Industrija
Komercialni
Plin
Zrak

Leica Camera AG Wetzlar

Idiom oblikovanja sedeža podjetja Leica v Wetzlarju je očarljivo edinstven. Spominja na leče, objektivne leče in daljnoglede. Viessmann kompleks dopolnjuje s prefinjenim, inovativnim energetskim sistemom.

Stavba sedeža podjetja Leica Camera Wetzlar. Foto: © Holger Thurm, Sandra Looke

Oblikovalski povzetek

Blagovna znamka Leica uživa odličen ugled med ljubitelji fotografije. Izdelki tega uveljavljenega podjetja se odlikujejo po kakovosti, natančnosti in popolnosti do zadnje podrobnosti. Dolgoletno podjetje, ki je bilo pred več kot 100 leti ustanovljeno v Wetzlarju, je sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja proizvodnjo preselilo v sosednji Solms. Po gospodarski krizi na začetku novega tisočletja je podjetje obrnilo svojo usodo in se z novim sedežem in proizvodnimi zmogljivostmi vrnilo k svojim koreninam v Wetzlar, "mesto optike". Leta 2007 so bili mednarodno priznani arhitekturni biroji povabljeni k sodelovanju na idejnem natečaju. Zmagal je projekt frankfurtskega arhitekturnega biroja Gruber + Kleine-Kraneburg Architekten. Naloga je bila zasnovati kampus, sestavljen iz več stavb podjetja. V središču kompleksa naj bi bil novo zasnovan sedež podjetja Leica Camera AG s pripadajočimi proizvodnimi, razvojnimi, montažnimi in laboratorijskimi prostori. Inovativni kompleks naj bi odražal novo samozavest blagovne znamke Leica in njene tradicionalne vrednote ter obiskovalcem in strankam z vsega sveta omogočal vpogled v podjetje.

Na prvi pogled oblikovalski idiom nove stavbe spominja na leče, objektivne leče in daljnoglede. To ni naključje: arhitekti so namerno izbrali oblike, ki spominjajo na legendarne objektive znamke. Od zasnove do izvedbe je bilo za naročnika pomembno tudi, da arhitektura novega sedeža odraža vrednote tradicionalnega podjetja, in sicer kakovost, popolnost in natančnost. V vseh pogledih je konveksno konkavno ukrivljena stavbna struktura tako natančno zasnovana, načrtovana in na koncu izvedena do zadnje podrobnosti kot ena od ročno izdelanih mojstrovin podjetja.

Inovativni energijski sistem Viessmann za učinkovito oskrbo s toploto, električno energijo in hlajenjem

Medtem ko je pri proizvodnji natančnih mehanskih in optičnih komponent poudarek na največji natančnosti, je sodobna proizvodna in upravna stavba temeljito optimizirana za učinkovitost: celoten kompleks oskrbuje s toploto, elektriko in hlajenjem najsodobnejši Viessmannov energetski sistem.

Kombinirane enote za proizvodnjo toplote in električne energije Vitobloc 200 © Foto: Holger Thurm, Sandra Looke

Za proizvodnjo električne energije za uporabo v proizvodnih in upravnih oddelkih sta bili nameščeni dve kogeneracijski enoti Vitobloc 200 z močjo 238 kWel/363 kWth in 140 kWel/207 kWth. Toplotna energija, proizvedena v procesu, pokriva potrebe po toploti v stavbah in delovanje absorpcijske hladilne enote. Z uporabo slednje je mogoče toploto uporabiti tudi za proizvodnjo energije za hlajenje. Prednostni nalogi v tem procesu sta oskrba s hladno vodo, potrebno za proizvodnjo, in uporaba odpadne toplote, ki nastaja v enotah za soproizvodnjo toplote in električne energije. Odpadna toplota, ki je trenutno ni mogoče uporabiti, se shranjuje v hranilniku ogrevalne vode in se po potrebi uporabi pozneje.

Če pride do izpada električnega omrežja, enote SPTE začasno prevzamejo celotno oskrbo z električno energijo in tako zagotovijo neprekinjeno proizvodnjo. Plinski kondenzacijski kotel Vitocrossal 200 z močjo 503 kW se vključi, če enote za soproizvodnjo ne morejo proizvesti dovolj toplote.

