Kotel na trda goriva - varčen in visoko učinkovit

Zahtevajte strokovno svetovanje zdaj

Viessmannovi kotli na trda goriva - visoka učinkovitost in nizka poraba goriva

Zaradi vse dražjih fosilnih goriv in vse večje okoljske ozaveščenosti se nenehno povečuje povpraševanje po obnovljivih oblikah energije. Kotel na lesna goriva je dobra alternativa ogrevanju z oljem ali plinom. Poleg okoljskih vidikov obstajajo tudi ekonomski razlogi za uporabo lesa. Les kot avtohtono gorivo je zelo stroškovno učinkovit in ni podvržen ekstremnim nihanjem cen. Uporaba kotla na les pa podpira tudi lokalno industrijo. Vse finančne transakcije v vrednostni verigi lesnega goriva potekajo v eni regiji.

Zmanjšajte stroške nafte in plina s kotli na trda goriva

Viessmannovi kotli na trda goriva so zelo učinkoviti in varčni pri porabi goriva. Zaradi širokega razpona nazivne moči so primerni tako za stanovanjske stavbe kot tudi za objekte lokalnih oblasti in poslovne objekte. Uporabljajo se lahko kot edini generator toplote (mono način) ali kot dodatek oljnim ali plinskim kotlom (dvojni način), kar znatno zmanjša stroške za olje in plin ter ima kratko donosnost naložbe.

Natančnih podatkov o času amortizacije in višini stroškov je zaradi številnih vplivnih dejavnikov težko podati. Poleg energetskega stanja stavbe je pomembna tudi vrsta kotla.

Vrste kotlov na trda goriva

Katera od številnih razpoložljivih vrst kotlov na drva je najboljša, je odvisno od področja uporabe in posebnih zahtev. V osnovi se vrste kotlov razlikujejo glede na način delovanja, sestavo in gorivo. V nadaljevanju so predstavljene vrste kotlov na trda goriva za centralno kurjenje.

Polena za kotle na trda goriva

Kotli na polena so zasnovani za kurjenje polen dolžine do enega metra.  Z uporabo tehnologije uplinjanja, se les skoraj v celoti zažge, kar omogoča izkoristek več kot 90 odstotkov. Običajno ti kotli ne delujejo popolnoma avtomatsko, zato je potrebno polena dodajati ročno. Vendar pa Viessmannovi kotli na polena ponujajo dolge intervale polnjenja, saj združujejo skrbno izbrano tehnologijo zgorevanja. Poleg tega lahko te kotle uporabljate tudi z lesnimi briketi, ki so stisnjeni kosi lesa z visoko energijsko vrednostjo in minimalno produkcijo pepela.

Peleti za kotle na trda goriva

Kotli na pelete kurijo strojno stisnjene standardizirane pelete. Ti so shranjeni zunaj kotla in pridejo v zgorevalno komoro prek dovodnega sistema. Standardizirana velikost peletov in oskrbovalni sistem skupaj omogočata popolnoma samodejno delovanje kotla na pelete, kar lastnikom sistemov zagotavlja izjemno visoko raven udobja pri upravljanju in majhno porabo goriva. Peleti imajo visoko energijsko vrednost in so relativno poceni za nakup, zato so zelo privlačni za uporabo v novih in obstoječih stavbah. Zaradi visoke energijske vsebnosti goriva in inovativne tehnologije ogrevanja dosegajo Viessmannovi kotli na pelete izkoristek, ki presega 95 odstotkov. Uporabniki, ki želijo izkoristiti prednosti kotla na pelete, morajo upoštevati prostor, potreben za skladiščenje in transport goriva.

Lesni sekanci

Lesni sekanci so mehansko zdrobljeni kosi lesa z lubjem ali brez njega. So poceni, vendar njihova energijska vsebnost ni stalna in je nižja kot pri peletih. Tudi ti se skladiščijo stran od kotla in se po potrebi po povezanem oskrbovalnem sistemu dovažajo v kotel. Glede na obseg moči lahko kotli na trda goriva na sekance oskrbujejo tudi večje število uporabnikov toplote. Ob ustrezni kakovosti goriva dosegajo Viessmannovi kotli na lesne sekance več kot 90-odstotni izkoristek. Nazivna ogrevalna moč se giblje od 100 do 500 kW.

Izbira različnih trdnih goriv

Kombinirani kotel je nadaljnji razvoj kotla na lesne sekance. Od peletov in polen do sekancev in sekancev: V Viessmannovih kombiniranih kotlih lahko gorijo lesna goriva z vsebnostjo vlage do 50 odstotkov. Njihova visoka učinkovitost temelji na preizkušeni tehnologiji zgorevanja, toplotnem izmenjevalniku s tremi prehodi, modulacijski regulaciji moči ter nadzorovanem dovodu primarnega in sekundarnega zraka. V praksi se pogosto uporabljajo peleti in lesni sekanci, če naj delovanje ostane popolnoma samodejno. Nekateri modeli lahko uporabljajo tudi polena, lesne brikete in sekance. Vendar je treba ta goriva ročno polniti.

Prednosti kotla na trda goriva Viessmann

Visoka zanesljivost
Neodvisnost od nafte in plina
Dolga življenjska doba
Prihranek stroškov zaradi varčne porabe energije
Visoka zanesljivost oskrbe
Ogrevalni sistemi na pelete in sončna tehnologija so idealna kombinacija
Udobna oskrba s toplo vodo in centralno ogrevanje

Poleg tega boste prispevali k varovanju našega podnebja, saj je ogrevanje z lesom CO₂ nevtralno. Količina ogljikovega dioksida, ki se sprosti pri zgorevanju lesa, je enaka količini, ki jo je les absorbiral med rastjo.

