Novi ogrevalni sistemi v starejših stavbah

Zahtevajte brezplačno svetovanje
Foto: © ArTono / Shutterstock.com

Novi ogrevalni sistemi v starejših stavbah - učinkovita in strokovna posodobitev

Vsakdo, ki živi v starejši stavbi, se prej ali slej vpraša, kako lahko najbolj učinkovito posodobi svoj stari ogrevalni sistem. Posodobitev ogrevalnega sistema je lahko zanimiva tudi za lastnike novejših stavb. Poleg specifikacij nemškega zakona o energiji v stavbah (GEG) obstajajo številni razlogi za vgradnjo novega ogrevalnega sistema v starejši stavbi. Vendar pa mnoge lastnike stanovanj odvračajo zakonski predpisi in visoki investicijski stroški. V našem vodniku odgovarjamo na temeljna vprašanja, ki se nanašajo na temo posodobitve ogrevalnega sistema v starejših stavbah.

Kdaj se dom šteje za starejšo stavbo?

Mnogi lastniki stanovanj sprva niso prepričani, ali se njihova nepremičnina sploh šteje za starejšo stavbo. Težko je podati splošno definicijo starejše stavbe, saj so med starostmi stavb precejšnje razlike v smislu stavbnega tkiva, materialov in tlorisov. Da bi bila naša priporočila čim bolj koristna za lastnike sistemov, pri vprašanju, kaj je starejša stavba, izhajamo iz praktičnih pomislekov. Med starejše stavbe uvrščamo tudi sodobne obstoječe stavbe. Če torej nameravate posodobiti svoj ogrevalni sistem in ne živite v novogradnji, vam bo naš vodnik prav tako nudil priročen pregled.

Kateri predpisi veljajo za stare ogrevalne sisteme na olje in plin?

Od prvega nemškega odloka o varčevanju z energijo (EnEV ) iz leta 2002 velja obveznost zamenjave kotlov, ki so začeli delovati pred 1. oktobrom 1978. Ta odlok je bil do leta 2015 večkrat spremenjen in nazadnje postal del GEG, tako da danes velja za vse oljne in plinske kotle, starejše od 30 let. Izjeme in druge točke, ki jih je treba upoštevati, najdete v našem vodniku na temo obvezne zamenjave oljnih ogrevalnih sistemov.

Kdor razmišlja o obnovi ogrevalnega sistema v starejši stavbi, ima do leta 2026 še vedno prosto izbiro med vsemi tehnologijami ogrevanja in gorivi. Od leta 2026 bodo nove namestitve ogrevalnih sistemov na kurilno olje mogoče le kot hibridni sistemi, tj. z vključitvijo obnovljivih virov energije. To je cilj podnebnega svežnja nemške vlade, ki je bil sprejet jeseni 2019. Vendar pa obstajajo izjeme za obstoječe stavbe, na primer kadar priključitev na plin ni mogoča.

Poleg teh obveznosti se morate pred nakupom ogrevalnega sistema Viessmann z izvajalcem ogrevalnih del in pristojnim inšpektorjem za dimne pline pogovoriti tudi o vidikih, kot je požarna varnost v kotlovnici. Poleg tega je treba varnost upoštevati pri vgradnji rezervoarja ali vrtin za geotermalne sonde v primeru toplotne črpalke s slanico/vodo.

Katere stroške je treba upoštevati pri posodobitvi ogrevalnih sistemov v starejših stavbah?

Ker se starejše stavbe zelo razlikujejo glede na svojo starost in zgodovino, so potrebne različne vrste in obseg dela. Za smiselno namestitev in delovanje novega ogrevalnega sistema v starejši stavbi bo morda treba posodobiti tudi prostore, dimovodni sistem, dimnik in toplotno izolacijo. Natančne podatke lahko zagotovi le inštalater ogrevalnih naprav po temeljitem pregledu.

Kako lahko pridobite sredstva za nov ogrevalni sistem v starejši stavbi?

Z uvedbo zveznega financiranja energetsko učinkovitih stavb (BEG) januarja 2021 so bile ponudbe financiranja po vsej državi prenesene na skupno smernico. Zvezni urad za nadzor izvoza (BAFA) ponuja nepovratna sredstva za posamezne ukrepe posodobitve, ki vključujejo zamenjavo ogrevalnega sistema, in za optimizacijo ogrevalnega sistema. Odvisno od vrste ogrevalnega sistema ali ukrepa so za upravičene stroške na voljo od 20 do 45-odstotne subvencije (brez bonusov in dodatnih odstotnih točk).

Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) je med drugim pristojen za financiranje posojil za celovito prenovo.

Svetovanje in podpora

Obe ponudbi financiranja je vredno analizirati glede na potrebe in možnosti. Podrobne informacije o nepovratnih sredstvih in programih subvencij vam bo posredoval vaš izvajalec ali pooblaščeni energetski svetovalec. Če še nimate inštalaterja ogrevalnih sistemov, ga lahko preprosto poiščete prek imenika inštalaterjev Viessmann in zaprosite za strokovno svetovanje.

Tudi naša služba Förderprofi vam lahko pomaga pri prijavi in izračunu možnih subvencij.

Kateri nov ogrevalni sistem je primeren za vašo starejšo stavbo?

Splošnega odgovora na to vprašanje ni, saj so pomembni številni dejavniki. Načeloma obstajajo številni Viessmannovi ogrevalni sistemi, med katerimi lahko izbirate, ko gre za posodobitev ogrevalnih sistemov v starejših stavbah. Poudarek je na inovativnosti in učinkovitosti - zaradi sprememb podnebne politike morajo novi ogrevalni sistemi zmanjšati porabo fosilnih goriv. To lahko storite na več načinov.

Vsak sistem ni primeren za vsako obstoječo stavbo. Odvisno od uporabljene tehnologije je treba izpolniti več različnih zahtev. Zato je še toliko bolj pomembno, da si prej razjasnite nekaj stvari in določite merila za izbiro. V nadaljevanju boste izvedeli, na kaj morate biti pozorni, preden se odločite, in katere ogrevalne sisteme je najbolje uporabiti v starejši stavbi.

Prvo vprašanje je, kateri vir energije želite v prihodnosti uporabljati za ogrevanje oziroma kako pomembna sta za vas trajnost in neodvisnost od energetskih podjetij. Poleg tega bodo pri odločanju o novem ogrevalnem sistemu skoraj zagotovo igrali pomembno vlogo stroški nabave in obratovanja.

Pri splošnem prehodu na obnovljive vire energije je mogoče upoštevati naslednje ogrevalne sisteme:

Če še vedno uporabljate kotel na olje ali plin s stalno temperaturo, ga lahko v primeru ogrevanja na olje zamenjate z visoko zmogljivim kondenzacijskim kotlom na olje. Če uporabljate plinski ogrevalni sistem, vam priporočamo namestitev učinkovitega plinskega kondenzacijskega kotla. Stane približno enako kot nizkotemperaturni plinski kotel, vendar deluje veliko bolj ekonomično.

Tehnične zahteve

Pred posodobitvijo ogrevalnega sistema je treba upoštevati individualna in tehnična merila. Vedno je treba preveriti naslednje vidike:

Kako velik je prostor za namestitev in ali je dovolj prostora za shranjevanje energije (npr. ali grelniki na pelete, skladišče za pelete in transportna naprava potrebujejo določen prostor za namestitev)?

Ali obstoječi dimovodni sistem zadostuje za sodobne ogrevalne sisteme? Ne pozabite, da novi kondenzacijski kotli delujejo z nižjimi temperaturami dimnih plinov. Sprejeti je treba ustrezne ukrepe za zaščito cevi in dimnika pred poškodbami.

Zlasti v starejših stavbah ni standardiziranih dimenzij oken ali vrat za dostop do kotlovnice. Ali so poti in prostori dovolj veliki za namestitev novega ogrevalnega sistema? Naši strokovni trgovski partnerji vam bodo z veseljem svetovali glede teh tem.

Na kaj morate biti predhodno pozorni?

Upoštevati morate naslednje dejavnike:

  • Izračun toplotne obremenitve, ki ga opravi specializirani izvajalec ogrevalnih del. Energetsko stanje stavbe in potreba po posodobitvi
  • prejšnji vir energije in izbrano gorivo
  • prostorske zahteve za nov ogrevalni sistem
  • konstrukcijske pogoje stavbe
  • Spremembe glede potreb po toploti
  • Prejšnja in nova distribucija toplote (radiatorji in sistemi za ogrevanje prostorov)

