Električne grelne preproge: področja uporabe, vgradnja in prednosti

Zahtevajte strokovno svetovanje
(Foto: © Elizaveta Galitckaia / Shutterstock.com)

Grelne preproge zajemajo električno talno ogrevanje, ki je pogosto nameščeno v kopalnicah, tuš kabinah in straniščih. Drugi prostori, kjer se lahko uporablja, so otroške sobe ali spalnice. Od tam zagotavlja hitro in zelo priročno ogrevanje s pritiskom na gumb.

Za tankopodno ogrevanje je značilna zelo nizka vgradna višina, zato je idealno za projekte modernizacije in novogradnje. Hitro ga je mogoče položiti na obstoječi estrih, ne da bi bilo treba podreti celotna tla. Za varčno delovanje je ključna pravilna vgradnja. Največ koristi boste občutili tam, kjer tla niso prekrita s težko preprogo ali velikim pohištvom.

Vgradnja ogrevalnega sistema s tankimi ležišči

Izolacijske podloge za ogrevanje s tankimi ležišči so zlepljene skupaj

Grelne preproge s tanko podlago vsebujejo večžične električne vodnike, razporejene v serpentinah. Te preproge se položijo ena ob drugo in neposredno pod talno oblogo.

Za optimalno delovanje je ključno, da so celotne tankoplastne grelne preproge obdane s prožnim in temperaturno odpornim lepilom za ploščice ali izravnalno maso. Šele ko se ta masa ali lepilo posuši, lahko namestimo izbrano talno oblogo, kot so parket, laminat, ploščice ali keramika.

Podlaga mora biti odporna na toploto

Ko je ogrevalni sistem za tanke posteljice enkrat nameščen, postane neviden in ni več dostopen za naknadne korektivne ukrepe. Zato je ključnega pomena, da je sistem pravilno nameščen že od samega začetka. Pomembna komponenta pri tem je podlaga, ki bi morala biti idealno toplotno odporna, odporna proti torziji, toplotno izolirana in brez ohlapnih delov.

Še posebej pa je toplotna izolacija ključnega pomena za učinkovito delovanje sistema električnega talnega ogrevanja. Brez toplotne izolacije morajo tanke grelne preproge porabiti več energije, da dosežejo želeni učinek, kar pa lahko poveča stroške ogrevanja. V nekaterih primerih je smiselno razmisliti o namestitvi ločilnih in toplotno izolacijskih preprog.

Področja uporabe grelnih preprog s tanko plastjo

Teoretično je mogoče namestiti ogrevalni sistem s tankimi posteljami v katerikoli prostor, če talna površina ni prekrita s preprogami ali podobnimi materiali, saj bi to upočasnilo prehod toplote. V praksi se takšni ogrevalni sistemi s tanko plastjo pogosto uporabljajo v mokrih prostorih, kot so kopalnice, kuhinje in tuši s ploščicami. Zato jih imenujemo tudi grelniki za ploščice. Uporaba teh sistemov je mogoča tudi v drugih prostorih, kot so otroške sobe, spalnice ali dnevne sobe. Ko se ta vrsta ogrevalnega sistema uporablja z laminatno talno oblogo, se imenuje tudi ogrevanje laminata.

Toplotno udobje s termostatom za vgradnjo stikala

Toplotno oddajanje ogrevalnega sistema za ploščice ali laminatne plošče se uravnava s termostatom za vgradnjo stikala. Ta je prek kablov povezan z grelnimi preprogami in senzorjem temperature tal. Navigacija po menijih je običajno jasna in intuitivna, tako da lahko zahtevano temperaturo nastavite v le nekaj korakih. Če želite, da bo vaše ogrevanje bolj odgovorno do okolja, se lahko odločite za zeleno tarifo za električno energijo.

Prednosti grelnih preprog s tanko plastjo

Tisti, ki se odločijo za ogrevanje s tanko plastjo, imajo več prednosti. Konec koncev ogrevalni sistem ne ponuja le dejavnika udobja, temveč je tudi izjemno varčen.

Nizki stroški ogrevanja zaradi sevalne toplote

Kot smo že navedli, deluje tankoplastno ogrevanje podobno kot klasično talno ogrevanje. Velik del proizvedene toplotne energije se sprosti v prostor kot sevalna toplota. To zagotavlja enakomerno porazdelitev toplote v prostoru in vodi tudi do ekonomsko ugodnega učinka: pri razmeroma nizki sobni temperaturi se oseba v prostoru še vedno počuti prijetno. Odvisno od subjektivne zaznave lahko povprečno temperaturo v prostoru znižamo za eno do dve stopinji, ne da bi pri tem izgubili udobje. To pa vodi do prihranka pri stroških ogrevanja do šest odstotkov na prihranjeno stopinjo Celzija.

Hitra namestitev in malo truda

Viessmannovi grelne preproge s tanko plastjo so na voljo v kompletih z vsemi potrebnimi sestavnimi deli. To pomeni, da jih je mogoče zelo hitro namestiti in zagnati. Večji posegi v talno konstrukcijo niso potrebni. Ogrevalne preproge za tanke posteljice so samolepilne ali pa se položijo plavajoče na estrih. Nadzorni sistem, ki je na voljo kot dodatna oprema, si zapomni ogrevalno vedenje stanovalcev in pomaga zagotoviti najboljšo kombinacijo prihranka stroškov in dobrega počutja.