Radiatorji: uporaba, regulacija in različne vrste

Zahtevajte brezplačno svetovanje

Radiatorji predstavljajo ključen element ogrevalnega sistema, saj prenašajo proizvedeno toploto v bivalni prostor prek ogrevalnega medija, v tem primeru vode. Čeprav je načelo delovanja radiatorjev vedno podobno, obstaja več različnih vrst. Vsi radiatorji Viessmann Vitoset se ponašajo z visoko kakovostjo. Uporaba preverjenih materialov in visoka stopnja izdelave zagotavljata učinkovito ter zanesljivo delovanje vsake rešitve.

Kako deluje radiator?


Delovanje radiatorja temelji na preprostem načelu: Črpalka prenaša ogrevalno vodo iz centralnega generatorja toplote do radiatorjev. V radiatorju topla voda vstopi skozi dovodni ventil, medtem ko se med pretokom toplota sprošča v prostor preko ogrevalnih površin, hkrati pa se voda ohlaja. Nato ohlajena voda preko povratnega ventila odteka nazaj in se ponovno segreje na temperaturo s povezanim generatorjem toplote. Cikel se nato začne znova.

Poleg radiatorjev Vitoset za sisteme centralnega ogrevanja Viessmann ponuja tudi električne grelnike ali radiatorje. Električni grelniki Vitoplanar so primerni tudi za decentralizirano ogrevanje bivalnih prostorov - tj. neodvisno od centralnega generatorja toplote in v posameznih prostorih.

Termostat uravnava temperaturo

Količino toplote, ki jo dobi prostor, lahko uravnavate s termostatskimi radiatorskimi ventili. Ventil, nameščen v termostatski glavi, uravnava pretok vode glede na temperaturo v prostoru. Če je ta prenizka, se termostatski ventil odpre in voda začne teči skozi radiator. Za nastavitev zahtevane temperature je na voljo pet stopenj. Vsaka predstavlja določeno sobno temperaturo. Več o funkciji, številkah na termostatu in načinu nastavitve si preberite v poglavju o pravilni nastavitvi termostata. Viessmannove termostatske glave lahko uporabljate v povezavi s katerim koli radiatorjem iz naše ponudbe radiatorjev.

Viessmannovi termostati za radiatorje

Enostaven nadzor temperature prek aplikacije

Aplikacija Viessmann ViCare omogoča priročno individualno upravljanje prostora prek pametnega telefona ali tabličnega računalnika - tudi neodvisno od ogrevalnega sistema. Zaradi tega je primerna tudi za stanovalce najetih stanovanj.  

Katere vrste radiatorjev obstajajo?

Na voljo je široka izbira sodobnih radiatorjev za toplo vodo. To velja tudi za ponudbo radiatorjev Viessmann. Poleg ploščnih radiatorjev so v ponudbi tudi cevni radiatorji.

Panelni radiatorji, ki se pogosto uporabljajo, predstavljajo najnovejši razvoj prvotnih sekcijskih ali rebrastih radiatorjev. Za razliko od prvih, panelni radiatorji niso sestavljeni iz posameznih členov, temveč iz ene ali več gladkih ali rahlo profiliranih grelnih plošč, skozi katere teče topla voda. Med temi ploščami so konvekcijske plošče, skozi katere poteka notranji zrak.

Oznaka tipa radiatorja je odvisna od zasnove in sestavljena iz dveh številk. Prva označuje število grelnih plošč, druga pa število konvekcijskih plošč. Na primer, model tipa 21 je sestavljen iz dveh grelnih plošč in ene konvekcijske plošče. Osnovno načelo je, da večje število konvekcijskih plošč pomeni večji delež konvekcijske toplote. Podjetje Viessmann ponuja ustrezne radiatorje kot univerzalne in panelne radiatorje. Panelni radiatorji se odlikujejo po gladkih površinah in vizualno vitki obliki. Na voljo so v različnih variantah priključkov, vključno s radiatorji s sredinskim priključkom, kar omogoča večjo prilagodljivost.

Cevni radiatorji so sestavljeni iz številnih navpično ali vodoravno razporejenih cevi, skozi katere teče ogrevalna voda. Ti radiatorji so še posebej priljubljeni v kopalnicah, kjer služijo tudi kot držala za brisače in sušilniki. Velik del toplote se oddaja s konvekcijo. Viessmannovi radiatorji za kopalnico so primerni za običajni priključek za ogrevanje, vendar jih je mogoče tudi opremiti z električnim grelnim vložkom. To omogoča ogrevanje prostorov neodvisno od centralnega generatorja toplote, zlasti poleti.