Električni grelniki: delovanje, vrste in uporaba

Zahtevajte strokovno svetovanje
Električni grelnik Vitoplanar EC4

Električni grelniki so skoraj idealni za decentralizirano ogrevanje bivalnih prostorov. Lahko jih namestite skoraj povsod, da dopolnijo obstoječi ogrevalni sistem. Električni radiatorji so na voljo v različnih razponih moči, oblikah in barvah, zato so prilagodljivi različnim potrebam. Poleg tega jih je mogoče hitro zagnati, enostavno namestiti in večina modelov zahteva malo ali nič vzdrževanja.

Kako delujejo električni grelniki


Toplota iz elektrike nastane s tekom električnega toka skozi uporovni vodnik, znan tudi kot grelni vodnik ali grelni upor, kar povzroči segrevanje vodnika. Termin "uporovno ogrevanje" se nanaša na električno ogrevanje, kjer se stavba ogreva z električno energijo, brez potrebe po dodatnih virih energije. V kombinaciji s fotovoltaičnim sistemom takšen ogrevalni sistem deluje na okolju prijazen način. Uporovno ogrevanje se lahko uporablja tako kot centralizirana kot decentralizirana rešitev.

Enostavna namestitev

Vendar ni dovolj le pojasniti funkcije. Zahvaljujoč sistemu plug & play je tudi namestitev zelo preprosta in hitra. V tem primeru "plug & play" pomeni, da je treba električne grelnike samo priključiti na domačo električno napeljavo. Poleg tega sistem plug & play omogoča vzpostavitev povezave med infrardečimi ploščami in radijskim sprejemnikom v le nekaj preprostih korakih.

Različne vrste električnih grelnikov Viessmann

Izbirate lahko med različnimi električnimi grelniki, ki jih je mogoče kombinirati in prilagoditi glede na njihovo uporabo. Pri razvrščanju je smiselno upoštevati dve merili: način oddajanja toplote in vrsto vgradnje. Poleg neposrednih in akumulacijskih grelnikov so na voljo tudi infrardeči grelniki, ki jih bomo tukaj posebej obravnavali. Prav tako je pomembno upoštevati način namestitve, torej ali želite električni grelnik namestiti na steno ali bi bila za vas boljša talna različica. Viessmann ponuja izdelke za vse navedene vrste električnih grelnikov.

Električni grelniki, kot so ventilatorski grelniki, sevalni grelniki, stenski konvektorji in infrardeči grelniki, spadajo v kategorijo neposrednega ogrevanja. Kot pove že ime, te enote oddajajo toplotno energijo, ki nastane neposredno v prostor. Vendar tudi tu obstaja razlika: ventilatorski grelnik namreč deluje podobno kot sušilec za lase in kot medij za prenos toplote uporablja zrak.

  


Prenos toplote pri infrardečem grelniku je povsem drugačen. Grelnik ne segreva zraka, ampak sebe in okoliške predmete. Ti predmeti nato toplotno energijo v obliki sevalne toplote prenašajo v prostor. Zaradi podobnosti sevalne toplote s sončnimi žarki mnogi ljudje to izkušajo kot prijetno.

Infrardeči grelnik Vitoplanar

Ogrevanje z električno energijo je mogoče tudi z akumulacijskim grelnikom, kot je nočni akumulacijski grelnik. Ta ima zalogovnik, ki se najprej ogreje s pomočjo električne energije, nato pa čez dan sprošča toplotno energijo v prostor, kjer je nameščen. Za razliko od neposrednega grelnika takšen grelnik še vedno oddaja toploto, tudi ko ni več napolnjen z električno energijo.

Neposredne ogrevalne sisteme, kot so hitri grelniki in stenski konvektorji Viessmanna, je mogoče hitro in enostavno namestiti na želeno steno. Primerni so tako za ogrevanje kopalnic kot tudi za ogrevanje manj uporabljenih prostorov, kot so predelane garaže ali zimski vrtovi. Zaradi majhne vgradne globine in visokih izhodnih stopinj vedno ohranjajo diskretnost. Zrcalni električni radiatorji (infrardeči paneli) predstavljajo posebnost. Polirana steklena površina ni le prijetna za oči, ampak tudi vizualno poveča prostor, kjer so nameščeni. Dodatne informacije o tem najdete na strani zidnih grelnikov Vitoplanar.

