kilovatov.