Centralni prezračevalni sistem: delovanje, načrtovanje in namestitev

Zahtevajte strokovno svetovanje
© 2M media / Shutterstock.com

Številne sodobne stavbe so že opremljene z mehanskimi prezračevalnimi sistemi. To po eni strani zahteva visoko raven energetske izolacije, da bi čim bolj učinkovito in varno uravnavali vlažnost zraka v prostorih. Po drugi strani pa velja za element udobja, ki nepremičnini dodaja vrednost.

Viessmannovi centralni prezračevalni sistemi so izjemno energetsko učinkoviti. Zmogljiv toplotni izmenjevalnik povrne do 98 odstotkov latentne toplote v odsesanem zraku in jo uporabi za ogrevanje dovedenega svežega zraka. To zaradi bistveno manjših potreb po energiji občutno zmanjša izdatke gospodinjstva. Poleg tega se zmanjšajo tudi emisije CO₂, kar pomeni, da uporaba centralnega mehanskega prezračevanja zmanjšuje tudi obremenitev okolja. Dodatne značilnosti centralnega prezračevanja so pojasnjene v poglavju Prednosti mehanskega prezračevanja.

Kako delujejo centralni prezračevalni sistemi

Značilna razlika med centralnim in decentraliziranim prezračevalnim sistemom je v njegovi zasnovi. Centralni prezračevalni sistemi imajo centralno prezračevalno enoto, ki prek sistema za distribucijo zraka usmerja svež zrak v prostore. Decentralizirane prezračevalne enote pa so v celoti nameščene v steno. Od tam stavbo oskrbujejo s potrebno količino svežega zraka.

Glede na vrsto gradnje delujejo centralni prezračevalni sistemi na različne načine

Centralno prezračevanje lahko razdelimo v tri skupine:

  • Enostavni sistemi za odvod zraka
  • Kombinirani sistemi za odvod in dovod zraka
  • Sistemi z vračanjem toplote

V najpreprostejši konfiguraciji ventilator aktivno vsesava zrak in ga odvaja navzven. Difuzorji zraka v takšnih sistemih so običajno nameščeni v prostorih za odvod zraka. Mednje spadajo kuhinja, kopalnica in stranišče, v katerih je več vlage in neprijetnih vonjav v primerjavi z bivalnimi prostori, kot so dnevne sobe ali kabineti. Po drugi strani pa svež zrak vstopa v hišo le pasivno, prek difuzorjev zraka v ovoju stavbe, okenskih odprtin in vratnih rež.

V praksi se pogosto uporabljajo mehanski prezračevalni sistemi, ki aktivno zajemajo dovodni in odvodni zrak. Ti kombinirani sistemi za odvod in dovod zraka imajo centralno prezračevalno enoto in sistem za distribucijo zraka. Aktivno se ne vsesava in odvaja le zastareli zrak. V hišo aktivno vstopa tudi svež zrak. Da bi preprečili vstop neželenih delcev iz zraka in hrupa, je večina sistemov opremljena s filtri.

Centralni sistem za dovod in odvod zraka z rekuperacijo toplote je sestavljen iz prezračevalne enote s sistemom za distribucijo zraka. Prezračevalna enota ima dva ventilatorja in toplotni izmenjevalnik. Oba ventilatorja se uporabljata za prenos zraka, ki priteka v stavbo, in zraka, ki se odvaja iz stavbe. Na eni strani tok zunanjega zraka/prisilnega zraka dovaja svež zrak v stavbo. Na drugi strani pa pretok odtočnega/izpušnega zraka odvaja iz stavbe izrabljen zrak.

Oba tokova gresta skozi toplotni izmenjevalnik v prezračevalni enoti. V hladnejših mesecih se toplota iz odsesanega zraka prenese na dovodni zrak. Ta način delovanja zagotavlja, da prezračevalni sistem iz stavbe prenese čim manj toplote. Na ta način delujejo vse Viessmannove centralne prezračevalne naprave. Centralno mehansko prezračevanje z rekuperacijo toplote tako deluje na enak način kot centralno mehansko prezračevanje z difuzorji za odvod in dovod zraka. V poglavju o nadzorovanem mehanskem prezračevanju je pojasnjeno, ali so centralne prezračevalne naprave primerne in za katere nepremičnine.

Načelo delovanja centralnega mehanskega prezračevanja s prezračevalnim sistemom

Načrtovanje centralnega prezračevalnega sistema v starejših in novih stavbah

Če želijo lastniki stanovanj kupiti centralni mehanski prezračevalni sistem, morajo vnaprej temeljito raziskati in razjasniti zahteve. Prvo vprašanje v zvezi s centralnim mehanskim prezračevalnim sistemom se mora nanašati na lastne zahteve. Navsezadnje je to osnova za poznejšo naložbo. Za poenostavitev so stavbe razdeljene na tri vrste:

  • Starejše stavbe
  • Posodobljene starejše stavbe
  • Nove stavbe

Za natančnejši izračun potreb je treba upoštevati število sob, število uporabnikov in njihove vzorce uporabe. Ne glede na namembnost objekta je priporočljivo, da načrtovanje in izvedbo mehanskega prezračevalnega sistema vedno zaupate strokovnjaku. Ta lahko natančno oceni, kakšna zmogljivost prezračevalnega sistema je potrebna, da bo deloval kar najbolj učinkovito. V naslednjem odstavku bomo raziskali druge pomembne vidike, ki jih morajo lastniki in tisti, ki izvajajo modernizacijo, upoštevati pri izbiri ustrezne prezračevalne rešitve.

