Toplotne črpalke Viessmann Vitocal

Na pregled proizvodov

Naše pametne toplotne črpalke Vitocal uporabljajo brezplačno energijo iz okolja

Program proizvodov Viessmann Vitocal ne omogoča le ogrevanja, temveč tudi hlajenje in oskrbo stavbe s toplo vodo. Za razliko od drugih ogrevalnih sistemov pri tem ni treba kuriti goriva, kot sta olje ali plin. Namesto tega sistem Vitocal uporablja brezplačno energijo neposredno iz okolja - iz okoliškega zraka, podtalnice ali zemlje. S tem ne varčujete le z viri, temveč tudi zmanjšate emisije ogljikovega dioksida.

Načeloma lahko toplotne črpalke Viessmann Vitocal razdelimo v pet skupin.

Uporaba energije iz okolja za ogrevanje, hlajenje in pripravo tople vode s sistemom Vitocal

Viessmannove toplotne črpalke Vitocal so primerne tako za novogradnje kot za posodobitve. Črpalka Vitocal 250-A s temperaturo pretoka do 70 °C je bila posebej razvita za projekte modernizacije. Obstoječi radiatorji se lahko še naprej uporabljajo. Talno ogrevanje ni nujno. Visoka energetska učinkovitost, priročno upravljanje prek aplikacije, trajnostno delovanje in privlačen dizajn so prepričljive lastnosti.

Odgovori na vprašanja o novem sistemu Vitocal

Upravljanje z aplikacijo, raven hrupa, črpanje - naslednji videoposnetki odgovarjajo na najpogosteje zastavljena vprašanja o najnovejši generaciji radiatorjev Vitocal.

Idealno za združevanje

Viessmannove toplotne črpalke lahko kombinirate tudi z obstoječimi ogrevalnimi sistemi, ki še vedno delujejo na olje ali plin. Že obstoječi kotli so zadolženi za pokrivanje največjih obremenitev. V preostalem času toplotne črpalke Vitocal skrbijo za ogrevanje in pripravo tople vode.
  
Toplotne črpalke Vitocal je mogoče kombinirati tudi s fotonapetostnim sistemom. Električna energija, ki se proizvede sama, se uporablja za napajanje toplotne črpalke. Poleg energije iz okolja (približno tri četrtine) je namreč treba zagotoviti še približno četrtino električne energije, da lahko toplotna črpalka pretvori energijo iz okolja v uporabno toploto. Pri posebni funkciji Vitocal je treba hladilno sredstvo, ki služi kot prenosni medij, najprej stisniti in nato ponovno razširiti. Za to se uporabljajo kompresorji in ekspanzijski ventili. Za njihovo delovanje je potrebna električna energija. Kako to deluje, si lahko podrobno ogledate tukaj: Kako deluje toplotna črpalka.

Uporaba toplotne črpalke Viessmann Vitocal za hlajenje

Toplotne črpalke Vitocal lahko poleg ogrevanja in priprave tople vode zagotavljajo tudi hlajenje. Pri tem je treba razlikovati med naravnim hlajenjem in aktivnim hlajenjem. V prvem primeru slanica ali podtalnica prek toplotnega izmenjevalnika odvzemata toploto iz ogrevalnega kroga. Ta toplota se prenese na prosto. Za hlajenje se nato uporabi naravna temperatura okolja. Poudariti je treba, da sta med tem postopkom vklopljena le obtočna črpalka in krmilna enota. Vse Viessmannove toplotne črpalke s slanico/vodo uporabljajo to obliko hlajenja. Za funkcijo integriranega hlajenja je potrebna dodatna oprema: NC-Box. NC-Box je opremljen z mešalnikom za vključitev v hladilni krog. To omogoča neprekinjeno delovanje brez padca pod točko rosišča.

Druga možnost je aktivno hlajenje. Pri tem je funkcija toplotne črpalke obrnjena. Vitocal deluje kot hladilnik. Poleg splitskih toplotnih črpalk Vitocal 200-S in Vitocal 222-S sta z možnostjo obračanja kroga opremljeni tudi črpalki 200-A in 222-A.

Obe različici hlajenja sta kombinirani prek Viessmannove enote AC-Box, s katero je mogoče razširiti toplotno črpalko Vitocal 300-G s slanico/vodo. Glede na zahtevano temperaturo v prostoru se sistem samodejno preklaplja.

Po čem se razlikuje program izdelkov Viessmann Vitocal?

Vse toplotne črpalke Viessmann Vitocal odlikujejo zelo tiho delovanje z nizkimi vibracijami in nezahtevnim vzdrževanjem. Poleg tega imajo izredno visok koeficient učinkovitosti (COP). Ta opisuje razmerje med prenosom toplote in porabo energije. Višja kot je ta vrednost, bolj učinkovito deluje toplotna črpalka.

