Toplotne črpalke v starejših stavbah - vse informacije na enem mestu

Zahtevajte nasvet

Pogosto se domneva, da so toplotne črpalke primerne samo za novogradnje. Vendar to ni res. Toplotne črpalke so prav tako smiselne in učinkovite v obstoječih stavbah. Preberite, kaj morate upoštevati, če želite toplotno črpalko namestiti v obstoječo stavbo ali če jo načrtujete za novo stavbo.

Ali je toplotna črpalka smiselna v stari stavbi?

Glede na uporabo toplotnih črpalk v starih ali obstoječih stavbah obstaja veliko napačnih predstav. Mnogi menijo, da toplotna črpalka v stari stavbi ne deluje dobro, še posebej ne učinkovito. Vendar pa to ni nujno res. Dejansko je uspešnost in učinkovitost ogrevalnega sistema odvisna od številnih dejavnikov, ne glede na to, ali gre za novo ali že obstoječo stavbo.  Dobro in podrobno načrtovanje je zato ključnega pomena za uspešno posodobitev ogrevalnega sistema.

Ustvarjanje ustreznih pogojev za toplotno črpalko v obstoječi stavbi

Pri načrtovanju in izbiri toplotne črpalke je ključno, da ta ustreza specifičnim značilnostim stavbe in navadam stanovalcev glede ogrevanja. Končna poraba energije za ogrevanje je odvisna od tega, kako je toplotna črpalka načrtovana in dimenzionirana. Predhodno posvetovanje s preteklimi obračuni energije za ogrevanje v zadnjih letih lahko zagotovi koristne vpoglede. S pregledom teh podatkov lahko lastniki stanovanj tudi sami ocenijo, ali bi bila toplotna črpalka smiselna naložba. Hkrati pa lahko takšen pregled razkrije možnosti za zmanjšanje energetskih potreb za ogrevanje.

  • Ali obstaja možnost za izboljšanje izolacije stavbe? Ali je mogoče izolirati okna, vrata, stene in strope?
  • Ali obstaja možnost zamenjave starejših radiatorjev z nizkotemperaturnimi radiatorji ali panelnim ogrevanjem?
  • Ali je mogoče temperaturo pretoka znižati že pri starem sistemu in ali bodo prostori še vedno ustrezno ogrevani?

Če lastniki stanovanj lahko na ta vprašanja odgovorijo pritrdilno, ni ovir za vgradnjo toplotne črpalke v staro stavbo. Ključno je zagotoviti dovolj prostora, zlasti za namestitev zunanje enote. Po posvetovanju s strokovnjakom na kraju samem lahko nato načrtujete vgradnjo nove toplotne črpalke.

Ali sta temperatura nizkega pretoka in talno gretje obvezna?

Sodobne toplotne črpalke so sposobne doseči temperaturo pretoka do 75 stopinj Celzija. Običajni radiatorji se lahko prilagodijo tej temperaturi in učinkovito ogrevajo prostore. Kljub temu je priporočljivo razmisliti o zamenjavi starih radiatorjev, čeprav talno ogrevanje ni nujno potrebno. Tudi nizkotemperaturni radiatorji omogočajo uporabo toplotne črpalke v obstoječih stavbah. Ti radiatorji lahko dobro delujejo pri nizkih sistemskih temperaturah, ki običajno znašajo med 35 in 45 stopinj Celzija. Kljub nizkim temperaturam dosežejo enak ogrevalni učinek kot starejši radiatorji.

Te Viessmannove toplotne črpalke so še posebej primerne za modernizacijo

Novi toplotni črpalki Vitocal 250-A in Vitocal 252-A zrak-voda omogočata enostavno posodobitev ogrevanja tudi v starejših hišah. Inovacije zagotavljajo naravno hladilno sredstvo propan (R290), patentirana hidravlika in nova elektronska platforma z Viessmannovim upravljanjem energije.

Prednosti naprav Vitocal 250-A in 252-A

Vitocal 250-A je zasnovan kot posebej prostorsko varčna stenska enota, Vitocal 252-A pa je talna kompaktna enota z vgrajenim 190-litrskim rezervoarjem za toplo vodo. Obe sta bili posebej razviti za posodobitev ogrevanja v enodružinskih in dvostanovanjskih hišah.

