Varčujte z energijo in zmanjšajte stroške ogrevanja

Zahtevajte brezplačno svetovanje


Varčevanje z energijo in zmanjševanje stroškov ogrevanja sta tesno povezana cilja. Ogrevanje bivalnih prostorov predstavlja več kot dve tretjini končne porabe energije v zasebnih gospodinjstvih, vendar ta številka ne vključuje energije, ki je potrebna za ogrevanje sanitarne vode. Obstaja več razlogov za prizadevanje za zmanjšanje stroškov ogrevanja, vključno z okoljsko ozaveščenostjo ter naraščanjem cen goriv. S pravilnimi ukrepi in vzpostavitvijo učinkovitih praks lahko varčevanje z energijo postane del vsakdanjega življenja.

Sistem za ogrevanje lahko enostavno odzračite s samo nekaj koraki. S tem odstranite zračne mehurčke iz ogrevalnega sistema, kar omogoča nemoten pretok ogrevalne vode skozi cevi, kar zagotavlja boljše toplotno udobje in hkrati odpravlja moteče zvoke, kot so šumenje ali brnenje.

Pametno upravljanje temperature v prostoru glede na njegovo funkcijo in čas v dnevu je še en način, kako lahko bolj učinkovito uporabljate energijo. Pravilno prezračevanje je še en ključni dejavnik pri varčevanju z energijo. Vsi ti ukrepi so enostavni za izvajanje in brezplačni, zato jih lahko enostavno vključite v svoj vsakdan.

Če želite uživati v dolgoročnih prihrankih pri energiji, je pomembno izvesti nekatere tehnične ukrepe. Hidravlično uravnoteženje in redno vzdrževanje ogrevalnega sistema, ki ga izvaja lokalni ponudnik ogrevalnih storitev, sta najučinkovitejša načina za trajno varčevanje z energijo in zmanjšanje stroškov ogrevanja. Poleg tega je pametno zmanjšati tudi porabo vode in električne energije, da bi prihranili energijo v vseh vidikih vašega življenja.

Kakšni so še drugi načini varčevanja z energijo?


Eden izmed učinkovitih načinov za varčevanje z energijo je prilagoditev načina ogrevanja, ki hkrati zmanjšuje stroške ogrevanja. Pomembno je poudariti, da to ne pomeni, da morate žrtvovati udobje ali trpeti zaradi nizkih temperatur v svojem domu. V svojo vsakodnevno rutino lahko enostavno vključite naslednje tri nasvete:

Ogrevalni sistem je zaprt sistem, v katerem kroži ogrevalna voda, ki jo ogreva generator toplote. V praksi pa lahko v sistem pride zrak, na primer z difuzijo ali pri delu na generatorju toplote. Nastanejo zračni mehurčki, ki preprečujejo enakomerno porazdelitev toplote v radiatorju. Zaradi tega se neredko pojavijo nenavadni nadležni zvoki. V našem  vodniku za odzračevanje ogrevalnega sistema je opisano, kako to storiti in na kaj morate biti pozorni.

Izpuščanje zraka iz radiatorjev ni edini način za zmanjšanje stroškov ogrevanja. Tudi pravilno prezračevanje prostorov velja za enega najučinkovitejših načinov varčevanja z energijo. Pomembno: pri prezračevanju prostorov okna za kratek čas (približno pet minut) popolnoma odprite, namesto da jih dolgo časa puščate rahlo odprta. Rahlo odprta okna vnašajo malo svežega zraka, vendar prepuščajo veliko toplote. Med prezračevanjem prostora ugasnite ogrevanje. Če je mogoče, postopek ponovite do trikrat na dan. Glede na letni čas lahko zračite tudi dlje kot 5 minut.


Dojemanje toplote je vedno subjektivno. Tisto, kar se komu zdi zelo toplo, se lahko drugi počuti nekoliko hladnejega. Vendar pa je ena stvar gotova: temperatura v hiši ali stanovanju ni nujno enaka povsod. Različni prostori se uporabljajo na različne načine in se ogrevajo tudi posredno, na primer zaradi prisotnosti ljudi ali delujočih električnih naprav.

Temperaturo vzdržujte na naslednjih ravneh:

Priporočene temperature za različne prostore so: v igralnici, kabinetu in dnevni sobi naj bo temperatura med 20 in 22 stopinj Celzija, v kuhinji in spalnici približno 18 stopinj Celzija, na hodniku pa 15 stopinj Celzija. Pomembno je razumeti, da lahko že znižanje temperature v prostoru za eno stopinjo Celzija prispeva k zmanjšanju stroškov ogrevanja za do šest odstotkov, vsaj v starejših stavbah. V novih stavbah pa so lahko prihranki manjši.

