Hrup in toplotne črpalke: poznavanje omejitev in nasveti za zmanjšanje

Zahtevajte brezplačno svetovanje

Pri priljubljenem sistemu ogrevanja s toplotno črpalko je ključno, da se upošteva več dejavnikov, ko se odločamo za nakup in načrtovanje. Med najpomembnejšimi so izbira prave vrste toplotne črpalke, iskanje optimalnega mesta za namestitev ter stroški delovanja. Posebej pri toplotnih črpalkah zrak-voda, kjer je zunanja enota pomemben element, je treba upoštevati tudi raven hrupa.

Glasnost toplotne črpalke je pomembna, saj lahko vpliva na udobje bivanja. Pričakovati je, da bo toplotna črpalka proizvajala določeno raven hrupa med delovanjem. Pomembno je vedeti, ali so za določeno območje določene omejitve hrupa in kako jih doseči.

Če se odločate za namestitev ali že imate toplotno črpalko in želite zmanjšati hrup, obstaja več pristopov. Lahko vključujejo izbiro lokacije za namestitev, dodatno izolacijo ali uporabo hrupnih ovir. V naslednjem vodniku bomo podrobneje raziskali te možnosti in odgovorili na vaša vprašanja.

Kako glasna je toplotna črpalka?

Zaradi načina delovanja toplotne črpalke se uporabljajo kompresorji in ventilatorji, pri čemer slednji predvsem pri toplotnih črpalkah zrak-voda povzročajo hrup.  Emisija hrupa za zunanje enote toplotnih črpalk Viessmann je v povprečju med 50 in 65 decibeli, merjeno v bližini enote. Decibel (A-tehtan) ali dB(A) je standardizirana enota za merjenje ravni hrupa, prilagojena za človeško zaznavanje zvoka. Za natančne podatke o specifičnih ravneh hrupa posameznih modelov se najbolje obrniti na dokumentacijo izdelka ali strokovnjake za montažo. Pri ocenjevanju hrupa je pomembno upoštevati, da se običajno navedene vrednosti merijo blizu toplotne črpalke. Na razdalji treh metrov od enote se raven hrupa običajno zmanjša na manj kot 45 decibelov.

Primerjava hrupa toplotne črpalke

Zaznavanje hrupa je relativno in primerjalno. Na primer, raven 45 decibelov je podobna ravni hrupa hladilnika ali tihega dežja. Običajen cestni promet v bližini ustvari približno 70 dB(A), medtem ko je pogovor približno 60 dB(A). Šepetanje doseže približno 30 dB(A), medtem ko padec peresa proizvede raven hrupa tik nad pragom človeškega slišanja, okoli 0 dB(A).

Pomembni dejavniki, ki vplivajo na glasnost toplotne črpalke, vključujejo njeno lokacijo. Oddaljenost od enote zmanjša raven hrupa, medtem ko je pomembno izogibati se namestitvi pod nadstreški ali med stenami, kjer se lahko hrup poveča. Moč toplotne črpalke je tudi ključna; manjše moči običajno proizvajajo manj hrupa. Poleg tega je glasnost odvisna tudi od vrste toplotne črpalke - ali gre za notranjo ali zunanjo namestitev ter ali je v split izvedbi. Specifikacije za posamezne enote so natančneje navedene v tehnični dokumentaciji.Čista zunanja namestitev toplotne črpalke v monoblok izvedbi, pri kateri vsi bistveni procesi potekajo zunaj v enoti, je nekoliko glasnejša v primerjavi z notranjo namestitvijo ali split izvedbo. Pri toplotnih črpalkah voda-voda in solina-voda ima glasnost podrejeno vlogo.

Dejavniki na prvi pogled:

  • Lokacija vgradnje
  • Zasnova/konstrukcija
  • Vrsta toplotne črpalke

Ukrepi za zmanjšanje ravni hrupa

Ukrepi za zmanjšanje ravni hrupa toplotnih črpalk so različni, vendar se morajo vedno začeti s strokovnim svetovanjem in načrtovanjem. Naši Viessmannovi partnerji preverijo možno lokacijo in vnaprej načrtujejo določene ukrepe.