Ni nujno, da je električni grelnik nameščen na steno. Decentralizirano in centralno ogrevanje prostorov je mogoče doseči tudi od spodaj - celo zunaj vidnega polja. To omogočajo električne grelne preproge, ki so primerne za parket/laminatna tla in keramične obloge. Za ogrevalne preproge podjetja Viessmann je značilna skupna višina le 1,3 milimetra (Vitoplanar EF3), zato jih je mogoče preprosto položiti pod talne obloge. Takšne preproge so idealna rešitev, če se na primer med projektom posodobitve ne obnovi estrih. Kaj razlikuje te naprave, si lahko preberete na strani o ogrevalnih sistemih za tla  .

Prilagodljive možnosti uporabe električnih grelnikov

V novozgrajenih nizkoenergijskih in pasivnih hišah, kjer je potreba po energiji za ogrevanje izjemno majhna, so možnosti uporabe električnih grelnikov Viessmann zelo raznolike. Kljub temu obstajajo bivalni prostori, kjer je priporočljivo namestiti ploščni grelnik Vitoplanar, na primer za hitro ogrevanje talnih ploščic v kopalnici in kuhinji.

Pri posodabljanju obstoječih stavb imate različne možnosti za vgradnjo izdelka Vitoplanar. Poleg električnih talnih grelnih preprog za polaganje na estrih in pod laminatna tla, parket in ploščice so v obsežni ponudbi podjetja Viessmann tudi infrardeči grelniki s spremenljivo stopnjo moči za stensko in stropno vgradnjo. Naj vam naši partnerji podrobno svetujejo o možnostih, da boste našli najboljšo možno varianto za vas.

  

Izbira različnih površin glede na uporabo

Izbirate lahko med različnimi vrstami površin, ki ustrezajo posameznemu področju uporabe. To vključuje tudi možnost, da je sevalna površina obdelana v barvi RAL ali dobavljena z belo stekleno sprednjo stranjo. Za kopalnice ali hodnike so na voljo tudi infrardeči panelni grelniki z zrcalno površino. Vse naprave lahko seveda obratujejo na okolju prijazen način s trajnostno proizvedeno električno energijo, ki jo lahko pridobite prek zelene tarife za električno energijo ali pa jo proizvedete sami.

Kaj pa ekonomska upravičenost električnega grelnika?

Da bi bila uporaba električnega ogrevanja dolgoročno gospodarna, je pomembno, da je stavba, ki jo je treba ogrevati, dobro izolirana. To velja tako za nove stavbe kot tudi za stavbe, ki so že bile energetsko učinkovito posodobljene. Poleg tega je potrebno upoštevati trajanje uporabe električnih naprav in moč ogrevanja.

Za dopolnitev obstoječega ogrevalnega sistema

Električni grelniki najbolje pokažejo svoje prednosti, če se uporabljajo kot dopolnilno ogrevanje ali v stavbah z majhnimi potrebami po toploti. To je zato, ker jih ni treba zapleteno uporabljati in v najkrajšem možnem času oddajajo potrebno toploto v prostor. Kot edini generator toplote so primerni le v zelo dobro izoliranih hišah.

Prevelik radiator po nepotrebnem zavzema veliko prostora. Po drugi strani pa premajhen radiator potrebuje več časa za ogrevanje prostora na zahtevano temperaturo. Ker so naprave na voljo v številnih stopnjah moči, je priporočljivo izbrati električni radiator, ki je najprimernejši tako po velikosti kot po moči ogrevanja. Da bi našli pravi radiator za svojo uporabo in želje, priporočamo, da opravite izračun potreb po toploti. Z veseljem vam bomo pomagali tudi pri izbiri ustreznega ogrevalnega sistema.

V našem razdelku z nasveti boste našli več nasvetov o nakupu novega ogrevalnega sistema.

Ali je delovanje električnega grelnika trajnostno?

Delež obnovljivih virov energije v sektorjih elektrike, toplote in prometa vztrajno narašča. Največje povečanje je zabeleženo v sektorju električne energije, kjer vse več električne energije prihaja iz vetrnih elektrarn, fotovoltaičnih sistemov, biomase, hidroelektrarn in geotermalnih sistemov. Po vladnih podatkih trenutno delež obnovljivih virov energije znaša 36,2 odstotka skupne bruto porabe električne energije, pri čemer naj bi do leta 2035 ta delež narasel na 60 odstotkov. Trajnostno proizvedeno električno energijo je mogoče uporabiti na različne načine, vključno z ogrevalnimi napravami, kot so toplotne črpalke in električni grelniki.

Trajnostno proizvedena električna energija: Če želite kupovati električno ogrevanje in manj obremenjevati okolje, lahko sklenete tarifo za trajnostno proizvedeno električno energijo. Ta ne izvira iz konvencionalnih energetskih sistemov in je zato 100-odstotno okoljsko odgovorna.