Sončni termalni sistem - učinkovito in cenovno ugodno ogrevanje

Z uporabo solarnega termalnega sistema lahko koristite brezplačno sončno energijo in zmanjšate svoje mesečne stroške za energijo. Poleg tega, z namestitvijo solarnega termalnega sistema, izkazujete svojo zavezanost varovanju okolja, saj trajnostno zmanjšujete emisije CO₂. Naložba v takšen solarni toplotni sistem tudi pomaga povečati vrednost vaše nepremičnine.

Ne glede na to, ali gre za stanovanjske, poslovne ali občinske stavbe, lahko s tehnologijo Viessmann zagotovite prihodnost svojega sistema in se zanesete na optimalno medsebojno delovanje vseh komponent sistema. Z več kot 40-letnimi izkušnjami na področju razvoja in proizvodnje solarnih toplotnih sistemov se lahko zanesete na našo visoko kakovost in tehnično znanje. Sončna toplota je tudi idealen način za dopolnitev ogrevalnega sistema. Vsi Viessmannovi sistemi so zasnovani za delovanje v kombinaciji s solarnim sistemom, zato ni razlike, ali se odločite za nov kondenzacijski kotel na olje ali plin, ogrevalni sistem na les ali toplotno črpalko.

Kaj je solarni toplotni sistem?

Solarni termalni sistem je v bistvu sistem, ki se lahko uporablja za ogrevanje sanitarne vode in centralno ogrevanje. Sončna energija je brezplačna, zato ne prihranite le pri fosilni energiji. Ugotovili boste tudi, da se vam naložba v solarni termalni sistem povrne že v nekaj letih. Navsezadnje za vir energije ni nobenih stroškov.

Zasnova solarnega toplotnega sistema

Da bi izkoristili sončno energijo, potrebujemo kolektorje, ki zajamejo sončne žarke. Podjetje Viessmann Vitosol je razvilo cevne in ploščate kolektorje, ki to omogočajo. Ti kolektorji absorbirajo sončne žarke in jih pretvorijo v uporabno toploto. Solarni toplotni sistem sestavljajo tudi absorber, solarni krog in solarna tekočina ali medij. Ko žarki zadenejo kolektorje, se ta energija v absorberju pretvori v toploto. Najprej se prenese v hranilnik ali rezervo za toplo vodo, od tam pa se preko kroga razporedi po gospodinjstvu - bodisi kot vir za ogrevalni sistem bodisi za ogrevanje sanitarne tople vode. Toplota se najprej prenese do ustrezne hranilne enote s pomočjo solarnega medija. Od hranilnika za toplo vodo se nato po potrebi dostavi v obliki vroče vode do odjemnih mest, kot so pipe ali tuši.

Ali je treba sončno toploto vedno kombinirati s talnim ogrevanjem?


Razširjeno napačno prepričanje je, da se sončna toplota za centralno ogrevanje lahko uporablja le v povezavi s sistemi talnega ogrevanja. Vendar je mogoče s solarnim termalnim sistemom ogrevati tudi tradicionalne radiatorje. Donosi so v letnem povprečju le nekoliko nižji in so predvsem odvisni od nekoliko višjih temperatur povratka iz radiatorjev.

Razlikovanje glede na možnosti uporabe

Sončno energijo lahko za lastne potrebe uporabljate na dva načina. Podrobnosti o ogrevanju tople sanitarne vode in rezervnem centralnem ogrevanju so na voljo v naslednjih poglavjih.

Diagram: ogrevanje tople vode s sončno toploto

Srce te rešitve je dvonivojski grelnik za ogrevno vodo. Ob zadostnem sončnem sevanju sončni medij v solarnem toplotnem sistemu preko spodnje indirektne tuljave segreva vodo v hranilniku za toplo vodo.

Ko se temperatura zniža zaradi odvzema tople vode, kot na primer pri kopanju ali tuširanju, se drugi krog za ogrevanje po potrebi aktivira, kar pomeni, da se vklopi kotel za zagotavljanje dodatnega ogrevanja. Vgradnja solarnih kolektorjev Viessmann Vitosol je enostavna, saj imajo integrirane cevi za dovod in povratek, kar zmanjša naložbene stroške.

