Električni kopalniški radiatorji in njihove prednosti

Zahtevajte brezplačno svetovanje
(Foto: © Yury Zap / Shutterstock.com)

Električni kopalniški radiatorji imajo eno od značilnosti, in sicer niso povezani z glavnim ogrevalnim sistemom. Delujejo neodvisno od obstoječega kotla in za svoje delovanje potrebujejo le električno napajanje. Montaža in zagon sta hitra, saj ne zahtevajo povezave s centralnim ogrevalnim sistemom, kot je to pri tipičnih kopalniških radiatorjih, ki delujejo s prenosom ogrevalne vode. Namesto tega imajo električni kopalniški radiatorji vgrajene grelne vložke, ki zagotavljajo hitro segrevanje.

Razlogi za električno delovanje kopalniških radiatorjev


Poleg hitrega zagona, kot je bilo omenjeno zgoraj, obstaja več razlogov za izbiro električnih kopalniških radiatorjev. Nizki stroški nakupa in enostavna namestitev predstavljajo privlačno lastnost. Za namestitev električnih kopalniških radiatorjev ni potrebno izvajati obsežnih gradbenih posegov, kar jih naredi idealne za naknadno vgradnjo. S tem je mogoče hitro in stroškovno učinkovito posodobiti kopalnice v obstoječih stavbah, zagotavljajoč toplotno udobje primerljivo s kopalnicami v novih objektih.

Ogrevanje z ogledalom kot električni kopalniški radiator in Vitotherm EI4

Široka paleta možnosti

Električne radiatorje v kopalnici lahko uporabljate na različne načine. Ti kopalniški aparati so na voljo v številnih izvedbah in stopnjah moči, bodisi kot sevalni grelniki, držala za brisače ali infrardeči grelniki. Lahko se enako dobro obnesejo kot dodatni grelnik v veliki kopalnici ali kot edini grelnik v redko uporabljenem stranišču za goste. Nenazadnje pa lahko električni kopalniški radiatorji na različne načine izboljšajo prostor, kot na primer grelniki za ogledala.

Ogrevalne naprave z ogledalom imajo več nalog

Zrcalni grelniki se običajno uporabljajo v obliki infrardečih grelnikov. Zanje je značilna zrcalna površina, ki jih na prvi pogled težko loči od običajnih kopalniških ogledal. Te naprave opravljajo več funkcij hkrati, saj kot električni grelniki za kopalnico zagotavljajo, da je kopalnica hitro prijetno topla. To po potrebi počnejo skupaj z obstoječim klasičnim radiatorjem. Zaradi svoje visoko polirane površine delujejo tudi kot odsevna površina, kar jim daje odločilno prednost pred običajnimi ogledali: med kopanjem ali tuširanjem se skoraj ne zameglijo, saj je površina zrcalnega grelnika segreta, kar preprečuje nabiranje vodne pare.

Pravilno načrtovanje električnih kopalniških radiatorjev

Pri izbiri pravega električnega kopalniškega radiatorja sta pomembna dva dejavnika: naprava mora ustrezati predvideni uporabi in kopalnici, tako glede načina delovanja kot glede moči ogrevanja. Na primer, sevalni grelnik za kopalnico je močan in ustvarja toploto takoj po vklopu, vendar je toplota le lokalna, zaradi česar ni primeren za dolgotrajno ogrevanje. Po drugi strani pa so infrardeči kopalniški radiatorji primernejši, saj toploto porazdelijo drugače. Če se isti sevalni radiator za kopalnico uporabi kot začasna podpora obstoječemu radiatorju, ga je povsem mogoče ekonomično uporabljati. Podrobne informacije o tej temi lahko najdete tudi v našem Vodniku po električnem ogrevanju.

Prava grelna moč

Grelna moč je ključnega pomena za to, da električno ogrevanje kopalnice ne deluje le ekonomično, temveč tudi hitro doseže želeni učinek. Če je premajhna, lahko traja zelo dolgo, preden je kopalnica prijetno topla. Previsoka moč pa vpliva na dimenzije izdelka. Kako velik ali kako močan mora biti končni električni grelnik za kopalnico, je vedno odvisno od vsakega posameznika. V nekaterih primerih je smiselno vzeti več enot z majhno močjo kot pa manj enot z večjo močjo ogrevanja. Da bi bili na varni strani, lahko končni uporabniki poiščejo tudi strokovno pomoč izvajalca ogrevalnih del.