Decentralizirani prezračevalni sistem - značilnosti, delovanje in financiranje

Zahtevajte strokovno svetovanje zdaj
Photo: © jovana veljkovic / Shutterstock.com

Posodobitev energetskih sistemov v obstoječih stavbah je vse bolj pomembna zaradi naraščajočih stroškov energije v stanovanjski industriji. Stare stavbe se vse bolj prenavljajo, kar omogoča prebivalcem uživanje v udobju, ki ga prinašajo energetsko učinkovita okna in vrata, izolacija sten ter novi ogrevalni sistemi s priročnim oskrbo s toplo vodo.

Vendar pa se zaradi modernizacije v starejših stavbah pogosto pojavi težava z neustrezno izmenjavo svežega zraka, saj so bolj zrakotesne. To lahko povzroči visoko stopnjo vlage v notranjosti, kar pa lahko privede do razvoja plesni, zlasti v stavbah z izoliranimi zunanjimi stenami. Posebej ogroženi so vogali sob ob zunanjih stenah, kjer se lahko kondenzira vlaga. V takih primerih je decentraliziran prezračevalni sistem z rekuperacijo toplote najprimernejša rešitev.

Kaj odlikuje decentralizirano mehansko ventilacijo?

Decentralizirano prezračevanje z rekuperacijo toplote ne zagotavlja samo minimalne stopnje izmenjave zraka, temveč tudi vrača toploto iz odvedenega zraka in jo prenaša na hladen zunanji zrak, kar zmanjšuje potrebno energijo za ogrevanje. Stopnja rekuperacije toplote pri teh sistemih lahko doseže do 90 odstotkov. S tem se zmanjšajo stroški ogrevanja in prispeva k ohranjanju okolja, saj se energija uporablja izjemno učinkovito.

Ena od posebnosti te tehnologije je razmeroma preprosta vgradnja. Decentralizirane prezračevalne sisteme je mogoče posebej namestiti v posamezne prostore. Sistema za distribucijo zraka ni treba namestiti. Za enostavno namestitev sta potrebna le stenski difuzor ali luknja, izvrtana skozi zunanjo steno posameznega prostora, in električni priključek. Stanovanjske enote so lahko opremljene z več enotami, ki delujejo neodvisno druga od druge. Možna je tudi kombinacija centralnih in decentraliziranih prezračevalnih sistemov. V poglavju o prezračevalnih sistemih je prikazano, kateri sistem je najprimernejši za posamezno nepremičnino.

Kako deluje decentralizirano prezračevanje

Za razlago delovanja decentraliziranega mehanskega prezračevanja je treba najprej razlikovati. Decentralizirani prezračevalni sistemi z rekuperacijo toplote se namreč delijo v dve skupini: na eni strani so enote s stalnim delovanjem, na drugi strani pa enote s povratnim delovanjem. Obe vrsti je mogoče krmiliti ročno ali glede na potrebe prek senzorjev CO₂ ali vlage. Vgrajene so v zunanjo steno.

Decentralizirani prezračevalni sistemi z neprekinjenim delovanjem, imenovani tudi trajni ventilatorji, so celovite prezračevalne enote, ki vključujejo vgrajen izmenjevalnik toplote z navzkrižnim tokom. Te enote so opremljene z dvema ventilatorjema, ki istočasno premikata zrak in ustvarjata dva zračna toka. Zunanji zrak se dovaja v prostor skozi dovodni zračni tok, medtem ko se izrabljen zrak odvaja iz prostora skozi izpušni zračni tok. Izmenjevalnik toplote z navzkrižnim tokom je nameščen med obema zračnima tokovoma in omogoča prenos toplote iz notranjega zraka na dovodni zrak. To pomeni, da se kljub neprekinjenemu prezračevanju toplota ohranja v prostoru.

Ti sistemi so opremljeni z ustreznimi filtri in zasnovani tako, da preprečujejo prodor umazanije in hrupa iz okolice v notranje prostore. Stalni ventilatorji lahko dovajajo zrak v posamezne prostore in jih prezračujejo ter jih je mogoče namestiti v zunanjo steno tako v prostore za dovod zraka, kot so dnevna soba, spalnice ali otroške sobe, kot tudi v prostore za odvod zraka, kot so kuhinja, kopalnica ali WC. Ena od naprav, ki uporabljajo ta način delovanja, je decentralizirani prezračevalni sistem Vitovent 200-D.

Nihajni ventilatorji, imenovani tudi push-pull enote ali decentralizirani prezračevalni sistemi z obratnim delovanjem, delujejo na nekoliko drugačen način kot stalni ventilatorji z dvema ločenima zračnima tokovoma. Pri nihajnih ventilatorjih je prisoten samo en ventilator, vendar sta dve enoti, ki stalno komunicirata med seboj, odgovorni za izmenjavo zraka. Ena enota skrbi za odvajanje izrabljenega zraka, medtem ko druga enota skrbi za dovod svežega zraka. Za rekuperacijo toplote se uporablja toplotni zalogovnik, ki začasno shrani toploto iz odsesanega zraka in jo nato prenese na dovodni zrak.