V nemoderniziranih obstoječih stavbah svež zrak običajno vstopa v notranje prostore pasivno skozi netesne dele ovoja stavbe, vrzeli in odprtine na oknih. Kljub temu je v takih stavbah uporaba prezračevalnega sistema smiselna, saj je tveganje za nastanek plesni še vedno visoko. Vendar je namestitev centralnega prezračevalnega sistema v starejših stavbah redka, saj zahteva obsežno načrtovanje, ki je običajno smiselno le v fazi gradnje ali obsežne prenove. Pomembno je opozoriti, da je v starejših stavbah mogoča namestitev centralnega prezračevalnega sistema, vendar je to lahko zahteven postopek, saj zahteva strukturne spremembe in obložene zračne kanale.

Centralni prezračevalni sistem je pogosto uporabljen v novogradnjah, kjer se že v zgodnjih fazah gradnje vgradi v nedokončano stavbo in postane neviden po dokončanju. Začetno načrtovanje centralnega prezračevalnega sistema je ključno v novogradnjah, saj omogoča učinkovito delovanje sistema. Za stanovanjske stavbe se običajno uporablja koncept prezračevanja v skladu s standardom DIN 1946-6, ki zagotavlja minimalno izmenjavo zraka, potrebno za zdravje in zaščito stavbe. Večina lastnikov novih stavb se odloči za centralno prezračevanje v fazi gradnje, čeprav to ni vedno nujno. Z ustrezno načrtovanjem in izvajanjem je lahko tudi decentralizirano mehansko prezračevanje učinkovita možnost za oskrbo novih stavb s svežim zrakom.

Ogrevalni sistem v kombinaciji s prezračevalnim sistemom Vitoair FS

Možnosti namestitve sistema za distribucijo zraka

Princip delovanja centralnega mehanskega prezračevanja vključuje tudi vgradnjo zračnih kanalov. Na voljo je več možnosti vgradnje. Najbolj znani načini so:

  • Vgradnja v talno konstrukcijo
  • Vgradnja v beton
  • Vgradnja v viseči strop

Ta vrsta vgradnje se pogosto uporablja v novih stavbah. Pri tem se ploski zračni kanali najprej položijo neposredno na nedokončana tla, nato pa se vgradi izolacija. Po potrebi se na to namestijo cevi talnega ogrevanja, preden se kot zadnji sloj uporabi estrih. Po tem zračni kanali niso več vidni. Le talni ali stropni difuzorji kažejo, da je spodaj nameščen prezračevalni sistem.

Druga možnost za namestitev zračnih kanalov v novogradnjah je vgradnja v beton. Pri tem postopku se okrogli zračni kanali običajno postavijo v jekleno armaturo stropov v zgodnjih fazah gradnje, nato pa se betonira okoli njih. Ta način vgradnje je primeren tako za delno montažne stropove kot tudi za betonske stropove, ki se gradijo na mestu. Glavna prednost te metode je, da ni potrebna dodatna gradnja tal. Vendar pa zahteva natančno načrtovanje v sodelovanju z gradbenim inženirjem.

Glede na višino prostora se lahko prezračevalni sistemi vgradijo tudi v viseči strop. Pri tem sta še posebej primerni enoti Vitovent 200-C in Vitovent 300-C za ravne strope. Te enote se lahko namestijo neposredno na strop. Zračni kanali do posameznih prostorov so vgrajeni v viseči strop, tako da niso več vidni.

Katere sisteme centralnega prezračevanja ponuja Viessmann?


Centralni mehanski prezračevalni sistem v stavbi sestavljata prezračevalna enota in sistem za distribucijo zraka. Sistem za distribucijo zraka je običajno skrit v tleh ali vgrajen v steno, medtem ko so vidni le difuzorji zraka. Hitrost izmenjave zraka se neodvisno uravnava s pomočjo centralne prezračevalne enote.

Na voljo so različni prezračevalni sistemi

Glede na značilnosti stavbe in osebne zahteve je treba razmisliti o različnih sistemih za centralno prezračevanje. Stropne enote, kot sta Vitovent 200-C in Vitovent 300-C, so zasnovane tako, da imajo zelo majhno višino vgradnje in jih je mogoče vgraditi v viseči strop. Stenska enota, kot je Vitovent 300-W, je nekoliko večja in lahko zagotavlja pretok zraka od 300 m³/h do 400 m³/h.

Vse Viessmannove centralne prezračevalne enote lahko upravljate prek aplikacij ViCare in VitoGuide. Za to je potrebna integracija nadzornega sistema z ustreznim generatorjem toplote in povezljivost prek škatle Vitoconnect. Prezračevalni sistem in generator toplote tako vizualno in tehnično predstavljata osrednjo enoto stavbe. Primer tega je prezračevalni sistem Vitoair FS, ki ga je mogoče prilagodljivo namestiti: pod strop, na steno ali leže na podstrešje.


Vsi Viessmannovi centralni prezračevalni sistemi vključujejo rekuperacijo toplote. To pomeni, da iz odvedenega zraka odvzamejo toploto in jo prenesejo v dovodni zrak. S tem se poveča učinkovitost prezračevalnega sistema in zmanjšajo stroški ogrevanja.