Ogrevanje na elektriko: Možnosti in nasveti

Zahtevajte strokovno svetovanje

Ogrevanje z električno energijo ponuja vsestranske rešitve in postaja vse bolj aktualno. Predstavlja koristno in obetavno alternativo znanim ogrevalnim sistemom, zlasti če električna energija prihaja iz obnovljivih virov. Vendar je tako kot pri vseh drugih rešitvah ogrevanja tudi pri električnem ogrevalnem sistemu ključnega pomena dobro načrtovanje, da bo njegovo delovanje gospodarno. V nadaljevanju vam bomo predstavili različne različice in vam dali nekaj nasvetov, kako kar najbolje izkoristiti ogrevanje z električno energijo.

Ogrevanje z električno energijo - kako to deluje?

Za razliko od običajnega ogrevalnega sistema, pri katerem ogrevalna voda kroži in prenaša toploto iz prostora v prostor, je ogrevanje z elektriko veliko preprostejše. Pogosto sta potrebna le električni priključek in, odvisno od vrste ogrevanja, običajna vtičnica. Pri delovanju električnega ogrevanja ima ključno vlogo ogrevalni upor. V vsaki vrsti električnega grelnika je električni vodnik, ki se s priključitvijo na vir energije napaja. Nastane upor in grelni vodnik se segreje.

Pomembno: za vsak ogrevalni sistem je potrebna električna energija. Za delovanje ogrevalnega sistema je namreč treba z električno energijo napajati tudi črpalke in krmilne enote.


Dva načina oddajanja toplote

Različne izvedbe in modeli električnih grelnikov se razlikujejo po načinu oddajanja toplote v prostor. Toplota se oddaja v obliki sevanja ali konvekcije. Sistemi za ogrevanje prostorov, kot so Viessmannovi stenski ali talni ogrevalni sistemi, običajno delujejo po principu sevanja. Toploto oddajajo na enak način kot sonce. To pomeni, da se toplotna energija giblje po prostoru brez uporabe prenosnega medija in pretežno segreva vse predmete v tem prostoru. Tako se segreva tudi človeška koža. Večina ljudi meni, da je sevalna toplota še posebej prijetna in prijetna. Nasprotno pa konvekcija, kot pri hitrem grelniku, zahteva prenosno sredstvo - zrak. Za hitro porazdelitev segretega zraka po prostoru so potrebni vgrajeni ventilatorji.

Katere so različne vrste električnih grelnikov in kateri je pravi za vas?

Pri ogrevanju prostorov z električno energijo je mogoče razlikovati med neposrednim in časovno zamaknjenim ogrevanjem. Primeri neposrednih električnih grelnikov so Viessmannovi hitri grelniki, infrardeči grelniki, sevalni grelniki in stenski konvektorji. Ti grelniki se vklopijo in takoj ustvarjajo toploto. Neposredni grelniki lahko delujejo s konvekcijo ali sevanjem. Viessmannovi sistemi za ogrevanje prostorov, kot so električni sistemi talnega ogrevanja in sistemi ogrevanja na tankih tleh, oddajajo toploto neposredno v prostor.

Električni akumulacijski grelniki pa ogrevajo prostor s časovnim zamikom, tudi ko niso več priključeni na vir energije. Opremljeni so z akumulacijskim medijem, kot je na primer naravni kamen. Običajno imajo tudi ventilator za ogrevanje s konvekcijo. Najbolj znana različica je verjetno nočno akumulacijsko ogrevanje.

Ogrevanje na elektriko - posebni modeli in možnosti

V kategorijoelektričnih grelnikov spadajo tudielektrični kopalniški radiatorji. Ti so še posebej uporabni, če je centralno ogrevanje poleti izklopljeno, v kopalnici pa je treba dvigniti temperaturo. To se lahko zgodi zlasti zjutraj ali v hladnejših poletnih dneh. Poleg tega so lahko klasični Viessmannovi kopalniški radiatorji opremljeni tudi z dodatnim grelnim vložkom. Za ogrevalno sezono so priključeni na sistem centralnega ogrevanja. Grelne kartuše ali grelne palice lahko zagotavljajo tudi rezervno delovanje v toplotnih zalogovnikih, s čimer se izognemo potrebi po ponovnem nastavljanju celotnega sistema. Uporabljajo se na primer v akumulacijskih jeklenkah za ogrevalno vodo.

Poleg naštetih električnih grelnikov obstaja še en način ogrevanja z električno energijo - s toplotno črpalko. Čeprav večina toplote, ki jo proizvede ta rešitev ogrevanja, prihaja iz okolja, je treba za ogrevanje hiše na zahtevano temperaturo porabiti do četrtino električne energije.