Ukrepi za zmanjšanje hrupa pri zunanji in notranji namestitvi

Med drugim je pomembno upoštevati, da morajo zunanje enote toplotnih črpalk obdržati vsaj tri metre oddaljenosti od sosednjih zemljišč. Najbolje je, da zunanja enota ni obrnjena proti oknu spalnice ali otroške sobe. Izpušni ventilatorji naj bodo nameščeni obrnjeni stran od sosednjih hiš, če je to mogoče. Pri namestitvi je treba paziti, da zunanja enota ni postavljena pod nadstrešek, v nišo ali v kot, kjer bi se lahko povečala glasnost zaradi odmeva.

Notranjim enotam lahko pomagate z absorpcijskim podstavkom, na primer betonskim s gumijasto podlogo, da se zmanjša prenos hrupa. Sesalni in izpušni ventili ne smejo biti nameščeni v bližini spalnic ali v bivalnih prostorih. Pri namestitvi notranjih enot je tudi priporočljivo uporabiti zvočno izolirana vrata ter preprečiti namestitev v popolnoma prazne prostore.

Rešitve za nižje stopnje in kaj lahko storite sami

Kot je bilo že navedeno, je ključnega pomena ustrezna lokacija vgradnje in orientacija glede na lastno in sosednje hiše. Vendar se lahko pogoji sčasoma spremenijo. Za zmanjšanje hrupa pri že nameščenih enotah je priporočljivo izvesti ukrepe, kot so naknadna izolacija kompresorja ali drugih sestavnih delov ter namestitev zvočno izolirane omarice. Te posege mora izvesti zaupanja vreden monter. Če ti ukrepi ne zadostujejo, se lahko kot zadnja možnost obrnete na premestitev toplotne črpalke, kar pa mora izvesti strokovnjak.

Za zagotovitev tihega delovanja zlasti ponoči imajo pomembno vlogo akumulacijski sistemi in talno ogrevanje. Akumulacijski rezervoarji in sistemi talnega ogrevanja shranjujejo toploto v stavbi.  Če so na voljo, lahko ponoči zmanjšate moč toplotne črpalke, kar opazno zmanjša raven hrupa. Poleg tega hranilnik tople vode omogoča tišje noči, saj ogrevanje vode prestavi na zgodnje jutranje ure. Tudi hranilnike in panelne grelnike je mogoče zelo enostavno naknadno vgraditi.

K zmanjšanju emisij hrupa pa lahko prispevate tudi sami, na primer s sajenjem žive meje ali postavljanjem zvočno izoliranih sten. Prav tako koristne so lahko posebne plošče za zvočno izolacijo.

Kako glasna je lahko toplotna črpalka? Omejitve in predpisi

Raven hrupa toplotne črpalke je v veliki meri odvisna od časa dneva in stanovanjskega območja. Ponoči morajo delovati grelniki tišje kot podnevi. Glede na vrsto naselja so lahko toplotne črpalke glasnejše na povsem industrijskih območjih. Za konkretne priporočene vrednosti in razlage so bila izdana Tehnična navodila za zaščito pred hrupom (TA Lärm) kot upravni predpis na podlagi Zveznega zakona o nadzoru emisij (BImSchG). Spodnji pregled ponuja povzetek vrednosti za različna območja podnevi in ponoči.

RezidencaMejna vrednost danMejna vrednost noč
Območje zdravilišča45 dB(A)35 dB(A)
Čisto stanovanjsko območje50 dB(A)35 dB(A)
Splošno stanovanjsko območje / manjše stanovanjsko območje55 dB(A)40 dB(A)
Mešano območje60 dB(A)45 dB(A)
Mestno območje63 dB(A)45 dB(A)
Poslovno območje65 dB(A)50 dB(A)
Industrijsko območje70 dB(A)70 dB(A)

Podrobne informacije, vključno s prednostmi Viessmannovih toplotnih črpalk glede prostornine in hrupa, najdete v poglavju "Toplotne črpalke zrak-voda: prostornina in hrup".