Tudi nadaljnje možnosti kombinacije solarnega sistema z izdelki iz programa Vitossell zagotavljajo visoko raven udobja pri ogrevanju tople sanitarne vode. Uporabite lahko tudi dvorežimske hranilnike za toplo vodo Vitocell 100-U/W ali Vitocell 100-W, kombinirane hranilnike ali hranilnike ogrevalne vode, kot je Vitocell 360-M. Za vsako potrebo imamo pravo jeklenko za toplo sanitarno vodo. Vse naprave je mogoče brez težav povezati s solarnim toplotnim sistemom.

Kaj morate upoštevati pri načrtovanju solarnega termalnega sistema?

Pri načrtovanju solarnega termalnega sistema za enodružinsko ali dvostanovanjsko hišo velja naslednje pravilo: če je površina kolektorja usmerjena med jugovzhodom in jugozahodom, je treba za 100 litrov prostornine jeklenke predvideti 1,5 kvadratnega metra površine ploščatega kolektorja ali 1,0 kvadratnega metra površine cevnega kolektorja. Izgube donosa zaradi neugodne orientacije ali naklona se lahko nadomestijo z nekoliko večjo površino kolektorja. Pri načrtovanju vam bodo pomagali naši usposobljeni partnerji.

Diagram: Ogrevanje sanitarne vode in centralno ogrevanje s solarno toploto

Solarni medij, ki se segreva v sončnih kolektorjih, se lahko uporablja tudi za segrevanje ogrevalne vode. V ta namen ogrevalni krog prek toplotnega izmenjevalnika uporablja vodo v sončnem zbiralniku, ki jo sončni kolektorji neprekinjeno segrevajo. Krmilna enota preveri, ali je mogoče doseči zahtevano temperaturo v prostoru. Če je temperatura nižja od nastavljene vrednosti, se zažene tudi bojler. Solarni sistemi za ogrevanje tople sanitarne vode in rezervno centralno ogrevanje imajo površino približno enega kvadratnega metra na vsakih deset kvadratnih metrov stanovanjske površine.

Izkoriščanje možnosti prihrankov sončne toplotne energije

Eno od pomembnih področij potencialnih prihrankov je ogrevanje sanitarne vode. V naših zemljepisnih širinah so sončni kolektorji v kombinaciji s hranilnikom za toplo vodo najbolj zanimiva alternativa delovanju kotla, zlasti v poletnih mesecih. V enodružinski hiši sončna energija pokrije do 60 odstotkov energije, potrebne za ogrevanje sanitarne vode. Če kombinirate ogrevanje toplotne črpalke in ogrevalne vode, boste prihranili približno 35 odstotkov celotne potrebne energije - vsako leto. Tudi spomladi in jeseni lahko pogosto izklopite svoj kotel, če uporabljate sončno energijo za podporo centralnemu ogrevanju.

Naslednja preglednica prikazuje možnosti prihrankov:

TehnologijaVarčevanje s plinomPrihranki CO₂/letoPrihranek stroškov energije/leto
Plinski kondenzacijski kotel + kombinirani hranilnik za toplo vodo s podporo sončnega ogrevanja*29 %20 %€1030

* Navedene vrednosti so bile določene s simulacijami ob predpostavki standardnih profilov gospodinjstev na lokaciji Potsdam. Enodružinska hiša s štiričlanskim gospodinjstvom (obstoječa s plinskim kotlom), 150 kvadratnimi metri bivalne površine in porabo plina 2500 kubičnih metrov. Zaokroženi stroški porabe z uporabo standardnih vrednosti (EID). Za izračun ekonomske učinkovitosti so bile uporabljene cene energije Zveznega statističnega urada. Investicijski stroški: Vgradnja: Viessmannova bruto cena po ceniku in povprečni stroški vgradnje po državi (lahko se razlikujejo individualno).

Opomba: Naši izračuni so teoretični primeri, ki temeljijo na različnih predpostavkah in so odvisni od določenih splošnih pogojev. Za pravilnost in prenosljivost na dejanske sisteme ne prevzemamo nobene odgovornosti. Dejanski stroški in možni prihranki se lahko razlikujejo in jih je treba izračunati v vsakem posameznem primeru na podlagi posebnosti posamezne lokacije in tamkajšnjih splošnih pogojev.

