Vakuumski cevni sončni kolektorji - prednosti in ponudba izdelkov

Zahtevajte brezplačno svetovanje


Vlagateljem v nove ogrevalne sisteme se priporoča, da že v začetni fazi načrtovanja vključijo tudi solarni sistem. Z namestitvijo sončnih kolektorjev ne samo, da prispevajo k varovanju okolja z zmanjšanjem emisij CO₂, temveč lahko tudi prihranijo do 60 odstotkov letne porabe energije za ogrevanje tople sanitarne vode. S podjetjem Viessmann imajo močnega partnerja, ki ima več kot 40 let izkušenj na področju razvoja in proizvodnje solarnih termalnih sistemov ter zagotavlja najvišjo kakovost in optimalno delovanje vseh komponent sistema.

Struktura in delovanje vakuumskih cevi Vitosol

V nasprotju s ploščatimi kolektorji Viessmann, imajo vakuumski cevni kolektorji v solarnih toplotnih sistemih absorber nameščen neposredno na ceveh, medtem ko so pri ploščatih kolektorjih cevi, skozi katere teče sončni medij, nameščene med dvema ploščatima absorpcijskima plastema. Druga ključna razlika je prisotnost vakuumskih komor. V cevnih kolektorjih je druga cev, ki obdaja vakuumsko komoro, kar zagotavlja izjemno učinkovito toplotno izolacijo. To preprečuje skoraj vsako toplotno izgubo med absorberjem in notranjo stekleno cevjo. Absorber je nameščen znotraj vakuumskih cevi, kar ga ščiti pred umazanijo in vplivi vremena, kar zagotavlja dolgotrajno visok izkoristek energije.

Vakuumski cevni kolektorji Viessmann vključujejo tudi toplotni izmenjevalnik, ki prenaša toploto iz absorberjev v povezan ogrevalni krog.

Vakuumski cevni zbiralnik za namestitev na katerem koli mestu

Vakuumski cevni kolektorji in njihovo delovanje: načelo toplotne cevi

Bistvo Viessmannove tehnologije za vakuumske cevne kolektorje je "načelo toplotne cevi". Najpomembnejša značilnost tega načela je, da sončni medij ne teče neposredno skozi cevi. Toplotne cevi so suho povezane s toplotnim izmenjevalnikom. Toda kaj natančno se dogaja v toplotni cevi in kako deluje patentirana funkcija ThermProtect?

Sončni žarki udarijo v absorber. Sončna toplota izpareva medij v toplotni cevi. Ko ta nato teče v hladnejše predele kolektorja, tj. dlje od neposrednega sončnega sevanja, se para ponovno spremeni v tekočino. Pri tem procesu se sprošča energija - toplota, ki se prek dvotrupnega toplotnega izmenjevalnika Duotec (Vitosol 300-TM) ali bakrenega toplotnega izmenjevalnika (Vitosol 200-TM) prenese v solarni sistem. V tekočem stanju se medij v toplotni cevi pretaka nazaj v območje, ki ga osvetljuje sonce, in proces se začne znova ter se nadaljuje, dokler sije sonce.

Ta postopek se prekine, ko je presežena mejna temperatura 150 stopinj Celzija. To se zgodi, ko medij v hladnejših delih cevi ne kondenzira več ali se utekočinja. To načelo pomaga zaščititi sistem pred previsokimi temperaturami mirovanja in tako preprečuje pregrevanje. Zaradi tega sta sistema Vitosol 200-TM in Vitosol 300-TM primerna za stavbe, ki so del leta nenaseljene, kot so počitniške hiše. Tokokrog se ponovno zažene šele, ko so dosežene nizke temperature kolektorja.

Prednosti vakuumskih cevnih kolektorjev

Za kolektorja Vitosol 300-TM in Vitosol 200-TM je značilno naslednje:

Zaščita pred pregrevanjem ali previsokimi temperaturami v mirovanju je dosežena s sistemom ThermProtect prek samoregulacijske toplotne cevi.
Visoka učinkovitost je dosežena skozi absorber z visoko selektivnim premazom.
Posebej učinkovita toplotna izolacija zaradi vakuuma, praktično brez toplotnih izgub med stekleno cevjo in absorberjem
Izjemno dolga življenjska doba zaradi materialova odpornega proti keroziji
Trajno visok izkoristek energije je dosežen zaradi vgradnje absorberja v vakuumsko cev, kar omogoča zaščito pred umazanijo in vremenskimi vplivi.
Zanesljivost delovanja je še posebej visoka zaradi suhega priključka toplotne cevi na toplotni izmenjevalnik in nizke vsebnosti tekočine.
Enostavna namestitev zaradi modularne zasnove

Poleg tega je Vitosol 300-TM še posebej primeren za območja z omejenim prostorom, kot so samostojne hiše in večstanovanjske stavbe z majhno strešno površino. Absorberji so prilagodljivi za +/- 25 stopinj. To omogoča uporabo kolektorjev na lokacijah, kjer je sonce manj ugodno.

Ponudba izdelkov - cevni kolektorji

Viessmannovi cevni kolektorji so izjemno učinkoviti pri izrabi sončne toplote, saj lahko tudi ob nizkih ravneh sončnega sevanja pretvarjajo toploto v uporabno energijo. To dosežejo z absorberji, ki imajo visoko selektiven premaz, kar omogoča visoko učinkovitost pri pretvorbi sončne energije v toploto. Poleg tega vakuum v ceveh zagotavlja izjemno učinkovito toplotno izolacijo, kar pomeni, da skoraj ni izgub med steklenimi cevmi in absorberjem. To omogoča kolektorjem, da učinkovito izkoriščajo sončno sevanje, tudi kadar je le-to nizko, na primer spomladi, jeseni in pozimi, ko so zunanje temperature nizke.