Industrija
Komercialni

Mammut Sports Group AG, Memmingen

Evropski logistični center v Memmingenu za ogrevanje in hlajenje uporablja obnovljivo energijo. Energetski center sestavljajo tri Viessmannove toplotne črpalke slana/voda, ki izkoriščajo naravno toploto podtalnice.

Stavba družbe Mammut Sports Group AG. Foto: © ENNO FRIEDRICH WWW.EF-ARTFOTO.DE

Visokokakovostna zunanja oprema za stranke, ki obožujejo naravo

Mammut Sports Group AG je priznan proizvajalec visokokakovostne opreme za preživljanje prostega časa na prostem, znana po vrhunski kakovosti, ki je primerna za najzahtevnejše pustolovščine, kot so odprave na Mount Everest ali Severni pol. Ker so njihovi kupci tesno povezani z naravo, se je Mammut pri izbiri energetskega sistema odločil v celoti izkoristiti naravno toploto iz podtalnice.

Evropski logistični center

Obseg novega evropskega logističnega centra, ki se razprostira na površini, veliki približno kot eno in pol nogometnega igrišča, je sam po sebi impresiven. Več kot 100 zaposlenih skrbi za oskrbo vodilnih in maloprodajnih trgovin podjetja iz tega centra. Glavni del pokrite površine, ki meri 150.000 kubičnih metrov, zavzema popolnoma avtomatizirano visokoregalno skladišče, vendar je potrebno pisarne, razstavne prostore in prostore za odpremo še vedno udobno ogrevati in oskrbovati s toplo vodo. Za ta namen se je podjetje odločilo za Viessmannov sistem obnovljivih virov energije, ki ga sestavljajo toplotne črpalke solina/voda.

Inženirsko podjetje Schötz iz Dietmannsrieda je izkoristilo ugodno lokacijo v Illertalu in pridobilo dovoljenje pristojnih organov za izkoriščanje podtalnice z dvema črpalkama. S tremi toplotnimi črpalkami je mogoče ogrevati celotno stavbo, poleti pa tudi ohladiti prostore na prijetne temperature.

Mammut Sports Group AG: toplotne črpalke Viessmann Vitocal. Foto: © ENNO FRIEDRICH WWW.EF-ARTFOTO.DE

Sistem obnovljivih virov energije, sestavljen iz toplotnih črpalk slanica/voda podjetja Viessmann

V ogrevalnem centru podjetja v Memmingenu so bile nameščene tri toplotne črpalke s skupno močjo 450 kW. Naprave so bile večinoma že sestavljene iz standardne proizvodnje, izvajalec Alois Müller iz Memmingena pa jih je hitro in učinkovito namestil.

Toplotne črpalke Vitocal 300-G / Vitocal 300-G Pro slanica/voda črpajo toploto, iz podtalnice preko vrtin, globokih do 60 metrov, in jo zvišajo na temperaturo pretoka 50 °C. Ogrevanje se enakomerno porazdeli prek stropov in tal v različne prostore: razstavni salon in druge funkcionalne površine v pritličju so opremljene s talnim ogrevanjem. Veliki prostori za komisioniranje in odpremo se ogrevajo s sevalnimi stropnimi ploščami. Pisarne so opremljene s prezračevalnim sistemom, ki je nameščen v visečem stropu.

Pozimi velika okna omogočajo izkoriščanje sončne energije, medtem ko poleti za hlajenje stavbe potrebujemo le energijo za pogon črpalk, ki krožijo hladno podtalnico. Zaradi  enrgetske učinkoviti konstrukcijskih elementov je spomladi in jeseni za oskrbo pisarniškega bloka s toploto potreben le generator Vitocal 300-G z močjo 28 kW.

Družba Mammut Sports Group AG izdeluje svoje izdelke z veliko skrbjo za ljudi in okolje. Zato je bilo povsem v skladu s to korporativno podobo, da se je podjetje v svojem novem evropskem logističnem centru odločilo za vgradnjo visoko učinkovitega in okolju prijaznega energetskega sistema, ki bo zmanjšal stroške ogrevanja ter hkrati ohranjal naravne vire.

Fotografije: ENNO FRIEDRICH WWW.EF-ARTFOTO.DE

Sorodne reference

Komercialni
Stanovanja
Električna energija
Zrak

Lotte World Tower Seul, Južna Koreja

Stolp Lotte World Tower se nahaja v središču mesta, v njem pa so stanovanja in pisarne ter trgovine in restavracije. Podnebju prijazno energijo zagotavlja 12 velikih Viessmannovih toplotnih črpalk.

Preberi več
Stanovanja
Solar

Stolp Marco Polo HafenCity Hamburg

V stolpnici Marco Polo Tower 55 metrov visoko stavbo s toplo vodo oskrbuje Viessmannov solarni termalni sistem s kolektorji Vitosol 200-T s skupno površino 180 kvadratnih metrov.

Preberi več
Komercialni
Stanovanja
Plin
Solar

Palmov otok "The Palm Jumeirah" v Dubaju

Na Palm Jumeirah sončni kolektorji Vitosol 200-F oskrbujejo 14 stanovanjskih stavb s toplo vodo, medtem ko trije kotli Vitocrossal 300 ogrevajo bazen in hamam v luksuznem hotelu "Ottoman Palace".

Preberi več
Industrija
Komercialni
Plin
Zrak

Leica Camera AG Wetzlar

Idiom oblikovanja sedeža podjetja Leica v Wetzlarju je očarljivo edinstven. Spominja na leče, objektivne leče in daljnoglede. Viessmann kompleks dopolnjuje s prefinjenim, inovativnim energetskim sistemom.

Preberi več
Komercialni
Plin
Solar

Nemška borza Eschborn

Deutsche Börse Eschborn je zaradi svoje trajnostne zasnove stavbe in trajnostnih referenc prejel certifikat LEED Platinum. Za oskrbo s toploto in električno energijo skrbita dva plinska kondenzacijska kotla Viessmann Vitobloc 200 in Vitosol 200-F.

Preberi več
Industrija
Biomasa
Olje
Solar

Logistični center Marc Cain GmbH v Bodelshausnu

Modna znamka Marc Cain se je v svojem logističnem centru v Bodelshausnu odločila za lastno lokalno ogrevalno omrežje s sistemom Viessmann Vitoflex 300-UF in napravo Vitobloc 200 EM-20/39 za proizvodnjo energije.

Preberi več