Komercialni
Plin
Solar

Deutsche Börse Eschborn - opremljen s sistemom Viessmann Vitobloc 200

Deutsche Börse Eschborn je zaradi svoje trajnostne zasnove stavbe in trajnostnih referenc prejel certifikat LEED Platinum. Za oskrbo s toploto in električno energijo skrbita dva plinska kondenzacijska kotla Viessmann Vitobloc 200 in Vitosol 200-F.

Nemška borza Eschborn. Foto: © KSP Jürgen Engel Architekten GmbH, Frankfurt na Majni, Jean-Luc Valentin

Koncept oblikovanja

Sodoben pisarniški kompleks sestavljata dve drug proti drugemu obrnjeni strukturi v obliki črke L, ki ju povezuje osem mostov in deset mostičkov za pešce. Ti so združeni okoli 83 metrov visokega atrija, ki ga prekriva 1000 kvadratnih metrov velika steklena streha z aluminijasto podkonstrukcijo. Osrednji prostor služi kot vhodna dvorana, razstavni prostor, stičišče in komunikacijsko središče visoke stavbe.

Prostorski in prometni koncept je zasnovan tako prožno, da je mogoče vsako od standardnih nadstropij po potrebi razdeliti na osem neodvisnih najemnih enot, od katerih ima vsaka neposredno povezavo z osrednjim atrijem. Posamezne eno- in dvoposteljne pisarne se izmenjujejo z odprtimi prostori za ekipe, sejnimi sobami in miselnimi kapsulami za osredotočeno delo. V skladu z idejo preglednosti so vse pisarne, ki so obrnjene proti dvorani in hodnikom, zastekljene po vsej višini; tudi povezovalne poti imajo steklene ograje. Kljub prostorski ločenosti to vizualno povezuje posamezne oddelke in ustvarja številne različne vizualne perspektive.

Oblikovanje fasade

Zaradi značilnih škatlastih oken od tal do stropa lupina visoke stavbe omogoča tudi številne poglede tako od znotraj kot od zunaj. Zadaj prezračevane fasadne odprtine so izdelane iz aluminija in so sestavljene iz trojne termalne zasteklitve, ki je na notranji strani napolnjena z argonom. Na zunanji strani so opremljene z usmerjevalnikom vetra iz lepljenega varnostnega stekla. Domiselna, večnivojska konstrukcija zunanje stene pozimi zagotavlja zadostno zaščito pred toplotnimi izgubami, poleti pa - kljub obsežni uporabi stekla - varuje notranjost pred pregrevanjem.

Celovit pristop

Sodobna stavba poleg izjemnih estetskih, funkcionalnih in socialnih lastnosti izpolnjuje tudi najvišje zahteve glede ekologije, gospodarnosti in energetske učinkovitosti. Zaradi trajnostne zasnove stavbe in prijaznosti do uporabnika je na koncu prejela platinasti certifikat LEED, ki ga podeljuje ameriški svet za zeleno gradnjo. Certifikacijski sistem ocenjuje kakovost stavbe v šestih kategorijah, in sicer trajnostna lokacija, učinkovita raba vode, energija in ozračje, materiali in viri, udobje in notranja klima ter inovacije. Stavba je prejela skupno 58 točk od 69 možnih, s čimer je postala prva visokonadstropna stavba v Nemčiji, ki je pridobila platinasti status.

Streha Deutsche Börse s solarnim toplotnim sistemom s ploščatimi kolektorji Vitosol 200-F. Foto: © KSP Jürgen Engel Architekten GmbH, Frankfurt na Majni, Jean-Luc Valentin

Celovita rešitev Viessmann za elektriko, ogrevanje in toplo vodo

Dve kogeneracijski enoti Vitobloc 200, ki delujeta na bioplin in sta nameščeni na strehi te visoke stavbe, s svojo električno močjo 1600 kilovatov pokrivata približno 60 odstotkov potreb po električni energiji v stavbi. Preostalih 1200 kilovatov prihaja iz javnega omrežja. Hkrati toplotna moč enot SPTE - skupaj 1700 kilovatov - zagotavlja osnovno oskrbo stavbe s toploto in s tem približno 90 odstotkov osnovne toplotne obremenitve za ogrevanje prostorov, prezračevalne sisteme in toplo sanitarno vodo. Plinski kondenzacijski kotli z močjo 2100 kilovatov so na voljo za pokrivanje konične obremenitve v času povečanega povpraševanja po toploti, na primer ob posebej nizkih temperaturah.

Sončni toplotni sistem s površino 90 kvadratnih metrov s ploščatimi kolektorji Vitosol 200-F, nameščenimi na strehi stavbe, zagotavlja približno deset odstotkov energije, potrebne za ogrevanje sanitarne vode. Odpadna toplota iz enot za soproizvodnjo toplote in električne energije, ki je ni mogoče takoj uporabiti, se začasno shranjuje in po potrebi dovede v ogrevalni sistem, s čimer se zagotovi, da se sončna energija, pridobljena s ploščatimi kolektorji, lahko čim bolj učinkovito uporabi za rezervno ogrevanje. Tako je mogoče v povprečju prihraniti do 60 odstotkov energije, ki je letno potrebna za ogrevanje sanitarne vode.

