Ploščati sončni kolektorji: montaža, delovanje in prednosti

Zahtevajte brezplačno svetovanje

Kolektorji so najbolj pogost sestavni deli sončne toplote. Poleg vakuumskih cevnih kolektorjev Viessmann ponuja tudi ploščate kolektorje za stanovanjske in poslovne stavbe ter stavbe lokalnih oblasti. Obe različici kolektorjev sta si podobni v tem, da za ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode uporabljata brezplačno in skoraj univerzalno dostopno sončno energijo.
Poleg tega so klektorji narejeni iz materialov, ki so odporni na korozijo in UV-žarke. Zasnova in način delovanja sončnih kolektorjev  se  med seboj razlikujeta. V nadaljevanju si preberite, kaj kaj te razlike so in kateri tip je boj primeren za vaše potrebe.  

Ploščati kolektorji Viessmann

Zasnova in delovanje ploščatih kolektorjev Viessmann


Zmogljivi ploščati kolektorji predstavljajo odlično dopolnitev vsakemu ogrevalnemu sistemu. Ti kolektorji vključujejo absorber in ohišje s pokrivno ploščo. Ohišje ploščatega kolektorja Viessmann je sestavljeno iz obodno ukrivljenega aluminijastega okvirja, pri modelu Vitosol 200-FM pa je možno okvir prilagajati in barvati v izbrani barvi RAL. Standardno je okvir pobarvan temno modro. Stekleno ohišje je brezšivno, kar zagotavlja trdno prileganje in stabilnost kolektorja.

Pokrivna plošča, izdelana iz posebnega stekla, je izjemno prozorna, kar omogoča, da sončna energija prodira v zadostnih količinah. Ploščati kolektorji Vitosol vključujejo tudi hrbtno ploščo, ki je odporna proti predrtju in koroziji, ter visoko učinkovito toplotno izolacijo. Srce teh kolektorjev je absorber, ki vključuje vijugasto cev, skozi katero teče solarna tekočina (solarni medij), nad njo pa je nameščena absorpcijska plošča s premazom ThermProtect.

Kako sončna svetloba postane toplota?

Delovanje ploščatih kolektorjev temelji na vezju. Ko sončna svetloba pade na površino ploščatih kolektorjev, segreje sončni medij, ki kroži v ceveh. Sončni medij nato prenaša toploto v hranilnik za toplo vodo ali ogrevalni rezervoar. Cikel se nato lahko začne znova.

Ob dnevih z veliko sonca lahko ploščati kolektorji absorbirajo dovolj energije in jo začasno shranijo v shranjevalni enoti. Če nekaj časa ne odvzamemo nobene energije, so kolektorji v nevarnosti, da se pregrejejo. To se zgodi zato, ker skladiščna enota ne more več absorbirati energije. Inteligentna absorpcijska plast ščiti Viessmannove ploščate kolektorje pred to nevarnostjo.

Razlika med standardnimi absorberji in preklopnimi absorberji

Viessmannova patentirana tehnologija ThermProtect preprečuje nadaljnjo absorpcijo energije, ko je dosežena določena temperatura in je solarni cilinder popolnoma ogret. Če je temperatura preklopa presežena, se spremeni kristalna struktura absorpcijske plasti, kar večkratno poveča hitrost toplotnega sevanja in zmanjša moč kolektorja. Temperatura mirovanja se tako znatno zniža, kar prepreči nastanek pare. Ko temperatura kolektorja ponovno pade, se kristalna struktura vrne v prvotno stanje. Sončna energija se lahko absorbira kot prej. Spremembo strukture kristalne površine je mogoče obnoviti v nedogled, kar pomeni, da je popolnoma reverzibilna. Sistem ThermProtect omogoča tudi izdatnejše dimenzioniranje celotne površine v primerjavi z običajnimi ploščatimi kolektorji.

Prednosti

Če povzamemo, so za visoko zmogljive ploščate kolektorje Viessmann Vitosol 200-FM in Vitosol 100-FM značilne naslednje značilnosti:

ThermProtect varuje pred pregrevanjem pri visokih zunanjih temperaturah in pri nizkem odvajanju toplote
Visoko izkoriščanje sončne energije
Primerno za centralno ogrevanje in ogrevanje tople sanitarne vode
Visoka tesnost zaradi obodnega ukrivljenega okvirja s trakom za zadrževanje stekla
Hitra in enostavna montaža zaradi priključkov push-fit iz valovitih cevi
Kolektorji Viessmann Vitosol so primerni za različne načine vgradnje, vključno z namestitvijo na streho, na ravno streho, v streho in na fasado.
Primerno za vodoravno in navpično namestitev
Privlačna oblika z možnostjo prilagajanja, ko je Vitosol 200-FM pobarvan v barvah RAL
Materiali vseh komponent so odporni na UV žarke in korozijo

Ponudba izdelkov za ploščate kolektorje

Ploščati kolektorji Viessmann omogočajo različne možnosti vgradnje. Lahko jih namestite tako vodoravno kot navpično. Možna je tudi namestitev na poševne strehe. Pri zamenjavi kotla v stanovanjski stavbi je pogosto idealna rešitev kombinirani paket dveh ploščatih kolektorjev in solarnega hranilnika.