Prezračevanje ohišja z rekuperacijo toplote za učinkovitost in udobje

Brezplačno strokovno svetovanje

Del kakovosti vašega življenja in dela v zaprtih prostorih je odvisen od nadzorovane izmenjave zraka. Vendar je zračenje z odpiranjem oken naključno prezračevanje, ki lahko povzroči bodisi prekomerno bodisi premalo prezračevanje ter s tem izgubo energije. Mehanski prezračevalni sistem neprekinjeno izmenjuje zrak in zmanjšuje koncentracijo CO₂ v bivalnem prostoru na manj kot 0,1 volumenskega odstotka. Stanovalci to zaznavajo kot "svež zrak". To pomeni, da lahko okna ostanejo zaprta vse leto, kar zagotavlja večjo varnost in tišino za stanovalce, saj hrup z ulice ostane zunaj.

Mehansko prezračevanje z vračanjem toplote iz odpadnega zraka

Sodobni mehanski prezračevalni sistemi so izjemno energetsko učinkoviti: Zmogljiv toplotni izmenjevalnik povrne do 98 odstotkov latentne toplote v odvedenem zraku in jo uporabi za ogrevanje dovedenega svežega zraka. Zato v hladnejših mesecih zaradi naključnega prezračevanja ne izgubljamo toplote, neprekinjena izmenjava zraka pa zagotavlja stalno visoko raven kakovosti zraka v prostorih. Gospodinjski proračun je opazno razbremenjen zaradi občutno manjših potreb po energiji. Poleg tega se zmanjšajo tudi emisije CO₂.

Centralno mehansko prezračevanje z rekuperacijo toplote v novogradnjah

Vsaka novogradnja, opremljena z mehanskim prezračevanjem, ima centralno enoto, ki prek sistema kanalov oskrbuje vse prostore s svežim zrakom. V večini primerov je sistem kanalov skrit v tleh ali vgrajen v stene. Vidni ostanejo le še difuzorji zraka. Stopnjo izmenjave zraka samodejno uravnava centralna prezračevalna enota. Deluje tiho in ščiti pred zunanjim hrupom.

Mehansko prezračevanje z vračanjem toplote

Napredni sistemi mehanskega prezračevanja nenehno spreminjajo zrak v bivalnem prostoru za zdravo in udobno notranje okolje ter odstranjujejo vonjave in škodljive snovi. To počnejo na izjemno energetsko učinkovit način: Zmogljiv toplotni izmenjevalnik povrne do 98 odstotkov latentne toplote iz odsesanega zraka in jo uporabi za ogrevanje dovedenega svežega zraka v hladnejših mesecih.

Zahvaljujoč učinkovitim motorjem na enosmerni tok se za vsako kWh električne energije pridobi do 15-krat več toplotne energije. Na bivalni površini 150 m² lahko prihranite približno 300 litrov kurilnega olja na leto. Poleti je toplotni izmenjevalnik v celoti obhoden z vgrajeno obtočno loputo: Temperaturno reguliran krog omogoča, da ponoči v bivalni prostor vstopa hladen, filtriran zunanji zrak.

Izkoristite prednosti nadzorovanega mehanskega prezračevanja z vračanjem toplote

Nadzorovano mehansko prezračevanje z vračanjem toplote zagotavlja prijetno notranje okolje in zmanjšuje toplotne izgube pri prezračevanju, s čimer zmanjšuje račune za ogrevanje.

Pridobi se lahko do 98 % latentne toplote v odsesanem zraku.
Varčni motorji na enosmerni tok vzdržujejo stalen pretok zraka
Temperaturno nadzorovan obvod omogoča prezračevanje s hladnim nočnim zrakom poleti.
Vgrajeni zračni filter je koristen za alergike
Uravnoteženo upravljanje vlage varuje stavbno pohištvo in zmanjšuje neprijetne vonjave.
Okna lahko ostanejo zaprta, kar izboljša varnost ter ščiti pred hrupom in umazanijo.