Ogrevanje na pelete - delovanje, financiranje in prednosti na kratko

Ogrevanje na pelete je posebna oblika ogrevanja na les, ki združuje čisto tehnologijo ogrevanja kotla na polena z udobnim upravljanjem stenskega plinskega grelnika. Na voljo je tudi v številnih razponih moči, zato je primerno za skoraj vse potrebe po toploti.

Zasnova in delovanje ogrevalnega sistema na pelete

Na voljo so polavtomatske in popolnoma avtomatske izvedbe ogrevalnega sistema na pelete. Pri polavtomatskem ogrevanju na pelete morajo lastniki sistema ročno polniti pelete v zalogovnik. Od tam peleti pridejo v zgorevalno komoro z neprekinjeno odmerjeno količino. Pri popolnoma samodejni različici ročno polnjenje ni potrebno. Namesto tega oskrbovalni sistem prenaša gorivo iz skladišča neposredno v kotel brez človeškega posredovanja.

Poleg skladišča ali zalogovnika in oskrbovalnega sistema je ogrevalni sistem sestavljen iz kotla na pelete z robustnim ohišjem, zgorevalne komore iz toplotno odpornega materiala, dovodnega vijačnega transporterja, sistema za odvajanje pepela in toplotnega izmenjevalnika.  Učinkovito zgorevanje in še posebej visok izkoristek dosežemo z uravnavanjem zgorevalnega zraka s pomočjo primarne in sekundarne regulacije, podprte s tehnologijo Lambda

Pred začetkom zgorevanja je treba pelete dostaviti v zgorevalno komoro. Ko je zgorevalna komora napolnjena, se s samodejnim vžigom začne zgorevanje. Vgrajena sonda Lambda in senzorji temperature dimnih plinov spremljajo zgorevanje in zagotavljajo, da peleti popolnoma zgorejejo z optimalno hitrostjo. Ustvarjena toplota segreva vgrajeni toplotni izmenjevalnik, ki jo nato prenaša v ogrevalni krog. Informacije o delovanju procesa zgorevanja najdete na strani Kako deluje ogrevanje na pelete.


Sestavni deli popolnoma avtomatiziranega sistema za ogrevanje peletov vključujejo tudi transportni sistem. V praksi je to običajno vijačni transporter ali vakuumski sistem. Vijačni transporter je oblikovan kot vrtalnik in s vrtenjem prenaša pelete iz skladišča v kotel na pelete. Običajno je položen na ravni tal in zaradi svoje oblike ni zelo prilagodljiv. Da bi zagotovili nemoteno oskrbo peletov z gorivom do grelnika, mora biti razdalja med skladiščem in grelnikom majhna.

Vakuumski sistemi so bolj prilagodljivi. Peleti se vsesavajo prek sesalne turbine in se po sesalnih ceveh prenašajo v kotel na pelete. Večji skladiščni prostori imajo lahko tudi več sesalnih mest, tako da je oskrba z gorivom vedno zagotovljena tudi pri veliki toplotni obremenitvi. Vakuumski sesalni sistemi lahko pokrivajo veliko večje razdalje, zato so primerni za sisteme, kjer skladišče in kotel nista drug ob drugem.

Včasih se ogrevalni sistem na pelete ali kotel na pelete še vedno zamenjuje s pečjo na pelete. Vendar je med obema vrstama bistvena razlika: kotel na pelete običajno zagotavlja tako centralno ogrevanje celotne hiše kot tudi pripravo tople vode. Peč na pelete po drugi strani običajno deluje kot kamin, razen če se uporablja skupaj s toplotnim izmenjevalnikom. Pogosto se postavi v bivalni prostor, da z visokim deležem sevalne toplote zagotovi prijeten občutek udobja. Ta učinek povečajo zastekljena vrata kurišča, ki omogočajo jasen pogled na ogenj v notranjosti. Peči na pelete lahko podpirajo tudi ogrevalni sistem, če imajo izmenjevalnik toplote.

