Ogrevanje z lesom - ekološko in varčno ogrevanje

Zahtevajte brezplačno svetovanje
Foto: © Krasula / Shutterstock.com

Med vsemi gorivi za ogrevanje ima les daleč najdaljšo zgodovino. Zaradi podnebnih sprememb in posledičnega energetskega prehoda ter naraščajočih cen surovin za zemeljski plin in kurilno olje se ljudje vse pogosteje odločajo za ogrevanje z lesom. Tudi zaradi sodobne tehnologije imajo sistemi za ogrevanje na les, znani tudi kot kotli na trda goriva, številne prednosti pred drugimi ogrevalnimi sistemi. Les je kot gorivo še posebej trajnosten. Je obnovljiv vir in ima zelo dobro oceno življenjskega cikla. Pri zgorevanju sprosti le toliko CO₂, kolikor ga je absorbiral med rastjo. Enako količino CO₂ bi sproščal, če bi se naravno razgradil. Ogrevanje z lesom je razmeroma poceni. To pa zato, ker gorivo običajno prihaja neposredno iz lokalnih gozdov, kar odpravlja emisije CO₂, ki so posledica dolgih transportnih poti.

Nenazadnje Viessmannova najsodobnejša, inovativna tehnologija ogrevanja zagotavlja zelo učinkovito izgorevanje lesa, zaradi česar je gorivo še bolj ekonomično. Vsi ogrevalni sistemi so izdelani iz trpežnih, stabilnih in robustnih materialov ter so optimizirani za ogrevanje z lesom. Poleg visoke učinkovitosti zagotavljajo tudi visoko raven varnosti in so priročni za uporabo. Zahvaljujoč izpopolnjenim nadzornim in varnostnim napravam so učinkoviti in zanesljivi.

Vrste ogrevalnih sistemov na drva

V zadnjih desetletjih so se sistemi za ogrevanje z lesom večkrat spremenili. Danes lahko potrošniki izbirajo med široko paleto visoko učinkovitih tehnologij ogrevanja, ki ustrezajo vsem potrebam. Ko se odločite za sistem ogrevanja na les, je naslednje vprašanje, katera vrsta je najprimernejša za vas in vašo nepremičnino. Ogrevalni sistemi na les, imenovani tudi ogrevalni sistemi na biomaso, so na voljo v več vrstah:

  • kotli na polena
  • kotli na pelete
  • kotli na lesne sekance
  • Kombinirani kotli (ki lahko kurijo polena, pelete in/ali sekance)

Kotli na polena predstavljajo klasično obliko ogrevanja, pri kateri se razcepki trdega ali mehkega lesa ali briketi uporabljajo kot gorivo. Briketi so stisnjeni ostanki lesa z večjo energijsko vrednostjo kot običajna polena. Polenovke se običajno ročno napolnijo, medtem ko dosegajo visoko učinkovitost s tehnologijo uplinjanja lesa. Kotli za uplinjanje lesa so ekonomična izbira, saj ne zahtevajo posebnega skladiščnega prostora ali transportne opreme. Preizkušena tehnologija zagotavlja zanesljivo delovanje, ogrevalni sistemi na biomaso pa so na voljo v različnih močeh, primernih za nove in obstoječe objekte.

Nasvet za skladiščenje goriva: Polena se enostavno shranjujejo, vendar je za zagotovitev učinkovitega zgorevanja priporočljivo, da je vsebnost vlage manjša od 20 odstotkov. Zato je priporočljivo, da jih skladiščite več let.

