Naravno in aktivno hlajenje - hlajenje s toplotnimi črpalkami

Zahtevajte brezplačno svetovanje
Viessmann NC-Box za naravno hlajenje

Toplotna črpalka ni le izjemno okolju prijazen ogrevalni sistem, ampak je tudi zelo vsestransko uporabna. Poleg primarne naloge oskrbe stanovanjskih stavb s toploto lahko namreč v toplejših mesecih poskrbi tudi za temperiranje zraka. V osnovi obstajata dva možna načina hlajenja, in sicer pasivno in aktivno hlajenje.

Naravno hlajenje - pasivno hlajenje s toplotnimi črpalkami

Pasivno hlajenje, znan tudi kot naravno hlajenje, deluje v kombinaciji s toplotno črpalko sol/voda ali voda/voda. Pri toplotni črpalki sol/voda ali voda/voda slanica kot medij odvzame toploto iz ogrevalnega kroga prek toplotnega izmenjevalnika in jo odda okolju. Pri tem se izkoristi naravna temperatura okolice za hlajenje. V tem procesu toplotna črpalka ostane izklopljena, saj ni potrebe po delovanju kompresorja, kar pomeni, da ni potrebna električna energija. To omogoča izjemno energetsko učinkovito in cenovno ugodno hlajenje notranjosti stavbe.

Prijeten hladilni učinek brez nadležnega hrupa

Pasivno hlajenje omogoča znižanje temperature v prostoru za približno tri stopinje Celzija. Dodatni napori, potrebni za vgradnjo, so majhni, med delovanjem pa ni motečega hrupa. Pasivno hlajenje je mogoče doseči z geotermalnimi kolektorji in geotermalnimi sondami, pri čemer slednje zagotavljajo večjo moč.

Lastniki sistemov, ki želijo svoje toplotne črpalke uporabljati za ogrevanje v zmernih temperaturah, potrebujejo tako imenovani NC-Box. To je v celoti vnaprej sestavljena enota, ki združuje vse potrebne komponente. Namestitev s strani izvajalca je hitra in enostavna.

Aktivno hlajenje s toplotnimi črpalkami

Pri aktivnem hlajenju je funkcija toplotne črpalke preprosto obrnjena. V ta namen se v notranjosti obrne cikel hladilnega sredstva; alternativno se zamenjata primarni in sekundarni priključek. Tako kot pri hladilniku toplotna črpalka aktivno ustvarja hladilno zmogljivost. Pri tej metodi kompresor še naprej deluje, toplotna črpalka pa lahko v primerjavi s pasivnim hlajenjem uporablja večjo hladilno zmogljivost.

Prostori s pravo temperaturo zaradi naravnega hlajenja

Pridobljeno toploto lahko uporabite na različne načine.

Aktivno hlajenje je mogoče doseči tako s toplotno črpalko s zemlja/voda kot tudi s toplotno črpalko zrak/voda. Možno je tudi delovanje s toplotno črpalko voda/voda. Kot hladilne površine so primerni ventilatorski konvektorji ali sistemi talnega in/ali stenskega ogrevanja. Toplota, odvzeta iz prostorov, se lahko vrne v vir toplote ali pa se uporabi za ogrevanje tople sanitarne vode. Na ta način sta funkciji ogrevanja in hlajenja toplotne črpalke izjemno učinkovito združeni.