Fotonapetostni moduli - ustvarite lastno sončno energijo

Zahtevajte brezplačno svetovanje

Jedro fotonapetostnega sistema ali krajše PV sistema so fotonapetostni moduli. Ti so sestavljeni iz velikega števila sončnih celic. V vsaki posamezni celici se pojavi fotoelektrični učinek, proces, ki sončno svetlobo pretvarja v električno energijo. Obstajata dve različni vrsti modulov - monokristalni in polikristalni. Toda v čem se razlikujeta in kateri moduli so kje primerni?

Vrste, zgradba in delovanje fotonapetostnih modulov

Silicijeva sončna celica s posameznimi sestavnimi deli

Načeloma se električna energija v fotonapetostnem modulu (PV-modul) proizvaja prek različno dopiranih nivojev v sončni celici. To pomeni, da ne glede na to, ali je modul monokristalen ali polikristalen, silicijevi atomi obstajajo v stabilni kristalni strukturi. Med proizvodnjo sončnih celic se dodajajo tuji atomi, zaradi česar so v zgornji plasti prisotni prosti elektroni. Strokovnjaki to imenujejo n-dopirana plast. Nasprotno pa je v spodnji plasti celice (p-dopirana plast) premalo elektronov, zato običajno govorimo o "pozitivno nabitih luknjah".

Vmes je mejna plast. Elektroni se premikajo od zgoraj navzdol, da bi našli prosta mesta - prehod p-n. Ko sončna svetloba pade na fotonapetostni modul, se elektroni premaknejo nazaj k zdaj nenasičenim atomom v zgornji plasti n. Na zgornji površini in na zadnji strani modulov so kovinski kontakti. Elektroni se odvajajo prek teh kontaktov in vodijo v tokokrog.

Monokristalni in polikristalni moduli

Proizvodnja fotonapetostnih modulov ima nekaj podobnosti, vendar se razlikujejo glede na vrsto silicija, ki se uporablja kot izvor. Pri monokristalnih modulih se iz taline silicija oblikujejo monokristalne palice, kar ustvari posebej gladko površino. Za polikristalne module pa se uporabljajo odliti bloki, med njihovim strjevanjem pa nastajajo neenakomerni kristali. Ti se nato razrežejo na rezine.

Poleg izdelave se razlike kažejo tudi v zunanjem izgledu in zmogljivosti. Monokristalni moduli, kot so Vitovolt, so enobarvni in črne barve ter dosegajo moč do 325 Wp (Watt peak), kar je največja moč v testnih pogojih. Polikristalni modeli pa so temno modri in imajo moč do 285 Wp.

Posebne značilnosti fotonapetostnih modulov Viessmann Vitovolt

Izbira modelov Viessmann Vitovolt 300 vam prinaša naslednje prednosti:

  • Visoke vrednosti zmogljivosti
  • Brezkompromisna kakovost
  • Obsežna jamstva za izdelke in moč
  • Pozitivna toleranca moči do 5 Wp v dobavljenem stanju
  • Za enodružinske hiše in stanovanjske hiše ter poslovne in industrijske objekte
  • Optimalna zaščita vročih točk
  • Močno delovanje pri šibki svetlobi
  • Folije z odlično odpornostjo proti vročini in staranju
  • Celoten aluminijast okvir
  • Visokokakovostne tesnilne mase z dolgotrajnim oprijemom

Paketi Vitovolt: visoko donosni fotonapetostni moduli kot del fotonapetostnega sistema

Bližnji pregled fotovoltaičnega sistema z monokristalnimi sončnimi celicami

Viessmannova fotovoltaična tehnologija vam ponuja popolnoma usklajene komponente, sestavljene iz fotovoltaičnih modulov, inverterjev in inštalacijskih sistemov ter hranilnikov energije in toplotnih črpalk za povečanje lastne porabe. Naši visokokakovostni fotonapetostni moduli zagotavljajo ekonomsko učinkovitost in dolgo življenjsko dobo. Celovite storitve - od projektiranja in določanja velikosti fotovoltaičnega sistema do dobave in servisiranja - dopolnjujejo ponudbo fotovoltaike, ki je na voljo pri Viessmannovih strokovnih partnerjih. Namestitev fotovoltaičnega sistema ni raketna znanost. S popolnoma sestavljenimi fotonapetostnimi moduli lahko tudi vi kmalu uživate v električni energiji neposredno z vaše strehe

Uporaba fotovoltaičnih modulov za poslovne stavbe in stavbe lokalnih oblasti

Linijo izdelkov Vitovolt 300 sestavljajo monokristalni moduli v črni izvedbi z močjo do 285 Wp in polikristalni moduli s 60 celicami z močjo do 270 Wp. Ti moduli so še posebej primerni za uporabo v komercialne namene in za lokalne oblasti. Fotonapetostni moduli Vitovolt 300 so zaradi visokih vrednosti zmogljivosti, visoke kakovosti ter obsežnih garancij za izdelke in delovanje prav tako impresivni kot tisti za enodružinske hiše ali stanovanjske hiše.

Paleta izdelkov: fotonapetostni moduli

Viessmannovi fotonapetostni moduli so sestavljeni iz monokristalnih ali polikristalnih silicijevih celic in dosegajo do 17,5-odstotni izkoristek. Odlikuje jih tudi visoka mehanska nosilnost pri obremenitvah s snegom in vetrom. Zasnovani so tako, da zdržijo desetletja, kar je podprto z garancijo za delovanje do 25 let. Zaradi preprostega principa delovanja so fotovoltaični sistemi Viessmann popolnoma zanesljivi. Ne glede na razmere ponujajo idealno rešitev za lastno porabo in izvoz v omrežje.