Deljena toplotna črpalka - optimalna za novogradnje in posodobitve

Zahtevajte brezplačno svetovanje
Split toplotne črpalke Vitocal 222-A tipa MB

Pri toplotnih črpalkah z zračnim virom so pomembni dejavniki zvočna imisija in potrebni prostor. Splitske toplotne črpalke so ogrevalni sistemi, ki ne samo upoštevajo oba vidika, temveč ju tudi optimalno izvajajo v praksi.

Zasnova in način delovanja deljene toplotne črpalke

Deljena toplotna črpalka je sestavljena iz notranje in zunanje enote, pri čemer so vse komponente, ki lahko povzročajo hrup, nameščene v zunanji enoti. To so ventilator, uparjalnik in kompresor. Zato je notranja enota kompaktna in jo je mogoče zelo prilagodljivo namestiti v hiši. V notranjosti so nameščeni le kondenzator, obtočna črpalka ter nadzorna in varnostna tehnologija. Poleg tega je izjemno tiha, kar ni le posledica deljene zasnove, temveč tudi usklajenih sestavnih delov in skrbno premišljene zasnove, optimizirane glede hrupa.

Postopek pridobivanja toplote se lahko poljubno ponavlja

Med delovanjem ventilator, nameščen v zunanji enoti, aktivno vsesava zunanji zrak in ga usmerja v uparjalnik (toplotni izmenjevalnik). V uparjalniku kroži hladilno sredstvo, ki se pri nizki temperaturi segreje. Ko se fizikalno stanje hladilnega sredstva spremeni, teče v obliki tople pare do kompresorja na električni pogon. Ta stisne paro in tako dvigne njeno temperaturo na zahtevano raven.

Vroča para se nato po tankih ceveh za hladilno sredstvo prenese v kondenzator, ki je nameščen v notranji enoti. Tam vroča para prenese svojo toplotno energijo na ogrevalni sistem in se postopoma ohladi. Ker je še vedno pod visokim tlakom, mora najprej skozi ekspanzijski ventil, ki ji povrne začetno stanje. Ko je ta korak končan, se postopek lahko začne znova.

Shema deljene toplotne črpalke

Za splitske toplotne črpalke je značilno, da so razdeljene na tiho notranjo enoto in zunanjo enoto za obdelavo zraka.

Toplota iz zraka

[1] Vitocal split toplotna črpalka zrak/voda, notranja enota
[2] Vitocal split toplotna črpalka zrak/voda, zunanja enota
[3] TČ

Prednosti deljene toplotne črpalke

Glavna prednost Viessmannove split toplotne črpalke je njeno komaj slišno delovanje. Naprava je zasnovana in izdelana tako, da so globoki zvoki, ki jih zaznavamo kot moteče, premaknjeni na višjo frekvenco. Poleg tega imajo vse Viessmannove deljene toplotne črpalke nočni način, v katerem se zvočna moč še dodatno zmanjša. Uporaba na območjih s posebej strogimi zakonskimi zahtevami glede emisije zvoka, kot so vrstne hiše ali zdravilišča, je neškodljiva.

Možnost hlajenja in ogrevanja


Poleg tega, da deljene toplotne črpalke delujejo tiho, so pripravljene na reverzibilno delovanje. To pomeni, da lahko v vročih poletnih mesecih s pomočjo konvektorjev ali sistemov za površinsko hlajenje temperirajo prostore na želeno raven. Poleg tega so modularno zasnovane, kar omogoča njihovo razširitev. Lastniki sistemov lahko ostanejo izjemno prilagodljivi in namestijo dodatne toplotne črpalke, če se njihove potrebe po ogrevanju ali hlajenju povečajo. Druge prednosti deljenih toplotnih črpalk vključujejo:

  • nizki obratovalni stroški zaradi visoke učinkovitosti pri vseh obratovalnih točkah
  • enostavno upravljanje krmilne enote Vitotronic z enostavnim besedilnim in grafičnim zaslonom omogoča preprosto in intuitivno nadzorovanje sistema.
  • možnost priključitve na solarni sistem
  • visoko udobje upravljanja z daljinskim upravljanjem prek aplikacije ViCare in pametnega telefona/tablice
  • na voljo so visoki zneski subvencij

Kot sistemi samo za ogrevanje ali kot sistemi, ki zagotavljajo ogrevanje in hlajenje, so te deljene zračne toplotne črpalke Viessmann idealne za novogradnje in posodobitve. Pri tej zasnovi niso potrebne drage stenske vtičnice ali napeljava zračnih kanalov.

Montažo obeh enot v zaprt hladilni krog lahko opravi le pooblaščeni strokovnjak. Poleg tega mora uporabnik sistema pri večjih sistemih vsako leto preveriti tesnost hladilnega kroga, ki ga mora pregledati strokovnjak za hlajenje.

Paleta izdelkov splitskih toplotnih črpalk

Te enote so idealne za novogradnje in posodobitve kot sistemi za ogrevanje ali kot sistemi za ogrevanje in hlajenje. Ta zasnova ne zahteva dragih stenskih vtičnic ali napeljave zračnih kanalov.