Tehnični ukrepi za zmanjšanje stroškov ogrevanja

Za dolgoročno varčevanje z energijo in zmanjšanje stroškov ogrevanja že omenjeni nasveti niso dovolj. V praksi najboljši možni prihranek omogoča kombinacija pravilnih načinov ogrevanja in tehnične optimizacije. Slednja vključuje hidravlično uravnoteženje in redno vzdrževanje ogrevalnega sistema s strani strokovnjaka.

Hidronično uravnoteženje za optimalno porazdelitev toplote

Radiatorji v stavbi pogosto ne segrevajo enakomerno. Različni radiatorji v sistemu imajo različno količino ogrevalne vode, odvisno od njihove oddaljenosti od vira toplote in upora v ceveh. To pomeni, da nekateri radiatorji postanejo toplejši od drugih, kar zahteva več energije za ogrevanje vsakega prostora na zahtevano temperaturo.

Da bi zagotovili, da vsi radiatorji v sistemu prejmejo enako količino toplote, ki jo potrebujejo za ogrevanje prostora, se izvede postopek, imenovan hidravlično uravnoteženje.

Raziskave so pokazale, da hidravlično uravnoteženje ogrevalnega sistema lahko poveča energetsko učinkovitost za do 15 odstotkov. To ne samo zmanjšuje porabo energije, temveč tudi stroške ogrevanja. Če je namestitev ogrevalnega sistema v skladu z nemškimi predpisi iz standarda DIN 4701 in nemškimi gradbenimi postopki (VOB) obvezna, pa ni zakonskih zahtev za hidravlično uravnoteženje za lastnike ogrevalnih sistemov.

Varčujte z energijo z rednim in strokovnim vzdrževanjem

Redno vzdrževanje ogrevalnega sistema podaljša življenjsko dobo vašega ogrevalnega sistema in zagotavlja zanesljivo in nemoteno delovanje. Le tako lahko zagotovite učinkovito in čisto uporabo energije iz goriva, s čimer varujete okolje in prihranite pri računih za ogrevanje - brez ogrožanja visoke udobnosti ogrevanja in priprave tople vode.

Kotel, gorilnik in krmilna enota tvorijo sistem, podoben avtomobilskemu motorju. Če bi vaš avtomobil deloval enako dolgo kot vaš kotel, bi v enem letu prevozil več kot 60.000 kilometrov. In vsi lastniki avtomobilov vedo, da je treba v rednih časovnih presledkih opraviti servis. Zato je treba vaš ogrevalni sistem servisirati vsaj enkrat na leto, podobno kot vaš avtomobil.

V Nemčiji več kot pet milijonov ogrevalnih sistemov sploh ni servisiranih ali pa so servisirani šele, ko gre kaj narobe, čeprav je redno servisiranje ena od obveznosti upravljavcev ogrevalnih sistemov in sistemov za toplo vodo (odstavek 3, oddelek 3 nemške uredbe o varčevanju z energijo - EnEV).

Prednosti rednega servisiranja

Redno vzdrževanje ne samo, da zmanjša porabo energije, temveč tudi zmanjša stroške ogrevanja. Strokovnjaki ocenjujejo, da se lahko v primerjavi s slabše vzdrževanim ogrevalnim sistemom prihrani od pet do sedem odstotkov celotne energijske porabe. To pomeni, da je za ogrevanje potrebno porabiti manj virov. Vzdrževanje vašega ogrevalnega sistema tako prispeva k okolju prijaznejšemu delovanju.

Večja učinkovitost in daljša življenjska doba ogrevalnega sistema
Manjši stroški ogrevanja
Večja zanesljivost delovanja ogrevalnega sistema
Stalna visoka raven udobja pri ogrevanju in pripravi tople sanitarne vode
Proizvodnja toplote z zmanjšanimi emisijami CO2 zaradi varčnega in okoljsko odgovornega delovanja
Ohranjanje virov z učinkovito rabo vložene energije

Zmanjšajte stroške ogrevanja z nasveti strokovnjakov za varčevanje z energijo

Nasvetov za varčevanje z energijo ni treba težko izvajati. V nekaj korakih lahko veliko naredite tudi sami. Tako boste prihranili energijo in zmanjšali prihodnje račune za ogrevanje.

Zrakotesni spoji na oknih in vratih so nujni za varčno ogrevanje. Pred ogrevalno sezono morate preveriti tesnila in jih po potrebi zamenjati.

Izoliranje ogrevalnih cevi je preprosto in ne zahteva veliko dela ali stroškov. Omogoča tudi varčevanje z energijo.

Redno preverjajte delovanje termostatskih ventilov. Počasen ali celo zataknjen termostat bo zmanjšal moč ogrevanja. Da bi prihranili energijo, je priporočljivo odpraviti morebitne težave.

