Tehnologija kondenzacije: kje in kako jo je najbolje uporabiti?

Zahtevajte brezplačno svetovanje

Pri izkoriščanju goriva in njegovi pretvorbi v toploto je ključna kondenzacijska tehnologija. Ta izraz označuje optimalno izkoriščanje bruto kalorične vrednosti goriva. Nasprotno pa se izraz neto kalorična vrednost nanaša le na merljivo toploto, ki se sprosti pri zgorevanju goriva.

Razlaga pojma "kondenzacijska tehnologija"

Do sedemdesetih let prejšnjega stoletja so kotli s konstantno temperaturo veljali za najnovejšo tehnologijo. Nato so jih zamenjali nizkotemperaturni kotli, ki se še danes uporabljajo v številnih gospodinjstvih. Obe vrsti kotlov imata eno skupno lastnost: uporabljata le toploto, ki se proizvede med zgorevanjem goriva (zemeljskega plina ali kurilnega olja) kot merljiva temperatura (neto kalorična vrednost). Nasprotno dimni plini, ki lahko dosežejo temperaturo do 200 stopinj Celzija, se odvajajo iz dimnika usmerjeno, da preprečijo kondenzacijo v ogrevalnem sistemu in dimovodnih ceveh. V teh dimnih plinih pa se nahaja dragocena toplota, ki se nato izgubi.

Kondenzacijska tehnologija ima posebnost, da dodatno izkorišča kondenzacijsko toploto (bruto kurilna vrednost), ki jo vsebujejo dimni plini, in s tem znatno poveča standardni sezonski izkoristek [po DIN] kotla. V poglavju o delovanju plinske kondenzacijske tehnologije je podrobno pojasnjeno, kako se doseže bruto kalorična vrednost, če se kot gorivo uporablja zemeljski plin.

Kondenzacijska tehnologija za posodobitev

Posodabljanje hiše ali ogrevalnega sistema danes pogosto vključuje prehod na kondenzacijsko tehnologijo za tiste, ki še vedno uporabljajo fosilna goriva. To se zdi logičen korak, saj je v mnogih obstoječih stavbah nameščenih veliko kotlov, ki uporabljajo zastarelo tehnologijo in delujejo neučinkovito.

Z zamenjavo zastarelega kotla z novim boste že od prvega dne uživali v nižjih stroških ogrevanja. Hkrati pa zmanjšujete obremenitev okolja, saj je potrebno sežgati le toliko goriva, kolikor je dejansko potrebno. Nazadnje, a nič manj pomembno, nov kondenzacijski kotel pomembno prispeva k povečanju vrednosti nepremičnine.

Prihranki s posodobitvijo s plinskim kondenzacijskim kotlom Vitodens 300-W*

Ogrevalni sistemStari sistemNov sistemPrihranki
Poraba/leto3400 m³2500 m³900 m³ / 1,8 t CO₂
Stroški/leto€2510€1850€660 / 26 %

Prihranki s posodobitvijo s kondenzacijskim oljnim kotlom Vitoladens 300-C*

Ogrevalni sistemStari sistemNov sistemPrihranki
Poraba/leto3400 l2590 l810 l / 2,1 t CO₂
Stroški/leto€2380€1760€620 / 26 %

* Podlaga za primerjavo: s starim 27 kW oljnim ali plinskim kotlom. Zaokroženi stroški porabe z uporabo standardnih vrednosti (EID) za 3400 l kurilnega olja ali 3400 m³ zemeljskega plina. Povprečna cena energije za leto 2017

Foto: © Dariusz Jarzabek / Shutterstock.com

Kondenzacijska tehnologija v novih stavbah

Kondenzacijska tehnologija se ne uporablja le pri projektih posodobitve, ampak je prav tako vključena v nove stavbe. Zaradi strožjih zakonskih zahtev se v novogradnjah pogosto kombinira s obnovljivimi viri energije. Večina Viessmannovih kondenzacijskih kotlov je zasnovana za povezavo s solarnim sistemom, bodisi za rezervno ogrevanje bodisi za ogrevanje sanitarne vode. Ta kombinacija lastnikom sistemov zagotavlja ne le izjemno učinkovito ogrevanje, temveč tudi varčevanje z viri energije. In nenazadnje, država spodbuja vlaganja v sončno toplotno energijo z atraktivnimi subvencijami, ki pa so na voljo le za regenerativne generatorje toplote.