Ogrevalni sistemi na fosilna goriva za starejše stavbe

Viessmann s sistemoma Vitodens in Vitoladens ponuja učinkovite rešitve za ogrevanje na fosilna goriva. Viessmannovi kondenzacijski kotli so zelo učinkoviti, saj izkoriščajo toploto, ki se skriva v dimnih plinih. Poleg tega jih odlikuje ugodno razmerje med ceno in zmogljivostjo. Kotel Vitodens ali Vitoladens je mogoče dopolniti tudi s solarnim toplotnim sistemom Viessmann Vitosol. Ta prevzame velik del ogrevanja tople sanitarne vode in lahko služi kot rezerva za centralno ogrevanje, zlasti spomladi/jeseni. S tem se zmanjša tudi poraba fosilnih goriv, saj solarni termalni sistem za zagotavljanje toplote uporablja brezplačno sončno energijo.

Obnovljivi viri energije za starejše stavbe

Poleg kombinacije s sistemom Vitosol se lahko v starejši stavbi v celoti zanesete tudi na obnovljive vire energije - eden od načinov so toplotne črpalke Vitocal ali Viessmannovi sistemi za ogrevanje na biomaso. Toplotne črpalke uporabljajo brezplačno okoljsko energijo iz zraka ali zemlje. Zlasti pri uporabi toplotne črpalke na zrak je treba upoštevati ustrezno posodobitev energetskih sistemov v starejši stavbi. Potreba po toploti v stavbi mora biti čim manjša, da lahko sistem deluje učinkovito.

Poleg tega ponujamo tudi možnost ogljično nevtralnega ogrevanja s kotli na polena, pelete in sekance. Zlasti Viessmannovi izdelki Vitoligno so odlična alternativa obstoječim oljnim kondenzacijskim kotlom. Z njimi lahko stari rezervoar za olje uporabite za skladiščenje peletov. Pod določenimi pogoji (le pri obsežnih ukrepih energetske posodobitve) se lahko uporabi tudi mikrokogeneracijska enota z gorivno celico, s katero se bistveno zmanjša potreba po toploti v stavbi.

Pogosta vprašanja - pogosta vprašanja o načrtovanju, namestitvi in delovanju

(Slika: © SN-Photography / Shutterstock.com)

Kaj morate upoštevati pri načrtovanju novega ogrevalnega sistema za starejšo stavbo? Kakšni morajo biti prostori, da lahko monter ogrevalnega sistema namesti nov ogrevalni sistem? In katere ukrepe je treba izvesti po namestitvi?

Odgovore in uporabne empirične vrednosti na temo vgradnje ogrevalnega sistema v starejše stavbe boste našli tukaj.

Sodobni kondenzacijski kotel zahteva prilagojen dimovodni sistem, ki je zasnovan za nižje temperature dimnih plinov. Poleg tega je treba poskrbeti za zbiranje in odvajanje kondenzata, ki nastaja v dimovodnem sistemu. Za to zadostuje standardni priključek za odvajanje v bližini kotla.

Kotlovnica mora biti dostopna s hodnika skozi požarno varna vrata. Neposredno ob kotlovnici ne sme biti drugih prostorov. Izvajalec ogrevalnih del bo dodatne podrobnosti pojasnil med pregledom na kraju samem.

Številna vrata v starejših stavbah še niso standardizirana na običajno širino 80 centimetrov. Prepričajte se, da so vaša vrata široka toliko, da je mogoče namestiti sistem. Pri kompaktnih plinskih sistemih morajo biti kuhinjska ali kopalniška vrata dovolj široka, odvisno od tega, kje je nameščen plinski kotel.

Pri starejših stavbah bodite pozorni na višino kotla, ko je nagnjen, tj. na diagonalo naprave in ne le na višino. Monter ogrevalnega sistema bo namreč moral kotel nagniti zaradi prevoza in namestitve. Višina pri nagibu je vedno višja od višine pri gradnji. To je najbolje pojasniti med sestankom z izvajalcem ogrevalnega sistema na kraju samem.

Poleg ogrevalnega sistema ste morda posodobili tudi vrata, okna ali fasado, da bi zagotovili zadostno toplotno izolacijo. To povzroči spremembo kroženja zraka in vlage v starejši stavbi, saj se zmanjša naravna izmenjava zraka. Da bi preprečili nastanek plesni, je treba poskrbeti za izmenjavo svežega zraka in redno prezračevanje. Ena od možnosti je tudi decentralizirano mehansko prezračevanje - več o tem si lahko preberete v našem vodniku po mehanskem prezračevanju.