Solarni sistem - energija in toplota iz sončne energije

Zahtevajte strokovno svetovanje zdaj

Že ena sama ura sonca zadostuje za pokritje celotnih letnih potreb človeštva po energiji. S solarnim sistemom podjetja Viessmann lahko ta brezplačni in neizčrpni vir energije uporabljate tudi v svojem domu.

Sončni termalni kolektorji pretvarjajo vpadlo sončno sevanje v toploto, medtem ko sončni fotonapetostni moduli proizvajajo električno energijo. A kako sploh deluje sončni sistem? Kje so razlike med fotovoltaično in sončno termalno energijo ter kako ju lahko najbolje integriramo v domačo rabo energije?

Plošče Viessmann Vitosol

Katere vrste solarnih sistemov so na voljo?

66 odstotkov lastnikov stanovanj želi pri zamenjavi ogrevalnega sistema uporabljati tudi obnovljive vire energije. Tako kaže študija, ki jo je v začetku leta 2019 objavilo nemško združenje solarne industrije (BSW). Viessmannovi solarni sistemi ponujajo široko paleto možnosti, s katerimi lahko dosežete ta cilj. Med njimi so sončni toplotni in fotonapetostni sistemi.

Sončna toplota pretvarja sevalno energijo v toploto

Solarni termalni sistem podjetja Viessmann uporablja brezplačno sončno sevanje za pridobivanje toplote za pripravo tople vode in ogrevanje. Pri tem je treba uporabiti sončne kolektorje, solarni hranilnik in omrežje cevi, ki povezuje vse sestavne dele.

Solarni kolektorji solarnega termalnega sistema imajo najpomembnejšo nalogo pri njegovem delovanju, saj absorbirajo sončno sevanje, ga pretvorijo v toplotno energijo in jo prenesejo v solarni medij. Na voljo so ploščati kolektorji, kot je Vitosol 200-FM, ali vakuumski cevni kolektorji, kot je Vitosol 200-TM. Vakuumski cevni kolektorji zagotavljajo največje izkoristke na najmanjših površinah.

Odvisno od vrste solarnega toplotnega sistema črpalka prenaša ogreti solarni medij prek toplotnega izmenjevalnika v hranilnik tople vode ali hranilnik ogrevalne vode. Tlačne posode za toplo vodo, kot je Vitocell 100-B/-W podjetja Viessmann, se uporabljajo, kadar je funkcija sončne toplote namenjena ogrevanju tople sanitarne vode. Če je sistem namenjen tudi ogrevanju, se lahko kombinira z Vitocell 360-M, na primer z večnamenskim hranilnikom ogrevalne vode z integrirano povezavo s kolektorji. Oba absorbira toplotno energijo iz solarnega sistema in jo shranjujeta, dokler ni potrebna topla voda ali ogrevanje prostorov. Optimalno usklajene celovite rešitve, kot je Viessmann Vitosol 141-FM, solarni paket za pripravo tople sanitarne vode, zagotavljajo največjo učinkovitost.

Fotovoltaika proizvaja električno energijo iz sončnega sevanja


Delovanje fotonapetostnega sistema se razlikuje od delovanja solarnega toplotnega sistema. Fotovoltaika se uporablja za pretvarjanje sončnega sevanja v električno energijo. Za to funkcijo so potrebni sončni paneli ali moduli, inverter ter včasih tudi naprava za shranjevanje električne energije.

Solarni paneli, kot je Vitovolt 300 v Viessmannovem solarnem fotovoltaičnem sistemu, so sestavljeni iz številnih sončnih celic. Te s pomočjo fotoefekta pretvarjajo energijo sevanja v enosmerni tok. Inverter nato proizvaja izmenični tok. Ta je potreben, da se električna energija uporablja v gospodinjstvu ali da se izvaža v javno omrežje. Čeprav so bili solarni sistemi nekoč namenjeni predvsem slednjemu, je danes lastna poraba bolj donosna kot nekoč. Lastniki domov morajo namreč kupovati manj električne energije iz javnega omrežja in tako lahko prihranijo več pri stroških za energijo. Kljub temu je električna energija skoraj vedno potrebna v času, ko jo fotovoltaični sistem ne dobavlja, na primer zvečer in čez noč. Z napravo za shranjevanje električne energije, kot je Viessmann Vitocharge, lahko to spremembo izničite. Z nameščenim sistemom akumulatorjev je sončna energija, proizvedena podnevi, na voljo tudi ponoči. To pripomore k samozadostnosti in znatno zmanjša stroške električne energije.

Za koga je vreden Viessmannov sončni sistem?

Uporaba fotovoltaike in sončne toplote je vedno koristna, če lahko sončni kolektorji in sončni moduli na strehi zberejo veliko energije. To zahteva:

  • Dovolj prostora za kolektorje in sončne kolektorje
  • Južno obrnjena streha za sončni sistem
  • Strešno površino z naklonom od 30 do 40 stopinj
  • Drevesa, hiše ali gore, ki ne mečejo sence na hišo

Tudi če streha ne izpolnjuje vseh zahtev, je lahko Viessmannov solarni sistem še vedno koristen. Kolektorje in solarne module je mogoče nagniti pod optimalnim kotom s pomočjo sistema lestev. Če je strešna površina obrnjena proti vzhodu ali zahodu, morajo biti površine kolektorjev in modulov večje. V nasprotnem primeru bodo donosi bistveno manjši kot pri južni usmerjenosti.

Povečanje ekonomske učinkovitosti s samooskrbo

Viessmannova shranjevalna enota izboljša samooskrbo z električno energijo, ki jo proizvaja fotonapetostni sistem, in s tem poveča njegovo učinkovitost. Ta sistem bo shranjeval električno energijo, kadar je v vašem domu ni potrebno. Shranjena energija se uporablja po potrebi, na primer za napajanje električnih naprav. Če je enota za shranjevanje energije popolnoma napolnjena in ni nobenih naprav, ki bi potrebovale električno energijo, se presežna energija lahko odda v omrežje in ustrezno nadomesti.

Kakšne prednosti ponujajo Viessmannovi solarni sistemi?

Viessmannov solarni sistem, ko je nameščen, proizvaja električno energijo ali toploto brez potrebe po gorivu. To zmanjšuje stroške energije v vašem gospodinjstvu in zmanjšuje izpuste škodljivih dimnih plinov v okolje. Še ena prednost je povečanje lastne energetske neodvisnosti. Vse več lastnikov stanovanj se oskrbuje z lastno proizvedeno energijo. Tako so manj občutljivi na naraščajoče cene električne energije in drugih goriv. Dodatne izzive, kot je nihanje proizvodnje zaradi vremenskih razmer, lahko ublažite z uporabo hranilnikov energije Viessmann. Ti sistemi omogočajo dostop do brezplačne sončne energije tudi v obdobjih, ko ni sončnih dni. S pravilnim načrtovanjem lahko tudi v manj ugodnih razmerah dosežete najvišji izkoristek.Koristi na prvi pogled

Prednosti solarnih sistemov

Fotonapetostni in sončni toplotni sistemi uporabljajo obnovljive vire energije
Sončna tehnologija odpravlja potrebo po uporabi goriva
Sončna energija je brezplačna
Ni emisij CO₂ ali drugih onesnaževal.
Solarni paneli in kolektorji so trpežni in ne potrebujejo vzdrževanja.
Shranjevanje energije omogoča, da je sončna energija na voljo tudi ponoči
Znižanje stroškov ogrevanja in električne energije
Povečanje energetske neodvisnosti
Državna podpora za nakupe s subvencijami

Ponudba izdelkov