Ogrevanje na plin: napredno ogrevanje s kondenzacijsko tehnologijo

Zahtevajte brezplačno svetovanje

Viessmann ponuja plinske ogrevalne sisteme, plinske kotle in plinske hibridne ogrevalne sisteme za lastniška stanovanja, samostojne hiše in večja stanovanjska naselja, ne glede na to, ali gre za novogradnjo ali projekt posodobitve. Uporaba najnovejših tehnologij zagotavlja izpolnjevanje najrazličnejših potreb, obenem pa ponuja priročno ogrevanje z zemeljskim plinom ali utekočinjenim naftnim plinom.

Na ponudbo plinskih kotlov

Kompaktni, vsestranski in učinkoviti

Viessmannove plinske ogrevalne sisteme odlikujeta izjemno kompaktna zasnova in zelo učinkovito delovanje z uporabo kondenzacijske tehnologije. Ni naključje, da je ogrevanje na plin v Nemčiji najpogosteje vgrajen ogrevalni sistem v enodružinskih in dvostanovanjskih hišah ter stanovanjih (predstavlja 49,3 % sistemov) in stanovanjih (48,2 %). To pomeni, da nekaj manj kot polovica vseh tamkajšnih generatorjev toplote v uporabi deluje na zemeljski plin, kažejo rezultati študije "Wie heizt Deutschland 2019?" [Raziskava o ogrevalnih sistemih v Nemčiji iz 2019], ki jo je izvedlo Zvezno združenje za energetiko in vodno gospodarstvo (BDEW).

Od širokega portfelja izdelkov, ki jih Viessmann ponuja na področju stanovanjskih stavb, imajo koristi predvsem lastniki samostojnih hiš, dvostanovanjskih hiš in manjših večstanovanjskih stavb. Ne glede na to, ali se odločijo za kompaktno kondenzacijsko napravo v obliki stenskega plinskega kotla ali za stoječi plinski kotel s solarno indirektno spiralo, z nazivno ogrevalno močjo do 80 kW lahko Viessmannovi plinski ogrevalni sistemi učinkovito in zanesljivo zadovoljijo potrebe po ogrevanju in toploti.

Podrobne informacije o plinskih kondenzacijskih kotlih najdete v poglavju "Plinsko ogrevanje s kondenzacijsko tehnologijo". Če vas zanima preizkušena konvencionalna tehnologija ogrevanja z močjo od 405 do 2000 kW, lahko vse pomembne informacije najdete v poglavju o nizkotemperaturnih plinskih kotlih.

Skrb za okolje s kondenzacijsko tehnologijo

Vsi Viessmannovi plinski ogrevalni sistemi izpolnjujejo zahteve EU za učinkovito kondenzacijsko tehniko. Do 98 % porabljene energije se pretvori v toploto.  Uporaba plinskega kondenzacijskega kotla zagotavlja izjemno visoko stopnjo učinkovitosti, kar pozitivno vpliva na varovanje podnebja in okolja. Za primerjavo, večina ogrevalnih sistemov brez kondenzacijske tehnologije, kot na primer nizkotemperaturni plinski kotli, v enakih pogojih doseže približno 87-odstotno učinkovitost. Inovativna tehnologija, kot je nova plinska adsorpcijska ogrevalna naprava, zmanjša porabo plina za približno 25 % v primerjavi z običajno kondenzacijsko tehnologijo. To prinaša prihranke pri gorivu, dodatno zmanjšuje emisije in naredi ogrevanje s plinskim kotlom še bolj učinkovito.

Visoka učinkovitost

Viessmannovi plinski kotli s kondenzacijsko tehnologijo pretvorijo do 98 % porabljene energije v toploto. Kako to podrobno deluje in kateri sestavni deli imajo pri tem pomembno vlogo, je pojasnjeno v poglavju o delovanju in prednostih plinske kondenzacijske tehnologije.

Diagram: Kako deluje plinski kondenzacijski kotel

Nasveti in zahteve za nakup

Za delovanje plinskega ogrevalnega sistema morajo biti izpolnjeni določeni pogoji. Ko so ti izpolnjeni, je zagotovljeno dosledno varčno delovanje. Tukaj se seznanite s temi zahtevami in s tem, kaj je treba upoštevati pred nakupom.

Kateri plinski ogrevalni sistem je zame najprimernejši?

