Prezračevalni sistemi Viessmann Vitovent

K ponudbi izdelkov

Viessmann Vitovent zagotavlja čist zrak v sobah

Visoka kakovost zraka pomeni visoko raven udobja. Poveča tudi telesno in duševno zmogljivost. Zrak zaznavamo kot svež in prijeten, če je koncentracija ogljikovega dioksida pod 0,1 volumenskega odstotka. Če je zrak v prostoru bogat s kisikom, se poveča kakovost življenja. Vendar pa kakovost zraka ni odvisna le od vsebnosti kisika. Vonjave in onesnaževala ter povečana vlažnost imajo negativen učinek. V starih, precej slabše izoliranih stavbah prihaja do stalnega menjavanja zraka skozi razpoke in reže v vratih in oknih. Novi gradbeni in izolacijski materiali ne morejo več zagotavljati te naravne izmenjave zraka. Rešitev: mehanski prezračevalni sistemi. Program izdelkov Vitovent za centralno in decentralizirano prezračevanje je za to idealen.

Centralno prezračevanje:

Decentralizirano prezračevanje:

Distribucijski sistem:

Kaj odlikuje mehanske prezračevalne sisteme Viessmann Vitovent

Vsi prezračevalni sistemi Viessmann združujejo inovativno tehnologijo z vzdržljivostjo in zanesljivostjo. Posebej pomembna lastnost modelov Vitovent je, da so izjemno tihi. Zagotavljajo stalno izmenjavo zraka ter iz zraka v prostoru odstranjujejo onesnaževala in vonjave. Menjava zraka je odvisna od vlažnosti zraka. V enodružinski hiši se namreč na dan v notranji zrak sprosti približno 15 litrov vlage. Ko zrak te vlage ne more več zadrževati, se kondenzira, kar lahko spodbudi nastanek plesni. Zato so modeli Vitovent zasnovani tako, da izmenjava zraka poteka le v odvisnosti od zunanjega zraka in vremenskih razmer.

Prezračevanje z rekuperacijo toplote in obvodno funkcijo

Vsi sistemi Vitovent uporabljajo toploto iz odsesanega zraka za ogrevanje dovodnega zraka. Ta postopek se imenuje vračanje toplote in prihrani energijo za ogrevanje. To omogoča vgrajeni toplotni izmenjevalnik. Poleti pa ga je mogoče obiti. Prostore lahko nato ohladite z ohlajenim nočnim zrakom. Pri centralnih prezračevalnih sistemih Vitovent je to mogoče doseči s funkcijo obvoda. V ta namen je v vsako napravo vgrajena obtočna loputa. Ta vodi svež, hladen zunanji zrak mimo izmenjevalnika toplote z navzkrižnim tokom. Izmenjava toplote iz zunanjega zraka v dovodni zrak je tako obvozena in začasno onemogočena.

IzdelekPodročje uporabeRekuperacija toploteZa bivalne prostore do
Vitovent 300-WNovogradnje, samostojne/dvostanovanjske hišeDo 93 %.Približno 370m2
Vitovent 300-CNovogradnje in posodobitve, stanovanjaDo 90 %Približno 90m2
Vitovent 200-CNovogradnja (neobvezno) in posodobitev, stanovanjaDo 95 %Približno 120m2
Vitovent 200-DNovogradnja in posodobitev, stanovanjaDo 90 %Do približno 25m2 (posamezne sobe)

Modela Vitovent 100-D in Vitovent 050-D se lahko uporabljata tudi pri novogradnjah in posodobitvah obstoječih stavb. Zaradi štirih različnih nivojev sta primerna za stanovanja. Vitovent 100-D lahko na primer v eni uri izmenja do 46 kubičnih metrov zraka, če je nastavljen na stopnjo 4. Vitovent 050-D z enako nastavitvijo doseže 43 kubičnih metrov na uro. Poleg tega imata oba modela 90- oziroma 91-odstotno stopnjo rekuperacije toplote.

Viessmann Vitovent

Vitovent - centralno prezračevanje za novogradnje

Načeloma gre pri centralnem prezračevanju za centralno nameščeno napravo, ki prek sistema kanalov oskrbuje vse prostore v stavbi s svežim zrakom. Sistemi se večinoma nameščajo v projektih novogradenj, saj v obstoječih stavbah običajno ni dovolj prostora za naknadno vgradnjo takšnega sistema kanalov.

Sistem za distribucijo zraka Vitovent (LVS)

Viessmannove komponente centralnega mehanskega prezračevalnega sistema s sistemom za distribucijo zraka so med seboj zelo dobro usklajene in zato še posebej tihe. Distribucijski sistem je sestavljen iz 19 posameznih komponent, ki jih je mogoče med seboj prilagodljivo kombinirati. Lastniki stanovanj imajo na voljo naslednje možnosti:

  • Centralna distribucija (razdelilnik na steni ali stropu)
  • Decentralizirana distribucija (distribucija prek dvižnega voda)
  • centralna distribucija v visečem stropu (razdelilna omarica in vitka enota v visečem stropu)

Mehansko prezračevanje Vitovent v celotnem paketu

Poleg posameznih izdelkov Vitovent lahko na zahtevo koristite tudi druge celovite storitve v zvezi z načrtovanjem sistema:

  • Izračun pretoka zraka
  • Izračun omejevalnikov za prednastavitev posameznih
  • pretoka zraka
  • Načrt za sistem ravnih kanalov
  • navodila za vgradnjo
  • Uvedba v obratovanje
  • Nastavitev

Decentralizirano prezračevanje s sistemom Viessmann Vitovent

Zaradi obsežnih projektov modernizacije so tudi obstoječe stavbe vse bolj zrakotesne, kar pomeni, da je izmenjava zraka premajhna. To pogosto vodi do visoke vlažnosti in enako visoke verjetnosti razvoja plesni - rešitev so decentralizirani prezračevalni sistemi. Ti zagotavljajo usmerjeno dovajanje svežega zraka v posamezne prostore. Hkrati so enostavni za namestitev. Vse, kar potrebujete, je majhna odprtina v steni ali izvrtina za jedro skozi zunanjo steno. Obsežno omrežje prezračevalnih kanalov je odveč. Zaradi tega so decentralizirani prezračevalni sistemi Vitovent še posebej primerni za večstanovanjske stavbe, saj lahko več naprav deluje neodvisno ena od druge.

Ponudba izdelkov Vitovent