Pred nakupom solarnega termalnega sistema preverite zahteve

Cevni zbiralniki Viessmann

Donosnost solarnega termalnega sistema je v veliki meri odvisna od lokacije in usmerjenosti strehe. Najboljši rezultati se običajno dosežejo na strehah, ki so obrnjene proti jugu in imajo naklon med 30 in 40 stopinj. Če je streha usmerjena proti vzhodu ali zahodu, bo izkoristek manjši, lahko tudi za 20 odstotkov pri enakem naklonu. Če je orientacija strehe manj ugodna, se to lahko nadomesti z večjo površino kolektorja. Poleg usmerjenosti in naklona strehe je pomembno tudi, da ni zasenčena. Če objekti, drevesa ali hribi mečejo senco na streho večino leta, se bo izkoristek sončne energije zmanjšal, kar lahko vpliva na gospodarsko učinkovitost sistema.

Pri nakupu solarnega sistema je priporočljivo posvetovati se s strokovnjaki, ki imajo izkušnje in znanje o lokalnih pogojih. Ti strokovnjaki bodo analizirali vašo lokacijo in vam svetovali glede najboljše usmeritve in namestitve sistema ter kako ga integrirati v vaš ogrevalni sistem. Prav tako lahko zagotovijo strokovno načrtovanje in namestitev sistema, kar bo zagotovilo zanesljivo in učinkovito delovanje sistema v daljšem časovnem obdobju.

Značilnosti kakovosti za sončne toplotne sisteme

Da bi naložba v solarni termalni sistem postala donosna, je ključno, da tehnologija deluje zanesljivo in dolgoročno. Pomemben kazalnik kakovosti, ki ga je treba upoštevati, je certifikat Solar Keymark. To je certifikat kakovosti za izdelke s področja sončne toplote, ki sledi evropskim standardom. Ta certifikat zagotavlja učinkovitost tehnologije za sončno toploto in je pogoj za kvalifikacijo za državne subvencijske programe.

Viessmannovi solarni termalni sistemi so visoko ocenjeni glede učinkovitosti in trajnosti. Njihovi solarni kolektorji Vitosol so izdelani iz materialov, ki so odporni na korozijo in UV-žarke, kar je potrjeno s testi kakovosti v skladu s standardom EN 12975. Prav tako imajo patentirano funkcijo izklopa ThermProtect, ki preprečuje pregrevanje. Novi ploščati kolektorji Viessmann, kot je Vitosol 100-FM, so optimizirani za oddajanje več energije, medtem ko vakuumski cevni kolektorji, kot je Vitosol 200-TM, prenehajo prenašati sončno energijo v sončni medij nad določeno temperaturo kolektorja. To poenostavlja načrtovanje in zmanjšuje stroške naložbe, saj ni potrebno dodatno hlajenje ali uporaba komponent, kot so posode za predhodno hlajenje in hladilniki stagnacije.

Sončna toplota za komercialne procese

Sončni toplotni sistemi so še posebej privlačni za komercialne procese, ki zahtevajo toploto na relativno nizkih temperaturah. Trenutno dostopna tehnologija kolektorjev (razen koncentričnih sistemov) omogoča, da sončna toplota zagotavlja toploto do približno 80 stopinj Celzija v Srednji Evropi.

Alternativne rešitve za velike potrebe

Na nekaterih področjih industrije je nujno potrebna procesna toplota pri zelo visokih temperaturah. Sem spadajo predelovalne industrije, kot so prehrambena industrija, proizvodnja gnojil in gradbenih materialov, pa tudi farmacevtska podjetja in bolnišnice. Viessmann ponuja številne rešitve za zadovoljevanje večjih potreb po ogrevanju, proizvodnji pare, električni energiji ali hlajenju. Kot viri energije se lahko uporabljajo tako fosilni viri, kot sta nafta in plin, kot tudi obnovljivi viri energije, kot sta les in bioplin. Za proizvodnjo toplote z okoljsko energijo so najprimernejše velike toplotne črpalke, medtem ko so za hkratno proizvodnjo električne energije in toplote idealni sistemi za soproizvodnjo toplote in električne energije na osnovi plina.

Ponudba izdelkov

S široko paleto ploščatih in vakuumskih cevnih kolektorjev Viessmann zagotavlja prilagodljive in individualne rešitve za vsako uporabo.