Viessmann Vitoligno 250-S

Nasveti za nakup in subvencije za ogrevalne sisteme na pelete

Udobje in stroškovna učinkovitost: dve pomembni značilnosti ogrevalnih sistemov na pelete. Združujejo izjemno priročno delovanje plinskega ogrevalnega sistema s čisto in varčno tehnologijo sodobnega ogrevanja na les.  Pred nakupom sistema za ogrevanje na pelete je treba upoštevati več dejavnikov: potrebe po ogrevanju, razpoložljiv prostor za sistem, dostopnost ter nazadnje tudi proračun. Naslednje poglavje prinaša nasvete za dolgoročno stroškovno učinkovito obratovanje.

Učinkovitost ogrevalnega sistema je v veliki meri odvisna od tega, ali ustreza potrebam ogrevanja ogrevane stavbe. Če bi bila moč prenizka, bi moral ogrevalni sistem dolgo časa delovati s polno obremenitvijo. V najslabšem primeru ne bi mogel zagotavljati zahtevanih temperatur, kar bi povzročilo izgubo udobja. Vgradnja prevelikega ogrevalnega sistema pa bo dolgoročno povzročila previsoke stroške ogrevanja. Učinkovito delovanje ne bi bilo več mogoče. Pri nakupu ogrevalnega sistema na pelete morajo lastniki stanovanj najprej razmisliti o svojih potrebah po ogrevanju in pripravi tople sanitarne vode.

Na splošno imajo neobnovljene stare stavbe večje potrebe po toploti kot nove stavbe. Novi ogrevalni sistem na pelete je treba ustrezno načrtovati. Za izbiro ustreznega sistema se je najbolje posvetovati z izvajalcem ogrevalnih del. Strokovnjak bo na podlagi izračuna ogrevalne obremenitve določil potrebno moč za ogrevanje na dopustno in prijetno temperaturo. Pri tem izračunu se upoštevajo tudi transmisijske in prezračevalne izgube ter zmogljivost ogrevanja za povečanje. Tako boste veliko hitreje našli ustrezen sistem ogrevanja na pelete.

Odvisno od modela so kotli na pelete precej kompaktni in za namestitev potrebujejo le nekaj kvadratnih metrov. Da lahko ogrevalni sistem na pelete samodejno oskrbuje prostore s toploto in toplo vodo, potrebuje pelete in pripadajoči transportni sistem. Oba zavzameta različno veliko prostora in ju je treba načrtovati že pred nakupom. Priljubljena rešitev za skladiščenje peletov so rezervoarji iz tkanine, ki se namestijo v prostor skupaj s pripadajočim jeklenim ogrodjem. Lahko se uporabijo tudi podzemni rezervoarji. V obeh primerih mora biti na voljo dovolj prostora. Če ste se prej ogrevali z oljem in želite stari ogrevalni sistem zamenjati s sistemom za ogrevanje na pelete, lahko uporabite tudi obstoječi skladiščni prostor.

Za prenos peletov iz skladišča do kotla obstajata dve možnosti: pri polavtomatskih enotah je v bližini kotla nameščen zalogovnik za pelete, ki ga mora lastnik doma ročno napolniti. Če želite kupiti popolnoma avtomatiziran ogrevalni sistem na pelete, je potreben oskrbovalni sistem. Odvisno od vrste sistema vijačni transporter ali sesalna turbina dovaja gorivo do mesta uporabe. Katera tehnologija je najboljša, je odvisno od narave in količine razpoložljivega prostora. Za podrobnejši opis oskrbovalnega sistema glejte poglavje Oskrba in skladiščenje peletov.

Najboljši čas za nakup ogrevalnega sistema na pelete so topli poletni meseci. V tem obdobju je povpraševanje po ogrevanju in pripravi tople vode bistveno manjše kot pozimi. Poleg tega imajo zaradi daljšega časovnega obdobja boljšo možnost načrtovanja.

