Komercialni
Plin

Nebotičnik SkyTower v Bukarešti

Stolp SkyTower, ki je s 137 metri višine najvišja stavba v Romuniji, je ponoči s svojo prefinjeno svetlobno koreografijo navdušujoč pogled. Za proizvodnjo toplote se uporablja kaskadni ogrevalni sistem s tremi enotami Vitomax 100-LW.

Pogled na stolp SkyTower v Bukarešti. Foto: © Walter Luttenberger

Zlati certifikat LEED za najvišjo stavbo in znamenitost v Romuniji

Družba Raiffeisen evolution project development GmbH (RE) je leta 2005 kupila 40.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče severno od središča Bukarešte v okrožju Floreasca za razvoj treh projektov z delovnim imenom Floreasca City Center: pisarniški nebotičnik SkyTower, pisarniško krilo FCC in nakupovalni center Promenada so bili zgrajeni sočasno in dokončani do leta 2013. Medtem ko so bile stavbe še v gradnji, je družba RE prodala nebotičnik SkyTower in pisarniško krilo FCC sedanjemu razvijalcu in lastniku, družbi Raiffeisen Property International GmbH s sedežem na Dunaju.

Nebotičnik SkyTower, ki ga je zasnoval dunajski arhitekturni biro Hoffmann-Janz Architekten ZT GmbH, je s 137 metri višine najvišja stavba v Romuniji. Arhitekti so se odločili za osnovno eliptično obliko, saj je elipsa popolna kombinacija pravokotnika in kroga. 42-nadstropna višinska stavba je namenjena pisarniški rabi. Vsako nadstropje ima površino 1200 kvadratnih metrov.

Ker gre za novo znamenitost na obzorju prestolnice, je bila zasnova fasade zelo pomembna. Za stekleno fasadno konstrukcijo z zavesno steno, katere skupna površina znaša 17.250 kvadratnih metrov, je bilo na primer razvitih pet različnih zasnov modulov. Na fasadi je bilo nameščenih 150 reflektorjev, imenovanih wall washers, ki ponoči osvetljujejo stolp SkyTower. Vsaka od teh svetilk ima več barv svetlobe in jo je mogoče individualno upravljati, kar omogoča uporabo različnih koreografij osvetlitve nebotičnika ponoči.

Pri načrtovanju sodobne visoke stavbe je dandanes ključnega pomena, da se ekološki vidiki upoštevajo že na samem začetku postopka načrtovanja. Cilj vseh, ki so sodelovali pri gradnji, je bil zato razviti "zeleno" stavbo, ki bo zelo varčna z vidika stroškov vzdrževanja. Načrte so nenehno pregledovali in jih po potrebi prilagajali v pričakovanju, da bodo na koncu pridobili certifikat LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). Po dokončanju je stolp SkyTower prejel zlati certifikat LEED.

Vitomax 100-LW. Foto: © Walter Luttenberger

Varčevanje z energijo, proizvodnja toplote z nizkimi emisijami z družbo Viessmann

Upravljavci stolpa SkyTower za varčevanje z energijo in proizvodnjo toplote z nizkimi emisijami uporabljajo kaskadni ogrevalni sistem s tremi nizkotlačnimi toplovodnimi kotli Vitomax 100-LW podjetja Viessmann. Visoko učinkoviti industrijski/komercialni kotli, vključeni v inteligentni sistem upravljanja stavbe, delujejo glede na ustrezne potrebe po toploti. Tako je bilo mogoče optimizirati porabo plina.

Tu uporabljeni kotli Vitomax 100-LW imajo reverzibilno zgorevalno komoro in majhno obremenitev zgorevalne komore za čisto zgorevanje z nizkimi emisijami dušikovih oksidov. Kot toplovodni kotel za dopustne temperature pretoka do 110 stopinj Celzija in za delovanje pri konstantni temperaturi kotlovske vode ponuja kotel Vitomax 100-LW impresivno zmogljivost z visokim izkoristkom kotla do 91,5 odstotka. Dovoljeni obratovalni tlak je od 6 do 10 barov, grelna moč pa od 0,65 do 6 MW. Nosilni pokrov na vrhu kotla poenostavlja namestitev in vzdrževanje, medtem ko velika in lahka revizijska vrata, ki se odpirajo na levi ali desni strani, olajšajo čiščenje kotla.