  

Kotli na pelete so na voljo v različnih razredih moči in jih je mogoče namestiti tako v nove kot v obstoječe stavbe. Uporabljajo majhne pelete iz lesnih ostankov iz gozdarstva ali industrije in spadajo med okolju najbolj prijazne surovine. Imajo tudi posebno visoko energijsko vrednost in jih je zaradi njihove enakomerne oblike mogoče samodejno dovajati v generatorje toplote, tako da teh grelnikov na biomaso ni treba ročno polniti. Sistemi ogrevanja na pelete so zaradi potrebnega sistema za skladiščenje goriva in transportnega sistema dražji za nakup in namestitev kot druge oblike ogrevanja. Ti so potrebni za zagotavljanje učinkovitega zgorevanja peletov in sproščanja čim več energije. Za shranjevanje in dobavo peletov obstaja pet načinov:

  • skladišče in dovod do kotla na pelete prek vakuumskega sistema
  • silos za pelete in dovod do kotla na pelete prek vakuumskega sistema
  • skladiščni prostor z dovajanjem peletov v kotel za pelete prek prilagodljivega vijačnega transporterja
  • Silos za pelete z dovodom v kotel na pelete prek gibljivega vijačnega transporterja
  • Skladišče za pelete - prilagodljivo in kompaktno skladišče za pelete
  • Podrobne informacije o tem najdete v razdelku Skladiščenje in dobava peletov.

Nasvet za nakup goriva: Prepričajte se, da uporabljeni peleti ustrezajo standardni kakovosti blagovne znamke, kot sta ENplus-A1 ali EN ISO 17225-2 A1. Pri proizvodnji lesnih peletov v skladu s standardoma ENplus in EN ISO 17225-2 se uporabljajo samo 100-odstotno neobdelani lesni ostanki.

Kotli na lesne sekance delujejo podobno kot kotli na pelete, razen v načinu prevoza goriva. Ključna razlika je, da uporabljajo lesne sekance namesto peletov. Sekanci so narejeni iz suhih in sesekljanih odpadkov iz gozdarstva, industrije ter plavajočega lesa. Zaradi enostavnejše proizvodnje so naravni sekanci cenejši od peletov. Njihova oblika ni fiksna, imajo nekoliko nižjo in manj konstantno energetsko vrednost ter zahtevajo več prostora za skladiščenje kot druga biogoriva. Kotli na lesne sekance so primerni za uporabo v novih in obstoječih stavbah, še posebej na območjih, kjer je gorivo dostopno po ugodnih cenah iz gozdnih ostankov.

Kombinirani kotel na drva je vsestransko uporaben med sistemi za ogrevanje na biomaso. Primeren je tako za ročno polnjenje s poleni ali lesnimi briketi kot za samodejno delovanje z lesnimi peleti ali sekanci. Univerzalni grelniki na drva so na voljo v različnih razponih moči in so primerni za ogrevanje novih in obstoječih stavb. V primerjavi z generatorji toplote, ki delujejo samo z eno vrsto lesa, so stroški nakupa kombiniranih kotlov na polena/drevesne sekance višji.

Prednosti ogrevanja z lesom na kratko

Kotel na lesne pelete omogoča popolnoma avtomatizirano delovanje, medtem ko kotel na polena zagotavlja udobno toploto in toplo vodo z nizkimi začetnimi stroški. Kombinirani kotel pa združuje prednosti obeh sistemov ogrevanja na les. Prednosti ogrevanja z lesom so raznolike. Ogrevanje z lesom ima pomemben prispevek k varovanju podnebja in prinaša tudi druge ugodnosti. Ekonomski vidiki so prav tako pomembni, odvisni pa so od scenarija namestitve sistema in drugih dejavnikov. S pravilnim načrtovanjem in izvedbo imajo lastniki sistemov običajno naslednje koristi od ogrevanja na les.

Ogrevanje z lesom se šteje za najstarejšo metodo pridobivanja toplote z zgorevanjem biomase, saj ljudje to metodo uporabljajo že več stoletij. Skozi čas je bila tehnologija nenehno optimizirana in velja za zelo zrelo. Sistemi za ogrevanje na les so trdno zgrajeni, kot na primer nekateri kotli na polena, ki imajo masivno litoželezno rešetko in se lahko brez poškodb spopadejo z vijaki ali žeblji, zabitimi v drva. Ti sistemi so zasnovani za dolgo življenjsko dobo. Poleg tega so napredni sistemi na biomaso popolnoma avtomatizirani ter opremljeni z nadzornimi in varnostnimi napravami, kar zagotavlja zanesljivo, učinkovito in varno delovanje.