Peleti kot gorivo

Peleti so najbolj kompaktna oblika lesne energije in imajo visoko bruto kalorično vrednost. Za proizvodnjo peletov, ki ustrezajo standardom DIN-Plus ali ÖNORM, se uporabljajo 100-odstotno naravni lesni ostanki. Ta surovina je sestavljena iz odpadnih snovi, ki jih lesnopredelovalna industrija v velikih količinah ustvari s skobljanjem ali žaganjem.

Foto: © FabrikaSimf / Shutterstock.com

Drobnozrnati lesni ostanki se stisnejo pod visokim pritiskom in oblikujejo v pelete, tj. stisnejo se v valjasto obliko. Gorivo se skladišči in obdeluje v suhem stanju. Popolnoma suhi pogoji skladiščenja so nujno potrebni. To zagotavlja njihovo učinkovito in uspešno izgorevanje v ogrevalnem sistemu na pelete.

Lesni peleti so na voljo v paketih in v razsutem stanju. Peleti v razsutem stanju se prevažajo s cisternami s silosi in se v skladiščni prostor vpihujejo s sistemom cevi. Podrobne informacije o peletih, polenih itd. najdete v razdelku o biomasi kot gorivu.

Poleg učinkovite tehnologije izgorevanja je za doseganje najboljših možnih rezultatov odločilna tudi kakovost goriva. Peleti slabe kakovosti se prehitro zažgejo in v najslabšem primeru poškodujejo kotel. Pri nakupu peletov ne izbirajte le najcenejših. Visokokakovostni peleti imajo gladko in sijočo površino. Prav tako so odporni na obrabo in v embalaži ne puščajo veliko drobtin.

Barva je še en pokazatelj kakovosti. Peleti morajo biti videti enakomerne barve, večje barvne razlike med peleti kažejo, da so bili pri izdelavi peletov uporabljeni manj kakovostni ostružki. Kakovostni peleti imajo certifikat DIN Plus ali EN Plus. Če želite preveriti kakovost dobavitelja, lahko lastniki sistema dobavitelja prosite za vzorec, ki ga lahko preizkusite doma.

Preden se lahko lastniki stanovanj ogrevajo s sistemom za ogrevanje na pelete, morajo kupiti gorivo. Strokovnjaki priporočajo, da kupite celoletno zalogo peletov, da vam jih ne bo treba vsakih nekaj tednov znova naročati. Velikost zaloge je odvisna od tega, kje so peleti shranjeni. V praksi se pogosto uporabljajo zabojniki iz blaga, ki so obešeni na okvir. Te je enostavno in poceni namestiti v stavbo.

Druge možnosti shranjevanja so podzemni rezervoarji ali prazen prostor v kleti. Peleti se s transportno napravo odpeljejo do kotla na pelete, kjer sprostijo svojo energijo. Skladišča peletov morajo biti dostopna od zunaj. Od ceste morajo biti oddaljene največ 30 metrov. Tako se olajša dostop vozilom za polnjenje silosa.

V skladišču morajo peleti ostati suhi. Če je namreč vlažnost previsoka, lahko gorivo nabrekne ali se zlepi, kar negativno vpliva na lastnosti gorenja. Če nimate dovolj prostora za skladišče peletov, lahko poleg kotla na pelete postavite majhen rezervoar, ki ga je treba polniti ročno.