Delovanje nihajnih ventilatorjev je urejeno s pomočjo krmilnika, ki preklopi smer vrtenja ventilatorjev približno vsakih 70 sekund. To omogoča, da se zračni tokovi obrnejo in se zagotovi učinkovita izmenjava zraka med prostori. Nihajni ventilatorji so opremljeni tudi z zunanjimi filtri, ki preprečujejo vdor umazanije in hrupa iz okolice. S parom nihajnih ventilatorjev je mogoče oskrbovati z zrakom in prezračevati dva sosednja prostora, če med njimi obstaja zračna povezava. Običajno se ne vgrajujejo v prostore, kjer se izrabljen zrak odsesa. Ena od naprav, ki uporablja ta način delovanja, je decentralizirani prezračevalni sistem Vitovent 100-D.

Nasveti za nakup decentraliziranih prezračevalnih sistemov

Pri posodabljanju starejših stavb je koncept prezračevanja bistvenega pomena. Po posodobitvi namreč pogosto dosegajo podobne energijske vrednosti kot nove stavbe. Decentralizirani prezračevalni sistemi so se v praksi izkazali kot najprimernejša rešitev za obstoječe stavbe. Pri nakupu morate biti pozorni na naslednje točke.

Izbira ustreznega prezračevalnega sistema za določeno stavbo je odvisna od več dejavnikov, vključno z značilnostmi stavbe, načrtom posodobitve ali gradnje, vzorci uporabe in številom stanovalcev. Za starejše stavbe, ki so bile delno posodobljene, se lahko razmisli o decentraliziranem prezračevalnem sistemu, saj je njegova namestitev običajno lažja in manj invazivna v primerjavi s centralnim prezračevalnim sistemom.

Pri novogradnjah je centralni prezračevalni sistem običajno vnaprej načrtovan in vgrajen. Odločitev za centralno ali decentralizirano prezračevanje v novogradnji bo odvisna od specifičnih zahtev projekta in želja lastnika stavbe.

Pri izbiri prezračevalnega sistema je pomembno, da se posvetujete z izvajalcem ali inženirjem za ogrevanje in prezračevanje, ki lahko oceni potrebe stavbe ter svetuje najboljšo rešitev glede na specifične okoliščine. Glede na izračune bodo lahko priporočili optimalen sistem za zagotavljanje kakovostnega zraka in energetske učinkovitosti v stavbi.

Kot smo že omenili, je za decentralizirano mehansko prezračevanje značilna predvsem uporaba v prostoru. Vsaka posamezna prezračevalna enota potrebuje svoj električni priključek. Odvisno od prezračevalne enote je to lahko 230-voltni priključek, kot pri napravi Vitovent 200-D, ali podatkovni kabel, kot pri napravi Vitovent 100-D. Ker se enote namestijo v zunanjo steno, morajo lastniki stanovanj pri nakupu decentralizirane mehanske prezračevalne enote upoštevati tudi tip stavbe. Za uporabo v novogradnjah so na voljo posebni stenski bloki, v katere je mogoče vstaviti prezračevalne enote. Naknadna vgradnja enot pa se izvede s pomočjo izvrtane luknje.

Zaradi kopičenja zastalega zraka na vrhu prostora je priporočljivo, da se prezračevalne enote postavijo na to mesto, če je mogoče. Čeprav so te enote tihe, lahko ljudi z občutljivostjo na hrup zračnega toka včasih moti, zlasti v spalnih prostorih. Da bi se izognili tej težavi, je ključno, da se postavitev in zasnova prezračevalnih enot natančno načrtujeta že vnaprej.

V primerjavi s centralnim mehanskim prezračevanjem je načrtovanje decentraliziranega prezračevalnega sistema manj zahtevno. Vendar je za učinkovito in tiho delovanje nujno strokovno znanje izvajalca. Izkušeni monter hitro ugotovi, kako dimenzionirati prezračevalni sistem in kje je optimalna postavitev zračnih difuzorjev. Pomagal vam bo tudi pri izbiri ustrezne vrste enote. Glede na razpoložljivi prostor je treba razmisliti o prezračevalni enoti z vgrajenim izmenjevalnikom toplote s prečnim tokom ali enoti z enim samim ventilatorjem in keramičnim toplotnim zalogovnikom.

Stroški in subvencije za decentralizirano prezračevanje

Decentraliziran prezračevalni sistem prispeva k boljši kakovosti zraka in boljši zaščiti stavb. Stroški za to so v razumnih mejah. V večini primerov je nakup decentralnih prezračevalnih enot cenejši kot nakup centralnega prezračevalnega sistema. Vendar je natančne stroške mogoče določiti le za vsako stavbo posebej.