Industrija
Biomasa
Olje
Solar

Logistični center Marc Cain GmbH v Bodelshausnu

Modna znamka Marc Cain se je v svojem logističnem centru v Bodelshausnu odločila za lastno lokalno ogrevalno omrežje s sistemom Viessmann Vitoflex 300-UF in napravo Vitobloc 200 EM-20/39 za proizvodnjo energije.

Zgradba podjetja Marc Cain Logistics. Foto: © Carolin Julia Baker

Premium blagovna znamka ženske mode se odloči za energijski sistem Viessmann

Snežno bele proizvodne, skladiščne in upravne stavbe podjetja Marc Cain GmbH so umeščene v okolje angleških travnikov in ribnikov. Na sedežu podjetja v Bodelshausnu, nedaleč od Tübingena, se še vedno nahaja eno od maloštevilnih oblačilnih podjetij, ki so proslavila tekstilno regijo Švabske Alpe.

Marc Cain GmbH je globalna blagovna znamka vrhunske ženske mode, ki del proizvodnje ohranja v Nemčiji in zaposluje približno 1000 ljudi. Njihova strategija selektivne distribucije obsega 210 trgovin Marc Cain, 292 shop-in-shop trgovin, 397 računovodskih servisov in dodatno 1087 specializiranih trgovin v 61 državah.

Za ohranitev konkurenčnosti je nedavno v podjetje vloženih približno 82 milijonov evrov v upravo, proizvodnjo, raziskave in razvoj. Pomemben del te naložbe je namenjen tudi gradnji najsodobnejšega logističnega centra, za katerega je bilo porabljenih 35 milijonov evrov. Del te investicije je namenjen tudi novemu energetskemu centru na sedežu v Bodelshausnu. Zahvaljujoč visoko učinkovitemu energetskemu sistemu podjetja Viessmann, Marc Cain zdaj ogreva svoje stavbe z obnovljivimi viri energije ter proizvaja lastno električno energijo.

Lokalno ogrevanje na lokaciji nadomešča daljinsko ogrevanje

Leta 2015 je podjetje prešlo s prejšnjega sistema daljinskega ogrevanja, ki ga je zagotavljalo lokalno podjetje za oskrbo z energijo, na novo nameščen center za ogrevanje na kraju samem, ki je povezan z lokalnim omrežjem za ogrevanje. "Oskrba z daljinskim ogrevanjem se ni obnesla, kot smo si predstavljali," pojasnjuje Harald Scherm, odgovoren za gradbene storitve v podjetju Marc Cain. "Zato smo se odločili, da hkrati z gradnjo novega logističnega centra investiramo v lastno lokalno omrežje za ogrevanje," nadaljuje gospod Scherm. To omrežje zdaj oskrbuje celoten kampus Marc Cain, ki obsega več kot 55.000 kvadratnih metrov.

Kotel na pelete Viessmann Vitoflex 300-UF. Foto: © Carolin Julia Baker

Popolnoma avtomatski kotel na pelete pokriva osnovno toplotno obremenitev

Da bi izpolnili zahteve nemške uredbe o varčevanju z energijo (EnEV), se je podjetje že od začetka odločilo uporabljati biomaso kot primarni vir energije. Pri novogradnjah mora 25 odstotkov energije, potrebne za proizvodnjo toplote, izvirati iz obnovljivih virov.

Kotel na pelete Vitoflex 300-UF z močjo 950 kilovatov je bil izbran za osnovne potrebe po ogrevalni energiji in topli vodi. Samodejne funkcije, kot so dovajanje goriva, odstranjevanje pepela in pnevmatsko čiščenje ogrevalnih površin, skupaj s prefinjeno varnostno opremo, zagotavljajo udobno in varno delovanje. Kombinacija inovativne tehnologije zgorevanja in modulacijskega krmiljenja moči omogoča doseganje učinkovitosti do 95 odstotkov. Ciklonski filter in elektrostatični filter zadržita vse suspendirane delce v dimnih plinih in tako zagotavljata nizke emisije. Popolnoma samodejni kotel na biomaso omogoča tudi največjo prilagodljivost pri uporabi različnih vrst goriv.