Izdelki Vitocal delujejo tiho zaradi zvočno optimizirane zasnove naprave z nizkimi vibracijami. Split toplotne črpalke Vitocal 200-S in 222-S odlikuje izjemno tiha notranja enota. Pri teh dveh modelih je krog hladilnega sredstva razdeljen med dve enoti. Uparjalnik in kompresor sta nameščena v zunanji enoti. Kondenzator pa se nahaja v notranji enoti.

Poleg tega je veliko modelov mogoče namestiti blizu bivalnega prostora, saj ne zavzamejo veliko prostora. To še posebej odlikuje kompaktni enoti Vitocal 222-S, 222-G in 333-G. Površina prve je na primer manjša od pol kvadratnega metra.

Paleta izdelkov Vitocal: prilagodljive možnosti uporabe

Toplotne črpalke Vitocal z različnimi stopnjami moči in modulacijskim delovanjem omogočajo prilagodljivo uporabo. To pomeni, da niso primerne le za novo zgrajene enodružinske hiše, temveč tudi za stanovanjske hiše ali celo manjše poslovne prostore. Visokotemperaturne toplotne črpalke Vitocal 350-G so idealne za večje obstoječe stavbe, ki so opremljene z radiatorskimi ogrevalnimi sistemi. Zagotavljajo namreč visoke temperature vtoka do 70 stopinj Celzija. V skladu s tem jih je mogoče zelo učinkovito uporabiti tudi pri posodobitvi samostojnih hiš in stanovanjskih stavb.

Prav tako je mogoče povečati ogrevalno in hladilno zmogljivost z ustvarjanjem tako imenovane kaskade. To pomeni, da lahko več toplotnih črpalk Vitocal iz istega modela povežemo zaporedno. Na primer, z uporabo integrirane kaskadne funkcije je mogoče pri modelu Vitocal 300-G doseči moč do 589 kW.

Za večje stanovanjske ali apartmajske stavbe je mogoče vgraditi velike Viessmannove toplotne črpalke. Na primer, Vitocal 300-G/-W Pro doseže do 240 ali 290 kW. Če več teh modelov povežete v kaskado, je mogoče doseči moč do 1450 kW. Zato so primerne tudi za komercialna podjetja in prostore lokalnih oblasti.

Najpomembnejše značilnosti modelov Vitocal na prvi pogled

Toplotna črpalkaTip

Integrirana
Cilinder za toplo sanitarno vodo

UporabaHlajenje

Vitocal 250-A

Monoblok

Brez

Samostojne hiše, projekti  modernizacije

AC

Vitocal 252-A

Monoblok

Da

Samostojne hiše, projekti modernizacije

AC

Vitocal 150-A

Monoblok

Ne

Samostojne hiše, projekti modernizacije

AC

Vitocal 151-A

Monoblok

Da

Samostojne hiše, projekti modernizacije

AC

Vitocal 200-S

Split

Ne

Samostojne hiše, novogradnje

AC

Vitocal 222-S

Split

Da

Samostojne hiše, novogradnje

AC

Vitocal 350-A

Monoblok notranja namestitev,
monoblok zunanja namestitev

Brez

Samostojne hiše, projekti modernizacije

-

Vitocal 200-A

Monoblokovna notranja vgradnja

Ne

Samostojne hiše, novogradnje

AC

Vitocal 200-A

Monoblok zunanja namestitev

Ne

Samostojne hiše, novogradnje

AC

Vitocal 222-A

Monoblok zunanja namestitev

Da

Samostojne hiše, novogradnje

AC

Vitocal 262-A

Monoblok notranja namestitev

Da, za tipe T2E/T2H

Samostojne hiše, novogradnje in modernizacije

-

Toplotna črpalkaOgrevanje

Integrirana
Cilinder za ogrevno vodo

UporabaHlajenje

Vitocal 333-G

Zemlja

Da

Samostojne hiše

NC+

Vitocal 222-G

Zemljišče, prodajalna ledu

Da

Samostojne hiše

NC+

Vitocal 300-G

Zemlja, voda*, skladišče ledu

Ne

Samostojne hiše, večstanovanjske stavbe

NC+, AC+

Vitocal 200-G

Zemlja

Ne

Samostojne hiše, večstanovanjske stavbe

NC+

Vitocal 350-G

Zemlja, voda*

Ne

Večstanovanjske stavbe, komercialna podjetja, visoke temperature

NC+

Vitocal 300-G

Zemlja, voda*

Ne

Stanovanjske stavbe, komercialna podjetja

NC+
+ Potrebna dodatna oprema

Ponudba proizvodov