Nemška zvezna agencija za okolje v Dessauu

Pri občinski stavbi v Dessauu je bil poudarek na visoki energetski učinkovitosti. Arhitekti in projektanti so se odločili za enega največjih sončnih termalnih sistemov v Nemčiji s 115 cevnimi kolektorji Vitosol 200-T.

Photo: © Dirk Wilhelmy

Občinska stavba s prefinjeno arhitekturo in visoko stopnjo energetske učinkovitosti

Nemška zvezna agencija za okolje, ki ima od leta 2005 sedež v Dessauuu, zaposluje več kot 750 ljudi, ki se ukvarjajo z varstvom vode, tal in zraka z zbiranjem in objavljanjem okoljskih podatkov, zagotavljanjem znanstvene podpore zveznemu ministrstvu za okolje, pomočjo pri pripravi okoljske zakonodaje in sodelovanjem pri njenem izvajanju.

Sodobna upravna stavba postavlja standarde v več pogledih: arhitekturno dovršena, zgrajena z mislijo na energetsko učinkovitost in oskrbovana z obnovljivimi viri energije, je zgled za druge. Nenavaden tloris štirinadstropne stavbe, ki jo je zasnoval mednarodno priznani berlinski arhitekturni biro "Sauerbruch Hutton Architekten", tvori podolgovato zanko. Tako nastalo notranje dvorišče ima stekleno streho in se uporablja za pasivno rabo sončne energije. Visoko izolirana zunanjost za 50 odstotkov presega zahteve odloka o toplotni izolaciji (ki je veljal v fazi načrtovanja te stavbe) in za več kot 30 odstotkov zahteve takrat veljavnega nemškega odloka o varčevanju z energijo (EnEV).

Inženirji so si zadali nalogo, da zagotovijo, da se vsaj 15 odstotkov skupnih potreb po energiji pokriva z obnovljivimi viri energije. Inženirsko podjetje Zibell, Willner & Partner iz Berlina je zato razvilo poseben energetski koncept: ogrevanje z daljinskim ogrevanjem iz kogeneracijske enote na odlagališčni plin, ki jo upravlja podjetje Stadtwerke Dessau. Za prezračevanje notranjosti stavbe je bil odgovoren mehanski prezračevalni sistem z rekuperacijo toplote. V tem sistemu se dovodni zrak pozimi ogreva, poleti pa hladi z geotermalnim kolektorjem v skupni dolžini 4800 metrov. Električno energijo zagotavlja fotovoltaični sistem s površino 228 kvadratnih metrov. Vse prostore s posebnimi hladilnimi obremenitvami, zlasti občutljivo strežniško sobo, hladi adsorpcijska hladilna enota, ki uporablja toploto za proizvodnjo hladilne energije. Načrtovanje in izvedbo tega inovativnega sistema oskrbe z energijo je nadzoroval zvezni komisar za energijo, Dr. Uwe Römmling z Inštituta za ohranjanje in modernizacijo stavb.

Cevni zbiralniki Vitosol 200-T. Foto: © Dirk Wilhelmy

Viessmannov solarni sistem za učinkovito hlajenje in ogrevanje

Adsorpcijska hladilna enota uporablja vodo kot hladilno sredstvo in silikagel kot trdno vezivo. V zaprtem krogu voda izhlapeva pri tlaku 10 mbar s temperature že pri 5 °C. Pri tem se iz hladilne vode, ki teče v hladilne površine prostorov, odvzame toplota. Hlapi pridejo v adsorpcijsko komoro, kjer jih adsorbira silikagel. Za pogon hladilne enote se zdaj dobavlja toplota, ki izloča paro v silikagelu nazaj ven. Para se nato kondenzira v ločeni komori. Kondenzat se nato razprši nazaj v uparjalnik, kjer pod podtlakom ponovno izhlapi.

Adsorpcijska hladilna enota prejema potrebno pogonsko energijo iz enega največjih solarnih toplotnih sistemov v Nemčiji. Razdeljeno v tri velike kolektorske polja, 115 vakuumskih cevnih kolektorjev Vitosol 200-T podjetja Viessmann proizvede približno 140 MWh energije na leto. Absorberji, prevlečeni s sol-titanijem, absorbirajo posebno veliko količino sončne energije in tako zagotavljajo visok izkoristek energije. Celotna površina kolektorja znaša 345 kvadratnih metrov. Zaposleni v podjetju Friedrich Heizungsbau GmbH iz Hohensefelda so na ravno streho namestili skupno 3450 posameznih cevi.

Pridobljena sončna energija se shranjuje v treh hranilnikih ogrevalne vode, vsak s prostornino 7500 litrov. Sončni toplotni sistem in hranilne jeklenke imajo dvojni namen: spomladi/jeseni in pozimi se lahko sončna energija, ki ni potrebna za hlajenje, dovede v ogrevalni sistem.

Sorodne reference

Četrt Rosenstein v Stuttgartu

Četrt Rosenstein v Stuttgartu ima impresiven, v prihodnost usmerjen koncept ogrevanja, hlajenja in energije s poudarkom na povezovanju sektorjev. Uporabljena tehnologija vključuje veliko toplotno črpalko, napravo za soproizvodnjo toplote in električne energije ter fotovoltaični sistem.

Preberi več

Stolp Marco Polo HafenCity Hamburg

V stolpnici Marco Polo Tower 55 metrov visoko stavbo s toplo vodo oskrbuje Viessmannov solarni termalni sistem s kolektorji Vitosol 200-T s skupno površino 180 kvadratnih metrov.

Preberi več

Palmov otok "The Palm Jumeirah" v Dubaju

Na Palm Jumeirah sončni kolektorji Vitosol 200-F oskrbujejo 14 stanovanjskih stavb s toplo vodo, medtem ko trije kotli Vitocrossal 300 ogrevajo bazen in hamam v luksuznem hotelu "Ottoman Palace".

Preberi več

Nemška borza Eschborn

Deutsche Börse Eschborn je zaradi svoje trajnostne zasnove stavbe in trajnostnih referenc prejel certifikat LEED Platinum. Za oskrbo s toploto in električno energijo skrbita dva plinska kondenzacijska kotla Viessmann Vitobloc 200 in Vitosol 200-F.

Preberi več

Logistični center Marc Cain GmbH v Bodelshausnu

Modna znamka Marc Cain se je v svojem logističnem centru v Bodelshausnu odločila za lastno lokalno ogrevalno omrežje s sistemom Viessmann Vitoflex 300-UF in napravo Vitobloc 200 EM-20/39 za proizvodnjo energije.

Preberi več