Prednosti ogrevanja na pelete

Samodejno delovanje, visoka učinkovitost in privlačne potencialne subvencije: popolnoma samodejni sistem ogrevanja na pelete podjetja Viessmann prinaša številne prednosti. Ogrevalni sistemi na pelete dejansko združujejo prednosti dveh ogrevalnih sistemov: ogrevanja na les in ogrevanja na plin. Medtem ko se ogrevanje na drva odlikuje s čistim in okolju prijaznim delovanjem, se ogrevanje na plin odlikuje z izjemno preprosto uporabo. Ta združitev je ena glavnih prednosti ogrevanja na pelete. Poleg tega so lastniki stanovanj, ki se odločijo za sistem ogrevanja na pelete deležni še dodatnih prednosti:

 • Visoka vsebnost energije
 • Čisto izgorevanje
 • Regenerativne surovine
 • CO₂ nevtralno izgorevanje
 • Stabilne cene peletov
 • Visoke subvencije

Lesni peleti so izdelani iz stranskih proizvodov žag in industrijskih lesnih ostankov. V zapletenem postopku se les stisne v pelete enakomerne velikosti, kar je predpogoj za popolnoma avtomatizirane ogrevalne sisteme. Postopek stiskanja pomeni tudi, da imajo peleti veliko večjo energijsko vrednost kot polena ali lesni sekanci. Ker peleti ne vsebujejo skoraj nobenih negorljivih snovi, gorijo zelo čisto.

Pri ogrevalnem sistemu na pelete podjetja Viessmann in ustrezni kakovosti peletov ostane zelo malo pepela. Običajno je treba pepelnik ročno izprazniti le enkrat ali dvakrat na leto. Prav tako peleti ne povzročajo neprijetnih vonjav v stavbi. Pepel lahko odvržete tudi na domačem kompostu.

Prednosti ogrevanja na pelete postanejo še očitnejše, če ga primerjamo z drugimi vrstami ogrevanja, kot sta olje in plin. Zlasti cena nafte je podvržena gospodarskim in političnim nihanjem, kar otežuje dolgoročno načrtovanje. Seveda tudi na cene peletov vplivajo gospodarska nihanja. Vendar se ta gibljejo le na regionalni ravni. Gotovo pa je, da so cene peletov v zadnjih letih ostale razmeroma konstantne in so nižje od cen nafte in zemeljskega plina. V bližnji prihodnosti ni pričakovati dramatičnega zvišanja cen.

Kotel na pelete Viessmann deluje zelo učinkovito tudi v dvojnem načinu delovanja. Lahko jih kombinirate z obstoječim ogrevalnim sistemom in tako zmanjšate stroške naložbe. Tako lahko na primer pokrijejo večino potreb po ogrevanju in pripravi tople vode, pri čemer se obstoječi kotel vključi le v času največje obremenitve. Vsi Viessmannovi kotli na pelete delujejo v modulacijskem načinu in se nenehno prilagajajo potrebam po toploti. S kombinacijo ogrevanja na pelete in sončne toplote lahko izkoristite brezplačno sončno energijo.

Že omenjene prednosti ogrevanja na pelete so odločilne za to, da so načrtovane državne subvencije v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi precej visoke. V Nemčiji so med njimi tiste iz zveznega sklada za energetsko učinkovite stavbe (BEG), ki krijejo do 55 odstotkov stroškov sistemov in so sestavljene na naslednji način:

Osnovna subvencija

Nadomestna premija za ogrevanje z oljem

Premija za inovacije za nizke emisije

Individualni načrt prenove (iSFP)

35 %

10 %

+5 %

+5 %

Jasna prednost: močni, popolnoma samodejni kotli na pelete podjetja Viessmann so primerni za celo vrsto aplikacij. Kotli na pelete, kot je kotel Vitoligno 300-C, se uporabljajo za povečane potrebe po toploti v velikih stanovanjskih hišah ali poslovnih stavbah. To pomeni, da pri njegovi uporabi v praksi ni nobenih omejitev. Področja uporabe vključujejo:

 • Samostojne hiše
 • Dvostanovanjske hiše
 • Večstanovanjske stavbe
 • Trgovska podjetja
 • Prostori lokalnih oblasti
 • Nove stavbe
 • Domači in poslovni prostori

Za dodatne nasvete in informacije obiščite vodnik za ogrevanje na pelete na spletni strani heizung.de.