Trajno zatesnjeni in dobro izolirani

Okroglo zložen aluminijast okvir in brezšivno tesnjenje stekla zagotavljata trajno tesnost in zelo stabilen kolektor. To zanesljivo preprečuje zmrzovanje okvirja zaradi stoječe vode v spojih med okvirjem in steklom. Zadnja plošča je odporna proti predrtju in koroziji. Visoko učinkovita toplotna izolacija zmanjšuje morebitne toplotne izgube, zlasti spomladi, jeseni in pozimi.

Dober videz

Kolektorji imajo privlačno obliko in jih je mogoče neopazno vgraditi v skoraj vsako streho. Na zahtevo je okvir na voljo tudi v kateri koli barvi RAL. Izbirni robovi pomagajo ustvariti harmoničen prehod med površino kolektorja in streho. Veliki ploščati kolektor je izdelan iz svetlega aluminija, lahko pa je dodelan tudi v kateri koli barvi RAL.

Hlajenje, prezračevanje in razsvetljava

Odpadna toplota iz enot SPTE poganja absorpcijske hladilne enote, ki zagotavljajo približno 1000 kilovatov hladilne energije za hlajenje prostorov in procesov. Električne hladilne enote z močjo 3100 kilovatov pokrivajo največje hladilne obremenitve in skrbijo tudi za nemoteno delovanje centra IT.

Mehanski prezračevalni sistem oskrbuje vsa delovna območja s svežim zrakom. Zahvaljujoč integrirani rekuperaciji toplote se lahko 80 odstotkov energije, ki jo vsebuje odvedeni zrak, pozimi uporabi za predgrevanje hladnega zunanjega zraka.

Poleti se enako načelo uporablja za predhodno hlajenje. Ogrevalne in hladilne površine v stropnem delu pisarn zagotavljajo temperaturo 22 stopinj Celzija pozimi in največ 26 stopinj Celzija poleti. V zelo vročem vremenu dodatno talno hlajenje v pritličju zagotavlja prijetno notranje okolje; pozimi pa talno ogrevanje in ogrevani fasadni profili vzdržujejo stalno temperaturo v prostoru dvorane nad 17 stopinj Celzija.

Inteligentna avtomatizacija stavbe

Inteligentni sistem avtomatizacije stavbe uravnava vse energetske tokove v pisarniški stavbi glede na potrebe ter nadzoruje uporabo zaščite pred soncem in razsvetljave. S tem se varčuje z energijo in ohranjajo naravni viri.

Similar references

Komercialni
Stanovanja
Električna energija
Zrak

Lotte World Tower Seul, Južna Koreja

Stolp Lotte World Tower se nahaja v središču mesta, v njem pa so stanovanja in pisarne ter trgovine in restavracije. Podnebju prijazno energijo zagotavlja 12 velikih Viessmannovih toplotnih črpalk.

Preberi več
Stanovanja
Solar

Stolp Marco Polo HafenCity Hamburg

V stolpnici Marco Polo Tower 55 metrov visoko stavbo s toplo vodo oskrbuje Viessmannov solarni termalni sistem s kolektorji Vitosol 200-T s skupno površino 180 kvadratnih metrov.

Preberi več
Komercialni
Stanovanja
Plin
Solar

Palmov otok "The Palm Jumeirah" v Dubaju

Na Palm Jumeirah sončni kolektorji Vitosol 200-F oskrbujejo 14 stanovanjskih stavb s toplo vodo, medtem ko trije kotli Vitocrossal 300 ogrevajo bazen in hamam v luksuznem hotelu "Ottoman Palace".

Preberi več
Industrija
Komercialni
Plin
Zrak

Leica Camera AG Wetzlar

Idiom oblikovanja sedeža podjetja Leica v Wetzlarju je očarljivo edinstven. Spominja na leče, objektivne leče in daljnoglede. Viessmann kompleks dopolnjuje s prefinjenim, inovativnim energetskim sistemom.

Preberi več
Industrija
Komercialni

Logistični center podjetja Mammut Sports Group AG, Memmingen

Evropski logistični center v Memmingenu za ogrevanje in hlajenje uporablja obnovljivo energijo. Energetski center sestavljajo tri Viessmannove toplotne črpalke slana/voda, ki izkoriščajo naravno toploto podtalnice.

Preberi več
Industrija
Biomasa
Olje
Solar

Logistični center Marc Cain GmbH v Bodelshausnu

Modna znamka Marc Cain se je v svojem logističnem centru v Bodelshausnu odločila za lastno lokalno ogrevalno omrežje s sistemom Viessmann Vitoflex 300-UF in napravo Vitobloc 200 EM-20/39 za proizvodnjo energije.

Preberi več