S krmilno ploščo Vitocontrol je mogoče regulirati vso regulacijsko opremo in jo prilagoditi ustreznim potrebam po toploti. Toplota se v tla razporedi prek nizkotemperaturnih radiatorjev, ki zagotavljajo stalno klimo v prostoru med 22 in največ 25 stopinjami Celzija. Hladen dovodni zrak se v prostore dovaja prek hladilnih elementov, vgrajenih v viseče hladilne nosilce v pisarniških nadstropjih.

Inteligentno prezračevanje in požarna varnost

Prezračevalni sistem z rekuperacijo toplote zagotavlja zdravo in prijetno notranje okolje. Za učinkovito delovanje so bili v konferenčne in sejne sobe nameščeni detektorji gibanja. Tako prezračevalni sistem deluje le, ko se prostori dejansko uporabljajo. Ker gre za stavbo v visokem nadstropju, veljajo posebni predpisi, ki omogočajo varno evakuacijo v primeru nesreče. Ena od zahtev določa, da mora prezračevalni sistem na evakuacijskih hodnikih in stopniščih ter v jašku gasilskega dvigala zagotavljati stalen nadtlak, da se ti prostori v primeru požara ne zadimijo.

Sorodne reference

Daljinsko ogrevanje
Električna energija
Plin
Zrak

Četrt Rosenstein v Stuttgartu

Četrt Rosenstein v Stuttgartu ima impresiven, v prihodnost usmerjen koncept ogrevanja, hlajenja in energije s poudarkom na povezovanju sektorjev. Uporabljena tehnologija vključuje veliko toplotno črpalko, napravo za soproizvodnjo toplote in električne energije ter fotovoltaični sistem.

Preberi več
Komercialni
Stanovanja
Električna energija
Zrak

Lotte World Tower Seul, Južna Koreja

Stolp Lotte World Tower se nahaja v središču mesta, v njem pa so stanovanja in pisarne ter trgovine in restavracije. Podnebju prijazno energijo zagotavlja 12 velikih Viessmannovih toplotnih črpalk.

Preberi več
Komercialni
Stanovanja
Plin
Solar

Palmov otok "The Palm Jumeirah" v Dubaju

Na Palm Jumeirah sončni kolektorji Vitosol 200-F oskrbujejo 14 stanovanjskih stavb s toplo vodo, medtem ko trije kotli Vitocrossal 300 ogrevajo bazen in hamam v luksuznem hotelu "Ottoman Palace".

Preberi več
Industrija
Komercialni
Plin
Zrak

Leica Camera AG Wetzlar

Idiom oblikovanja sedeža podjetja Leica v Wetzlarju je očarljivo edinstven. Spominja na leče, objektivne leče in daljnoglede. Viessmann kompleks dopolnjuje s prefinjenim, inovativnim energetskim sistemom.

Preberi več
Komercialni
Plin
Solar

Nemška borza Eschborn

Deutsche Börse Eschborn je zaradi svoje trajnostne zasnove stavbe in trajnostnih referenc prejel certifikat LEED Platinum. Za oskrbo s toploto in električno energijo skrbita dva plinska kondenzacijska kotla Viessmann Vitobloc 200 in Vitosol 200-F.

Preberi več
Industrija
Komercialni

Logistični center podjetja Mammut Sports Group AG, Memmingen

Evropski logistični center v Memmingenu za ogrevanje in hlajenje uporablja obnovljivo energijo. Energetski center sestavljajo tri Viessmannove toplotne črpalke slana/voda, ki izkoriščajo naravno toploto podtalnice.

Preberi več