Združite vse ukrepe skupaj, da stroške ogrevanja zmanjšate na minimum. Poleg opisanih treh nasvetov obstajajo še drugi koristni ukrepi, ki jih je mogoče hitro izvesti in imajo velik potencial za varčevanje z energijo:

  • Ne izklaplajte radiatorjev ponoči, raje znižajte temperaturo. Tako boste preprečili, da bi se prostor preveč ohladil. Če se prostor popolnoma ohladi, bo za ponovno ogrevanje potreben večji pretok ogrevalne vode. S tem se poveča poraba energije.
  • Zavese, ki visijo pred radiatorji, ali pohištvo tik pred njimi ovirajo kroženje toplote po prostoru. Ogrevalni sistem ne more doseči polnega učinka in mora dovajati več toplote, da zagotovi zahtevano temperaturo v prostoru. Zato naj radiatorji ne bodo ovirani.
  • Zavese in žaluzije morajo biti ponoči zaprte. Tako boste zmanjšali hitre toplotne izgube ter preprečili mraz in prepih.

Porabite manj vode in prihranite energijo

Učinkovito ogrevanje ni edini način za zmanjšanje porabe energije in stroškov ogrevanja. Varčna poraba vode prav tako zmanjšuje porabo energije. Naslednje nasvete za varčevanje z vodo v kopalnici in pri pranju oblačil lahko enostavno in poceni vključite v svoje življenje.

Varčevanje z vodo v kopalnici

Uporaba varčnih splakovalnih ventilov v straniščnih školjkah zmanjšuje porabo vode. Pri običajnem straniščnem koritu se porabi trikrat več vode kot pri koritu z varčnim splakovalnim gumbom (za eno splakovanje se porabi približno 9 litrov vode).

Takoj popravite kapljajoče pipe, sicer bo poraba vode zelo visoka.

Priporočamo varčne glave za prhanje in pipe za varčevanje z vodo.

Za polnjenje kadi porabite trikrat več vode in energije. Poleg energije za ogrevanje je zagotavljanje tople vode pomemben dejavnik porabe energije v gospodinjstvu.

Pri umivanju zob uporabite skodelico in med umivanjem zaprite pipo.

Varčevanje z vodo pri pranju perila

Vedno perite s polnim polnjenjem. Izogibajte se predpomivanju in perite pri 60 °C namesto pri 90 °C. Predpomivanje je potrebno le za močno umazano perilo.

Uporabite varčne cikle, če jih vaš pralni ali pomivalni stroj omogoča. Včasih zahtevajo nekoliko več časa, vendar pomagajo prihraniti vodo in s tem tudi energijo.

Sušilni stroj porabi dvakrat več energije kot pralni stroj za enako količino perila. Če je mogoče, je najbolje, da perilo posušite v sušilnici ali zunaj.

Varčujte z električno energijo in razbremenite podnebje

Hiša potrebuje električno energijo ne samo za ogrevanje in ogrevanje vode, temveč tudi za druge namene. Čeprav je njena vloga v celotni porabi energije relativno majhna, obstaja veliko razlogov za varčevanje z električno energijo. Prvič, cena električne energije nenehno narašča, in drugič, večina električne energije še vedno izvira iz klasičnih elektrarn, ki uporabljajo fosilna goriva, kot sta premog ali plin, kar povečuje emisije CO2 in negativno vpliva na okolje. Varčevanje z električno energijo je tako pomemben korak k energetski učinkovitosti in trajnostnemu ravnanju z viri energije.

Električne naprave popolnoma izklopite, namesto da uporabljate način pripravljenosti.

Varčevanje z električno energijo je v številnih vidikih našega življenja preprosto izvedljivo. Nekaj preprostih ukrepov vam lahko pomaga zmanjšati porabo električne energije. Na primer, ko električnih naprav, kot so glasbeni sistemi, televizorji in računalniki, ne uporabljate, jih izklopite iz električnega omrežja. Tudi če so v načinu pripravljenosti, še vedno porabljajo energijo. Uporaba traku z več vtičnicami vam omogoča, da več naprav hkrati izklopite iz električnega omrežja, kar lahko pripomore k varčevanju z električno energijo.

Odpravite klimatske naprave, ki porabijo veliko energije

Klimatske naprave zagotavljajo prijetne temperature v vročih poletnih dneh vendar pa so te naprave pravi porabniki energije. Če jih uporabljate več dni na leto, povečujejo stroške električne energije. Bistveno čistejša alternativa je toplotna črpalka s funkcijo hlajenja. Pozimi zanesljivo in varčno ogreva prostore. Poleti pa prijetno ohlaja prostore. Za več informacij glejte poglavje Naravno in aktivno hlajenje.

  

Proizvajajte lastno električno energijo s fotovoltaičnim sistemom

Fotonapetostni sistemi so zdaj na voljo v različnih izvedbah in zmogljivostih. Če je orientacija in položaj strehe vaše hiše primerna, lahko sistem hitro in stroškovno učinkovito namestite. Proizvedeno električno energijo lahko bodisi oddajate v lokalno omrežje in za to prejmete plačilo, bodisi jo uporabljate za lastne potrebe. S tem vam ni treba več skrbeti za varčevanje z električno energijo.