Počitniški program ogrevalnega sistema Viessmann

Zahtevajte brezplačno svetovanje

Viessmannovi kotli so opremljeni s številnimi tovarniško privzetimi nastavitvami. Te povečujejo udobje pri uporabi, saj omogočajo, da se vse spremembe na generatorju toplote izvedejo v le nekaj preprostih korakih. Privzete nastavitve pripomorejo tudi k varčevanju z energijo in s tem k zmanjšanju stroškov ogrevanja. Poleg ogrevalne krivulje so na voljo tudi različni časovni programi. Ti vključujejo varčni način in počitniški program.

Do počitniškega programa lahko dostopate le kot do "časovnega programa" prek regulatorja ogrevanja. Tisti, ki živijo v najetih stanovanjih ali kako drugače nimajo dostopa do generatorja toplote, počitniškega programa ne morejo spreminjati.

Podroben počitniški program

Lastniki sistema pa lahko program uporabijo za vnos datumov prihoda in odhoda za vsak posamezni ogrevalni krog. To pomeni, da lahko aktivno vplivajo na značilnosti ogrevanja generatorja toplote. Počitniški program ogrevalnega sistema Viessmann vpliva zlasti na centralno ogrevanje, ogrevanje sanitarne vode, moč ogrevanja in porabo energije:

Centralno ogrevanje:

 • Pri ogrevalnih krogih v obratovalnem programu "Ogrevanje in TČ" počitniški program ogreva prostore na nastavljeno znižano sobno temperaturo.
 • Pri ogrevalnih krogih v programu delovanja "Samo TČ" se prostori ne ogrevajo. Vendar je aktivna zaščita pred zmrzaljo za kotel in zalogovnik za toplo vodo.

Ogrevanje TČ:

 • Če je za vse ogrevalne kroge vklopljen počitniški način, ogrevanja tople vode ni. Vendar je aktivna zaščita pred zmrzaljo za jeklenko za toplo vodo.

Upoštevajte: V tovarniških nastavitvah se počitniški program začne ob 00:00 uri na dan po vašem odhodu in konča ob 00:00 uri na dan vašega povratka. To pomeni, da je nastavljeni časovni program aktiven na dan odhoda in vrnitve. Pri nekaterih modelih lahko čas nastavite tudi individualno. Če želite program zaključiti ročno, sledite navodilom.

Počitniški program zmanjša moč ogrevanja

Ko je aktiviran počitniški program, sistem vzdržuje nižjo nastavljeno sobno temperaturo. Ogreva le do predhodno nastavljene znižane sobne temperature. Ta temperatura ne sme biti nižja od 16 stopinj Celzija, sicer se poveča nevarnost nastanka plesni. V našem vodniku za preprečevanje plesni si lahko preberete, kako lahko to tveganje čim bolj zmanjšate.

Počitniški program pomaga varčevati z energijo

Funkcija počitniškega programa v Viessmannovem ogrevalnem sistemu omogoča lastnikom sistema, da v času svoje odsotnosti varčujejo z energijo, saj ogrevajo le toliko, kolikor je potrebno. V nasprotju z imenom program ni namenjen izključno uporabi med "večtedenskimi počitnicami" v tradicionalnem smislu. Če lastniki sistema vedo, da bodo odsotni - tudi samo za nekaj dni - lahko aktivirajo počitniški program in tako prihranijo pri stroških ogrevanja.

Kako aktivirati počitniški program

Časovni program in pripadajoči počitniški program sta na voljo pri vseh Viessmannovih kotlih z regulacijskimi enotami Vitotronic (od leta 1999). Vendar se navigacijska pot od glavnega menija do te funkcije lahko razlikuje glede na ogrevalni sistem in leto izdelave. Pravilen postopek je opisan v priloženih navodilih za uporabo ali pa ga najdete v servisnih navodilih. Za boljše razumevanje postopka so spodaj prikazana navodila za štiri različne generatorje toplote. To vključuje:

 • Vitodens 200 W s sistemom Vitotronic 200, za vremensko kompenzirano delovanje, leto izdelave 2018
 • Vitoladens 300 C s sistemom Vitotronic 200, leto izdelave 2018
 • Vitocal 200 S s sistemom Vitotronic 200, leto izdelave 2017
 • Vitoligno 300 C s sistemom Ecotronic, leto izdelave 2017
 1. Kliknite ikono menija in nato "Ogrevanje".
 2. Zdaj izberite želeni ogrevalni krog.
 3. Za potrditev kliknite OK.
 4. Na zaslonu se zdaj prikaže "Počitniški program".
 5. S puščicami nastavite želeni datum odhoda in vrnitve.
 6. Kliknite V redu, da aktivirate počitniški program.

Informacije o izdelku Vitodens 200-W

 1. Nadaljujte kot pri Vitodens 200-W in kliknite ikono menija.
 2. Izberite "Ogrevanje" in nato "Počitniški program".
 3. Zdaj ste v počitniškem programu. Nastavite zahtevane datume odhoda in vrnitve.
 4. Kliknite V redu, da aktivirate počitniški program.

Informacije o izdelku Vitodens 300-C

Upoštevajte: počitniški program velja za vse ogrevalne/hladilne kroge. Tovarniško nastavitev lahko spremeni vaš izvajalec. Če je na krmilno enoto toplotne črpalke priključena prezračevalna enota, velja počitniški program tudi za mehansko prezračevanje.

 1. Kliknite ikono menija.
 2. Izberite "Ogrevanje" ali ogrevanje/hlajenje in nato "Počitniški program".
 3. Nastavite zahtevane datume odhoda in vrnitve.
 4. Kliknite V redu, da aktivirate počitniški program.


Prikaz v razširjenem meniju

V razširjenem meniju lahko v razdelku "Informacije" preverite nastavitve za "Počitniški program". Enako velja za Vitodens 200-W in Vitoladens 300-C.

Informacije o izdelku Vitodoc 200-S

 1. Kliknite ikono vrstice, da preidete v meni Napredno.
 2. S puščicami izberite področje "Ogrevanje" in potrdite z "V redu".
 3. Če želite izbrati zahtevane ogrevalne kroge (HC1 ali HC2), premaknite vodoravni puščici v levo ali desno.
 4. Nato izberite "Počitniški program" za ustrezen ogrevalni krog in potrdite z "OK".
 5. Sedaj lahko nastavite datum za dan odhoda in vrnitve.
 6. Če želite predčasno preklicati nastavitve počitniškega programa, večkrat pritisnite gumb z ukrivljeno puščico, dokler se ne prikaže privzeti prikaz.
 7. Če želite sprejeti nastavljene podatke, potrdite s "OK".
 8. Na zaslonu se za kratek čas prikaže "Applied" (Uporabljeno).

Informacije o izdelku Vitoligno 300-C

Izvajalec ogrevalnih del vam lahko pomaga pri nastavitvah

Če niste prepričani, kako nastaviti zahtevani počitniški program, se posvetujte s trgovskim partnerjem Viessmann. Z našim lokalnim iskanjem trgovskih partnerjev lahko z nekaj kliki poiščete ustreznega izvajalca ogrevalnih del v vaši bližini. Lahko pa se obrnete na Viessmannovo skupnost.