Odprto in zaprto krmiljenje ogrevanja

Zahtevajte brezplačno svetovanje

Da bodo prostori prijetni in topli, je dobro delujoč toplotni krog bistvenega pomena tudi takrat, ko sta zunaj toča in sneg. Kot veste, ta krog sestavljajo generator toplote, ogrevalna črpalka, ogrevalne cevi, radiatorji in različne varnostne komponente, kot so ekspanzijske posode in varnostni ventili. Vse to je združeno s sistemsko tehnologijo z odprtimi in zaprtimi regulacijskimi funkcijami, ki zagotavljajo, da vsi sestavni deli med seboj odlično sodelujejo in učinkovito odmerjeno ter zanesljivo dobavljajo toploto v prostore prek radiatorjev ali ogrevalnih površin.

Odprto in zaprto krmiljenje - kakšna je razlika?

Izraza "regulacija ogrevanja v odprti zanki" in "regulacija ogrevanja v zaprti zanki" se pogosto skrajšujeta na "regulacija ogrevanja", kot da bi bila oba izraza zamenljiva. Vendar je med njima majhna, a subtilna razlika.

Odprtozankast nadzor ogrevanja se nanaša na obdelavo vhodne spremenljivke, da bi dosegli ciljno spremenljivko. Z drugimi besedami, regulacija ogrevanja z odprto zanko zagotavlja, da se generator toplote vklopi (samodejno) takoj, ko vhodna spremenljivka, na primer zunanja temperatura, pade pod določeno vrednost. V tem primeru generator toplote zagotavlja ogrevalno energijo, dokler ni dosežena ciljna spremenljivka, na primer 21 stopinj Celzija v dnevni sobi.

V primerjavi z odprtozančnim krmiljenjem ogrevanja gre zaprtozančno krmiljenje ogrevanja še korak dlje. Ne obdeluje le vhodne spremenljivke, da bi dosegla ciljno spremenljivko. Spremlja tudi doseganje te ciljne spremenljivke. To počne tako, da meri trenutno temperaturo v referenčnem prostoru in jo primerja s ciljno spremenljivko. Če se vrednosti razlikujeta, se izda in izvede navodilo, s čimer se zagotovi, da se dejanska vrednost ujema s ciljno vrednostjo. Zaprtozančna regulacija ogrevanja upošteva tudi dejavnike motenj, kot so odprta okna, dodatna toplota zaradi sončnega sevanja in prisotnost ljudi.

Kombinacija odprte in zaprte regulacije ogrevanja

V praksi je celoten proces ogrevanja nekoliko bolj zapleten. V kotlu Viessmann na primer ni nameščena samo ena, temveč več regulacijskih enot, ki obdelujejo informacije, ali pa so z njimi povezane. Pri naprednih ogrevalnih sistemih zato strokovnjaki govorijo o kombinaciji odprte in zaprte regulacijske zanke ogrevanja. Le tako je mogoče zagotoviti, da ciljna spremenljivka ni dosežena le varno, temveč tudi ekonomično in tehnično učinkovito.

Če je zunanje temperaturno tipalo okvarjeno ali če pride do napake v regulaciji ogrevalnega sistema, se je treba zaradi kompleksnosti zaprtozančnega regulacijskega sistema nemudoma obrniti na izvajalca ogrevalnih del.

Zaprta regulacija ogrevanja podjetja Viessmann

"Moč brez nadzora ni nič", kot pravi znani reklamni slogan. V skladu s tem si ga lahko razlagamo tudi tako, da šele odprti in zaprti krmilni sistem naredi izdelek to, kar je: inteligentno zasnovan končni rezultat. Viessmannov regulacijski sistem Vitotronic z zaprto zanko in možnostjo komunikacije je utripajoče srce vsakega generatorja toplote. Ne glede na to, ali govorimo o majhnih kotlih, stenskih kotlih, srednje velikih in industrijskih/komercialnih kotlih ali toplotnih črpalkah, za vsak sistem obstaja ustrezna različica sistema Vitotronic. Odprti in zaprti regulacijski sistem zagotavljata ekonomično in varno delovanje, poleg tega pa sta zelo prijazna do uporabnika. Vodenje po menijih je intuitivno, medtem ko je priročnost upravljanja izjemno visoka.

Najbolj priročen način upravljanja ogrevalnega sistema je daljinski upravljalnik. Viessmann je v ta namen razvil več modelov. Z njimi lahko upravljate en ali več ogrevalnih krogov, odvisno od vrste. Možen je tudi hkratni nadzor odprte zanke do štirih kotlov (kaskadni nadzor). Pomembne funkcije, kot je prikaz vseh pomembnih informacij, so v vseh modelih predhodno nameščene in so na voljo franko tovarna.

Za še večje udobje lahko ogrevalni sistem Viessmann upravljate prek aplikacije. Za to potrebujete vmesnik, kot je Vitoconnect, mobilno napravo s spletno povezavo, kot je pametni telefon ali tablični računalnik, in aplikacijo Viessmann ViCare. Če so izpolnjene vse zahteve, lahko lastniki ogrevalnih sistemov svoje sisteme upravljajo tudi na poti, na primer za nastavitev temperature ali spremembo časa preklopa. Prav tako imajo možnost, da z enim samim dotikom zaslona stopijo v stik s svojim izvajalcem ogrevalnih storitev. Možna je tudi uporaba kombinacije daljinskega upravljalnika in aplikacije. Podrobne informacije o tem so na voljo na strani Viessmannove aplikacije.

Številni ogrevalni sistemi so prilagojeni vremenskim razmeram. To pomeni, da generator toplote prilagodi temperaturo pretoka glede na zunanjo temperaturo. Ko izvajalec ogrevalnih del prilagodi in prilagodi sistem, se lahko lastniki sistema udobno namestijo in uživajo v udobju ogrevanja.