Preden lastniki stanovanj kupijo plinski ogrevalni sistem, je priporočljivo, da se seznanijo z različnimi modeli   in njihovimi prednostmi. Načeloma velja, da so njasodobnejši kondenzacijski kotli danes zelo zanesljivi. Če imajo lastniki stanovanj le majhne potrebe po toploti, se lahko običajno odločijo za zelo kompaktno stensko napravo, ki jo lahko celo namestijo v stensko omaro. Kombinirani kotli z vgrajenim polnilnim hranilnikom, ki zagotavljajo stalno visoko raven udobja pri pripravi tople vode, so nekoliko širši. Če pa lastniki stanovanj že od samega začetka načrtujejo uporabo sončne energije, so plinski kondenzacijski kotli z vgrajenim zalogovnikom za solarno energijo najboljša izbira.

V primeru velikih stavb in industrijskih obratov je smiselno razmisliti o uporabi plinskih kotlov z višjo močjo. Po želji lahko uporabljajo tudi kondenzacijsko tehnologijo in s kaskadnimi funkcijami dosežejo nazivne ogrevalne moči do 2000 kW.

Strokovno svetovanje je prvi korak pri vsakem projektu posodobitve ogrevalnega sistema

Da bi bil novi plinski ogrevalni sistem dolgoročno varčen in zanesljiv, mora ustrezati potrebam po ogrevanju. To je najbolje določiti s pomočjo strokovnjaka. Po želji lahko strokovnjak svetuje tudi glede kombinacije z obnovljivimi viri energije.

Neposrednih subvencij za plinsko ogrevanje ni več

Če se lastniki stanovanj odločijo za delovanje plinskega ogrevalnega sistema, morajo razmisliti tudi o uporabi obnovljivih virov energije. Plinski kondenzacijski kotli namreč niso več neposredno subvencionirani s strani države. Do subvencij so upravičene le regenerativne tehnologije.

Vitodens 343-F - plinski kondenzacijski kombinirani kotel z integriranim 170-litrskim rezervoarjem za toplo vodo iz nerjavnega jekla s posredno sončno cevjo.

Zahteve za obratovanje plinskega kondenzacijskega ogrevalnega sistema

Tisti, ki želijo kupiti plinski ogrevalni sistem, se morajo vnaprej odločiti za tip tehnologije. Konvencionalni kotli se zdaj v stanovanjski industriji lahko uporabljajo le v izjemnih primerih. Plinski ogrevalni sistemi s kondenzacijsko tehnologijo veljajo za najsodobnejše. Ti se odlikujejo po visoki učinkovitosti, saj lahko skoraj vso energijsko vrednost goriva pretvorijo v toploto. Če želite izvedeti več o tej tehnologiji, si oglejte poglavje o delovanju plinskih kondenzacijskih kotlov. Za delovanje plinskega kondenzacijskega ogrevalnega sistema pa je treba izpolnjevati nekatere zahteve.

Ena od prednosti plinskega ogrevanja je, da lastnikom sistema ni treba skladiščiti goriva. Zemeljski plin se običajno dovaja neposredno iz plinskega priključnega ventila, kar zagotavlja izjemno visoko stopnjo udobja pri uporabi. Vsaj tako je v večini primerov, a kjub temu priključitev v vseh gospodinjstvih preprosto ni izvedljiva.  Še posebej na podeželskih območjih morda ni mogoče zagotoviti plinovoda. Zato se vsi, ki razmišljajo o nakupu plinskega ogrevalnega sistema, morajo predhodno posvetovati s lokalnim podjetjem za oskrbo s plinom.

Priključitev na lokalno plinsko omrežje ni potrebna, če plinski ogrevalni sistem ne uporablja zemeljskega plina, temveč utekočinjen plin. To so plini, ki so utekočinjeni pod pritiskom, včasih zelo visokim. Najbolj znane vrste utekočinjenega plina so butan in propan ter utekočinjeni naftni plin (LPG) in utekočinjeni zemeljski plin (LNG). V primerjavi z zemeljskim plinom ima tekoči plin večjo energijsko vrednost. To pomeni, da plinski kotel potrebuje manj goriva za proizvodnjo enake količine toplote. Če želite kupiti plinski ogrevalni sistem, ki deluje na utekočinjen plin, boste potrebovali rezervoar za shranjevanje goriva. Ta je lahko nameščen nad zemljo ali zakopan pod zemljo. Nakup podzemnih rezervoarjev je dražji, poleg tega jih mora nadzorovati TÜÜV.

Bistvo kondenzacijske tehnologije je izkoriščanje toplote kondenzacije. Ta se pridobi, ko se zgorevalni plini ohladijo in vodna para sprosti latentno toploto. Za kondenzacijo morajo biti temperature pretoka v sistemu čim nižje. Konkretno to pomeni, da mora biti ogrevalna voda, ki teče iz radiatorjev nazaj v kotel, čim hladnejša. Le tako lahko pride do kondenzacije vročih dimnih plinov. Za ta način delovanja so še posebej primerni sistemi talnega ogrevanja in radiatorji z veliko površino.