  


Viessmannovi kotli na drva učinkovito delujejo tako v mono kot dualnem načinu. Poleg oskrbe s toplo sanitarno vodo ti kotli nudijo tudi prijetno toploto v zimskih mesecih. Pravilno dimenzioniran kotel deluje v skladu z zahtevami na vsakem področju uporabe, s čimer preprečuje neželene toplotne izgube. Vgrajeni regulator zgorevanja zagotavlja varčno porabo energije in hkrati zmanjšuje emisije.


V obdobju naraščajočih cen fosilnih goriv in rastoče ozaveščenosti o okoljskih vprašanjih postaja proizvodnja čiste energije še pomembnejša. Na primer, nemška vlada si je zastavila cilj povečati delež obnovljivih virov energije na 60 odstotkov do leta 2050. Eden od ključnih razlogov, zakaj se ljudje odločajo za ogrevanje na les, je, da ga je mogoče kombinirati z drugimi sistemi, kot je solarno ogrevanje. Ta kombinacija ne le varuje okolje, ampak tudi znatno poveča stopnjo energetske samozadostnosti.

Lastniki stanovanj, ki se odločijo za ogrevanje na les, ne uživajo le ekonomskih prednosti, ampak tudi številne okoljske prednosti. Te vključujejo neodvisnost od fosilnih goriv in trajnostni vir energije.

  

Na cene nafte in plina močno vplivajo gospodarska in politična nihanja, zato jih je težko napovedati. Vendar pa je splošni trend naraščanja, tudi zato, ker sta nafta in plin omejena vira. Les je po drugi strani zelo stroškovno učinkovit in kot domače gorivo ni podvržen ekstremnim cenovnim nihanjem.

Res je, da se lahko kurilni plin proizvaja tudi iz obnovljivih virov energije. Vendar ta razvoj napreduje le počasi. Neodvisnost od nihanja cen fosilnih goriv je torej ena od številnih prednosti ogrevanja z lesom.

Pri sežigu lesa se sprosti le toliko CO₂, kolikor ga drevesa dejansko absorbirajo v času svojega življenja, zaradi česar je ogrevanje z lesom CO₂ nevtralno. Dodatna prednost je, da gorivo običajno prihaja iz regionalnega gozdarstva, kar zmanjšuje potrebo po dolgih prevozih. Kljub temu pa je pomembno, da pazite na poreklo lesa, saj nekatera podjetja uvažajo poceni les iz tujine, ki ni vedno visoke kakovosti ali pridobljen trajnostno. Pri nakupu lesnega goriva je priporočljivo izbirati lokalne prodajalce in preverjati certifikate, kot je EN Plus za pelete, kar pomaga zagotoviti trajnostno pridobivanje lesnih izdelkov in podpira lokalno gospodarstvo.

  

Poleg okoljskih in stroškovnih prednosti sistemi ogrevanja na les zagotavljajo tudi visoko zanesljivost oskrbe. Ogrevanje na les je edini obnovljivi vir energije, ki lahko zagotavlja toploto od -25 do +20 stopinj Celzija. In to ne glede na vremenske razmere. Poleg tega lesna surovina raste lokalno. Zato so lastniki sistema ogrevanja na les neodvisni od svetovnih kriznih razmer.

Kroženje CO2: razpadanje lesa (levo), fotosinteza (sredina) in zgorevanje lesa (desno)

Možni prihranki na primeru Vitoligno 300-C

Vitoligno 300-C je učinkovita rešitev za novogradnje, zasnovane v skladu z nizkoenergijskim standardom. Za generator toplote je značilna nizka poraba energije, zato je ogrevanje s peleti zelo priročno. Skoraj vse je avtomatizirano, od polnjenja do čiščenja. Naslednja preglednica prikazuje možnosti prihrankov.