Za dodatne nasvete in informacije obiščite vodnik za ogrevanje z lesom na spletni strani heizung.de.

Izbira pravega kotla za vaš dom

Sistemi za ogrevanje na les so na voljo v različnih tehnologijah in sistemih. Če želite izbrati pravega, morate upoštevati več dejavnikov.

Eno najpomembnejših meril za izbiro je količina potrebne toplote. Ta je odvisna od dejavnikov, kot so vrsta konstrukcije stavbe, uporabljeni radiatorji ter zahtevana raven udobja uporabnikov in sobne temperature. Na splošno velja, da imajo stare stavbe večje potrebe po toploti kot nove stavbe. To pomeni, da mora imeti ogrevalni sistem na drva večjo moč v slabo izoliranih starejših stavbah kot v nizkoenergijskih novih stavbah enake velikosti.

Potrebno ogrevalno moč lahko določite s pomočjo izračuna toplotne obremenitve. Izvajalec izračuna potrebno moč za ogrevanje stavbe do določenega temperaturnega območja, pri čemer upošteva transmisijske in prezračevalne izgube. Rezultati tega izračuna so izhodišče za načrtovanje novega ogrevalnega sistema na les. Več o tem si lahko preberete v našem vodniku za izračun toplotne obremenitve.

Potrebna velikost kotla je odvisna tudi od tega, ali se bo novi ogrevalni sistem na drva uporabljal kot edini generator toplote (mono način) ali zgolj kot podpora obstoječemu ogrevalnemu sistemu (dvojni način). Za enonivojski sistem je potrebna veliko večja zmogljivost kot za dvonivojski sistem.

Za oba primera Viessmann ponuja ogrevalne sisteme na drva z različnimi razponi moči.

Kotel za uplinjanje polen Vitoligno 300-S

Kotli na polena: stroškovno učinkoviti, zlasti v gozdnatih regijah

Polena so najstarejša oblika lesnega goriva. Za dolgoročno ekonomično uporabo polen kot goriva za ogrevanje morajo biti polena na voljo po razumni ceni in jih je treba pravilno skladiščiti. To velja zlasti za gozdnata območja ali območja, kjer je na voljo poceni zaloga lesnega goriva. Pomembno je tudi pravilno skladiščenje, saj se pri gorenju polen vsa energija sprosti le, če imajo nizko vsebnost vlage. Zmogljivi kotli na polena so primerni za modernizacijo, saj imajo starejše stavbe pogosto večje potrebe po toploti. Zaradi visoke moči v kombinaciji z nizkimi stroški goriva pa so kotli na polena tudi ekonomična rešitev za poslovne objekte in objekte lokalnih oblasti.

  

Kotel na pelete Vitoligno 300-C

Kotli na pelete: Visoko udobje pri uporabi z dovolj prostora

Za razliko od ogrevanja na polena lahko ogrevalni sistemi na pelete delujejo popolnoma samodejno, kar zagotavlja zelo visoko raven udobja pri upravljanju. Gorivo sestavljajo standardizirani peleti iz stisnjenega lesa, ki jih oskrbovalni sistem iz skladišča pripelje neposredno v kotel. Za razlago delovanja glejte poglavje Kako deluje ogrevanje na pelete.

Ali bodo lastniki stanovanj in prenovitelji našli pravi sistem ogrevanja na les, je odvisno od dveh dejavnikov: prostora za shranjevanje in prevoz peletov ter stroškov nakupa. Slednje lahko ublažijo subvencije [veljajo lokalni pogoji]. Če je prostor omejen, lahko ogrevalni sistemi na pelete delujejo tudi z zalogovnikom za pelete. Vendar to onemogoča popolnoma samodejno delovanje, saj je treba zalogovnik redno ročno polniti. Doslej se je ogrevanje na pelete izkazalo za dobro izbiro tako v starih kot v novih stavbah.

Zmogljivi kotli na trda goriva za poslovne stavbe in stavbe lokalnih oblasti

Kotli na trda goriva so stroškovno učinkovita alternativa klasičnim plinskim in oljnim ogrevalnim sistemom za lokalne oblasti in poslovne uporabnike. To je posledica njihove izjemne učinkovitosti in nizke porabe goriva. Zaradi negotovega razvoja cen fosilnih goriv ponujajo tudi potencialne prednosti. Goriva, kot so polena, sekanci in peleti, so manj podvržena velikim nihanjem cen kot plin in nafta ter v nasprotju s fosilnimi vrstami goriv stalno rastejo. Poleg tega sodobna transportna naprava delno omogoča samodejno ali polavtomatsko delovanje. Kotlov na pelete in lesne sekance ni več treba ročno polniti.
Viessmannova ponudba izdelkov vključuje visoko učinkovite kotle na trda goriva z različnimi razponi moči za poslovne prostore in prostore lokalnih oblasti:

  • kotli na lesne sekance: 100 do 500 kW
  • kotli na pelete: od 60 do 240 kW
  • kotli na polena: 33 do 170 kW

Viessmann ponuja tudi celovite sisteme za ogrevanje na les, ki jih je mogoče prilagoditi individualnim zahtevam lastnika sistema.

Program izdelkov Viessmann

Glede na današnje cene energije in ob upoštevanju celotne naložbe je sistem ogrevanja na drva stroškovno učinkovita alternativa. Zahvaljujoč inovativni Viessmannovi tehnologiji je ogrevanje z lesom zdaj učinkovito in priročno. Program Viessmann ponuja prilagodljive rešitve, na primer kot dopolnilni ali primarni ogrevalni sistem za domačo rabo ter za poslovne in občinske stavbe.