Prvi koraki z novim ogrevalnim sistemom Viessmann

Zahtevajte brezplačno svetovanje

Z nakupom ogrevalnega sistema Viessmann ste izbrali visokokakovosten izdelek, ki je tovarniško zasnovan za varčno delovanje. Poleg tega prispevate k varovanju okolja. Viessmannovi generatorji toplote namreč delujejo izjemno učinkovito in tako varčujejo s fosilnimi gorivi.

In če gre za ogrevalni sistem na les, je celoten proces ogrevanja popolnoma nevtralen z vidika emisij CO₂. Za varno, zanesljivo in čim bolj ekonomično obratovanje ogrevalnega sistema Viessmann so še posebej pomembni prvi koraki. O tem, na kaj morate biti pozorni, si lahko preberete v naslednjih poglavjih.

Seznanite se s funkcijami vašega novega ogrevalnega sistema Viessmann

Vsak Viessmannov ogrevalni sistem vsebuje inovativno in kompleksno ogrevalno tehniko. Od oskrbe z gorivom prek pridobivanja toplote do odvajanja toplote je vsak proces dobro premišljen in usklajen s tistim, ki mu sledi. Hkrati so Viessmannovi ogrevalni sistemi zaradi intuitivno zasnovanih upravljalnih elementov enostavni za upravljanje in razumevanje. Pri prvih korakih pa je vseeno pomembno, da vas pouči vaš izvajalec ogrevalnih del.

  

Prilagajanje ogrevalne moči stavbi

Vsaka stavba je drugačna. To velja tudi za način ogrevanja stanovalcev. Nov ogrevalni sistem mora zato ustrezati obema tema vidikoma ter imeti potrebno nazivno ogrevalno moč. Viessmannovi generatorji toplote so na voljo v širokem razponu moči, zato lahko izpolnijo vse zahteve glede ogrevanja. Da bi povečali učinkovitost novega grelnika, je treba tovarniške nastavitve še vedno prilagoditi vašim potrebam. Pri sistemih z vremensko kompenzacijo lahko na primer prilagodite ogrevalno moč generatorja toplote s prilagoditvijo ogrevalne krivulje. Cilj je porabiti le toliko energije, kolikor je potrebno, ne da bi pri tem žrtvovali udobje. Optimalno krivuljo nastavite skupaj z izvajalcem ogrevalnih del. Pri tem naj vam razloži razlike med naklonom in nivojem. V idealnem primeru lahko to nalogo v prihodnosti prevzamete sami. O postopku si lahko podrobno preberete v našem vodniku za nastavitev ogrevalne krivulje.

  

Prilagodite programe svojim potrebam

Viessmannovi generatorji toplote so tovarniško opremljeni s številnimi režimi, ki znatno povečajo udobje pri uporabi. Odvisno od generatorja toplote lahko z nekaj preprostimi koraki aktivirate počitniški način, način zabave in/ali zmanjšani način. Kot pove že ime, so te privzete nastavitve namenjene ustreznim priložnostim. Posamezne načine je mogoče tudi prilagoditi in tako zagotoviti optimalno podlago za individualno prilagajanje. Tudi v tem primeru naj vam izvajalec ogrevalnih del pokaže, kako to storiti korak za korakom, ali pa si oglejte navodila za uporabo,  ki so priložena vašemu sistemu.

Registracija ogrevalnega sistema in podaljšanje garancije

Ko je ogrevanje zagnano, je to najpomembnejša opravljena stvar. Naslednji korak je, da upravljanje novega ogrevalnega sistema Viessmann postane čim bolj udobno in da se zagotovi zanesljivost. Poleg zakonske garancije prejmete za svoj novi ogrevalni sistem tudi garancijo podjetja Viessmann. To vam zagotavlja, da boste vedno na varni strani. Še več miru si lahko zagotovite le s podaljšanjem garancije za vaš toplotni generator. S tem namreč pridobite podaljšano petletno garancijo, ki dopolnjuje zakonsko določeno garancijo.

Priročno se registrirajte prek spleta

Registracija vašega izdelka prek spleta je otročje lahka. Preprosto odprite naslednjo povezavo in vnesite 16-mestno serijsko številko svojega novega ogrevalnega sistema (in morebitnih drugih komponent).

Serijsko številko lahko najdete na tipski ploščici vašega generatorja toplote ali na računu.

Po uspešni registraciji se bo garancija za vaš izdelek samodejno podaljšala. S potrditvenim elektronskim sporočilom boste nato prejeli osebni certifikat sistema. Podrobne informacije o tej temi skupaj z natančnimi navodili najdete na strani Viessmannove garancije.