TehnologijaVarčevanje s plinomPrihranki CO₂/letoPrihranek stroškov energije/leto
Kotel na pelete Vitoligno 300-C*100 %70 %€1990
Kotel na pelete Vitoligno 300-C + toplotna črpalka za toplo vodo + fotovoltaika + shranjevanje energije*100 %78 %€2190

* Navedene vrednosti so bile določene s simulacijami ob predpostavki standardnih profilov gospodinjstev na lokaciji Potsdam. Enodružinska hiša s štiričlanskim gospodinjstvom (obstoječa s plinskim kotlom), 150 kvadratnimi metri bivalne površine in porabo plina 2500 kubičnih metrov. Zaokroženi stroški porabe z uporabo standardnih vrednosti (EID). Za izračun ekonomske učinkovitosti so bile uporabljene cene energije Zveznega statističnega urada. Investicijski stroški: Vgradnja: Viessmannova bruto cena po ceniku in povprečni stroški vgradnje po državi (lahko se razlikujejo individualno).

Opomba: Naši izračuni so teoretični primeri, ki temeljijo na različnih predpostavkah in so odvisni od določenih splošnih pogojev. Za pravilnost in prenosljivost na dejanske sisteme ne prevzemamo nobene odgovornosti. Dejanski stroški in možni prihranki se lahko razlikujejo in jih je treba izračunati v vsakem posameznem primeru na podlagi posebnosti posamezne lokacije in tamkajšnjih splošnih pogojev.

Nasveti za nakup: Ključna dejstva


Pri nakupu sistema za ogrevanje na drva je ključna toplotna potreba. Za zagotovitev učinkovitega delovanja mora biti sistem pravilno dimenzioniran, saj bo prevelik sistem porabil nepotrebno energijo, premajhen pa morda ne bo zagotovil potrebne količine toplote, kar bi lahko privedlo do previsokih stroškov ogrevanja ali izgube udobja. Potrebno moč ogrevanja lahko določimo s pomočjo izračuna toplotne obremenitve. Izvajalec bo izračunal potrebno toplotno obremenitev za ogrevanje stavbe na določeno temperaturno območje, pri čemer bo upošteval izgube pri prenosu, prezračevanju in spodbujevalno ogrevalno zmogljivost.

Poleg tega je treba pri nakupu kotla na drva upoštevati razpoložljiv prostor. Različni sistemi zahtevajo različne prostore za opremo za oskrbo z gorivom in za skladiščenje goriva.

Stroški nakupa predstavljajo še en pomemben dejavnik, pri čemer so ogrevalni sistemi na polena običajno cenejši od sistemov na pelete in sekance. Vendar je treba upoštevati, da je potrebno lesno gorivo dodajati ročno.

Glede na nakup kotle na drva na spletu, strokovnjaki odsvetujejo to možnost. Priporočljivo je, da na lokacijo pride izvajalec ogrevalnih del, saj lahko podrobno svetuje, hitro določi ustrezno velikost in vrsto ogrevanja ter nudi podporo v primeru morebitnih težav po namestitvi sistema.

Viessmann Vitocal 200-A

Pogosta vprašanja o ogrevanju na drva

Ogrevanje na drva se lahko učinkovito uporablja praktično povsod, vendar je učinkovitost odvisna od različnih dejavnikov, kot so velikost stavbe, izolacija, vrsta kotla in vrsta lesnega goriva. Polena in peleti sta dve pogosti vrsti lesnih goriv, vsako s svojimi prednostmi in slabostmi.