Nekatere sestavine vročih dimnih plinov so kisle in lahko dolgoročno poškodujejo dimnik. Preden lastniki stanovanj kupijo plinski ogrevalni sistem s kondenzacijsko tehnologijo, morajo razmisliti o ustreznem dimovodnem sistemu, ki je odobren za uporabo s tem sistemom.

Pri delovanju plinskega kondenzacijskega kotla nastaja kondenzat. Za odstranjevanje kondenzata mora biti cev za odvajanje kondenzata opremljena z odtokom. Rahlo kisel kondenzat se lahko brez težav odvaja v običajno javno kanalizacijsko omrežje. Le pri večjih plinskih kondenzacijskih kotlih z nazivno grelno močjo nad 100 kW je treba kondenzat pred izpustom nevtralizirati. Pri tem je odločilen dejavnik pH vrednost kondenzata.  

Sestavni deli sistema za odvod dimnih plinov, ki so potrebni za plinski kondenzacijski ogrevalni sistem

Prednosti posodobitve plinskega ogrevalnega sistema

Še vedno je v uporabi nešteto plinskih ogrevalnih sistemov, ki uporabljajo zastarelo tehnologijo in so v breme ne le z ekonomskega, temveč tudi z ekološkega vidika. S posodobitvijo zastarelega plinskega ogrevalnega sistema imajo lastniki stanovanj številne koristi. Da pa bi postopek potekal nemoteno, je treba upoštevati nekaj stvari. Več o spodbudah in posebnih vidikih posodobitve si preberite tukaj.

Z izbiro plinskega kondenzacijskega kotla lastniki stanovanj aktivno prispevajo k varčevanju z viri in zmanjševanju obremenjevanja okolja. Če naredijo še korak dlje in uporabljajo bioplin, lahko svoje okoljske reference še izboljšajo. Tehnično gledano ta prehod s plinskim kondenzacijskim kotlom Viessmann ni problematičen. Plinski kondenzacijski kotli se zaradi krmilnika zgorevanja Lambda Pro Control samodejno prilagajajo različnim vrstam plina - tudi mešanicam bioplina. Poleg zemeljskega plina, bioplina in tekočega plina so izdelki Vitodens primerni tudi za mešanice zemeljskega plina in vodika, ki vsebujejo do 20 odstotkov vodika. Zato vedno pretvorijo največjo možno količino energije v toploto ne glede na kakovost plina.

Drugi argument za posodobitev starih plinskih ogrevalnih sistemov je možnost kombiniranja s sončno toplotno energijo. Vsak nov plinski ogrevalni sistem je mogoče in treba kombinirati s sončnimi kolektorji, da se lahko uporablja brezplačna sončna energija. Viessmannovi plinski kotli so pripravljeni za priključitev na solarni sistem. V samo nekaj preprostih korakih jih je mogoče iz mono načina delovanja preklopiti na dvojni način delovanja. Solarni toplotni sistem lahko nato zagotavlja vso toplo sanitarno vodo in služi kot rezerva za ogrevalni sistem.  
Zasnova sistema Viessmann zagotavlja odlično sodelovanje vseh sestavnih delov, vključno s priročno upravljalno enoto, ki omogoča tudi upravljanje prek spleta preko aplikacije, ki izpolni vse vaše potrebe.

Plinske ogrevalne sisteme je mogoče kombinirati s toplotnimi črpalkami

Pri dvotirnem načinu delovanja je mogoče plinski kotel kombinirati ne le s solarnim sistemom, temveč tudi s toplotno črpalko. V primeru slednjega toplotna črpalka ne zagotavlja le tople sanitarne vode, temveč tudi ogreva prostore. Plinski kotel se vklopi v času največjih obremenitev. Lastniki sistema lahko tako izjemno učinkovito ogrevajo svoje domove in hkrati varčujejo z viri. Plinski ogrevalni sistem v starejši stavbi, ki je pametno dopolnjen na ta način, bo zagotavljal optimalno ekonomsko učinkovitost.

Preprosta namestitev

Ker večina priključkov vodi neposredno v hišo, je vgradnja plinskega ogrevalnega sistema precej preprosta. Ko se lastniki stanovanj odločijo za to vrsto ogrevalnega sistema, lahko kotel namestite skoraj kjerkoli.  Kompaktni stenski plinski kondenzacijski kotli so prostorsko varčni in jih je mogoče hitro in enostavno namestiti v pomožni prostor ali klet. Kompaktne stoječe naprave pa je mogoče namestiti na podstrešje ali v pomožni prostor, medtem ko lahko lastniki stanovanj plinske kondenzacijske naprave enostavno namestijo tudi v bivalnih prostorih. Obstajajo celo plinski kondenzacijski kotli, ki se namestijo v kuhinjsko omarico.

