Ogrevalniki sanitarne vode, ki izpolnjujejo vse zahteve

Zahtevajte brezplačno svetovanje

Za udobno jutranjo prho ali sproščujočo kopel ob koncu tedna je stalna dostopnost tople vode ključnega pomena za večino ljudi v svojem domu. Obstajajo različni načini za proizvodnjo in shranjevanje tople vode. Glavna razlika se nanaša na centralizirano in decentralizirano ogrevanje vode. Viessmannovi ogrevalniki za toplo vodo Vitocell centralno shranjujejo pripravljeno toplo vodo za daljše obdobje in jo nato ponudijo na voljo po potrebi.

Centralno in decentralno ogrevanje sanitarne vode: primerjava

Za centralno ogrevanje tople vode je nujno potreben obstoječi kotel. Zagotavlja toploto ne le za ogrevanje prostorov, temveč tudi za ogrevanje potrebne tople vode. Da bi zagotovili, da iz pipe vedno priteče topla voda, so tovrstni ogrevalni sistemi opremljeni z zalogovnikom za toplo vodo.

Ogrevanje vode neodvisno od proizvajalca toplote

Za razliko od centralnega ogrevanja pri decentralni različici ni treba priključiti proizvajalca toplote. Pri pretočnem grelniku vode se topla voda ogreje na zahtevano temperaturo samo v trenutku povpraševanja. Majhni akumulacijski grelniki vode ali akumulacijski grelniki vode pod umivalnikom pa toplo vodo shranjujejo. Oba običajno delujeta na elektriko, kar omogoča zelo prilagodljivo namestitev.

Druga možnost za decentralno ogrevanje tople vode je bojler tople vode. To je posoda z majhno toplotno izolacijo ali brez nje, ki hkrati ogreva in shranjuje toplo vodo. Vendar se voda zaradi slabe ali v nekaterih primerih neobstoječe toplotne izolacije hitro ohladi. To pomeni, da mora grelnik vode vodo vedno znova segrevati. Tovrstni grelniki vode so redko na voljo, saj tehnologija velja za zastarelo.

Nakup ustreznega ogrevalnika za sanitarno vodo

Vitoladens 300-C z Viessmannovim hranilnikom tople vode

Preden kupite Viessmannov ogrevalnik za pripravo tople vode, se pozanimajte o različnih tipih. Poleg velikosti ogrevalnika imajo namreč pomembno vlogo tudi drugi dejavniki, ki so odvisni od značilnosti stavbe in potreb po topli vodi. Za kotel je najprej potreben prostor. Da bi upoštevali razlike v razpoložljivem prostoru, Viessmann ponuja ležeče ogrevalnike za toplo vodo in ogrevalnike, nameščene ob ali pod kotlom. Poleg tega lahko izbirate med različnimi materiali, kot sta nerjavno jeklo ali jeklo z emajliranjem Ceraprotect. V naslednjih poglavjih boste izvedeli več o pomembnih merilih, ki jih je treba upoštevati pri nakupu ogrevalnika za toplo vodo.

Dimenzioniranje je ključni dejavnik pri iskanju ustreznega ogrevalnika vode. Izbira točne velikosti ni odvisna le od števila prebivalcev, njihovih individualnih potrošniških navad in dejanskih potreb po topli vodi. Poleg splošne ogrevalne moči sistema je pomemben dejavnik tudi to, ali bo zagotovljena samo ogrevalna voda ali tudi topla voda za gospodinjstvo. Če je splošna ogrevalna zmogljivost precej nizka, je priporočljivo kupiti nekoliko večji ogrevalnik. V zvezi s tem se vedno posvetujte s partnerjem Viessmann. Naši partnerji poznajo široko paleto različnih ogrevalnikov in hranilnkv vode. Program izdelkov Vitocell je na voljo z zmogljivostmi od 120 do 1000 litrov. To pomeni, da so ti izdelki smiseln nakup za uporabo ne le v individualnih hišah, temveč tudi v stanovanjskih hišah ali drugih stavbah, kjer je potreba po topli vodi velika. Sem spadajo tudi poslovne ali občinske stavbe.


Da bi se izognili nepotrebnim dolgim cevovodom, so grelniki za toplo vodo običajno nameščene v neposredni bližini kotla. Obstajajo različne možnosti za njihovo postavitev, kot so ležeča postavitev, namestitev ob kotlu ali pod kotlom. Pri izbiri hranilnika za toplo sanitarno vodo je treba upoštevati razpoložljiv prostor, potrebe po topli vodi ter individualne zahteve. Na primer, model Vitocell 100-W je odlična izbira za manjše potrebe po topli vodi in se lahko namesti pod stenski kotel (na primer plinski kondenzacijski kotel Vitodens 200-W), kar omogoča prihranek prostora. Ta model lahko shrani do 150 litrov vode in je odlično izoliran, kar omogoča učinkovito in ekonomično ogrevanje sanitarne vode v celotni enodružinski hiši.

Zraven stoječi grelniki/hranilniki za toplo vodo so Vitocell 100-L, Vitocell 100-V in kot pove že ime, so nameščeni neposredno ob kotlu. Gre za cilindrične, talne grelnikee za toplo vodo, ki so opremljene z ogrevalno kačo. Ta sega vse do tal grelnika, kar omogoča ogrevanje celotne vsebnosti vode.