Povežite svoj ogrevalni sistem z internetom

Večina Viessmannovih generatorjev toplote je tovarniško pripravljena za upravljanje prek interneta, če imajo krmilno enoto Vitotronic. Potrebujete le komunikacijski modul in ustrezno aplikacijo za pametni telefon ali tablični računalnik. Za večino plinskih in oljnih kotlov, vgrajenih od leta 2004 (toplotne črpalke od leta 2010 in kotli na trda goriva od leta 2016), je priporočljiva kombinacija Viessmann Vitoconnect kot vmesnika in aplikacije ViCare kot aplikacijskega programa. Za kompleksnejše sisteme je najprimernejša naprava Vitocom v kombinaciji z aplikacijo Vitotrol. Oba vmesnika - Vitoconnect in Vitocom - sta na voljo kot opcija in ju je mogoče hitro namestiti. Oba aplikacijska programa - ViCare in Vitotrol - sta na voljo za naprave Android in iOS. Brezplačno ju lahko prenesete iz ustreznih trgovin z aplikacijami:

Upravljanje novega ogrevalnega sistema Viessmann s pametnim telefonom

Če ste svoj novi ogrevalni sistem Viessmann opremili z enim od dveh vmesnikov, morate le prenesti ustrezno aplikacijo. Po namestitvi na izbrano napravo (pametni telefon ali tablični računalnik) lahko aplikacijo v nekaj korakih povežete z novim ogrevalnim sistemom Viessmann. Na prvi pogled vidite vse pomembne informacije o svojem sistemu in z enim samim dotikom zaslona - od koder koli - aktivirate želeni način (običajni način, način zabave itd.). Še ena prednost je, da lahko izvajalcu ogrevalnih del omogočite dostop do vašega generatorja toplote. Tako se lahko izvajalec čim hitreje odzove na morebitne težave.

Razmislite o vzdrževanju zdaj

O vzdrževanju je priporočljivo začeti razmišljati takoj po zagonu novega ogrevalnega sistema. Tako boste zagotovili, da bo novo nameščeni ogrevalni sistem zanesljivo in varčno deloval tudi v prihodnjih letih. Priporočamo vam, da se pri izvajalcu ogrevalnih del pozanimate, ali ponuja tudi storitve vzdrževanja. Če je tako, se lahko z njim dogovorite za individualno pogodbo o vzdrževanju, ki vključuje le storitve, ki ste jih predhodno določili. O tem, kaj morate upoštevati pri sklepanju take pogodbe, in o vzdrževanju na splošno si lahko preberete v našem vodniku o vzdrževanju ogrevalnih sistemov.

Sončni toplotni sistem, oskrba z gorivom in drugi nasveti

Poleg tradicionalnih generatorjev toplote so v obsežni ponudbi podjetja Viessmann tudi sistemi, s katerimi lahko izkoristite brezplačno sončno energijo in koristno dopolnite svoj ogrevalni sistem. Solarni termalni sistem je odličen za ogrevanje tople vode. S tem razbremenite svoj novi ogrevalni sistem in hkrati razbremenite okolje. Vprašajte svojega izvajalca ogrevalnih del, ali je dodajanje takšnega sistema za vas smiselno.

Po vgradnji sodobnega ogrevalnega sistema morate nemudoma razmisliti tudi o zagotavljanju zadostne količine goriva, če vaš novi ogrevalni sistem uporablja tehnologijo izgorevanja. Pred začetkom vsake ogrevalne sezone morate poskrbeti za dobro zalogo goriva. Priporočeni čas za ponovno naročanje goriva je pomlad. Takrat se namreč povpraševanje običajno zmanjša, v idealnem primeru pa se zmanjša tudi cena.

Na kratko o ključnih korakih

  • Naj vam predstavimo funkcije vašega novega ogrevalnega sistema
  • skupaj z izvajalcem ogrevalnih del prilagodite moč ogrevanja vašim potrebam
  • Povežite svoj novi ogrevalni sistem Viessmann s spletom in povečajte udobje in varnost pri upravljanju
  • Že zdaj začnite razmišljati o vzdrževanju in po potrebi razmislite o dodajanju solarnega termalnega sistema

Nasveti: več koristnih člankov na temo ogrevanja, zmanjšanja stroškov ogrevanja in udobja pri upravljanju najdete v našem vodniku o ogrevanju Viessmann.