Skladiščni prostor ni potreben

Ker je priključek nameščen neposredno v hiši, lastniki stanovanj za delovanje plinskega ogrevalnega sistema ne potrebujejo skladiščnega prostora ali rezervoarja za gorivo. Rezervoar je potreben le, če namesto zemeljskega plina uporabljate tekoči plin. Ta je lahko nameščen na primer na vrtu. Vedno je potreben obstoječi dimnik. Pri vgradnji ali montaži na podstrešju zadostuje ognjevaren strešni odtok z majhnim premerom, približno deset centimetrov. Če je dimnik na voljo, lahko dimovodno cev napeljete tudi prek strehe. Če plinski ogrevalni sistem uporablja kondenzacijsko tehnologijo, morajo dimovodne cevi izpolnjevati določene zahteve.

Se še niste določili?

RazlogRazlaga
Obvezna zamenjava

Nemški zakon o energiji v stavbah (GEG) zahteva zamenjavo kotlov, nameščenih pred letom 1991. Ti so zdaj stari več kot 30 let in porabijo nepotrebno količino energije. Vendar obvezna zamenjava velja le za kotle s stalno temperaturo.

Povečanje vrednosti

Drugi razlog za posodobitev plinskega ogrevalnega sistema je povečanje vrednosti nepremičnine. Nov in zanesljiv plinski kotel je ključni dejavnik, ki vpliva na zaželenost nepremičnine, zlasti nepremičnin, ki so bile strukturno preoblikovane za uporabo kot najemna stanovanja. Novi plinski kotli so tudi zelo kompaktni, kar pomeni, da pri namestitvi zavzamejo malo prostora. Z zamenjavo kotla se tako v stanovanju ustvari več prostora.

Ogrevanje s plinom - čista rešitev za komercialna podjetja in lokalne oblasti

Plinski kotel je preizkušena tehnologija, primerna za različne načine uporabe. S portfeljem, ki ponuja moči do 2000 kW, ima Viessmann pravo rešitev za vsako potrebo in proračun. Tehnično gledano moramo pri tem razlikovati med nizkotemperaturno in kondenzacijsko tehnologijo. Razložili vam bomo, v čem je razlika in po čem se ta dva sistema razlikujeta v komercialnih in komunalnih aplikacijah.

Plinski kondenzacijski kotli z močjo do 2000 kW za komercialno uporabo

Plinski kondenzacijski kotli dodatno izkoriščajo toploto kondenzacije vročih plinov in tako dosegajo izjemno visoke stopnje učinkovitosti. Pri tem se vroči plini ne odvajajo kot dimni plini neposredno v zrak skozi dimnik, kot to velja za običajne kotle. Namesto tega tečejo skozi toplotni izmenjevalnik in se pri tem ohlajajo. Ko se plini ohladijo, vodna para v njih kondenzira in sprošča latentno kondenzacijsko toploto. Ta se nato uporabi za ogrevanje ogrevalne vode. Na ta način mora kotel opraviti manj dela, da temperaturo pretoka dvigne na zahtevano raven. Plinski kondenzacijski kotli za komercialne namene tako ne le dolgoročno znižujejo stroške ogrevanja, temveč tudi prispevajo k zmanjšanju količine zgorelih fosilnih goriv. To pomeni, da je okolje bistveno manj obremenjeno.

Viessmannova napredna plinska kondenzacijska tehnologija se odlikuje po uporabi toplotnih izmenjevalnikov Inox-Crossal iz nerjavečega jekla. Ti so idealno prilagojeni za kondenzacijsko tehnologijo in jih najdete v vseh kotlih serije Vitocrossal v razponu moči med 80 in 1400 kilovati. Kondenzacijski kotli Vitocrossal se večinoma uporabljajo v stanovanjskih kompleksih, javnih in poslovnih stavbah ter v lokalnih ogrevalnih omrežjih. Katera vrsta kotla je najprimernejša za določeno uporabo, je treba določiti s temeljito pripravo in načrtovanjem projekta.