Viessmannovi kotli na drva so tako priročni za uporabo, da lahko s toploto oskrbujejo praktično vsako samostojno hišo ali stanovanjsko hišo. Pomembna zahteva je suho skladišče, saj je preostala vlaga v lesu eden od ključnih dejavnikov, ki vplivajo na kakovost zgorevanja. Preureditve, na primer dimnika, na splošno niso potrebne.

Sistemi za ogrevanje z lesom podjetja Viessmann so tudi odličen spremljevalec ogrevalnih sistemov na olje in plin.

(foto: © gualtiero boffi / Shutterstock.com)

Polena predstavljajo odlično izbiro za tiste, ki imajo možnost pridobivanja goriva sami, na primer v lokalnih gozdovih. Les je potrebno pravilno začiniti, kar pomeni, da ga je treba skladiščiti toliko časa, dokler se vsebnost preostale vlage ne zmanjša na najnižjo možno raven. Po drugi strani so peleti izdelani iz žagovine in oblikovani pod pritiskom, kar jim daje visoko neto kalorično vrednost. Pelete je lažje dostavljati in skladiščiti, saj imajo nizko vsebnost preostale vlage. Njihova dobava in doziranje v sistem za ogrevanje z lesom sta samodejna ter priročna.

Pri izbiri med obema vrstama lesnih goriv ni enotnega odgovora, saj imata vsaka svoje prednosti in slabosti. Ključno je, da je izbran kotel primeren za določeno stavbo in zadovoljuje zahteve ogrevanja vseh stanovalcev. Strokovnjak za ogrevanje lahko zagotovi podroben in prilagojen nasvet glede na individualne potrebe.

  


Akumulacijska posoda prevzame toploto, ki jo proizvede kotel, in jo shrani, kar prinaša dve ključni prednosti: neprekinjeno oskrbo s toploto ter preprečevanje pogostih ponovnih zagonov zgorevalnega procesa kotla. To podaljša življenjsko dobo kotla in omogoča izjemno učinkovito zgorevanje. Poleg tega uporaba hranilne posode v mnogih primerih omogoča tudi upravičenost do državnih subvencij, kar dodatno spodbuja njeno implementacijo.

Čeprav izravnalna jeklenka zaseda nekaj prostora, pa večinoma omogoča varčno delovanje ogrevalnega sistema.

  


Lesna goriva, še posebej lesni peleti, so danes standardno gorivo za večino trgovcev z gorivi. Podobno kot pri kurilnem olju se enostavno prevažajo v skladišče, kar je hitro in preprosto. Pelete je mogoče pridobiti tudi pri številnih žagah in podjetjih za predelavo lesa. Lesne hlode pa lahko ugodno dobite pri gozdarskih podjetjih ali kmetijah s povezanimi gozdarskimi dejavnostmi.

Pri izbiri lesnega goriva je priporočljivo iskati visokokakovostne izdelke. Čeprav so nekoliko dražji, običajno ponujajo večjo energijsko vrednost in izboljšane lastnosti zgorevanja, kar se izkaže med dejanskim kurjenjem. Kvalitetne pelete lahko prepoznate tudi po certifikatih DIN Plus ali EN Plus.

  

Veliko starejših stavb že ima kotlovnico. Ta se lahko uporablja tudi za shranjevanje lesnega goriva. Zaradi tega je ogrevanje na drva idealna izbira za starejše stavbe. Seveda pa lahko z lesom ogrevate tudi nove stavbe. Pri tem je pomembna izbira sistema, da se zagotovi njegova učinkovitost. Za brezplačno in neobvezujoče strokovno svetovanje o Viessmannovih sistemih ogrevanja na les kliknite na Zahtevajte strokovno svetovanje.

Ni najboljšega časa za nakup sistema za ogrevanje na drva. V praksi večina lastnikov stanovanj za namestitev novega ogrevalnega sistema izkoristi tople poletne mesece. Razlogi so očitni: poleti praktično ne potrebujemo centralnega ogrevanja in manj tople vode. Dober čas do naslednje ogrevalne sezone omogoča natančno načrtovanje.