Zahvaljujoč naravnemu hladilnemu sredstvu dosegata visoke pretočne temperature do 70 stopinj Celzija - tudi ko je zunaj minus 15 stopinj, zato se lahko obstoječi radiatorji običajno preprosto še naprej uporabljajo. Vgradnja talnega ogrevanja ni obvezna, zaradi česar so stroški posodobitve v mejah.

Patentirana hidravlika Hydro AutoControl se prilagaja praktično vsem obstoječim ogrevalnim sistemom in v primerjavi z drugimi toplotnimi črpalkami bistveno skrajša čas vgradnje. Poleg tega hidravlika zmanjša prostor, potreben za sistem, za do dve tretjini.

Vitocal 200-G se lahko uporablja v novih in starejših stavbah.

Toplotne črpalke - optimalno zasnovane za uporabo v novih stavbah

Nove stavbe na splošno dosegajo visoke energetske standarde in imajo nizko potrebo po toploti. To je eden od glavnih razlogov, zakaj je toplotna črpalka ena najbolj priljubljenih izbir za ogrevanje v novih stavbah. Poleg tega vgradnja toplotne črpalke v novo stavbo omogoča izpolnitev zahtev energetskega zakona o stavbah (GEG). Del potreb po primarni energiji v novih stavbah je namreč treba pokriti z obnovljivimi viri energije.  Uporaba energije iz okolja omogoča izpolnjevanje številnih specifikacij. Zaradi tega so lastniki hiš s toplotno črpalko Viessmann neodvisni od cen surovin. Poleg tega je mogoče za delovanje toplotne črpalke uporabljati lastno električno energijo z dodatnim fotovoltaičnim sistemom.

3.5Nasvet: Ne glede na to, ali se toplotna črpalka uporablja v novi ali stari stavbi - za dolgoročno zanesljivo in varčno delovanje mora ogrevalni sistem čim bolj ustrezati potrebam po ogrevanju. Na kaj morajo biti lastniki stanovanj pozorni, je razloženo v poglavju Nakup toplotne črpalke.

Načrtovanje celotnega klimatskega sistema za nove stavbe

Kakovost življenja in dela v zaprtih prostorih vključuje tudi nadzorovano izmenjavo zraka. Nadzorovano prezračevanje prostorov z rekuperacijo toplote zagotavlja prijetno notranjo klimo, zmanjšuje toplotne izgube pri prezračevanju in znižuje stroške ogrevanja: prezračevalne naprave iz odpadnega zraka rekuperirajo do 98 odstotkov toplote in hkrati ogrevajo dovodni zunanji zrak. V kombinaciji s toplotno črpalko Vitocal to postane celovit klimatizacijski sistem.

Kombinacija toplotne črpalke in solarnega sistema

Lastniki stanovanj in gradbeniki se pogosto sprašujejo, ali naj kombinirajo toplotno črpalko s solarnim sistemom. Pri tem je pomembno razlikovati med dvema različicama. Solarni sistem pretvarja sončno energijo v toplotno energijo, ki se lahko uporabi za ogrevanje sanitarne vode ali podporo ogrevalnemu sistemu. Najbolj učinkovit je v kombinaciji z obstoječimi naftnimi ali plinskimi ogrevalnimi sistemi. V povezavi s toplotno črpalko pa je njegov prispevek bolj omejen. Vsekakor olajša delovanje toplotne črpalke pri pripravi tople vode, še posebej poleti, ko je sončna energija še posebej učinkovita.  Učinkovitejša je kombinacija toplotne črpalke s fotovoltaiko.

Upravljanje fotovoltaičnega sistema skupaj s toplotno črpalko

Kombinacija toplotne črpalke, fotovoltaičnega sistema in sistema za shranjevanje električne energije, kot je Vitocharge VX3, zagotavlja največjo možno neodvisnost. Na ta način lahko lastniki stanovanj uporabljajo lastno proizvedeno električno energijo za delovanje toplotne črpalke. Na ta način se ogrevajo skoraj brez emisij CO₂, kar koristi okolju. Sama toplotna črpalka ima inteligentno funkcijo optimizacije samoproizvodnje električne energije iz fotovoltaike. S tem je mogoče kar najbolje izkoristiti lastno proizvedeno električno energijo iz sončne energije. K temu pripomore tudi hranilnik električne energije, ki čez dan shranjuje samoproizvedeno električno energijo iz sistema PV in jo zvečer da na voljo toplotni črpalki za ogrevanje.