Hranilnik za ogrevano vodo - uporaba toplote s časovnim zamikom

Zahtevajte brezplačno svetovanje
Viessmannov hranilnik ogrevalne vode z modulom za sladko vodo

Ogrevanje prostorov in priprava tople sanitarne vode sta ključna elementa udobja v večini gospodinjstev. Uporabljamo jih zjutraj in zvečer, ko je potreba po toploti največja, vendar pa sončni toplotni sistemi največjo energijo proizvajajo sredi dneva. Ob tem sončni kolektorji proizvajajo toploto, tudi če je trenutno ne potrebujemo. To je, kjer pridejo v poštev akumulacijske posode za ogrevalno vodo. Te posode shranjujejo odvečno toplotno energijo, ki jo nato lahko uporabimo, ko jo dejansko potrebujemo. Tako zmanjšajo nihanje in neenakomerno proizvodnjo toplote. Te posode omogočajo ogrevanje prostorov in pripravo tople sanitarne vode, ko je povpraševanje največje, hkrati pa zagotavljajo, da ogrevalni sistem deluje z optimalno učinkovitostjo.

Viessmann ponuja širok izbor akumulacijskih posod za ogrevalno vodo in ogrevanje, ki se prilagajajo različnim potrebam in aplikacijam v stanovanjskih in komercialnih objektih ter lokalnih skupnostih.

Zasnova omogoča optimalno izrabo toplotne energije

Za začasno shranjevanje toplotne energije je potrebna posebna zasnova. Akumulacijska posoda za ogrevalno vodo je v osnovi jekleni valj. Opremljen je z možnostmi hidravličnih priključkov. Te se razlikujejo po številu glede na model in področje uporabe. Poleg tega Viessmannove hranilne jeklenke za ogrevalno vodo navdušujejo z vsestransko toplotno izolacijo iz poliestrskega flisa. Ta pripomore k čim manjšim toplotnim izgubam. Zaradi tega dodatna izolacija za hranilno valj ni potrebna.

Prilagajanje individualnim potrebam

Glede na model in okoliščine imajo Viessmannovi hranilni cilindri tudi priključek za potopni grelnik, notranjo indirektno tuljavo za priključitev sončnih kolektorjev ali dodatni sistem za stratifikacijo. Poleg tega se lahko kot dodatna oprema dobavi modul za pripravo sanitarne vode ali pa se vgradi valovita cev za toplo vodo, če je varovalni jeklenki namenjena tudi oskrbi s toplo vodo za gospodinjstvo.

Vzorčna hiša z ogrevalnim sistemom in hranilnikom ogrevalne vode v kleti.

Kako deluje varovalni valj?

Varovalni valj je ključna komponenta ogrevalnega sistema, saj omogoča učinkovito ogrevanje prostorov in pripravo tople sanitarne vode. Ta valj je običajno nameščen med napravo, ki proizvaja toploto, in mesti, kjer se toplota uporablja. Na primer, kotel segreje ogrevalno vodo, ki nato teče skozi hranilnik ogrevalne vode. Medtem ko se toplotna voda prenaša skozi varovalni valj, se meša s hladno povratno vodo, ki prihaja iz radiatorjev ali drugih porabnikov toplote. Ta mešanica poveča temperaturo vode, kar omogoča, da se toplota sprosti v radiatorje. Hladna povratna voda iz radiatorjev se nato vrne nazaj v hranilnik ogrevalne vode.

Pomembno je, da je voda v hranilniku ogrevalne vode ustrezno razporejena glede na temperaturo. Vroča voda je na vrhu hranilnika, od koder teče do radiatorjev za ogrevanje prostorov. Hladna povratna voda iz radiatorjev pa se zbira na dnu hranilnika in od tam teče nazaj v kotel, kjer se lahko ponovno segreje. Ta sistem, ki vključuje kotel, hranilnik ogrevalne vode in radiatorje, tvori zaprt sistem za učinkovito ogrevanje prostorov in pripravo tople sanitarne vode.

Rezervoar za dodatno ogrevanje tople vode

Če je hranilnik ogrevalne vode namenjen tudi za pripravo tople sanitarne vode, obstaja možnost, da ga dopolnite z modulom Vitotrans 353 za svežo vodo. Ta modul deluje na načelu neprekinjenega pretoka, kar pomeni, da vroča voda za gospodinjstvo teče skozi modul, mimo ogrevalne vode, ki je shranjena v hranilniku, in se pri tem posredno ogreva. Tako se zagotovi, da se higienska topla voda za gospodinjstvo ogreva glede na individualne potrebe vsakega gospodinjstva. Ta rešitev odpravlja potrebo po shranjevanju tople sanitarne vode, kar omogoča bolj učinkovito rabo prostora.