Vsi sestavni deli sistema so popolnoma usklajeni, kar zagotavlja izjemno učinkovito in varčno delovanje. Pri tem so enote za soproizvodnjo toplote in električne energije zasnovane tako, da delujejo čim dlje. Toplota, ki nastaja v procesu, se neprekinjeno uporablja za ogrevanje stavbe. Vgrajena kondenzacijska tehnologija zagotavlja visoko splošno učinkovitost do 95 odstotkov, v primerjavi z ločeno proizvodnjo električne energije in toplote pa enote SPTE dosežejo do 30-odstotni prihranek primarne energije.

Za hlajenje proizvodnih prostorov je bila nameščena velika Viessmannova toplotna črpalka slanica/voda s hladilno zmogljivostjo 348 kW. Potrebno energijo črpa iz niza 80 geotermalnih sond, ki so potopljene 120 metrov v zemljo pod parkiriščem. Dve zračno hlajeni hladilni enoti pokrivata največje obremenitve v času velikih potreb po hlajenju. Ko je povpraševanje veliko, je toplotna črpalka na voljo tudi kot hladilna enota, ki dopolnjuje absorpcijsko hladilno enoto. Tako pridobljena hladna voda se nato dodatno shranjuje v odprtem razpršilnem rezervoarju za hlajenje proizvodnih prostorov.

Ogrevalna in hladilna energija se prek stropov, sten in tal porazdeli po veliki površini. Inertna akumulacijska masa armiranega betona se uporablja za aktivacijo betonskih komponent. Viessmann izdeluje velike toplotne črpalke s skupno močjo do 2000 kW, ki so posebej prilagojene zahtevam komercialnih in industrijskih obratov.

Inteligentno krmiljenje sistema za posebej učinkovito delovanje

Inteligentna sistemska krmilna enota Viessmann MMM 300 zagotavlja, da se vedno uporablja najučinkovitejša kombinacija generatorjev toplote in hladilnih enot. Zaradi popolne kombinacije vseh sestavnih delov je sistem še posebej učinkovit in s tem varčen pri obratovanju. Poraba energije presega zahteve standarda EnEV 2009 za več kot 54 odstotkov. Zaradi tega je sedež podjetja Leica prejel certifikat zelene stavbe Evropske unije.

Sorodne reference

Daljinsko ogrevanje
Električna energija
Plin
Zrak

Četrt Rosenstein v Stuttgartu

Četrt Rosenstein v Stuttgartu ima impresiven, v prihodnost usmerjen koncept ogrevanja, hlajenja in energije s poudarkom na povezovanju sektorjev. Uporabljena tehnologija vključuje veliko toplotno črpalko, napravo za soproizvodnjo toplote in električne energije ter fotovoltaični sistem.

Preberi več
Komercialni
Stanovanja
Električna energija
Zrak

Lotte World Tower Seul, Južna Koreja

Stolp Lotte World Tower se nahaja v središču mesta, v njem pa so stanovanja in pisarne ter trgovine in restavracije. Podnebju prijazno energijo zagotavlja 12 velikih Viessmannovih toplotnih črpalk.

Preberi več
Komercialni
Stanovanja
Plin
Solar

Palmov otok "The Palm Jumeirah" v Dubaju

Na Palm Jumeirah sončni kolektorji Vitosol 200-F oskrbujejo 14 stanovanjskih stavb s toplo vodo, medtem ko trije kotli Vitocrossal 300 ogrevajo bazen in hamam v luksuznem hotelu "Ottoman Palace".

Preberi več
Komercialni
Plin
Solar

Nemška borza Eschborn

Deutsche Börse Eschborn je zaradi svoje trajnostne zasnove stavbe in trajnostnih referenc prejel certifikat LEED Platinum. Za oskrbo s toploto in električno energijo skrbita dva plinska kondenzacijska kotla Viessmann Vitobloc 200 in Vitosol 200-F.

Preberi več
Industrija
Komercialni

Logistični center podjetja Mammut Sports Group AG, Memmingen

Evropski logistični center v Memmingenu za ogrevanje in hlajenje uporablja obnovljivo energijo. Energetski center sestavljajo tri Viessmannove toplotne črpalke slana/voda, ki izkoriščajo naravno toploto podtalnice.

Preberi več
Industrija
Biomasa
Olje
Solar

Logistični center Marc Cain GmbH v Bodelshausnu

Modna znamka Marc Cain se je v svojem logističnem centru v Bodelshausnu odločila za lastno lokalno ogrevalno omrežje s sistemom Viessmann Vitoflex 300-UF in napravo Vitobloc 200 EM-20/39 za proizvodnjo energije.

Preberi več