Spuščanje zraka iz ogrevalnega sistema - pojasnjujemo, kako to naredite sami

Zahtevajte brezplačno svetovanje

Ko se zunaj ohladi, je tudi čas, da začnemo uporabljati radiatorje. Neredko se pojavijo nadležni in včasih tudi glasni zvoki toka ali žuborenja. Vzrok za to je zrak v radiatorjih. Poleg šumov je jasen znak tudi to, da se vaš ogrevalni sistem ne segreje v celoti, tj. radiatorji ostanejo popolnoma ali delno hladni. Pravilno ukrepanje v tem primeru je odzračevanje ogrevalnega sistema. Če tega ne storite, bodo nekateri prostori ostali hladni, proizvedena toplotna energija pa bo šla v nič, saj zračni mehurčki v ogrevalnem sistemu preprečujejo pravilno distribucijo toplote. Z nekaj jasnimi navodili vam bomo razložili, kako lahko ogrevalni sistem preprosto odzračite sami.

Zakaj je treba ogrevalni sistem sploh odzračevati?

Ogrevalni sistem je načeloma zaprt ogrevalni krog z vročo vodo. Začetna točka je kotel ali generator toplote. Tam se voda segreje, nato pa se po sistemu cevi in napeljav vodi v ustrezne prostore, kjer se nato pretaka skozi radiatorje. Ti nato oddajajo toploto v okoliški zrak.

Za nemoteno delovanje mora biti omogočena optimalna distribucija ogrevalne vode. To pa ni mogoče, če je v sistemu zrak. Zrak namreč prevaja toploto veliko manj učinkovito kot voda. To pa pomeni, da se nekateri radiatorji segrejejo bolj kot drugi. Moteč stranski učinek je tudi žuborenje, ki mnogim lastnikom stanovanj onemogoča dober spanec. Poleg tega majhni zračni mehurčki zmanjšujejo učinkovitost celotnega sistema.

Če boste ogrevalni sistem odzračili, boste na koncu prihranili denar. Radiator, ki ni dovolj oskrbovan z ogrevalno vodo, namreč porabi več energije. Da bi dosegli zahtevano temperaturo, je treba termostatski ventil običajno še dodatno obrniti, kar povzroča višje stroške.

Kaj potrebujete za odzračevanje ogrevalnega sistema?

Preden se sami lotite puščanja krvi v ogrevalnem sistemu, morate imeti pripravljenih nekaj stvari. Običajno jih lahko najdete v vsakem gospodinjstvu.

Za odzračevanje ogrevalnega sistema boste potrebovali naslednja orodja:

  • kozarec, skodelico ali vrč
  • krpo ali krpo
  • ključ za odzračevanje radiatorja

Ključ za odzračevanje lahko po ugodni ceni kupite pri svojem izvajalcu ogrevalnih del ali v trgovinah za domače mojstre ali vodovodne napeljave. Običajno gre za standardni kvadrantni ključ. Nekatere izpustne ventile je mogoče odpreti tudi s standardnim izvijačem z režami. Potrebovali boste krpo in posodo, v katero boste ujeli morebitno iztekajočo ogrevalno vodo.

Vodnik po korakih

Za pravilno odzračevanje ogrevalnega sistema potrebujete le zgoraj omenjeno orodje in naslednjih 7 kratkih korakov. Ko imate pripravljeno vse orodje, lahko začnete:

  1. Če ste lastnik hiše, morate po možnosti izklopiti obtočno črpalko.
  2. Zdaj počakajte približno 30 do 60 minut, da se v radiatorjih zberejo vsi zračni mehurčki.
  3. Pred začetkom dejanskega postopka odzračevanja najprej radiatorje vključite na najvišjo raven.
  4. Pod radiator položite krpo, tako da bo zajela morebitno vodo, ki izteče iz odzračevalnega ventila. Lahko pa krpo ovijete neposredno okoli ventila.
  5. Zdaj vstavite ključ in držite posodo pod zračnim ventilom. S ključem počasi odprite ventil radiatorja, vendar ga ne odprite do konca. Običajno je potrebno pol obrata ali manj, preden zaslišite sikanje. Opozorilo: uhajajoči zrak je lahko vroč, zato bodite na varni razdalji.
  6. Ko bo sikanje postalo tišje in končno prenehalo, bo začela iztekati voda. Radiator je zdaj odzračen in lahko zaprete odzračevalni ventil. To morate storiti hitro, sicer bo izteklo preveč vode.
  7. Če ste izklopili obtočno črpalko, je ne pozabite ponovno vklopiti. Preverite tudi, ali je tlak vode v ogrevalnem krogu še vedno ustrezen.

Upoštevajte: postopek odzračevanja boste morda morali izvesti večkrat.

Izpust ogrevalnega sistema v najemniškem stanovanju

Kot najemnik imate običajno težavo, da nimate dostopa do kotlovnice. Vendar vam za uspešno odzračevanje ogrevalnega sistema ni treba izklopiti obtočne črpalke. Preprosto izpustite radiatorje, kot je opisano zgoraj, in končajte z radiatorjem, ki je najbolj oddaljen od generatorja toplote.

Pomembno: kot najemnik ste upravičeni do odzračevanja ogrevalnega sistema. Za vse nadaljnje ukrepe vzdrževanja ogrevalnega sistema pa je odgovoren najemodajalec ali podjetje za upravljanje nepremičnin. Če se toplota tudi po odzračevanju ne razporedi pravilno, se najprej obrnite na najemodajalca, ki bo nato zaprosil za storitve inženirja za ogrevanje.

Viessmann pojasnjuje: Kako odzračiti ogrevalni sistem?

Za ogled videoposnetka kliknite gumb za predvajanje. Upoštevajte, da se ob ogledu videoposnetka podatki prenesejo na Youtube. Podrobnosti o tem najdete v naši politiki zasebnosti.

Nadaljnja dela po izpustitvi krvi iz sistema

Tudi če vam je uspelo uspešno odzračiti ogrevalni sistem, morate po tem opravilu upoštevati še nekaj stvari. Še posebej pomembno je, da preverite tlak vode ali sistema. Pri praznjenju ogrevalnega sistema se vedno izgubi nekaj vode. Če je to precejšnja količina, se lahko tlak vode v ogrevalnem sistemu zmanjša. To lahko vidite na manometru. Morda boste morali vodo za ogrevanje dopolniti. Vredno je opraviti tudi naknadni pregled. Ogrevalni sistem mora delovati vsaj eno uro po izpustu vode. Nato je treba ponovno preveriti radiator, ki je najbolj oddaljen od kotla. Če tu ne uhaja več zrak, ste uspešno odzračili ogrevanje.

Pomembno: če se težave pojavljajo še naprej, čeprav je bilo odzračevanje uspešno, se obrnite na Viessmannovega partnerja, ki lahko sistem podrobneje pregleda na kraju samem.

Ali je ogrevalni sistem tudi po odzračevanju še vedno hladen?

Včasih ogrevalni sistem ostane hladen ali se segreje le do polovice, čeprav je bil uspešno odzračen. To se lahko zgodi zaradi različnih vzrokov, najbolje pa je, da to za vsak posamezen primer ugotovi strokovnjak na kraju samem. Morda je na primer potrebno hidravlično uravnoteženje ali pa se je zataknil termostatski ventil. Možno je tudi, da je treba na regulacijski enoti ogrevanja izvesti druge nastavitve.

Povzetek: Na kaj morate biti pozorni? V infografiki so na kratko povzete vse točke. Z minimalnim naporom lahko dosežete odličen učinek in poskrbite, da se porazdelitev toplote ponovno vzpostavi na optimalno raven.