Komercialni
Stanovanja
Električna energija
Zrak

Lotte World Tower Seul, Južna Koreja

Stolp Lotte World Tower se nahaja v središču mesta, v njem pa so stanovanja in pisarne ter trgovine in restavracije. Podnebju prijazno energijo zagotavlja 12 velikih Viessmannovih toplotnih črpalk.

Stolp Lotte World Tower v Seulu v Koreji. Foto: © CJ Nattanai/Fotolia

Nebotičnik superlativov

Nebotičnik Lotte World Tower v Seulu, glavnem mestu Južne Koreje, je bil dokončan leta 2016 in je visok 555 metrov. Ob odprtju je bil ta nebotičnik, ki ga opredeljujejo superlativi, najvišji v Južni Koreji ter peti najvišji v Aziji in na svetu.

Stolpnica je del kompleksa Lotte World, ki se nahaja v južnem okrožju Seula Jamsil, na lokaciji v samem središču mesta na bregu reke Han. "Navpično mesto" ponuja veliko prostora za zasebno in javno rabo. V 123 nadstropjih so razporejena stanovanja, trgovine, pisarne, hotel s sedmimi zvezdicami in različni objekti za prosti čas, vključno z bazenom v 85. nadstropju, restavracijo na vrhu stolpa in razgledno ploščadjo v 123. nadstropju s čudovitim razgledom na južnokorejsko prestolnico. Zunanja lupina je sestavljena iz obarvanega stekla in kovinskih elementov, ki poudarjajo stavbo. Mednarodni arhitekturni biro Kohn Pederson Fox Architects s sedežem v New Yorku je pri načrtovanju kompleksa sodeloval 13 let. Cilj arhitektov je bil stilsko združiti sodobno eleganco s tradicionalno korejsko umetnostjo. Projekt je izvedel gradbeni oddelek multinacionalnega konglomerata Lotte Group, ki v Južni Koreji zaposluje več kot 56.000 ljudi.

Velika Viessmannova toplotna črpalka v stolpnici Lotte World Tower v Seulu v Koreji. Foto: © Viessmann

Okolju prijazna oskrba z energijo z velikimi toplotnimi črpalkami Viessmann

Za oskrbo z energijo je poskrbljeno s posebno okoljsko odgovorno tehnologijo: dvanajst velikih Viessmannovih toplotnih črpalk skrbi za obnovljivi del oskrbe te ogromne stavbe z ogrevanjem in klimatizacijo. Šest toplotnih črpalk sol/voda, vsaka z močjo 1,7 MW za ogrevanje in 1,9 MW za hlajenje, oskrbuje 720 geotermalnih sond, potopljenih 200 metrov v zemljo. Poleg tega je bilo nameščenih šest toplotnih črpalk voda/voda, vsaka z močjo 2 MW za ogrevanje in 1,7 MW za hlajenje. Uporabljajo vodo iz reke Han, ki teče mimo stolpa. Rečna voda se najprej filtrira in prehaja skozi toplotni izmenjevalnik zunaj toplotnih črpalk. Tu se toplota prenese na mešanico slanice, ki se nato prenese v toplotne črpalke. Ta vmesni korak zagotavlja, da skozi uparjalnik teče le čista voda, kar zagotavlja visoko zanesljivost delovanja toplotnih črpalk.

Dvanajst velikih toplotnih črpalk deluje v kaskadi znotraj 8000 kvadratnih metrov velikega ogrevalnega centra, ki ga nadzoruje višji nadzorni center. Skupna moč ogrevanja znaša 22,2 MW, hladilna zmogljivost pa 20,4 MW.

Sorodne reference

Daljinsko ogrevanje
Električna energija
Plin
Zrak

Četrt Rosenstein v Stuttgartu

Četrt Rosenstein v Stuttgartu ima impresiven, v prihodnost usmerjen koncept ogrevanja, hlajenja in energije s poudarkom na povezovanju sektorjev. Uporabljena tehnologija vključuje veliko toplotno črpalko, napravo za soproizvodnjo toplote in električne energije ter fotovoltaični sistem.

Preberi več
Stanovanja
Solar

Stolp Marco Polo HafenCity Hamburg

V stolpnici Marco Polo Tower 55 metrov visoko stavbo s toplo vodo oskrbuje Viessmannov solarni termalni sistem s kolektorji Vitosol 200-T s skupno površino 180 kvadratnih metrov.

Preberi več
Komercialni
Stanovanja
Plin
Solar

Palmov otok "The Palm Jumeirah" v Dubaju

Na Palm Jumeirah sončni kolektorji Vitosol 200-F oskrbujejo 14 stanovanjskih stavb s toplo vodo, medtem ko trije kotli Vitocrossal 300 ogrevajo bazen in hamam v luksuznem hotelu "Ottoman Palace".

Preberi več
Industrija
Komercialni
Plin
Zrak

Leica Camera AG Wetzlar

Idiom oblikovanja sedeža podjetja Leica v Wetzlarju je očarljivo edinstven. Spominja na leče, objektivne leče in daljnoglede. Viessmann kompleks dopolnjuje s prefinjenim, inovativnim energetskim sistemom.

Preberi več
Komercialni
Plin
Solar

Nemška borza Eschborn

Deutsche Börse Eschborn je zaradi svoje trajnostne zasnove stavbe in trajnostnih referenc prejel certifikat LEED Platinum. Za oskrbo s toploto in električno energijo skrbita dva plinska kondenzacijska kotla Viessmann Vitobloc 200 in Vitosol 200-F.

Preberi več
Industrija
Komercialni

Logistični center podjetja Mammut Sports Group AG, Memmingen

Evropski logistični center v Memmingenu za ogrevanje in hlajenje uporablja obnovljivo energijo. Energetski center sestavljajo tri Viessmannove toplotne črpalke slana/voda, ki izkoriščajo naravno toploto podtalnice.

Preberi več