"V primerjavi z lesnimi sekanci se je uporaba peletov izkazala za bolj prijazno do vzdrževanja," poudarja Harald Scherm in pojasnjuje odločitev za uporabo lesnih peletov kot goriva. "Še ena prednost je bila, da so bili vsi sestavni deli Viessmanna dobavljeni iz enega samega vira."

Zasnovan je s posebnimi toplotnimi izmenjevalnimi površinami, ki omogočajo visoko moč ob ohranjanju kompaktnih dimenzij in majhne teže. Za shranjevanje proizvedene toplote so bili nameščeni štirje hranilniki ogrevalne vode s skupno prostornino 20.000 litrov.  Za oskrbo s toplo vodo se uporablja hranilnik za toplo vodo Vitocell 100-V s prostornino 300 litrov.

Soproizvodnja toplote in električne energije ter fotovoltaika za lastno proizvodnjo

Da bi omogočili najvišjo možno stopnjo neodvisnosti od javnega omrežja, sta bila nameščena kogeneracijska enota Vitobloc 200 EM-20/39 in fotovoltaični sistem z močjo 450 kWp. Naprava za soproizvodnjo z električno močjo do 20 kilovatov je bila dobavljena kot montažni kompaktni modul, zato jo je bilo mogoče zelo hitro zagnati. Uporablja se za oskrbo s toploto in električno energijo glede na potrebe. Z vgrajeno kondenzacijsko tehnologijo uporablja toploto, ki jo vsebujejo izpušni plini, in do 95 odstotkov uporabljenega goriva pretvori v toploto.

Popolnoma povezan s sistemom za upravljanje stavbe

Vsi generatorji energije so povezani v omrežje sistema za upravljanje stavbe, kar omogoča njihovo daljinsko upravljanje in nadzor v vsakem trenutku.

Sorodne reference

Daljinsko ogrevanje
Solar

Nemška zvezna agencija za okolje v Dessauu

Pri občinski stavbi v Dessauu je bil poudarek na visoki energetski učinkovitosti. Arhitekti in projektanti so se odločili za enega največjih sončnih termalnih sistemov v Nemčiji s 115 cevnimi kolektorji Vitosol 200-T.

Preberi več
Stanovanja
Solar

Stolp Marco Polo HafenCity Hamburg

V stolpnici Marco Polo Tower 55 metrov visoko stavbo s toplo vodo oskrbuje Viessmannov solarni termalni sistem s kolektorji Vitosol 200-T s skupno površino 180 kvadratnih metrov.

Preberi več
Komercialni
Stanovanja
Plin
Solar

Palmov otok "The Palm Jumeirah" v Dubaju

Na Palm Jumeirah sončni kolektorji Vitosol 200-F oskrbujejo 14 stanovanjskih stavb s toplo vodo, medtem ko trije kotli Vitocrossal 300 ogrevajo bazen in hamam v luksuznem hotelu "Ottoman Palace".

Preberi več
Industrija
Komercialni
Plin
Zrak

Leica Camera AG Wetzlar

Idiom oblikovanja sedeža podjetja Leica v Wetzlarju je očarljivo edinstven. Spominja na leče, objektivne leče in daljnoglede. Viessmann kompleks dopolnjuje s prefinjenim, inovativnim energetskim sistemom.

Preberi več
Komercialni
Plin
Solar

Nemška borza Eschborn

Deutsche Börse Eschborn je zaradi svoje trajnostne zasnove stavbe in trajnostnih referenc prejel certifikat LEED Platinum. Za oskrbo s toploto in električno energijo skrbita dva plinska kondenzacijska kotla Viessmann Vitobloc 200 in Vitosol 200-F.

Preberi več
Industrija
Komercialni

Logistični center podjetja Mammut Sports Group AG, Memmingen

Evropski logistični center v Memmingenu za ogrevanje in hlajenje uporablja obnovljivo energijo. Energetski center sestavljajo tri Viessmannove toplotne črpalke slana/voda, ki izkoriščajo naravno toploto podtalnice.

Preberi več