Linija izdelkov Vitocell 100-E ponuja hranilnike z različnimi prostorninami, od 46 do 2000 litrov. Model Vitocell 140-E se lahko uporablja skupaj z modulom za svežo vodo in ima tudi notranjo posredno tuljavo, ki se lahko uporablja za različne namene, na primer za povezavo s sončnimi kolektorji. Zato je ta Viessmannov hranilnik primeren tudi za dvonivojske ogrevalne sisteme, ki vključujejo dva različna generatorja toplote.

Viessmannovi ogrevalni vodni hranilniki

Buffer cilinder z dodatnim sistemom za stratifikacijo

Kot smo že omenili, se gostota vode spreminja glede na temperaturo. Vroča voda ima glede na svojo prostornino manjšo gostoto, zato se dviguje navzgor v navpični posodi. Ta učinek običajno povzroči mešanje v pufrski posodi. V primeru cilindra, kot je Vitocell 160-E, ki je opremljen s sistemom za stratifikacijo, se hladna povratna voda zadržuje na dnu, medtem ko se lahko vroča pretočna voda vedno odvaja z vrha. Velika prednost tega sistema je, da je treba celoten hranilnik segreti, da bi se vroča voda porabila na odjemnih mestih, kot so tuše ali kadi.

Poleg sistema Vitocell 160-E z modulom za svežo vodo je na voljo tudi dodaten sistem stratifikacije za večnamenski hranilnik ogrevalne vode Vitocell 360-M.

Viessmannovi večnamenski hranilniki ogrevalne vode

Izravnalni cilindri z več načini delovanja ne združujejo le ogrevalne vode in tople sanitarne vode, ampak lahko delujejo tudi z več generatorji toplote.

Na primer, če toplotna črpalka ne proizvede dovolj toplote, da bi zadovoljila trenutne potrebe, se uporabi dodatni generator toplote. Enako velja za priključitev hranilne jeklenke na solarni toplotni sistem. Vitocell 340-M predstavlja kompaktno in prostorsko varčno rešitev - hranilna jeklenka z ogrevanjem toplotne vode prek fleksibilne in neobremenjuje valovite cevi iz nerjavnega jekla. Ta cev je vgrajena v jeklenko v obliki spirale, skozi katero teče sveža vroča voda za gospodinjstvo. Ta voda se segreva z vročo ogrevalno vodo. Zato ni potrebna ločena hranilna jeklenka za toplo sanitarno vodo, saj se voda ogreva po potrebi. Uporaba nerjavnega jekla kot materiala, skupaj s tem dejstvom, zagotavlja higienično ogrevanje tople sanitarne vode brez tveganja za nastanek legionele. Prav tako ima vgrajeno notranjo indirektno spiralo iz jekla, ki omogoča priključitev sončnih kolektorjev.

Zagotavljanje nemotenega delovanja

Del vzdrževanja ogrevalnega sistema je tudi nadzor delovanja hranilnika ogrevalne vode. To pomaga zagotoviti nemoteno delovanje. Med vizualnim pregledom strokovnjak za ogrevanje preveri, ali so varovalni valj, črpalke in ventili poškodovani, korodirani, umazani in puščajo. To je predvsem preventivni ukrep. Pri tem se osredotoča na vmesnike med sestavnimi deli, da se zagotovi njihova optimalna medsebojna usklajenost. Načeloma pa Viessmannov varovalni cilinder ne potrebuje veliko vzdrževanja.

Ventili za odzračevanje zraka olajšajo vzdrževanje


Generator toplote, varovalni valj in porabniki toplote tvorijo zaprt sistem. Kljub temu vedno obstaja nevarnost vdora zraka v sistem. Program izdelkov Vitocell podjetja Viessmann je opremljen z zračnimi ventili, ki omogočajo izpust zraka. Z njimi lahko vaš Viessmannov partner enostavno odzrači varovalno posodo.

Kakovost ogrevalne vode zagotavlja nizke stroške

Buffer cilinder vsebuje ogrevalno vodo z nizko vsebnostjo kisika, kar pomeni, da dodatna zaščita pred rjo običajno ni potrebna. Če je voda določene kakovosti in ustreza specifikacijam, varovalne jeklenke ni treba odstranjevati vodnega kamna. Drugače je pri jeklenkah za toplo vodo. Tu se voda iz vodovoda pretaka čez vroče toplotne izmenjevalnike. Glede na trdoto vode se lahko zaradi tega naredi vodni kamen, ki ga bo vaš naš Viessmannov strokovnjak tudi odstranil.