Poleg ogrevanja prostorov lahko električno energijo uporabljate tudi za ogrevanje vode. Električni grelniki vode so na voljo za različne načine uporabe. Med drugim se lahko uporabljajo za decentralizirano oskrbo s toplo vodo, tj. za posamezna odjemna mesta ali za posamezne prostore, kot sta kopalnica ali kuhinja.

Odločitev o pravem električnem ogrevalnem sistemu za vas

Iskanje električnega ogrevalnega sistema, ki vam najbolj ustreza, ni lahka naloga. Na primer, hitri grelnik ni vedno najboljši električni grelnik, če ga uporabljate v prostoru, kjer je toplota potrebna dlje časa. V tem primeru je morda boljša izbira infrardeči grelnik. Ta namreč segreva predvsem okoliške predmete in stene, ki nato v daljšem časovnem obdobju oddajajo toploto. Pri iskanju hitre in poceni rešitve za stranišče za goste, ki se redko uporablja, pa pridejo v poštev različne zahteve. Tu je hitri grelnik nedvomno boljša možnost.

Tako kot pri običajnem ogrevalnem sistemu je tudi pri nakupu električnega ogrevalnega sistema potrebno dobro načrtovanje. To je posledica dejstva, da je treba upoštevati številne dejavnike, da bi sistem kar najbolje izkoristili, med drugim:

  • velikost prostora
  • način uporabe prostora
  • način ogrevanja in posameznikovo dojemanje toplote
  • čas ogrevanja
  • število oseb v prostoru

Ta seznam nikakor ni izčrpen. Zato pred nakupom električnega ogrevalnega sistema Viessmann poiščite obsežno svetovanje. Morda se splača tudi kombinacija različnih električnih ogrevalnih sistemov ali dodajanje fotovoltaičnega sistema Viessmann, s katerim boste sami proizvajali potrebno električno energijo.

Varčno ogrevanje z električno energijo

Ali je mogoče dom ogrevati varčno z električno energijo? Na to vprašanje ni splošnega odgovora. To je namreč v veliki meri odvisno od tega, kako in kje se električno ogrevanje uporablja. Če se na primer uporablja kot vmesno ogrevanje v redko uporabljenem prostoru, je vsekakor cenejše kot uporaba obstoječega ogrevalnega sistema za ogrevanje istega prostora. Prav tako se lahko ekonomično uporablja v zelo dobro izolirani hiši z majhnimi potrebami po toploti. Kljub temu se postavlja vprašanje, ali je ogrevanje z električno energijo predrago. Pri tem je treba upoštevati tako obratovalne stroške kot stroške nabave. Slednji so običajno nizki. Investicijski prag je nizek, zlasti pri majhnih električnih grelnikih. Ključni dejavnik pri vprašanju stroškov je obratovanje in s tem povezana poraba električne energije. Stroški električne energije so namreč precej višji od stroškov, ki nastanejo pri bolj tradicionalnih virih energije. Pomembno: če električno energijo proizvajate sami s pomočjo fotovoltaičnega sistema ali ogrevalnega sistema, ki proizvaja električno energijo, se vaši stroški bistveno zmanjšajo.

Kako izračunam porabo energije?

Porabo energije električnega grelnika lahko hitro določite na podlagi njegove nazivne moči. Na primer, naprava z nazivno močjo 1000 vatov porabi 1 kilovat na uro. Če je moč 2000 vatov, je poraba ustrezno 2 kilovata na uro. Za izračun stroškov električne energije v evrih moramo poznati stroške na kilovatno uro (kWh) ter nazivno moč in čas delovanja. Če poznamo vse tri dejavnike, lahko stroške izračunamo na naslednji način:

Stroški električne energije = nazivna moč (vati) x čas trajanja (ure) x stroški električne energije (kWh)

Primer izračuna: infrardeči grelnik z nazivno močjo 2000 vatov, kar ustreza 2 kWh, deluje 3 ure na dan. Kupljena električna energija stane 25 centov na kilovatno uro. Če želite izračunati stroške na dan, preprosto pomnožite tri zgoraj navedene postavke.

2 kWh x 3 ure x 25 centov = 150 centov = 1,5 evra na dan

Varčno ogrevanje na elektriko. Je to mogoče?

Vsi Viessmannovi električni grelniki skoraj 100 odstotkov električne energije pretvorijo v toplotno energijo. Čeprav visoka učinkovitost zagotavlja nizke stroške ogrevanja, je od načina uporabe posameznih naprav odvisno, ali so doseženi dejanski prihranki. Z električnim ogrevanjem je mogoče varčno ogrevati, še posebej, če:

  • uporabljate pravo napravo za vsako posamezno uporabo
  • uporabljate inteligentno tehnologijo krmiljenja električnega ogrevanja
  • prilagodite svoje načine ogrevanja in ogrevate le, kadar je to potrebno
  • sami proizvajate električno energijo, na primer s fotovoltaičnim sistemom