Nizkotemperaturni plinski kotli za komercialne namene

Nizkotemperaturne kotle odlikuje preizkušena in zanesljiva tehnologija. Zaradi njihove kompaktne zasnove jih je mogoče enostavno prenesti na kraj uporabe. Ena od glavnih prednosti v primerjavi z zastarelim kotlom s stalno temperaturo je, da je moč nizkotemperaturnega plinskega kotla mogoče prilagoditi trenutnim potrebam v stavbi. To se imenuje tudi modulacijska regulacija temperature. Poleg tega so ti kotli zasnovani za delovanje pri nizkih temperaturah pretoka. Viessmannovi nizkotemperaturni kotli so primerni za uporabo v poslovnih, občinskih in velikih stanovanjskih stavbah, tako pri novogradnjah kot pri projektih posodobitve.

Med njimi so serije Vitoplex 200, Vitoplex 300 in Vitorond 200. V vseh treh primerih gre za tako imenovani tripasovni kotel. Kotli pokrivajo razpon moči od 405 do 2000 kilovatov, kar pomeni, da jih je mogoče uporabljati tako v komunalnem sektorju kot tudi v gospodarskih podjetjih in večjih stanovanjskih stavbah. Vse tri serije uporabljajo priročno in zmogljivo regulacijsko enoto Viessmann Vitotronic. Ta omogoča enostavno zagon in daljinski nadzor med delovanjem.

Delujoči plinski gorilnik Matrix

Pogosta vprašanja o ogrevanju s plinom

Kakšne so prednosti posodobitve? Koliko lahko z novim plinskim ogrevalnim sistemom prihranite pri stroških za energijo? Kaj pomeni prihajajoča preusmeritev na plin? Ali plin ni omejeno gorivo in kako lahko postanem neodvisen od gibanja njegovih cen? Pet najpogosteje zastavljenih vprašanj o plinskem ogrevanju in odgovori nanje.

Pri kotlu s konvencionalno tehnologijo ogrevanja so realni 15-odstotni prihranki. Pri starem kotlu s konstantno temperaturo pa so prihranki lahko tudi 30-odstotni. Če se lastniki stanovanj v okviru posodobitve ogrevalnega sistema odločijo za kombinacijo plinskega kondenzacijskega kotla in sončne energije, so lahko njihovi računi do 35 odstotkov nižji kot prej. To velja vedno ob predpostavki, da so komponente sistema - kotel, radiatorji, črpalka in cevovodi - med seboj usklajene.

Uporabniki plinskih kondenzacijskih kotlov, ki niso opremljeni z inteligentno regulacijsko enoto Lambda Pro Control podjetja Viessmann, naj upoštevajo vsa pisma, obvestila in roke, ki jih prejmejo od svojega dobavitelja energije. Potrošnikom ne bo treba kriti nobenih stroškov, ki bi nastali zaradi preusmeritve. Podrobne informacije o tem najdete na strani o preusmeritvi na plin.

Tisti, ki se danes odločijo za tehnologijo prihodnosti, bodo manj odvisni od dobavitelja goriva in bodo dolgoročno zmanjšali stroške ogrevanja. Ta tehnologija je zdaj na voljo v naslednjih oblikah:

  • Sončna toplota v kombinaciji s plinskimi kondenzacijskimi kotli. Pri tem je sončni termalni sistem odgovoren za ogrevanje sanitarne vode in lahko razbremeni ogrevalni sistem.
  • Plinski kondenzacijski kotel in toplotna črpalka. Plinski kondenzacijski kotel se vklopi le ob največjih obremenitvah.
  • Ogrevalni sistem na gorivne celice, kot je Vitovalor 300-P, s kotlom za največjo obremenitev, ki se vklopi le, ko je to potrebno.

Več informacij o plinskem ogrevanju najdete tudi v vodniku po plinskih hibridnih napravah.

©️ MaximP / Shutterstock.com

Stenski plinski kondenzacijski kotel
Nazivna grelna moč: 2,5 do 32 kW.

Plinski kondenzacijski akumulacijski kombinirani kotel z vgrajeno polnilno posodo iz nerjavnega jekla
Nazivna moč ogrevanja: 2,5 do 32 kW.

Plinski kondenzacijski kombinirani kotel z integriranim 100-litrskim polnilnim rezervoarjem ali 130-litrskim rezervoarjem za toplo vodo z notranjo posredno spiralo
Nazivna moč ogrevanja: 2,5 do 32 kW.

Stenski plinski kondenzacijski kotel
Nazivna ogrevalna moč od 49 do 150 kW
Kot sistem z več kotli od 98 do 594 kW

Plinski kondenzacijski kotel
Nazivna moč ogrevanja: 800 in 1000 kW.

Plinski kondenzacijski kotel
Nazivna moč ogrevanja: Od 787 do 1400 kW.

Plinski kondenzacijski kotel
Nazivna moč ogrevanja: kotel z dvema kotloma do 636 kW.