Viessmannova ponudba proizvodov vključuje tudi ležeče grelnke/hranilnike za toplo vodo: Vitocell 100-H.  Ti so izdelani posebej robustno, tako da je mogoče nanje postaviti ustrezen kotel. Nad njimi je veliko prostora, na primer za oljni kondenzacijski kotel.

Glede na vaš ogrevalni sistem lahko kupite grelnik za toplo vodo, ki ustreza vašim individualnim potrebam. V osnovi obstajata dve vrsti: mono in bivalentni ogrevalniki za toplo vodo. Prvi so opremljeni z ogrevalno kačo, medtem ko imajo modeli za bivalentno delovanje dve ogrevalni kači. To omogoča hitro in enostavno vgradnjo solarnega sistema za ogrevanje tople sanitarne vode. Sončni kolektorji ogrevajo grelnik za toplo sanitarno vodo preko spodnje ogrevalne kače. Če razpoložljiva sončna energija ne zadošča za pokritje potreb po topli vodi, zgornja ogrevalna kača poskrbi za dodatno ogrevanje. Ta zgornja ogrevalna kača je obdana z ogrevalno vodo, ki jo je pred tem ogreval proizvajalec toplote. Rešitev z bivalentnim načinom delovanja je še posebej ekonomična in okoljsko odgovorna, saj se večina tople sanitarne vode proizvaja z brezplačno sončno energijo.

V Viessmannovih grelnikih tople vode se topla voda ogreva neposredno preko ogrevalne kače. Obstajajo tudi majhni akumulacijski ali pretočni grelniki vode, ki vodo segrevajo neposredno. Če želite kupiti majhengrelnik vode te vrste, Viessmann ponuja električni zalogovnik tople vode Vitotherm, ki vodo segreva z električno energijo. Segrevate le toliko tople vode, kolikor je potrebno - neposredno tam, kjer jo trenutno potrebujete. Nakup majhnega   grelnika vode je še posebej smiseln tam, kjer centralna oskrba s toplo vodo zaradi majhnega povpraševanja ni mogoča ali ni potrebna.

Če potrebujete veliko količino tople vode, je stoječi hranilnik za toplo vodo Vitocell 100-V odlična rešitev. Ta emajliran Viessmannova hranilnik za toplo vodo je na voljo v dveh barvah in ima prostornino od 160 in 950 litrov. Po potrebi lahko več hranilnikov za toplo sanitarno vodo združite v baterijo rezervoarjev. Vitocell 100-V je odvisno od modela še posebej primeren za ogrevanje s toplotnimi črpalkami ali kondenzacijskimi kotli, zaradi česar je praktično univerzalen.

Viessmannove hranilnike za toplo vodo za ogrevalne sisteme je mogoče razširiti tudi z ločenim kompletom prenosnika toplote, imenovanim Vitotrans 222. V tej kombinaciji tvorijo sistem za polnjenje in za ogrevanje tople sanitarne vode. To je še posebej uporabno v času največje obremenitve, na primer, ko je treba začasno pokriti visoko raven odvzema vode (kako pogosto se voda uporablja) in različne čase ponovnega segrevanja. Sistemi za polnjenje hranilnikov so tudi bolj primerni za delovanje ogrevalnih sistemov, ki zahtevajo nizke temperature povratka, kot so kondenzacijski kotli. Vitocell 100-L podjetja Viessmann pa je pravi hranilnik za pripravo tople sanitarne vode za te in druge namene. Deluje zanesljivo, z natančnim segrevanjem rezervoarja na želeno temperaturo, tudi z možnostjo prilagajanja temperature pretoka, in omogoča enostavno montažo zaradi odstranljive toplotne izolacije (za hranilnike velikosti 500 litrov in več).

Izberite najvišjo kakovost vode in najboljšo zaščito pred korozijo

Viessmann Vitocal 200-G toplotna črpalka zemlja/voda in hranilnik tople vode


Pri shranjevanju tople vode je izjemno pomembno upoštevati higienske standarde. Viessmannove grelniki za toplo vodo so zasnovane v skladu s temi standardi in so izdelane iz emajliranega jekla ali nerjavnega jekla v skladu s standardom EN 12897. Med emajliranimi grelniki za toplo vodo so še posebej učinkoviti tiste z emajliranjem Ceraprotect. Modela serije Vitocell 300 pa ponujajo dodatno prednost uporabe nerjavnega jekla ter izpolnjujejo najvišje zahteve. Ne potrebujejo dodatnega premaza in zaradi svojih kemičnih lastnosti zagotavljata dolgotrajno zaščito pred korozijo.  

Nasveti za nakup

Za dolgoročno, udobno, varno in varčno delovanje morata biti ogrevalni sistem in hranilnik tople vode že od samega začetka popolnoma usklajena. Ne glede na to, ali želite toplotno črpalko, kotel na trda goriva, oljni ali plinski ogrevalni sistem kombinirati z zalogovnikom za toplo vodo ali iščete drugo rešitev z dvojnim načinom delovanja, je posvetovanje s partnerjem Viessmann nepogrešljivo. Naši partnerji ne pomagajo le pri izbiri naprav, temveč poskrbijo tudi za dimenzioniranje, priključitev in po želji tudi za vzdrževanje hranilnika za toplo vodo. Z našim iskalnikom lokalnih strokovnih partnerjev lahko v nekaj korakih najdete pravo kontaktno osebo na svojem območju.